Biramo najbolju definiciju bosnjastva

dustaban

#1 Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by dustaban »

Kako jos uvijek nemamo usaglasenu definiciju bosnjastva, bar ja za nju ne znam, ali bez obzira na to imamo trenutno veoma napadnu kampanju oko tog famoznog izjasnjavanja... na temi koja je vec zakljucana ponudio sam svoju jednostavnu, kratki i jasnu definiciju:
Bosnjaci su potomci muslimanskog stanovnistva sa prostora danasnje BiH i Bosne u povjesnim granicama. Pojam bosnjastvo je nekada ukljucivalo i nemuslimanski zivalj, ali danas je ta identifikacija sasvim i nedvojbeno svedena na muslimane i sve one koji nisu tako religijski odredjeni ali vuku porijeklo iz muslimanskih obitelji.
Naravno i svi oni izvan ove definicije koji se tako svojevoljno opredjele.
Vidite li joj nedostatak? Imate li vi bolju? Smatrate li da je vec imamo? Da li nam uopce treba?
...
neki

#2 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by neki »

Prilicno dobra, mada objedinjuje puno faktora koji se medjusobno negiraju, tako ce ti vecina Bosnjaka reci da je Bosnjak=musliman i da oni koji se ne poistovjecuju s Islamom nemaju sta traziti medju Bosnjacima, drugi se jos uvijek pozivaju na crkvu bosansku i fratarsko porijeklo naziva Bosnjak, itd..
cyprus

#3 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by cyprus »

@dustaban, po meni, jedina do kraja korektna definicija je: Bošnjaci su sve one ljudske jedinke koje je osjećaju i izjašnjavaju kao Bošnjaci.

A odgovor na pitanje: ko bi se mogao osjećati kao Bošnjak :?: , je po meni ovaj: Individua čiji je maternji jezik bosanski, a čije je porijeklo muslimansko (većina predaka u posljednjih nekoliko generacija bili muslimani).

A nedostatak tvoje definicije je formulacija 'Bosna u povjesnim granicama' (recimo, mislim da Plav, Gusinje, Kosovo itd. nisu bili nikada sastavni dio Bosne u nijednom obliku, pa tamo svejedno živi značajan broj Bošnjaka), a da ne govorim koliko su 'povjesne granice' upitan, sporan i problematičan pojam...
Last edited by cyprus on 26/09/2013 14:16, edited 3 times in total.
ioannes

#4 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by ioannes »

molimo provokatore da se suzdrze....

... ili će biti odstranjeni :)
fantom slobode

#5 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by fantom slobode »

Vrlo glupa tema u kojoj se pokusava definisati bosnjastvo ??????? !!!!!!!!!

Bosnjak je onaj koji se tako osjeca...

Hitler je bio definisao podobnog Nijemca.... :lol: :lol: :lol: a Slobo i SANU pravog binaSr :lol: :lol: :lol: :lol:

dustaban...jesi li ti Bosnjak? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Paranoid

#6 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by Paranoid »

Onaj kome treba objašnjavati definicuju "Bošnjak", tome pomoći nema.
ioannes

#7 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by ioannes »

Paranoid wrote:Onaj kome treba objašnjavati definicuju "Bošnjak", tome pomoći nema.
prije izbora se propagira nacija Bosnjak,jezik Bosanski,vjera Islam
ocigledno ima ljudi koji hoce bit Bosnjaci,ali se ne slazu sa tom definicijom
Paranoid

#8 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by Paranoid »

ioannes wrote:
Paranoid wrote:Onaj kome treba objašnjavati definicuju "Bošnjak", tome pomoći nema.
Znam da ima ljudi koji ne znaju.. Baš juče se javila jedna Emina, sa bolešljivom ćerkicom Sabinom.. i zamisli, njih dvije su promijenile imena kako bi došli da definicije...
ioannes

#9 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by ioannes »

Paranoid wrote:
ioannes wrote:
Znam da ima ljudi koji ne znaju.. Baš juče se javila jedna Emina, sa bolešljivom ćerkicom Sabinom.. i zamisli, njih dvije su promijenile imena kako bi došli da definicije...
nisam bas razumio to najbolje...mozes li nam to malo bolje pojasniti
Paranoid

#10 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by Paranoid »

ioannes wrote:
Paranoid wrote:
ioannes wrote:
nisam bas razumio to najbolje...mozes li nam to malo bolje pojasniti
..nek ti objasni ovaj "ravni taban", on zna o čemu pišem...
BHCluster

#11 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by BHCluster »

ioannes wrote:
Pa ti ljudi se mogu izjasniti kako hoce to jeste kao Bosnjaci ako im je volja, a ova formula se odnosi na one koji se izgleda hoce da izjasne kao Muslimani.
titinho

#12 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by titinho »

Ljutimo se na srbiju i hrvatsku kada nam kazu da ne znamo sta smo i kada nas prisvajaju, a cinjenica je da vecina nas ocigledno ne zna ko smo i sta smo !

Bosnjani = Bosnjaci
Bosnjaci autohtoni narod Bosne (Bosne i Hercegovine) slavenskog porijekla !

do 19 stoljeca i bos. pravoslavci i bos.katolici bili su bosnjaci, pa su na isti nacin kao sto to danas rade muslimani, izdali bosnjastvo i priklonili se u druge etnicke skupine.
Bos. franjevci ponosno isticu da su BOSNJACI !
Roland_Of_Gilead

#13 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by Roland_Of_Gilead »

titinho wrote:Ljutimo se na srbiju i hrvatsku kada nam kazu da ne znamo sta smo i kada nas prisvajaju, a cinjenica je da vecina nas ocigledno ne zna ko smo i sta smo !

Bosnjani = Bosnjaci
Bosnjaci autohtoni narod Bosne (Bosne i Hercegovine) slavenskog porijekla !

do 19 stoljeca i bos. pravoslavci i bos.katolici bili su bosnjaci, pa su na isti nacin kao sto to danas rade muslimani, izdali bosnjastvo i priklonili se u druge etnicke skupine.
Bos. franjevci ponosno isticu da su BOSNJACI !
Bos. franjevci za sebe govore da su Hrvati, pitaj bilo kojeg.

A ovo o slavenskom porijeklu Bošnjaka....

Evo što kaže uvaženi vođa muslimana u Hrvatskoj Muftija Ševko ef. Omerbašić a što priznaje svjetski Bošnjački kongres.

http://www.sbk.eu.com/izdvojeno/porijeklo-bosnjaka/

1. Muslimanski i ruski povjesničari tvrde da najstariji bošnjački preci potječu od jednog mongolskog plemena po imenu PECEN-KAN, pa otuda jedno od najstarijih bošnječkih imena Pečenegi.
2. Rusko ime za naš narod su PEČENEGI ili kako se to piše ćirilicom: nene Hern.
3. Arapi su nas nazivali Badžanak.
4. Na staroturskom jeziku nazivali su nas: Begenek'
5. Ugari su nazivali naše pretke Besenvo, a što se čita kao Biseni.
6. Na latinskom jeziku naše pređe imenuju: Pacianaeae.
7. Bugari su ih nazivali: Ptzianakis
8. Grci su ih nazivali kao:Ila^Ti;diK6g
9. Perzijski povjesničar El-Istahri nazvao ih je u svojoj povijesti imenom Bašnijak
10. Ugari su ih u 16. stoljeću nazivali: Bosurmani
11. Ugari su ih također nazivali imenom: Bosnumani
12. Zbog predanosti stvari islama nazivani su u islamskim
krugovima Halisijje.
13. U engleskoj literaturi njihovo ime pišu kao: Pechenegi. Ovo je ujedno i dokaz da se o Bošnjacima tijekom povijesti pisalo više nego o nekim narodima koji su imali, ili sada imaju
puno bolju međunarodnu poziciju.

DOMOVINA BOŠNJAKA

Ako su naši preci porijeklom od mongolskog plemena Pečen-kan, onda nema sumnje da su došli sa istoka.

Dakle Bošnjaci nisu slavensko pleme. Hrvati i Srbi jesu.
dustaban

#14 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by dustaban »

cyprus wrote:...
A nedostatak tvoje definicije je formulacija 'Bosna u povjesnim granicama' (recimo, mislim da Plav, Gusinje, Kosovo itd. nisu bili nikada sastavni dio Bosne u nijednom obliku, pa tamo svejedno živi značajan broj Bošnjaka), a da ne govorim koliko su 'povjesne granice' upitan, sporan i problematičan pojam...
Ja mislim da sam i taj detalj posteno obradio.

Naime, moramo se paziti onoga sto nam se upravo desava - Bosnjacima se nazivaju i oni muslimani koji imaju samo vezu sa ex Jugoslavijom ali nemaju veze sa Bosnom (i Hercegovinom).

Zato mislim da je moja definiciaj u redu. Ako su muslimani iz podrucja koja ti navodis porijeklom sa ovog podrucja, onda OK. Ali ako se radi o autohtonim muslimanima sa podrucja koje nikad nije pripadalo Bosni... onda ja zaista ne vidim rezonski razlog da se oni nazivaju Bosnjacima.
Ali... kako je na ovim prostorima rezon na zadnjem mjestu, sto najbolje vidimo na primjeru katolika koji se svugdje smatraju Hrvatima i pravoslavaca koji su automatski Srbi... onda sam u svojoj definiciji ostavio i tu mogucnost svojevoljnog izjasnjavanja, bez obzira na realne argumente.

Eto, ja mislim da sam dobro objasnio.
dustaban

#15 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by dustaban »

fantom slobode wrote: dustaban...jesi li ti Bosnjak? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sa ovolikim brojem smajlija pitanje ti postaje imbecilno. Ali pretpostavimo da me to neko ozbiljno pita.

Dakle upravo radi tog pitanja sam se "prihvatio" usaglasavanja ove definicije.
Mene veoma, ali zaista veoma iritira opcija nacionalnog izjasnjavanja "po emociji". Sta to pobogu znaci - osjecam se tako i tako?! Neko je pametno upitao - "ako se osjecam Svedjaninom, hocu li dobiti njihove papire?!"

Ja cu se ovaj put izjasniti prema onome sto mi cinjenice kazu - dakle crnogorcem jer mi je djed porijeklom iz CG, bez obzira sto mi se otac izjasnio kao Srbin. To je ta famozna inercija.

Medjutim, bio sam spreman izjasniti se i Bosnjakom, da je to bilo ono kako su ga na pocetku definisali. Ta definicija, tj. bosnjastvo koje ukljucuje i nemuslimane, jos uvijek postoji u nekim krugovima i to samo kazuje o kojoj zbrci se radi i kako nam je grcevito potrebna konacna definicija. Ja sam u svojoj kratkoj definiciji uspio umetnuti i taj detalj koji objasnjava da "ondasnje bosnjastvo" nije isto sto i danasnje.
I da, u vezi Bosanstva... za mene su Bosnjak i Bosanac dvije verzije istog pojma, tj. sinonimi! Zapravo, hajde da malo ublazim, Bosanci bi bili ondasnji,"fratarski", Bosnjaci, a Bosnjaci su ovi kako danas efendija Zukorlic tumaci bosnjastvo!

Dakle prije nego postavite pitanje nekome da li je Bosnjak, moramo svi biti nacisto sta to znaci!
cyprus

#16 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by cyprus »

dustaban wrote:

Naime, moramo se paziti onoga sto nam se upravo desava - Bosnjacima se nazivaju i oni muslimani koji imaju samo vezu sa ex Jugoslavijom ali nemaju veze sa Bosnom (i Hercegovinom).

Zato mislim da je moja definiciaj u redu. Ako su muslimani iz podrucja koja ti navodis porijeklom sa ovog podrucja, onda OK. Ali ako se radi o autohtonim muslimanima sa podrucja koje nikad nije pripadalo Bosni... onda ja zaista ne vidim rezonski razlog da se oni nazivaju Bosnjacima.
Ali... kako je na ovim prostorima rezon na zadnjem mjestu, sto najbolje vidimo na primjeru katolika koji se svugdje smatraju Hrvatima i pravoslavaca koji su automatski Srbi... onda sam u svojoj definiciji ostavio i tu mogucnost svojevoljnog izjasnjavanja, bez obzira na realne argumente.

Pa čekaj... Koja je razlika između Bošnjaka iz Gusinja i Bošnjaka iz Priboja? I jedan i drugi su Bošnjaci, iako Gusinje nikada nije bilo dio Bosne (bar koliko ja znam, možda griješim)... Priboj ko i jeste...

Ja smatram da Bošnjaci i ne moraju imat veze sa Bosnom (nije ni dobro da je imaju, jer se onda povlači pitanje etnoteritorijalizacije), kao što i Srbi ne moraju imat veze sa Srbijom... Bošnjaci su samo uzeli ime najbrojnije EXYU muslimanske populacije - tj. one iz Bosne...
dustaban

#17 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by dustaban »

cyprus wrote:
dustaban wrote:

Pa čekaj... Koja je razlika između Bošnjaka iz Gusinja i Bošnjaka iz Priboja? I jedan i drugi su Bošnjaci, iako Gusinje nikada nije bilo dio Bosne (bar koliko ja znam, možda griješim)... Priboj ko i jeste...

Ja smatram da Bošnjaci i ne moraju imat veze sa Bosnom (nije ni dobro da je imaju, jer se onda povlači pitanje etnoteritorijalizacije), kao što i Srbi ne moraju imat veze sa Srbijom... Bošnjaci su samo uzeli ime najbrojnije EXYU muslimanske populacije - tj. one iz Bosne...
Ama razumijem ja tebe savrseno dobro. Kad bi smo konacno prihvatili tu, u praksi dominantnu opciju, da je katolik=Hrvat, pravosalvac=Srbin, musliman=Bosnjak... ne bi smo toliko razbijali glavu.
Problem je u tome sto se SVJESNO brkaju dva koncepta - prvi po kome je Bosnjastvo vezano za Bosnu, i drugi po kojemu je bosnjastvo vezano za muslimanstvo.
Zasto se to radi? Pa jednostavno sto se hoce uzeti i jare i pare: i poklopiti drzava BiH i okupiti svi muslimani sa ex YU !
Za prvu opciju nam treba "dokaz" da bosnjastvo ukljucuje i bosanske nemuslimane, a za ovu drugu opciju je dovoljno biti musliman iz bivse Juge.

U tome je sav zaplet, svjesno se podrzava ova kontradikcija i svjesno se izbjegava JASNA definicija da bi se dobilo sto vise !

Gospode, pa to je tako ocigledno, a mi ovdje razglabamo... godinama
:!:
ioannes

#18 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by ioannes »

najelegantnije rijesenje tog pitanja je trebalo biti da su se
Bosnjaci izjasnili na pocetku kao Bosanci i onda bi u Daytonskom ustavu imali Bosance,Srbe i Hrvate i rjesena situacija
cyprus

#19 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by cyprus »

dustaban wrote:Ama razumijem ja tebe savrseno dobro. Kad bi smo konacno prihvatili tu, u praksi dominantnu opciju, da je katolik=Hrvat, pravosalvac=Srbin, musliman=Bosnjak... ne bi smo toliko razbijali glavu.
Problem je u tome sto se SVJESNO brkaju dva koncepta - prvi po kome je Bosnjastvo vezano za Bosnu, i drugi po kojemu je bosnjastvo vezano za muslimanstvo.
Zasto se to radi? Pa jednostavno sto se hoce uzeti i jare i pare: i poklopiti drzava BiH i okupiti svi muslimani sa ex YU !
Za prvu opciju nam treba "dokaz" da bosnjastvo ukljucuje i bosanske nemuslimane, a za ovu drugu opciju je dovoljno biti musliman iz bivse Juge.

U tome je sav zaplet, svjesno se podrzava ova kontradikcija i svjesno se izbjegava JASNA definicija da bi se dobilo sto vise !

Razumijem i ja tebe, samo se protivim koncepciji da Bošnjaštvo mora biti vezano uz Bosnu :-D Ako svi Arapi nisu vezani uz Saudijsku Arabiju, zašto bi svi Bošnjaci morali biti vezani uz Bosnu? :-D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#20 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by japin_mutapi »

Paranoid

#21 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by Paranoid »

Kako bi lijepo bilo da se ti dustabane i cyprus dogovorite o definiciji "Bošnjaštva" pa da i mi Bošnjaci znamo ko smo i šta smo..
Jebiga, nemate kvorum, pa bih vas uputio da zovnete i muadiba, mister yes-a...nek vam ćata bude ovaj ioannes, pa da jednom za sva vremena zatvorimo ovo pitanje koje se provlači još od razdoblja "prije Isusa"...

PS: Požurite do utorka, da na vakat znamo šta ćemo prekrižit...
dustaban

#22 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by dustaban »

cyprus wrote:
dustaban wrote:Ama razumijem ja tebe savrseno dobro. Kad bi smo konacno prihvatili tu, u praksi dominantnu opciju, da je katolik=Hrvat, pravosalvac=Srbin, musliman=Bosnjak... ne bi smo toliko razbijali glavu.

Razumijem i ja tebe, samo se protivim koncepciji da Bošnjaštvo mora biti vezano uz Bosnu :-D Ako svi Arapi nisu vezani uz Saudijsku Arabiju, zašto bi svi Bošnjaci morali biti vezani uz Bosnu? :-D
Pa reci za sto bi ga "vezao"!

Ako ga ne vezes za Bosnu (naglasavam, Bosna u nekim bivsim svojim granicama i nije bila tako mala!) vec za muslimanstvo, onda ne vidim razloga se ga ne bi "podveo" pod Turke ?!
cyprus

#23 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by cyprus »

dustaban wrote:Pa reci za sto bi ga "vezao"!

Ako ga ne vezes za Bosnu (naglasavam, Bosna u nekim bivsim svojim granicama i nije bila tako mala!) vec za muslimanstvo, onda ne vidim razloga se ga ne bi "podveo" pod Turke ?!
Vrlo jednostavno - Bošnjaštvo se veže uz islamsko naslijeđe i južnoslavenski (bosanski) jezik... Bošnjake pod Turke ne možemo podvesti zato što:

1) Turski im nije maternji jezik
2) Nemaju turski kulturno-historijski identitet
3) Oni se ne osjećaju kao Turci
nineinchnails

#24 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by nineinchnails »

Premisa 1/zakljucak 1
Ako imamo hrvate koji zive u Bosni i u Srbiji, prvi se zovu bosanskim hrvatima, a drugi srpskim hrvatima (sasvim logicno). Isto tako imamo bosnjake u Hrvatskoj i Srbiji, pa po tome imamo hrvatske bosnjake i srpske bosnjake.
Premisa 2:A sta cemo sa hercegovackim bosnjacima? A imamo i crnogorske bosnjake.

Zakljucak po silogizmu (?):Jer, ako imamo bosanske srbe, onda imamo i srpske bosnjake.

Koji li je ovo silogizam, ne mogu se sjetiti, a Aristotelova logika mi nije pri ruci :razz:

I ne znam kako sve to ide, ali na kraju dodjemo do zakljucka i termina: bosanski bosnjaci

Uglavnom, imamo svega, samo Bosanca nemamo.
Last edited by nineinchnails on 26/09/2013 15:50, edited 1 time in total.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#25 Re: Biramo najbolju definiciju bosnjastva

Post by japin_mutapi »

Pita ona voditljica na rtrs u emisiji PRESING muftiju beogradskog Jusufspahića ; Kako bi se Bošnjaci trebali izjasniti?

A Tokić pita nju zašto muftiji nije postavila pitanje ; Kako bi se Srbi trebali izjasniti?
Locked