Pozdrav,
student sam u Svedskoj. Studiram biomedical technology. To je fakultet koji obuhvata hemiju, biologiju te i medicinu. Nakon diplomiranja moguce je da se zaposle ljudi u firmama kao napr. Bosna lijek ili slicno. Moze da prodaje u ime firme razne medikamente, tehnologiju vezano za medicinu kao npr. ultrazvuk aparat. Ili cisto da radi u istrazivanju lijeka protiv napr. kancera. Posto sam vidjela da ima tako nesto u Zagrebu, zanima me dali ima i u SA ili dali ce biti? Kakve su buducnosti da ce biti ukoliko nema?
Dali ima neko od vas ko je iz slicne struke? I koliko vi dajete znacaja ovakvim fakultetima.
Pozdrav
Biologija / Medicina
- jedna tamo
#2 Re: Biologija / Medicina
tako nešto koliko ja znam nema kod nas...
-
pippi_sunce
#3 Re: Biologija / Medicina
stetajedna tamo wrote:tako nešto koliko ja znam nema kod nas...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#4 Re: Biologija / Medicina
Nema potrebe za tim jer su kod nas (a i svugdje, da se ne lažemo) u pitanju obični trgovački putnici. Diplomirani doktori se jagme za ta mjesta, kao i farmaceuti. Poznavajući mnoge od njih usuđujem se reći da je bolje da se bave tim, nego da se približavaju pacijentima.pippi_sunce wrote:stetajedna tamo wrote:tako nešto koliko ja znam nema kod nas...nadam se da ce biti ubrzo!
-
pippi_sunce
#5 Re: Biologija / Medicina
Pa ovo je vise istrazivackog duha. Tako da bih mozda bilo dobro nekada da se i taj smjer uvede. ALi vjerovatno treba biti uskladjeno sa potraznjom za "u tom smjeru" kvalifikovanom radnom snagom na trzistu.Pera Trta wrote:Nema potrebe za tim jer su kod nas (a i svugdje, da se ne lažemo) u pitanju obični trgovački putnici. Diplomirani doktori se jagme za ta mjesta, kao i farmaceuti. Poznavajući mnoge od njih usuđujem se reći da je bolje da se bave tim, nego da se približavaju pacijentima.pippi_sunce wrote:stetajedna tamo wrote:tako nešto koliko ja znam nema kod nas...nadam se da ce biti ubrzo!
- Bambi_na_kofeinu
#6 Re: Biologija / Medicina
Pa fakultet koji objedinjuje hemiju, biologiju i medicinu kod nas bi bio farmaceutski.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#7 Re: Biologija / Medicina
Tako je, to što ti tražiš (ispitivanje lijekova) rade farmaceuti.
-
pippi_sunce
#8 Re: Biologija / Medicina
ok hvala vam puno na odgovorima! Pitala sam se samo dali ima bas ovakav smjer, jer je sve vise zastupljen na raznim fakultetima u susjednim zemljama i sire! Hvala vam u svakom slucaju.