Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

mrche0409

#1 Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by mrche0409 »

Da li se nekom dešavala sledeća situacija:
Da te biro za zapošljavanje Tuzle zove i govori ako ne prihvatiš sledeće poslove naravno poslovi nisu u sklopu tvoje struke, znači da će te skinut s biroa, kao neko novo pravo od ove godine? Ima li pravnika ovde koji su upućeni u Tuzlanski kanton kad je ova materija u pitanju. Hvala unapred na odgovoru.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Bobi »

Jel makar dobra plata :D ?
ferratilis

#3 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by ferratilis »

Nije od ove godine, nego oduvijek, samo zavisi od profesije i da li imas srece. Znam par ljudi koji su skinuti s evidencije jer su odbili ponudjene poslove. Ne znam za druge kantone, ali SZZTK ima pravo da te skine s evidencije.

A i vjerojatno im je naredjeno s vrha da se rijese odredjenog broja ljudi kako bi statistika bolje izgledala.
SmokingMan

#4 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by SmokingMan »

Da li je biro ponudio prekvalifikaciju kao mogućnost?
mrche0409

#5 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by mrche0409 »

ferratilis wrote: 22/05/2024 11:59 Nije od ove godine, nego oduvijek, samo zavisi od profesije i da li imas srece. Znam par ljudi koji su skinuti s evidencije jer su odbili ponudjene poslove. Ne znam za druge kantone, ali SZZTK ima pravo da te skine s evidencije.

A i vjerojatno im je naredjeno s vrha da se rijese odredjenog broja ljudi kako bi statistika bolje izgledala.
Razumem da imaju pravo ali do sad nikad nisu zvali niti nudili poslove, mislim uvek sam se pitao čemu služe ako nikad ti posla ne nađu, a sad odjednom moraš ili te skidamo..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Chmoljo »

mrche0409 wrote: 22/05/2024 12:03
ferratilis wrote: 22/05/2024 11:59 Nije od ove godine, nego oduvijek, samo zavisi od profesije i da li imas srece. Znam par ljudi koji su skinuti s evidencije jer su odbili ponudjene poslove. Ne znam za druge kantone, ali SZZTK ima pravo da te skine s evidencije.

Razumem da imaju pravo ali do sad nikad nisu zvali niti nudili poslove, mislim uvek sam se pitao čemu služe ako nikad ti posla ne nađu, a sad odjednom moraš ili te skidamo..
u kojem to univerzumu biroi za zapošljavanje imaju pravo da te zovu samo kada ti ponude posao iz struke? :?

to je biro za traženje posla, nije biro za razvijanje karijere.
Bobi
Forum administrator

#7 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Bobi »

Ma odeš na razgovor, nece poslodavac svakog primiti,popij dvi tri ljute i pravi se da nisi normalan, nece te primiti,vratis se na biro kazes nece me i to je to :D .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Truba »

to ti iz iskustva :D
pinkman

#9 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by pinkman »

Bobi wrote: 22/05/2024 12:51 Ma odeš na razgovor, nece poslodavac svakog primiti,popij dvi tri ljute i pravi se da nisi normalan, nece te primiti,vratis se na biro kazes nece me i to je to :D .
To je najpametnije...

Ili ako ga skinu da nadje nekoga da ga zaposli na koji dan i opet na biro :D

Najavljuju nesto da bi se moglo to razdvojiti uskoro - aktivni trazioci posla i oni koji su tu radi zdravstva.
Kiki_Musampa

#10 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Kiki_Musampa »

Pretjeruješ. Nema politika ništa sa tim, nego firme u Tuzli i Tk plaču za radnicima,mojoj treba skoro 10 ljudi,a nigdje nikog. A vamo masa ljudi na birou. Ja nemam dana staža u struci, i ko kaže da moram raditi u njoj? Nego biro služi za zdravstveno,a na crno se radi,ili vani negdje
Ironmen

#11 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Ironmen »

mrche0409 wrote: 22/05/2024 11:38 Da li se nekom dešavala sledeća situacija:
Da te biro za zapošljavanje Tuzle zove i govori ako ne prihvatiš sledeće poslove naravno poslovi nisu u sklopu tvoje struke, znači da će te skinut s biroa, kao neko novo pravo od ove godine? Ima li pravnika ovde koji su upućeni u Tuzlanski kanton kad je ova materija u pitanju. Hvala unapred na odgovoru.
Prihvatis poziv i kazes ok super idem na razgovor za posao, dodjes na razgovor za posao i kazes moji uvjeti su 5500 km plata 40 dana godisnjeg, slubeni automobil itd itd, teta te fino zapise i kaze da ce ti javiti i to je to, ili prihvatis posao dodjes prvi dan i kazes da se osjecas lose i da moras doktoru, uzmes bolovanje mjesec dana kada ti istekne ugovor nece ti ponuditi drugi.
Armin2013

#12 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Armin2013 »

mrche0409 wrote: 22/05/2024 11:38 Da li se nekom dešavala sledeća situacija:
Tako i treba, i ja bi još dodao pravilo ako 3 puta odbiješ posao da te skida sa biroa.
80% ljudi na birou radi na crno u BiH ili skokne u EU da odradi koji mjesec.

A što se tiče prekvalifikacija koliko sam upratio ima poziva.

U Gračanici ne možeš naći radnika, a biro pun.
Ironmen

#13 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Ironmen »

pinkman wrote: 22/05/2024 13:16
Bobi wrote: 22/05/2024 12:51 Ma odeš na razgovor, nece poslodavac svakog primiti,popij dvi tri ljute i pravi se da nisi normalan, nece te primiti,vratis se na biro kazes nece me i to je to :D .
To je najpametnije...

Ili ako ga skinu da nadje nekoga da ga zaposli na koji dan i opet na biro :D

Najavljuju nesto da bi se moglo to razdvojiti uskoro - aktivni trazioci posla i oni koji su tu radi zdravstva.
To su trebali davno uraditi, poznajem ljude koji recimo rade plastenike i na birou su samo radi zdravstva itd itd, u sustini za drzavu bi ispalo isto samo bi se stopa nezaposlenih drasticno smanjila i izgledala bi poprilicno bolje nego sada.

Recimo imas na hiljadu dilera droge kojima nepada napamet da se zaposle ali su na birou radi zdrastvenog osiguranja.
vjeshalica

#14 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by vjeshalica »

Chmoljo wrote: 22/05/2024 12:05

u kojem to univerzumu biroi za zapošljavanje imaju pravo da te zovu samo kada ti ponude posao iz struke? :?

Po toj analogiji medicinski radnik bi trebao biti obavezan da se javi na posao pravnika,elektroinzenjera i slicno ili cistacice?
Ironmen

#15 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Ironmen »

vjeshalica wrote: 22/05/2024 13:27
Chmoljo wrote: 22/05/2024 12:05

Po toj analogiji medicinski radnik bi trebao biti obavezan da se javi na posao pravnika,elektroinzenjera i slicno ili cistacice?
Na mjestu pravnika ili el inz ne ali na mjestu cistacice moze, jer za mjesto cistacice ili NK radnika trebi ti osnovna skola ne treba ti kvalifikacija niti diploma srednje ili fakulteta.
Karikaturist

#16 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Karikaturist »

I sta sad neko ko je zavrsio faks treba da je ok sto su mu nasli posao cistacice :mrgreen:
Bobi
Forum administrator

#17 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Bobi »

Samo ozbiljne kompanije traze radnike preko biroa iz jednog vrlo jednostavnog razloga, neozbiljne firme samim ugovorm o radu krse Zakon o radu tako da ih bez problema svako moze odbit bez ikakvih negativnih sankcija :D .
vjeshalica

#18 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by vjeshalica »

Karikaturist wrote: 22/05/2024 13:31 I sta sad neko ko je zavrsio faks treba da je ok sto su mu nasli posao cistacice :mrgreen:
Fascinantni svemir :mrgreen: ukljucujuci i logiku forumskog pucanstva

Zahvaljujuci tome, da svako radi onaj posao za koji se nije skolovao ,imamo nered na trzistu rada,nestrucnog i nekvalitet. Jer "prodavacica" moze biti svako koga pokupis na ulici ili moler.
Sto uopce postoje te skole usmjerenog obrazovanja i zasto se neko skoluje za molera kad to moze obavljati bilo ko kome se posao ponudi,ili mehanicara? :mrgreen: :lol:
Ironmen

#19 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Ironmen »

Karikaturist wrote: 22/05/2024 13:31 I sta sad neko ko je zavrsio faks treba da je ok sto su mu nasli posao cistacice :mrgreen:
Ne nego ko je zavrsio fax neka sjedi kod kuce i zica od staraca za cigare i kafu :bih:
Ironmen

#20 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Ironmen »

Najjaci su mi ovi sto su zavrsili fax i samo mogu raditi to sto su zavrsili i onda im cudno kad dodje keramicar i odere im 2 mjesecne plate za 30 kvadrata, zavrsio fax i sjedi u kuci ceka da ga zovnu sa biroa :lol: :lol:
Karikaturist

#21 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Karikaturist »

Ironmen wrote: 22/05/2024 13:53
Ne nego ko je zavrsio fax neka sjedi kod kuce i zica od staraca za cigare i kafu :bih:
Ma jok, bolje neka nam doktori i inzinjeri ciste klozete za stranacke uhljebe :izet:
Chmoljo

#22 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Chmoljo »

vjeshalica wrote: 22/05/2024 13:27

ne znam, vješalice, kojom logikom će neko medicinskog radnika zaposliti na poslove pravnika ili elektroinženjera? i kako si uopšte to uspjela zaključiti.

mnogo poslova ima sa NK ili SSS koja nije usmjerena, da se može i medicinski radnik zaposliti, naravno, ako nije na birou zbog guzovače zdravstvenog.
Chmoljo

#23 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Chmoljo »

vjeshalica wrote: 22/05/2024 13:39
Fascinantni svemir :mrgreen: ukljucujuci i logiku forumskog pucanstva

Zahvaljujuci tome, da svako radi onaj posao za koji se nije skolovao ,imamo nered na trzistu rada,nestrucnog i nekvalitet. Jer "prodavacica" moze biti svako koga pokupis na ulici ili moler.
Sto uopce postoje te skole usmjerenog obrazovanja i zasto se neko skoluje za molera kad to moze obavljati bilo ko kome se posao ponudi,ili mehanicara? :mrgreen: :lol:
nadasve duhovito :D ali ako ti je potrebna prekvalifikacija da bi slagao robu na police onda :D

šta je sljedeće? vozački za paletar?
broj dva

#24 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by broj dva »

Nek nađe sebi fakultetski poso, ako može. Ako ne, čemu to biranje i čemu arogancija ? Ko sa diplomom je gospodin a gospoda ne čiste, to je ispod njih. Ne kontam, valjda je normala radit loš poso dok ne nađeš bolji..
vjeshalica

#25 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by vjeshalica »

broj dva wrote: 22/05/2024 14:08
Nek nađe sebi fakultetski poso, ako može. Ako ne, čemu to biranje i čemu arogancija ? Ko sa diplomom je gospodin a gospoda ne čiste, to je ispod njih. Ne kontam, valjda je normala radit loš poso dok ne nađeš bolji..
Taj primjer smo vidjeli kod Seljade Palavric, od cistacice do sudije ustavnog suda bih... :lol:
Cuj biranje, dodje lik zavrsio elektrotehniku, sta ste radili, radio sam dvije godine kao inzinjer ciscenja klozeta :lol:
Americki prejebani san vidjen na TV ekranima koji je isprao mozak hudnicima bosnjama
Post Reply