Biometrijski pasos

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Brisbane

#1 Biometrijski pasos

Post by Brisbane »

Ako neko zna kad ce taj biometrijski pasos krenut ?
Ne vadi mi se dva puta pasos bezze.
neki

Post by neki »

Neki dan rekose da se nadaju da ce krenuti krajem godine. Znaci nece ni ove.
A prije 5-6 godina su pricali da cemo biti prva zemlja na svijetu s ovakvim pasosima :-)
chinese_water

Post by chinese_water »

neki wrote:Neki dan rekose da se nadaju da ce krenuti krajem godine. Znaci nece ni ove.
A prije 5-6 godina su pricali da cemo biti prva zemlja na svijetu s ovakvim pasosima :-)
I da cemo se ubijat dobrom hranom iz zlatnih kasika

Rekose :oops:
River_isle

Post by River_isle »

i ja sam cula krajem 2007, il mi kalendar ne valja il nas opet neko vuce za nos :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Bas me interesuje koji pasos dolazi poslije biometrijskog...?
Od dana mog rodjenja, pa do danas, promijenio sam ih jedno 10 komada, i kako je krenulo jos 10 cu da ih promijenim. :)
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

chuchumbamayumbe wrote:Od dana mog rodjenja, pa do danas, promijenio sam ih jedno 10 komada, i kako je krenulo jos 10 cu da ih promijenim. :)

Moja nana je zivjela u Austrougarskoj, Drzavi SHS (iako samo par mjeseci je postojala ta drzava :( ), Kraljevini SHS, NDH, Jugoslaviji, i na kraju u BiH. Ja sam zivio u SFRJ i BiH, moram jos ispuniti kvotu od 4 drzave, a da ne odem iz Sarajeva. 8) I isto toliko pasosa.... :D
kolega

Post by kolega »

chuchumbamayumbe wrote:Bas me interesuje koji pasos dolazi poslije biometrijskog...?
nadam se da ce biti americki :D
van Basten

Post by van Basten »

ja odoh sutra predati za pasoš... pa taman biometrijski uveli za 3 mjeseca. A mislim da će i ta priča biti "obećanje, ludom radovanje" tj kad ne bismo mjenjali istekli pasoš čekajući te biomterijske bojim se da bismo ostali i bez ovog malovrijednog
cheb

Post by cheb »

Biometrijske putovnice od 1. studenoga
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu bi trebao prihvatiti uvođenje biometrijskih putovnica koje bi građani mogli početi koristiti od 1. studenoga ove godine.

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu bi trebao prihvatiti uvođenje biometrijskih putovnica koje bi građani mogli početi koristiti od 1. studenoga ove godine.

Potvrdio je ovo Senad Šepić, zamjenik ministra civilnih poslova.

"Parlament bi trebao usvojiti izmjene Zakona o putnim ispravama. Planom Vijeća ministara predviđeno je da se biometrijske putovnice izdaju od 1. studenoga ove godine. Do tad moramo usvojiti pravilnik o izgledu putovnice, izabrati firmu koja će ih tiskati, te pripremiti Direkciju CIPS za izdavanje. Ove pripreme idu po planu", kazao je Šepić.

Predložene izmjene zakona predviđaju postupno uvođenje biometrijskih putovnica za građane BiH. Sadašanje putovnice građani će morati zamijeniti biometrijskim tek po isteku važnosti putne isprave koju posjeduju.

"Cijena biometrijske putovnice još nije utvrđena, jer to ovisi, između ostalog, i od toga gdje će se tiskati. Vjerujem kako neće biti skuplje od sadašnjih putovnica. Volio bih da se domaće tiskare pripreme za tiskanje ove putovnice. Pozivam ih da se raspitaju koji su standardi potrebni za tiskanje ovog dokumenta, te da ih primijene. Davanjem ovog posla domaćim tiskarama pomogli bismo našu privredu, ali i omogućili da građani dobiju jeftiniju putovnicu", istakao je Šepić.

Uvođenje biometrijske putovnice obaveza je BiH u daljem procesu liberalizacije viznog režima za naše građane.

"EU od nas ne traži da svi građani odmah zamijene postojeće biometrijskim putovnicama. Nove putne isprave uvodit ćemo postupno", kazao je Bakir Dautbašić, tajnik Ministarstva sigurnosti BiH i vođa bh. pregovoračkog tima za liberalizaciju viznog režima.

EU i BiH imaju sporazum kojim se za 20 kategorija bh. građana omogućava dobijanje dugoročnih šengen viza za više ulazaka. Uvođenjem biometrijskih putovnica te daljim reformama u oblasti sigurnosti, zaštite granica i migracija građanima BiH će moći bez viza ulaziti u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma.

13.1.2008.
Pincom.info / Nezavisne novine
Post Reply