Birajmo bh portal mjeseca

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

Biramo bh portal mjeseca

Poll ended at 10/02/2006 14:09

sarajevo-x.com
7
78%
cyberbulevar.com
0
No votes
pincom.info
0
No votes
vrisak.info
2
22%
sport.co.ba
0
No votes
bljesak.info
0
No votes
biznis.co.ba
0
No votes

Total votes: 9

fyshek

#1 Birajmo bh portal mjeseca

Post by fyshek »

Čitam kako u BiH samo 7% ljudi zna koristiti internet. Čini mi se malo, ali ipak, pade mi na pamet napraviti recenzije bh portala, makar onih koje ja redovni posjećujem. Ako neko ima još neki za dodati, neka doda, pa eto da proglasimo najbolji. Eto, recimo da se bira mjesec dana. Danas je 10.01., znači gotov izbor 10.02. Evo mojih prijedloga s recenzijama. Ne stavljam kao top listu, nego jednostavno nabrajam.

www.sarajevo-x.com

- vrline: ako nije home page, onda je zasigurno među prvima u favoritesima kod većine bh internet posjetitelja. Pravovremeno i redovito ažurirane vijesti, vrlo dobra preglednost portala, dobar sadržaj rubrika, te odlično koncipiran forum i blog, čiji najnoviji naslovi rezultiraju i na frontpageu. Vidi se kontinuiran rad na designu, dodavanju servisa i ostalome.
- mane: iako u posljednje vrijeme je drugačija situacija, moram spomenuti povremenu regionalnu vezanost vijesti samo za sarajevsku regiju. Također nedostaje autorskih materijala, jer su vijesti uglavnom prenešene iz agencija ili drugih siteova.

www.cyberbulevar.com

- vrline: dobra preglednost, dobar design, vrlo dobra generalna koncepcija portala, te dosta rubrika i sadržaja. Frontpage vrlo dobar sa brzim linkovima na forum, recepte, pjesme, adresar i ostalo, što je vrlo inventivna ideja za jedan naš portal.
- mane: povremeno slaba ažuriranost vijesti. Ponekad na frontpageu stoji po dva dana ista vijest. Slaba promocija foruma i ostalih rubrika koje po defaultu čine jedan portal portalom.

- www.pincom.info

- vrline: odlična koncepcija sitea, pravodobno ažuriranje vijesti i vrlo dobra popraćenost aktualnosti iz BiH i svijeta. Imaju dosta autorskog materijala što je pohvalno za naše uvjete. Rubrike dosta dobro raspoređene i dosta sadržajno bogate.
- mane: iako su dobro ažurirani, povremeno se čini da su vijesti koje stavljaju u prvi plan kao "reklama" naručene, bez novinarske objektivnosti. Vrlo slaba koncepcija foruma, te povremeni padovi sistema kada su neobjašnjivo nedostupni

- www.vrisak.info

- vrline: većinom autorski tekstovi, satirične kolumne koje ne štede nikoga, a istovremeno za valjati od smijeha. Originalna koncepcija portala, sa vijestima iz sporta, odličnim savjetima za kladionicu, praćenje rezultata uživo, autorske karikature, te dosta inventivnog materijala koje ga čine pravim osvježenjem na našem netu. Odmah mi je draži čim sam čitao da ih političari žele zatvoriti.
- mane: vrlo slab design i preglednost. Dobre kolumne kratko stoje na frontpageu. Vrlo slab forum i nedostatak ostalih popratnih materijala za jedan portal. Nelektorirani tekstovi.

- www.sport.co.ba

- vrline: odlična popraćenost sportskih vijesti u BiH i svijetu. Sve novinske kuće prvo kod njih uzimaju podatke za članke. Dobra koncepcija sitea, sa dosta rubrika u kojima se može naći sve za sportske fanove. Pravi melem za dušu za one kojima je samo lopta u glavi.
- mane: predug frontpage sa, na prvi pogled, bezbroj informacija. Slab izbor servisa za jedan ozbiljan site, te nedostatak sportskih komentara

- www.bljesak.info

- vrline: vrlo popularan u Hercegovini. Svakog dana pravodobne i ažurirane vijesti. Odlične rubrike, vrlo dobra galerija slika, dobar izbor internet servisa i ponajbolji forum u BiH.
- mane: praktično, sve su vijesti copy/paste, što nakon nekog vremena dovodi do pada kvalitete. Povremeno politički obojeni tekstovi koji uvjetuju antagonistične necenzurirane komentare, pa se dobije dojam da ih namjerno objavljuju kako bi dobili na posjećenosti.

- www.biznis.co.ba

- vrline: vrlo kompetentan i sadržajan poslovni site u BiH. Dosta sadržaja za poslovne ljude, ekonomiste i pravnike. Za naše pojmove vrlo inventivna koncepcija.
- mane: loš design, slab odabir fonta (nemaju č,ć,š,ž) što umanjuje reputaciju ozbiljnog sitea, kakav bi jedan poslovni portal trebao biti, suficit informacija na frontpageu, te praktično nema internet servisa
-----------------------------------------------------------------------------------

Ponavljam, ovo je moj izbor. Ako sam neki zaboravio, neka se slobodno nadoda!!!
Kick off

Post by Kick off »

jedan brzinski komentar.. mislim da si izostavio par kvalitetnih portala.. izmedju ostalih lol.ba
quark

Post by quark »

Slažem se sa kick offom, ali odlična ideja!!!
fyshek

Post by fyshek »

Ma znam da jesam, ali nekako sam napravio subjektivnu selekciju, po mom ukusu.
Post Reply