Biometrijski pasoši

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MmeDeLafayette

#101 Re: Biometrijski pasoši

Post by MmeDeLafayette »

ja mislim da ce nama ukinuti vize u julu naredne godine... suvise bi MIRACLE bilo da nam ih ukinu zajedno sa ostalim debilima u okruzenju
buduci da jos treba toga da se odradi... ali geto sigurno necemo ostati!
a pacijent... jos cima :)
vox-populi

#102 Re: Biometrijski pasoši

Post by vox-populi »

MmeDeLafayette wrote:ja mislim da ce nama ukinuti vize u julu naredne godine... suvise bi MIRACLE bilo da nam ih ukinu zajedno sa ostalim debilima u okruzenju
ja mislim da je optimisticno da bude juli, prije bih rekao januar 2011. Tako da imaju cijelu godinu da vrse pritisak, posebno kad raja ne bude mogla ni na more otici.
hepek071

#103 Re: Biometrijski pasoši

Post by hepek071 »

evo sutra u 12,30 sati je predstavljanje novog biometrijskog pasoša..pa ćemo se upoznati sa izgledom istoga
tatjanamster

#104 Re: Biometrijski pasoši

Post by tatjanamster »

vox-populi wrote:
MmeDeLafayette wrote:ja mislim da ce nama ukinuti vize u julu naredne godine... suvise bi MIRACLE bilo da nam ih ukinu zajedno sa ostalim debilima u okruzenju
ja mislim da je optimisticno da bude juli, prije bih rekao januar 2011. Tako da imaju cijelu godinu da vrse pritisak, posebno kad raja ne bude mogla ni na more otici.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
jefferson

#105 Re: Biometrijski pasoši

Post by jefferson »

tatjanamster wrote:
vox-populi wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ako evropa ovo radi da bi stoka skinula cobane sa vlasti sljedeceg oktobra, onda sam za to da nam se vize ukinu u januaru 2011!
FaceOff

#106 Re: Biometrijski pasoši

Post by FaceOff »

To se u BiH nece dogoditi ni kad bi nam jos postrozili vizni rezim, gorivo otislo na 5KM po litru, mlijeko na 4 KM ...
Zalosno, ali bolje nismo ni zasluzili!!!
MmeDeLafayette

#107 Re: Biometrijski pasoši

Post by MmeDeLafayette »

jefferson wrote:
vox-populi wrote:
Ako evropa ovo radi da bi stoka skinula cobane sa vlasti sljedeceg oktobra, onda sam za to da nam se vize ukinu u januaru 2011![/quote]

Potpisujem!!! Malo offtopic-a upravo sada citam neke vijesti po bosanskohercegovackim TTX stranicama, EK je dala zeleno svjetlo za ukidanje viza za SR, CG i MAK, dok BiH i ALB moraju da jos pricekaju... u tom trenutku sam se osjecala skroz jadno i bezvrjedno... i pomislila Sarajevo 2009/ Varsava 1941... Sve sto sam planirala, ulagala i nastojala da ostvarim, odem nekud, usavrsim struku i ostalo... pada u vodu, za radi nasih debilitantnih politicara, homofobnog reisa cerica, mitropolije i parohije svebosne propale, kadrinala vrhbosanske nakaradne biskupije, zatucanih politicara, lopova, lazova, kriminalaca, siladzija i lezihljebovica...
unaprijed se izvinjavam svima ali.. morala sam ovo napisati :(

uprkos svemu navedenom, iskreno se nadam da ce i nama ukinuti vize pa eto sredinom ili krajem 2010. godine i ako je OVO nacin kako bi EU pritisla nase debile i kretene u foteljama, onda DA - dajem svoj glas sa jos jednu godinu getoizacije, ali da se sporovede temeljito ciscenje vladinih ustanova i maloumnih pijuna, kvazipoliticara...

Eh... kad bi svako ocisto ispred svoje avlije...

Pa ljudi... zar je bitno ko je srbin, hrvat, bosnjak ili ostali - svi imamo jedan ZAJEDNICKI cilj a to je Evropa, prosperitet, sirenje vidokruga... upoznavanje drugih kultura, dobrosusjedski odnosi, pomoci jedni drugima bez obzira na vjeru, to je samo stvar individualne prirode :( pobogu ljudi..
e fakat ne pamtim kad sam bila vishe tuzna... :(
pozdrav svima i nadam se da ce ova nebula uskoro proci!
samo malo

#108 Re: Biometrijski pasoši

Post by samo malo »

Naivni ste, kao narod ce oboriti ovu vlast jer nam nisu ukinuli vize?

Pa nije bezveze lansirana prica kako Evropa mrzi muslimane, eto odlicnog predizbornog slogana za SDA ili SzaBiH. Dobit ce oni i vise glasova sa takvom retorikom, nego do sada.
jefferson

#109 Re: Biometrijski pasoši

Post by jefferson »

samo malo wrote:Naivni ste, kao narod ce oboriti ovu vlast jer nam nisu ukinuli vize?

Pa nije bezveze lansirana prica kako Evropa mrzi muslimane, eto odlicnog predizbornog slogana za SDA ili SzaBiH. Dobit ce oni i vise glasova sa takvom retorikom, nego do sada.
Zato je ovo mac s dvije ostrice. Ili ce doci do radikalizacije odnosa, ili ce ljudi skinuti vlast.
S obzirom an prijasnje iskustvo, mislim da ce doci do radikalizacije!
palermo

#110 Re: Biometrijski pasoši

Post by palermo »

samo malo wrote:Naivni ste, kao narod ce oboriti ovu vlast jer nam nisu ukinuli vize?

Pa jel to Evropa pokazala da želi skinuti sa vlasti nekooperativne ???? Pa, zašto ne bi jedan glasač SNSD-a nastavio glasati za Dodika, pa on može sada putovati.
Počinje mi se gaditi ovu pljuvanje po sebi.............biti nosilac evropskih vrijednosti znači biti i na strani pravde, a u ovom slučaju to evropa očito nije bila........i zaista ne vidim zašto se to ne može reći. Glasno i jasno.
tatjanamster

#111 Re: Biometrijski pasoši

Post by tatjanamster »

palermo wrote:

Pa jel to Evropa pokazala da želi skinuti sa vlasti nekooperativne ???? Pa, zašto ne bi jedan glasač SNSD-a nastavio glasati za Dodika, pa on može sada putovati.
Počinje mi se gaditi ovu pljuvanje po sebi.............biti nosilac evropskih vrijednosti znači biti i na strani pravde, a u ovom slučaju to evropa očito nije bila........i zaista ne vidim zašto se to ne može reći. Glasno i jasno.

Bravo! :thumbup:
Čitam gluposti, kao naša vlast kriva, krivi oni iz SDA, jeste, jeste, Srbija počini genocid, njena vlast određuje subinu ove države otkako postoji,k'o fol preda zločince, pomaže Evropi, ovo ono, i čitam poruke koje šalju iz EU - srpska omladina zaslužuje bolji život! Srbija je samu sebe postavila među EU države! Bravo tako je! Srbiju vide među najprosperitetnijim državama Evrope - srBski jezik, kultura, turbo - folk, kriminal, lopovluk, ubista, glad i propalitet društva je sve što EU žali!

Blago onome ko ovako razmišlja.
Rahat od pameti! :roll:
samo malo

#112 Re: Biometrijski pasoši

Post by samo malo »

Ma da, Evropa je kriva, mrze muslimane.

Odlican alibi za nesposobnu (bosnjacku) vlast, koju ce "gradjani" 99% sigurno izabrati i na sljedecim izborima, a Evropa nas mrzi i sta se tu moze. Zato mi volimo Hareta i Tihica :bih:

Njima vize, usputno receno, ne trebaju. Oni imaju diplomtske.
Dok se alkalaj obezbjedio sa putovnicom, hrvatskom, zlu ne trebalo.
tatjanamster

#113 Re: Biometrijski pasoši

Post by tatjanamster »

samo malo wrote:Ma da, Evropa je kriva, mrze muslimane.

Odlican alibi za nesposobnu (bosnjacku) vlast, koju ce "gradjani" 99% sigurno izabrati i na sljedecim izborima, a Evropa nas mrzi i sta se tu moze. Zato mi volimo Hareta i Tihica :bih:

Njima vize, usputno receno, ne trebaju. Oni imaju diplomtske.
Dok se alkalaj obezbjedio sa putovnicom, hrvatskom, zlu ne trebalo.

Evropa nas voli :)
ivannn

#114 Re: Biometrijski pasoši

Post by ivannn »

vox-populi wrote:
U Evropi biometrijske pasose nama BiH, Bjelorusija i Turska (ako se racuna kao evropska drzava).
Nema ni Hrvatska, a ne zna se ni kad će biti (ulaskom u EU najvjerojatnjie će mjenjati i pasoše, jer moraju biti crveni i biometrijski).
FaceOff

#115 Re: Biometrijski pasoši

Post by FaceOff »

ivannn wrote:
vox-populi wrote:
U Evropi biometrijske pasose nama BiH, Bjelorusija i Turska (ako se racuna kao evropska drzava).
Nema ni Hrvatska, a ne zna se ni kad će biti (ulaskom u EU najvjerojatnjie će mjenjati i pasoše, jer moraju biti crveni i biometrijski).
Sto ne volim kad se pisu svakakve neprovjerene informacije.
Hrvatska je od jula ove godine počela izdavati biometrijske pasoše i ne znam otkud ti to da moraju biti crveni :twisted: :twisted: :twisted:
http://www.mup.hr/99.aspx
ivannn

#116 Re: Biometrijski pasoši

Post by ivannn »

FaceOff wrote:
ivannn wrote:
vox-populi wrote:
Sto ne volim kad se pisu svakakve neprovjerene informacije.
Hrvatska je od jula ove godine počela izdavati biometrijske pasoše i ne znam otkud ti to da moraju biti crveni :twisted: :twisted: :twisted:
http://www.mup.hr/99.aspx
Da, od 1.1.2010. za obične građane,crvena http://en.wikipedia.org/wiki/European_passport

A rokovi za zamjenu svih pasoša/putovnica s novim je suludo, evo sad čitam u Srbiji je određen rok, dok u Hrvatskoj nema-stare putovnice vrijede do isteka svake, a čak će se izdavati i do polovine 2010.
FaceOff

#117 Re: Biometrijski pasoši

Post by FaceOff »

Od 30. lipnja 2009. godine građani kojima istekne rok važenja putovnice moći će u Policijskoj upravi zagrebačkoj u Zagrebu, u Petrinjskoj ulici broj 30, podnijeti zahtjev za biometrijskom putovnicom.

U svim ostalim policijskim upravama i policijskim postajama koje obavljaju upravne poslove, u roku godine dana (do 29. lipnja 2010. godine), osigurat će se tehnički preduvjeti za podnošenje zahtjeva za izdavanjem biometrijske putovnice.

Dakle, u Hrvatskoj "obični građani" već mogu dobiti biometrijski pasoš, samo što se izdaje trenutno jedino u Zagrebu. Što znači da su ih uveli, već ih neko ima.
Za crvenu boju, ne znam da li postoji formalna obaveza da pasoši EU zemelja moraju biti crvene (bordo) boje, jer mi je sumnjivo da je biometrijski pasoš Hrvatske i dalje plav, mislim da bi oni uskladili to sa pravilima EU, da postoji takva obaveza.
Image
MmeDeLafayette

#118 Re: Biometrijski pasoši

Post by MmeDeLafayette »

a kakve veze ima hrvatski pasos sa ovom temom!!! fkt je ovaj narod jedno veliko veliko cudo...
ako te interesuje propis EU za pasose onda se fino informiras na adekvatnim sajtovima a to sto je hrvatski pasos
plave boje ili crvene ili ljubicaste ili khaki mene ne zanima nit dotice mnogo, niti vecinu ovdje...
ovo je tema za BiH Pasoshe - joj al ste svi naivni i dosadni sa hrvatsko i srbijom idite brate tamo pa zivite fino
hladeci se putovnicama i domovnicama i ostalim cudima - mi hocemo da zivimo i zivot u Bosni i Hercegovini - jedinstvenoj

izvinite, morala sam napisati...
FaceOff

#119 Re: Biometrijski pasoši

Post by FaceOff »

Pa procitaj malo ranije postove, zasto je tema malo skrenula na hrvatske pasose.
A ako ces iskreno, dzaba ti tvoja Bosna, kakva god ona bila, kad je nakaradna do zla Boga, u svakom pogledu. Da se razumijemo, nit imam hr. putovnicu, nit srbijanski pasos, ali ova tlacenja i maltretiranja sa vizama, a sada i sa vadjenjem dokumenata me dovodi do ludila, da bih sad uzeo kazahtansko drzavljanstvo, kad bi mi ono rijesilo problem bezviznog putovanja, naavno karikiram, da sad ne krenu price kako je Kazahstan na crnoj schengen listi.

Nakon danasnjih vijesti iz Brisela i srpskog likovanja (opravdanog), jednostavno zgadila mi se i drzava i sve u njoj. Pitam se samo koliko jos imamo dostojanstva da nam uniste, ali kad bolje razmislim bolje nismo ni zasluzili, jer ocito konstantno biramo nesposobnu garnituru na vlasti.
MmeDeLafayette

#120 Re: Biometrijski pasoši

Post by MmeDeLafayette »

FaceOff wrote:Pa procitaj malo ranije postove, zasto je tema malo skrenula na hrvatske pasose.
A ako ces iskreno, dzaba ti tvoja Bosna, kakva god ona bila, kad je nakaradna do zla Boga, u svakom pogledu. Da se razumijemo, nit imam hr. putovnicu, nit srbijanski pasos, ali ova tlacenja i maltretiranja sa vizama, a sada i sa vadjenjem dokumenata me dovodi do ludila, da bih sad uzeo kazahtansko drzavljanstvo, kad bi mi ono rijesilo problem bezviznog putovanja, naavno karikiram, da sad ne krenu price kako je Kazahstan na crnoj schengen listi.

Nakon danasnjih vijesti iz Brisela i srpskog likovanja (opravdanog), jednostavno zgadila mi se i drzava i sve u njoj. Pitam se samo koliko jos imamo dostojanstva da nam uniste, ali kad bolje razmislim bolje nismo ni zasluzili, jer ocito konstantno biramo nesposobnu garnituru na vlasti.
Znam jer se i sama tako osjecam, ne danas, vec danima, u strahovanju da ce se objaviti ono sto se objavilo, a to je jos jedna godina viza i guranja po redovima, i da je samo to... mnogo toga sto sam mislila ostvariti u narednoj godini, nadajuci se tom bezviznom je palo u vodu, i svaka zelja za progresom, usavrsavanjem ili bilo cemu je postala bezvrijedna, da ne govorim raspolozenje koje mi je danima stvarno ispod granice i danas jos ovo - shvatam te, razumijem te, znam da drzava nije kako treba ali opet... neka ovo bude samar svim onima koji su ko ovce glasali za ove sto nas danas u propast vode,
ali sa druge strane, iskreno se nadam da ce narod u BiH jednom za svagda da skine ljagu koja vlada, truje mlade narastaje, krade i otima zadnju mrvu hljeba neduznom narodu i otjera ih u propast, te da ce i za BiH nastupiti bolja vremena...iskreno nadam se
Ovo nacertanije je malo i popravilo raspolozenje i kamo srece da ima vishe ovakvih ljudi, jer su nam ovakvi potrebni.. :( sorry za malocas...
FaceOff

#121 Re: Biometrijski pasoši

Post by FaceOff »

Ma nisam uopste tvoj raniji post shvatio kao "napad" na mene. Razumijem u potpunosti isfrustriranost sviju nas zbog toga sto nas sistemski tlace, ugnjetavaju, ponizavaju. I sam sam takav, a danas pogotovo. Planova sam isto imao hrpu, ali definitivno otpadaju, jer sa dobivanjem vize se mogu pozdraviti (diplomirao, a jos nezaposlen...kud ces "bolje" situacije).

Cisto sumnjam da ce ovaj politicki "knock out" Bosne i Hercegovine izazvati bilo kakvu ozbiljniju reakciju gradjana. Svi smo nezadovoljni, isfrustrirani, ponizeni, a kada dodju izbori opet svak' za svoga. Zalosno je sto ce i ova trenutna situacija naici na plodno tlo radi ubiranja politickih poena, jer "Evropa nas ne voli", "Bosnjaci zele prenos entitetskih ovlastenja", "Srbi koce napredak drzave", "Hrvati su ugrozeni" ... i tako u nedogled, dok valjda svi ne dozivimo kolektivno ludilo i ne krenemo mitraljezima ili na Parlament ili sami na sebe.

Naprosto, ne vidim da mozemo dospjeti na vece dno od ovog na kojem smo sad.
MmeDeLafayette

#122 Re: Biometrijski pasoši

Post by MmeDeLafayette »

Ja sam fino ovih dana kontala i kontala i skontala da cu se nacrtati sama pred parlamentom, pa makar da me jedan drvosjeca iz doma naroda vidi da sam stajala i da je bar meni krivo sto iduce godine svi nam susjedi u evropu mogu bez viza da bi obisli prijatelje, familiju, usavrsili se u poslu, odradili neki praktikum, zavrsili neki semestar vani... a da cu ja sa njima da truhnem u ovoj ublehi od drzave eto
nek me uhapse odma nesto me to ne pogadja plaho, znajuci da onaj neoklesani pajkan koji me privede do 92 nije znao za dalje od njegove njive!!!!
jefferson

#123 Re: Biometrijski pasoši

Post by jefferson »

FaceOff wrote:Ma nisam uopste tvoj raniji post shvatio kao "napad" na mene. Razumijem u potpunosti isfrustriranost sviju nas zbog toga sto nas sistemski tlace, ugnjetavaju, ponizavaju. I sam sam takav, a danas pogotovo. Planova sam isto imao hrpu, ali definitivno otpadaju, jer sa dobivanjem vize se mogu pozdraviti (diplomirao, a jos nezaposlen...kud ces "bolje" situacije).

Cisto sumnjam da ce ovaj politicki "knock out" Bosne i Hercegovine izazvati bilo kakvu ozbiljniju reakciju gradjana. Svi smo nezadovoljni, isfrustrirani, ponizeni, a kada dodju izbori opet svak' za svoga. Zalosno je sto ce i ova trenutna situacija naici na plodno tlo radi ubiranja politickih poena, jer "Evropa nas ne voli", "Bosnjaci zele prenos entitetskih ovlastenja", "Srbi koce napredak drzave", "Hrvati su ugrozeni" ... i tako u nedogled, dok valjda svi ne dozivimo kolektivno ludilo i ne krenemo mitraljezima ili na Parlament ili sami na sebe.

Naprosto, ne vidim da mozemo dospjeti na vece dno od ovog na kojem smo sad.
Mozemo, mozemo, vidjet ces iduceg oktobra :D
poplava

#124 Re: Biometrijski pasoši

Post by poplava »

Ne znam sto se ljutite na EU, nisu oni krivi sto mi sami sebi nismo u stanju da napravimo validne dokumente koji dokazuju da je osoba koja ga posjeduje stvarno ta osoba. Jel mislite da ovo sto se sad desava sa primanjem zahtjeva i izdavanjem pasosa nema veze sa odlukom o vizama? Sve ovo neko gleda i analizira sa strane... A sta ce tek biti sa maticnim uredima...
Inace, pacijentu je izgleda malo bolje, kazu jutros da primaju zahtjeve ali ide jako sporo.
FaceOff

#125 Re: Biometrijski pasoši

Post by FaceOff »

Samo cu reci da nista nije crno na bijelo. Naravno da najvecim dijelom krivicu snose nasi vlastodrsci, ali je nemoguce u ovom momentu amnestirati EU.

Ne znam na sta mislis kad kazes "sta ce tek biti sa maticnim uredima". Sistem koji je "proradio" i kaska zbog toga sto ne funkcionisu u potpunosti veze na relaciji MUP, IDDEEA, maticni uredi.
Post Reply