biro za zaposljavanje apsurd

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mofo33

#26 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by mofo33 »

pomozi samom sebi,
pa ce ti i biro pomoc' :razz:
tiranija

#27 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by tiranija »

neki dan su me pozvali s biroa za zaposljavanje.Otisla sam poslodavac je ispricao svoje uslove sto se meni nije svidjelo.Ja bi zelila raditi jedino ako se poistuje sve sto se potpise u ugovoru Rekla sam to na cemu mi se poslodavac nasmijao da je zavrsio sa mnom i da mogu izaci i dodao da nema zakona i ko danas postuje ugovore o radu.Na to sluzbenik za zaposljavanje nije odgovorio ama bas nista.Dodu s biroa da traze radnike a uslovi nista ni topli obrok to kaze nepostoji neznam samo dali 9ima kome da se obratim za takvo nesto jer bojim se da bi me mogli skinut s biroa nasto tim i prijete sta se danas radi .Imam iskustva 11 godina nisam pocetnik da bi radila koliko poslodavac nudi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by Truba »

vidiš da je jedina solucija napustiti zemlju ili se zaposliti u telekomu

ali ima i dugoročna solucija... ne rađati djecu pa kad zafali radnika... ili da nas cijene ili da uvoze iz afričkih zemalja safari :mrgreen: dabogda kanibala zaposlio :roll:
karanana

#29 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by karanana »

e betmene, kako ne mogu da kliknem na tvoj nick da vidim tvoj profil? kako se to napravi?
vjesticanametli

#30 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by vjesticanametli »

3 mjeseca po 308, 14 KM ukoliko ste dobili otkaz i prijavili se sa papirima uredno na biro................to danesmiju zaposliti nikog drugog 6 mjeseci mi je cudno jer su vec zaposlili ............kakve posljedice moze imati firma zbog toga? ko ce to prijaviti ili skontati? i amrice nije beskrajno po 200 KM svaki mjesec vec samo 3 mjeseca radila ti godinu ili osam godina
Skyfox

#31 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by Skyfox »

jedno pitanje, osoba ima jos uvijek status redovnog studenta ali sa odredenim brojem godina (nisam siguran tacno sa koliko) vise nije osigurana zdravstveno, znaci ne moze vise ovjeriti knjizicu i otici u studentsku kliniku. Na koji nacin se moze zdravstveno osigurati???
febo_acm

#32 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by febo_acm »

Skyfox wrote:jedno pitanje, osoba ima jos uvijek status redovnog studenta ali sa odredenim brojem godina (nisam siguran tacno sa koliko) vise nije osigurana zdravstveno, znaci ne moze vise ovjeriti knjizicu i otici u studentsku kliniku. Na koji nacin se moze zdravstveno osigurati???

Ja kolko znam dovoljno je da se donese potvrda o položenom ispitu na biro i dobit ćeš osiguranje. Kada sam ja napustio fakultet(2005) nisam otišao na biro i nisam imao osiguranje nekoliko godina, a kada sam se prošle godine ponovo upisao (sada vandredno) morao sam donijeti potvrdu o prvom položenom ispitu i onda sam dobio zdravstveno osiguranje. Najbolje je da odeš do biroa i malo se raspitaš, ništa ne košta :)
febo_acm

#33 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by febo_acm »

Birou ne treba davati nikakav značaj. Ja od njih ne očekujem ništa, niti mi treba posao od njih. Ja sam na birou samo radi zdravstvenog osiguranja, a od kako sam 2003. završio srednju školu niko me nikada nije pozvao ni za posao, ni za razgovor za posao. Zlu ne trebalo i ovo zdravstveno.
Skyfox

#34 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by Skyfox »

AMD wrote:
Skyfox wrote:jedno pitanje, osoba ima jos uvijek status redovnog studenta ali sa odredenim brojem godina (nisam siguran tacno sa koliko) vise nije osigurana zdravstveno, znaci ne moze vise ovjeriti knjizicu i otici u studentsku kliniku. Na koji nacin se moze zdravstveno osigurati???

Ja kolko znam dovoljno je da se donese potvrda o položenom ispitu na biro i dobit ćeš osiguranje. Kada sam ja napustio fakultet(2005) nisam otišao na biro i nisam imao osiguranje nekoliko godina, a kada sam se prošle godine ponovo upisao (sada vandredno) morao sam donijeti potvrdu o prvom položenom ispitu i onda sam dobio zdravstveno osiguranje. Najbolje je da odeš do biroa i malo se raspitaš, ništa ne košta :)
ali kao redovnom studentu koji jos uvijek studira u kontinuitetu zar nije dovoljna potvrda o statusu redovnog studenta?

OK to me je zanimalo znaci preko biroa mozes dobiti zdravstveno osiguranje. :)
Alhemicarkaa

#35 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by Alhemicarkaa »

Skyfox wrote:
AMD wrote:

ali kao redovnom studentu koji jos uvijek studira u kontinuitetu zar nije dovoljna potvrda o statusu redovnog studenta?

OK to me je zanimalo znaci preko biroa mozes dobiti zdravstveno osiguranje. :)
Tebe osigurava Kanton, znaci trebas otici u Kanton (zgrada opcine, pitaj na portirnici) i onda te oni osiguraju.
Skyfox

#36 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by Skyfox »

Alhemicarkaa wrote:
Tebe osigurava Kanton, znaci trebas otici u Kanton (zgrada opcine, pitaj na portirnici) i onda te oni osiguraju.
znaci u opcinu u kojoj ti je prebivaliste??? Thanks!
btw nije za mene. :)
Alhemicarkaa

#37 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by Alhemicarkaa »

Skyfox wrote:
Alhemicarkaa wrote:
znaci u opcinu u kojoj ti je prebivaliste??? Thanks!
btw nije za mene. :)
Mislim da ne ides u opcinu u kojoj ti je prebivaliste, nisam sigurna, ja sam po defaultu isla da je prebivaliste u KS i opcina Centar :oops: , znaci ides tamo gdje je smjestena Kantonalna vlada, u Sarajevu je to u opstini Centar, i pitas na portirnici, ekstra je ljubazan momak koji radi na tome.
dia81

#38 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by dia81 »

vjesticanametli wrote:3 mjeseca po 308, 14 KM ukoliko ste dobili otkaz i prijavili se sa papirima uredno na biro................to danesmiju zaposliti nikog drugog 6 mjeseci mi je cudno jer su vec zaposlili ............kakve posljedice moze imati firma zbog toga? ko ce to prijaviti ili skontati? i amrice nije beskrajno po 200 KM svaki mjesec vec samo 3 mjeseca radila ti godinu ili osam godina
Ja sam radila 18 mjeseci, ali bila sam prijavljena na pola radnog vremena, upravo ovih dana hocu da se prijavim sa papirom da sam tehnoloski visak...jel taj iznos jednak i za mene ili je pola od iznosa?
vjesticanametli

#39 Re: biro za zaposljavanje apsurd

to zaista ne znam ali mislim da imas pravo na tu novcanu naknadu kolika god ona bila
studentina1

#40 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by studentina1 »

vjesticanametli wrote:3 mjeseca po 308, 14 KM ukoliko ste dobili otkaz i prijavili se sa papirima uredno na biro................to danesmiju zaposliti nikog drugog 6 mjeseci mi je cudno jer su vec zaposlili ............kakve posljedice moze imati firma zbog toga? ko ce to prijaviti ili skontati? i amrice nije beskrajno po 200 KM svaki mjesec vec samo 3 mjeseca radila ti godinu ili osam godina
Ukoliko si bila zaposlenik na neodređeno vreme,onda nesmogu nikoga primiti.inspekcija sačinjava zapisnik na zahtev zainteresovane strane.
Ako si bila na određeno,nikom ništa.Gazda Te više ne želi
Pozzz
vjesticanametli

#41 Re: biro za zaposljavanje apsurd

hm neodredeno je u pitanju.............koja inspekcija, sta i kako sada? da prijavljujem ili?
hvala :mrgreen:
madner

#42 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by madner »

Koji je razlog odpustanja?
studentina1

#43 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by studentina1 »

vjesticanametli wrote:hm neodredeno je u pitanju.............koja inspekcija, sta i kako sada? da prijavljujem ili?
hvala :mrgreen:
Vidjela si da u ugovoru o radu stoji,između ostalog "zaposlenik se prima na neodređeno vreme,a najdalje...navede se datum)
Dakle,poslodavcu je ostavljena mogučnost da otpusti zaposlenika u svakom trenutku,a najdalje....
Ovakav ugovor nemože biti predmet sudske rasprave(nema računa,ni osnova)
Za rad na neodređeno vreme,za ovakve slučajeve nadležna je inspekcija rada,koju Vi imate u kantonima x10.
Zahtev za inspekcijski pregled obavezno se daje u pismenoj formi,putem protokola ili s povratnicom (dokaz9i moraš posle zvati-ići da proveriš gde je stalo.
Inspektor izlazi na lice mesta,sačinjava zapisnik,upozorava prekršioca a vama dostavlja kopiju zapisnika koji dajete advokatu-obavezno,da starta predmet.
Kakva je BiH,DOK SE PROCES NE OKONČA,POSLODAVAC PROMENI SISTEMATIZACIJU I...
aLI INSPEKTOR MOŽE NALOŽITI POVRAT NA POSAO DOK SE AKTIVNOST-POSTUPAK NE OKONČA.
oBIČNI LJUDI NE VIDE DRUGU STRANU.
pOSLODAVAC "DA INFUZIJU" INSPEKTORU I oN POSAO OBAVI POVRŠNO,AKO JE KRETEN.
ZATO SE INTERVENIŠE KOD KANTONALNOG DIREKTORA INSPEKCIJE,da prati postupak
Eto,gde živimo
Betandwin

#44 Re: biro za zaposljavanje apsurd

Post by Betandwin »

dia81 wrote:
Ja sam radila 18 mjeseci, ali bila sam prijavljena na pola radnog vremena, upravo ovih dana hocu da se prijavim sa papirom da sam tehnoloski visak...jel taj iznos jednak i za mene ili je pola od iznosa?
duzina primanja novcane naknade zavisi od radnoga staza , moja prijateljica s 20 godina staza , dobila je rjesenje na 300 km na 12 mjeseci
Post Reply