Danas sam otisla u policiji (odnosno Questuri) i napravila prijavu. Medjutim, iduce sedmice bi trebala otici u Njemacku zbog zdravstvenih problema. U policiji su mi rekli da moram napraviti pasos i duplikat carte di soggiorno. Probala sam da nazovem konsulat, ali se niko ziv ne javlja, a sutra ne rade (zbog praznika). Imala sam stari pasos i vazi do 2013, ne bi trebao biti ni problem izvaditi duplikat carte di soggiorno (rekli su mi u questuri). Procitala sam da neki dobiju pasos za par sati ili za dva dana. Samo se pitam dali to vazi za stare pasose i dali ih jos izdavaju? Prekosutra cu otici u Milano i nije ni problem da neko iz Bosne posalje dokaz o drzavljanstvu i rodni list preko faxa, samo bi me zanimalo sta mi inace treba? I hoce li mi napraviti stari pasos ili taj biometrijski? imam i uputnicu doktora, ali su mi u questuri rekli da ne vazi jer je adresirana na privatnu kliniku. Rekli su mi da je najbolje da odem u ambasadu, da mi daju papir "lascia-passare", da odem u bosnu i da mi naprave hitni pasos i iz Bosne da krenem u Njemacku. Ima li neki drugi nacin? Jer nije mi jasno kako da se vratim poslije? Jer tad opet moram u Bosnu pa iz Bosne u Italiju??
Nadam se da mi neko moze pomoci....