biografije zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Kon_ve_ktor_

#1 biografije zena u islamu

Post by Kon_ve_ktor_ »

ne znam da li sl.ili ista tema postoji
Esma bint Ebu Bekr

Živjela je Esma sto godina a da joj nije falio ni jedan zub i bila je sve do kraja života prisebna. Ova vrijedna ashabijka je bila znamenita po mnogo čemu. Otac joj je bio ashab, djed joj je bio ashab, sestra joj je bila ashabijka, njen muž je bio ashab veće časti.

Njen otac je bio bliski prijatelj Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prvi halifa poslije njegove smrti. Djed joj je bio Ebu Atik, otac Ebu Bekra. Njena sestra je majka svih mu’mina Aiša, r.a., čista i kreposna. Njen muž Zubejr ibn Awwam je bio uz Allahova Poslanika. Njen sin bijaše Abdullah ibn Zubejr, r.a., neka je Allah zadovoljan s njim i sa njima svima.

Dovoljno je da je ona kćerka Ebu Bekra…Esma je među prvima primila Islam. U ovoj velikoj blagodati preteklo je samo sedamnaest osoba. Nazvana je “Vlasnica dva pojasa” zbog toga što je pripremila Allahovom Poslaniku i svome ocu na dan Hidžre u Medinu hranu i piće, pošto nije imala čime da priveže hranu i piće za sedlo jahalice, dosjetila se da raspolovi svoj pojas na dva dijela i jednim je privezala kesu s hranom, a drugom polovinom je privezala vodu za sedlo jahalice. Molio je Resulullah da joj Allah podari takva dva pojasa u Džennetu, te je zbog toga prozvana “Vlasnicom dva pojasa.”

Oženio se Zubejr ibn Awwam sa njom u vrijeme kada je bio jako siromašan. Nije imao poslugu koja bi mu pomogla, niti imetka kojim bi zadovoljio bar osnovne potrebe svoje porodice. Imao je samo konja. Za njega nije bilo većeg bogatstva od dobre žene. Ona ga je služila, ona je lično čuvala konja i brinula se za njegovu ishranu, sve dok jednog dana nisu postali jedni od najbogatijih među ashabima.

Pošto joj se pružila prilika za Hidžru iz Mekke u Medinu, bježala je sa duboko urezanim šehadotom u srcu. Taj put za Medinu je pao u vrlo nezgodno vrijeme pred sam porod, ali sve to nije smetalo hrabroj Esmi da podnese sve poteškoće dugog i teškog putovanja. Kada je došla u Kuba, rodila je sina. Ashabi su izgovarali tekbir “Allahu ekber” i zahvaljivali se Allahu, jer je to bilo prvo dijete muhadžirsko koje se rodilo u Medini. Donijeli su ga Resulullahu, sallallahu alejhi ve sellem, i stavili su mu ga u krilo. On je izvršio tahnik stavivši mu u usta dio sažvakane hurme, a zatim mu proučio dovu. Esmu, kćerku Ebu Bekrovu, krasila su lijepa svojstva: velikodušnosti, razboritosti, promišljenosti, koja je imao malo ko od ljudi. Bila je plemenita, uzor plemenitosti.

Priča nam njen sin Abdullah: “Nisam vidio plemenitije dvije žene, od tetke Aiše i moje majke Esme, ali njihova plemenitost je različita: što se tiče moje tekte Aiše, ona bi prvo prikupila, pa kada bi sakupila dovoljnu količinu podijelila bi onima koji su bili muhtač. A moja majka ib odmah dijelila, ne bi ništa ostavljala za sutra…”

Esma je bila oštroumna, znala se snaći i u najtežim situacijama. Kada je pošao Ebu Bekr put Medine prateći Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ponio je sobom sav novac kog je tada imao, u iznosu šest hiljada dirhema. Porodici nije ostavio ništa. Pošto je saznao njegov otac Ebu Kuhafe za njegovo putovanje, došao je u sobu i rekao Esmi: “Tako mi Boga, ne samo da smo ostali bez njega, nego smo ostali i bez novaca!” “Djede, ostavio nam je dosta novaca,” rekla je Sma. A zatim je uzela kamenčiće i stavila ih u dolaf u kome se držao novac. Stavila je na njega platno, a zatim uzela ruku slijepog djeda, koji je još uvijek bio mušrik i rekla mu: ‘O djede, vidi koliko nam je ostavio novaca!” Djed je stavio svoju ruku na njih i rekao: “Dobro je kad vam je ovoliko ostavio!” Ovim je htjela smiriti dušu zabrinutog starca, i da joj ne daj eništao od imetka, jer je prezirala da pruži ruku mušriku pa makar to bio i njen djed.

Ako historija zaboravi sve životne scene Esmine, neće je zaboraviti po njenoj razboritosti, promišljenosti, čistoj odlučnosti i čvrstini imana u posljednjem susretu sa svojim sinom Abdullahom. A to se desilo poslije sukoba kojeg je imao poslije smrti Jezida ibn Muawije. Njemu je bio naklonjen Hidžaz, Egipat, Irak, Hurasan i većina šamskih gradova. Ali su Beni Umejje poslali veliku i jaku vojsku pod vodstvom Hadždžadža ibn Jusufa el-Sekafija.

I došlo je do žestoke borbe između dvije zaraćene strane u kojima se Abdullah pokazao jako hrabrim i odvažnim što dolikuje junaku kao što je on. Međutim, njegove pristalice jedan po jedan su ga napuštale pa je pribjegao u mekkanski Harami-šerif. Zatražili su spas on i preostali dio pristalica u orkilju časne Ka’be.

Neposredno pred smrt ušao je svojoj majci Esmi – koja je već bila slijepa, oronula starica. Obratio joj se riječima: “Esselamu alejhki, o majko, i neka je Allahov rahme ti bereket na tebe.” Odgovorila je: “We alejke-s-selam, o Abdullahu! Zašto si mi došao u ove sate dok Hadždžadž gađa tvoju vosjku kamenjem iz katapulta u Haremi – šerfu, kamenjem od koga se tresu mekkanske zgrade?!” “Došao sam da se posavjetujem sa tobom,” odgovori Abdullah. “Tražiš savjet, u čemu?” upita starica. Odgovorio je: “Ljudi su me ostaivli i dovojili se od mene iz straha od Hadždžadža ili iz požude za onim što im on obećava, tako da su me čak i moja djeca i porodica ostavili i sa mnom niko nije ostao – osim malog broja ljudi. A i ova mala skupina, koliko god se borila, neće izdržati više od jednog sata ili dva. A izaslanici Benu Umejjeta pregovaraju i obećavaju mi da će mi dati šta god hoću od dunjaluka samo da odložim oružje i da priznam Abdulmelika ibn Merwana za halifu. Pa šta ti misliš o tome?”

Rekla mu je povišenim tonom: “Kako god hoćeš, o Abdullahu, ti najbolje poznaješ svoje stanje. Ako misliš da si na hakku i da pozivaš u Istinu, strpi se i bori se kao što su se borile tvoje pristalice koji su poginuli u tvojim redovima. A ako si tim sukobom htio dunjalučke interese, teško tebi, upropastio si sebe i svoje saveznike.” “Danas ću sigurno poginuti,” reče Abdullah. “To ti je bolje od svjesne predaje Hadždžadžu i da se igraju sa tvojom glavom dječaci Benu Umejjeta,” dodala je majka. “Ja se ne bojim smrti, nego se bojim da se na meni ne budu iživljavali,” reče Abdullah, a njegova majka dodade: “Nema razloga da se čovjek boji nečeg poslije smrti, jer zaklanoj ovci ne smeta zguljivanje kože.”

Osjetila se radost na njegovom licu, pa joj je rekao: “Allah te blagoslovio, o majko, blagoslovljene su tvoje veličanstvene vrline. Ja sam došao tebi u ovo vrijeme da bih čuo od tebe ono što sam čuo. Allah najbolje zna da ja nisam pokleknuo i On je svjedok da ja ovo ne radim iz dunjalučkih interesea i radi njegovih ukrasa, već to radim u ime Allaha (u ime Istine) da se ne bi poigravalo sa Allahovim zabranama i svetostima…Ja smilim da možeš biti zadovoljna mojom prošlošću. Pa ako ja budem ubijen, ne žalosti se za mnom i prepusti to sve Allahovoj volji.” “Ja bih te žalila ako bi poginuo radi neistine,” odgovori Emsa. “Budi sigurna, o majko, da tvoj sin nije nikada učinio nevaljalo djelo sjvesno, niti prekršio Allahovu odredbu, niti je izgubio povjerenje, niti je svjesno učinio zulum muslimanu ili nemuslimanu. Kod njega nije ništa vrednije od postizanja Allahova zadovoljstva. Ovo ne govorim radi pravdanja sebe. Allah najbolje zna moje stanje, ovo govorim da bih unio sabur u tvoje srce.” “Hvala Allhu koji mi te dao takvog, da je Allah tobom zadovoljan i da sam ja tobom zadovoljna. Primakni sem, moj sinčiću, da osjetim tvoj miris i doatknem tvoje tijelo, jer je ovo posljednji naš susret,” reče Esma.

I prišao je Abdullah svojoj majci i čvrsto je zagrlio ljubeći joj lice i stopala. I ona je primakla glavu svome sinu mirišući ga i ljubeći njegovu glavu, lice i vrat, i raširila je ruke glreći njegovo tijelo. A zatim je sklonila svoje ruke sa Abdullaha govoreći mu: “šta si ovo obuka, Abdullahu?!” “Svoj pancir,” odgovorio je. “Ovo nije odjeća onoga ko želi šehadet, o Abdullahu,” dodade majka. “Ja sam ga obuka, majko, da bih te odobrovoljio i da bih smirio tvoje srce,” reče Abdullah. “Skini ga sa sebe,” reče majka. “Da li ti to daje povoda za oholos i hrabrost i pomaže ti u zamahu a psrečava te u pokretima? Ali obuci umjesto njega dugle hlače tako da priliokm pogibije ne otkriješ sramotne dijelove tijela. “ Skinuo je Abudllah svoj pancir i pritegao svoje hlače, a zatim se zaputio premu Haremu da bi nastavio borbu.

Pri rastanku sa majkom obratio joj se riječima: “Nemoj zaboraviti da moliš za mene, o majko.” I Esma je podigla ruke prema nebu učeći ovu dovu: “Moj Allahu, smiluj mu se zbog dugog ibadeta i silnog plača i jecanja u noćnoj tmini dok su drugi spavali! Moj Allahu, smiluj mu se zbog posta dok je gladovao i žeđi u podnevnim žegama medinskim i mekkanskim. Moj Allahu, smiluj mu se zbog njegova dobročinstva ocu i majci. Moj Allahu, ja svoj hal prepuštam tebi i zadovoljna sam sa onim što si mu odredio, daj mi sange da se strpim, i nagradi me nagradom koju obećavaš za strpljive.”

Sunce nije ni zašlo tog dana, a Abdullah je napustio ovaj kartki i prolazni svijet i vratio se svome Gospodaru.

I nije prošlo nešto više od deset dana od pogibije Abdullaha, a Esma, kćerka Ebu Bekrova, umrje navršivš sto godina a da joj nije nedostajo nijedan zub i da nije bila senilna.
Ja sam svojoj curici nadila ime Esma :-D
Kon_ve_ktor_

#2 Re: biografije zena u islamu

Post by Kon_ve_ktor_ »

Merjem bintu Imran (Primjer pobožnosti)

Kur\'an započinje priču o Merjem, još prije njenog rođenja.

Merjem potiče iz poštene porodice. Njen otac Imran je bio imam u plemenu Beni Israil u to vrijeme, dok je njena majka, Hena bint Fakud, bila poznata po svojoj pobožnosti. Zekerijah a.s., koji ju je odgojio, je bio Allahov poslanik.
Čak i prije nego što ju je zanijela, njena majka je polagala velike nade u svoje buduće dijete. Molila se da, ako bi ostala trudna, to dijete bude živi sluga Bejtul Makdis. Iako se na kraju ispostavilo da je dijete bila djevojčica, ona je ipak svoj život posvetila obožavanju Boga u ovom svetom mjestu, posao možda mnogo teži za žensku nego mušku djecu u to vrijeme.
Njena majka je, također, molila Allaha s.w.t. da sačuva njenu kćerku od šejtana. Kao rezultat svega toga, Merjem se odala pobožnosti. Nakon što bi ispunila sve dužnosti u mesdžidu požurila bi na mjesto bogosluženja. Klanjala je i dan i noć da bi je ljudi kasnije počeli uzimati kao primjer najpobožnije. Klanjala je dok ne bi počela osjećati bol u nogama.
Merjem je simbol čednosti i potpune odanosti Allahu s.w.t. Nije se zamarala ljepotama, razonodama i iskušenjima, koje joj je nudio dunjaluk. Sreću i radost je nalazila u potpunoj poslušnosti jedinom Allahu s.w.t.
Joe McCarthy

#3 Re: biografije zena u islamu

Post by Joe McCarthy »

Kon_ve_ktor_ wrote:ne znam da li sl.ili ista tema postoji
Esma bint Ebu Bekr

Živjela je Esma sto godina a da joj nije falio ni jedan zub i bila je sve do kraja života prisebna. Ova vrijedna ashabijka je bila znamenita po mnogo čemu. Otac joj je bio ashab, djed joj je bio ashab, sestra joj je bila ashabijka, njen muž je bio ashab veće časti.

Njen otac je bio bliski prijatelj Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prvi halifa poslije njegove smrti. Djed joj je bio Ebu Atik, otac Ebu Bekra. Njena sestra je majka svih mu’mina Aiša, r.a., čista i kreposna. Njen muž Zubejr ibn Awwam je bio uz Allahova Poslanika. Njen sin bijaše Abdullah ibn Zubejr, r.a., neka je Allah zadovoljan s njim i sa njima svima.

Dovoljno je da je ona kćerka Ebu Bekra…Esma je među prvima primila Islam. U ovoj velikoj blagodati preteklo je samo sedamnaest osoba. Nazvana je “Vlasnica dva pojasa” zbog toga što je pripremila Allahovom Poslaniku i svome ocu na dan Hidžre u Medinu hranu i piće, pošto nije imala čime da priveže hranu i piće za sedlo jahalice, dosjetila se da raspolovi svoj pojas na dva dijela i jednim je privezala kesu s hranom, a drugom polovinom je privezala vodu za sedlo jahalice. Molio je Resulullah da joj Allah podari takva dva pojasa u Džennetu, te je zbog toga prozvana “Vlasnicom dva pojasa.”

Oženio se Zubejr ibn Awwam sa njom u vrijeme kada je bio jako siromašan. Nije imao poslugu koja bi mu pomogla, niti imetka kojim bi zadovoljio bar osnovne potrebe svoje porodice. Imao je samo konja. Za njega nije bilo većeg bogatstva od dobre žene. Ona ga je služila, ona je lično čuvala konja i brinula se za njegovu ishranu, sve dok jednog dana nisu postali jedni od najbogatijih među ashabima.

Pošto joj se pružila prilika za Hidžru iz Mekke u Medinu, bježala je sa duboko urezanim šehadotom u srcu. Taj put za Medinu je pao u vrlo nezgodno vrijeme pred sam porod, ali sve to nije smetalo hrabroj Esmi da podnese sve poteškoće dugog i teškog putovanja. Kada je došla u Kuba, rodila je sina. Ashabi su izgovarali tekbir “Allahu ekber” i zahvaljivali se Allahu, jer je to bilo prvo dijete muhadžirsko koje se rodilo u Medini. Donijeli su ga Resulullahu, sallallahu alejhi ve sellem, i stavili su mu ga u krilo. On je izvršio tahnik stavivši mu u usta dio sažvakane hurme, a zatim mu proučio dovu. Esmu, kćerku Ebu Bekrovu, krasila su lijepa svojstva: velikodušnosti, razboritosti, promišljenosti, koja je imao malo ko od ljudi. Bila je plemenita, uzor plemenitosti.

Priča nam njen sin Abdullah: “Nisam vidio plemenitije dvije žene, od tetke Aiše i moje majke Esme, ali njihova plemenitost je različita: što se tiče moje tekte Aiše, ona bi prvo prikupila, pa kada bi sakupila dovoljnu količinu podijelila bi onima koji su bili muhtač. A moja majka ib odmah dijelila, ne bi ništa ostavljala za sutra…”

Esma je bila oštroumna, znala se snaći i u najtežim situacijama. Kada je pošao Ebu Bekr put Medine prateći Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ponio je sobom sav novac kog je tada imao, u iznosu šest hiljada dirhema. Porodici nije ostavio ništa. Pošto je saznao njegov otac Ebu Kuhafe za njegovo putovanje, došao je u sobu i rekao Esmi: “Tako mi Boga, ne samo da smo ostali bez njega, nego smo ostali i bez novaca!” “Djede, ostavio nam je dosta novaca,” rekla je Sma. A zatim je uzela kamenčiće i stavila ih u dolaf u kome se držao novac. Stavila je na njega platno, a zatim uzela ruku slijepog djeda, koji je još uvijek bio mušrik i rekla mu: ‘O djede, vidi koliko nam je ostavio novaca!” Djed je stavio svoju ruku na njih i rekao: “Dobro je kad vam je ovoliko ostavio!” Ovim je htjela smiriti dušu zabrinutog starca, i da joj ne daj eništao od imetka, jer je prezirala da pruži ruku mušriku pa makar to bio i njen djed.

Ako historija zaboravi sve životne scene Esmine, neće je zaboraviti po njenoj razboritosti, promišljenosti, čistoj odlučnosti i čvrstini imana u posljednjem susretu sa svojim sinom Abdullahom. A to se desilo poslije sukoba kojeg je imao poslije smrti Jezida ibn Muawije. Njemu je bio naklonjen Hidžaz, Egipat, Irak, Hurasan i većina šamskih gradova. Ali su Beni Umejje poslali veliku i jaku vojsku pod vodstvom Hadždžadža ibn Jusufa el-Sekafija.

I došlo je do žestoke borbe između dvije zaraćene strane u kojima se Abdullah pokazao jako hrabrim i odvažnim što dolikuje junaku kao što je on. Međutim, njegove pristalice jedan po jedan su ga napuštale pa je pribjegao u mekkanski Harami-šerif. Zatražili su spas on i preostali dio pristalica u orkilju časne Ka’be.

Neposredno pred smrt ušao je svojoj majci Esmi – koja je već bila slijepa, oronula starica. Obratio joj se riječima: “Esselamu alejhki, o majko, i neka je Allahov rahme ti bereket na tebe.” Odgovorila je: “We alejke-s-selam, o Abdullahu! Zašto si mi došao u ove sate dok Hadždžadž gađa tvoju vosjku kamenjem iz katapulta u Haremi – šerfu, kamenjem od koga se tresu mekkanske zgrade?!” “Došao sam da se posavjetujem sa tobom,” odgovori Abdullah. “Tražiš savjet, u čemu?” upita starica. Odgovorio je: “Ljudi su me ostaivli i dovojili se od mene iz straha od Hadždžadža ili iz požude za onim što im on obećava, tako da su me čak i moja djeca i porodica ostavili i sa mnom niko nije ostao – osim malog broja ljudi. A i ova mala skupina, koliko god se borila, neće izdržati više od jednog sata ili dva. A izaslanici Benu Umejjeta pregovaraju i obećavaju mi da će mi dati šta god hoću od dunjaluka samo da odložim oružje i da priznam Abdulmelika ibn Merwana za halifu. Pa šta ti misliš o tome?”

Rekla mu je povišenim tonom: “Kako god hoćeš, o Abdullahu, ti najbolje poznaješ svoje stanje. Ako misliš da si na hakku i da pozivaš u Istinu, strpi se i bori se kao što su se borile tvoje pristalice koji su poginuli u tvojim redovima. A ako si tim sukobom htio dunjalučke interese, teško tebi, upropastio si sebe i svoje saveznike.” “Danas ću sigurno poginuti,” reče Abdullah. “To ti je bolje od svjesne predaje Hadždžadžu i da se igraju sa tvojom glavom dječaci Benu Umejjeta,” dodala je majka. “Ja se ne bojim smrti, nego se bojim da se na meni ne budu iživljavali,” reče Abdullah, a njegova majka dodade: “Nema razloga da se čovjek boji nečeg poslije smrti, jer zaklanoj ovci ne smeta zguljivanje kože.”

Osjetila se radost na njegovom licu, pa joj je rekao: “Allah te blagoslovio, o majko, blagoslovljene su tvoje veličanstvene vrline. Ja sam došao tebi u ovo vrijeme da bih čuo od tebe ono što sam čuo. Allah najbolje zna da ja nisam pokleknuo i On je svjedok da ja ovo ne radim iz dunjalučkih interesea i radi njegovih ukrasa, već to radim u ime Allaha (u ime Istine) da se ne bi poigravalo sa Allahovim zabranama i svetostima…Ja smilim da možeš biti zadovoljna mojom prošlošću. Pa ako ja budem ubijen, ne žalosti se za mnom i prepusti to sve Allahovoj volji.” “Ja bih te žalila ako bi poginuo radi neistine,” odgovori Emsa. “Budi sigurna, o majko, da tvoj sin nije nikada učinio nevaljalo djelo sjvesno, niti prekršio Allahovu odredbu, niti je izgubio povjerenje, niti je svjesno učinio zulum muslimanu ili nemuslimanu. Kod njega nije ništa vrednije od postizanja Allahova zadovoljstva. Ovo ne govorim radi pravdanja sebe. Allah najbolje zna moje stanje, ovo govorim da bih unio sabur u tvoje srce.” “Hvala Allhu koji mi te dao takvog, da je Allah tobom zadovoljan i da sam ja tobom zadovoljna. Primakni sem, moj sinčiću, da osjetim tvoj miris i doatknem tvoje tijelo, jer je ovo posljednji naš susret,” reče Esma.

I prišao je Abdullah svojoj majci i čvrsto je zagrlio ljubeći joj lice i stopala. I ona je primakla glavu svome sinu mirišući ga i ljubeći njegovu glavu, lice i vrat, i raširila je ruke glreći njegovo tijelo. A zatim je sklonila svoje ruke sa Abdullaha govoreći mu: “šta si ovo obuka, Abdullahu?!” “Svoj pancir,” odgovorio je. “Ovo nije odjeća onoga ko želi šehadet, o Abdullahu,” dodade majka. “Ja sam ga obuka, majko, da bih te odobrovoljio i da bih smirio tvoje srce,” reče Abdullah. “Skini ga sa sebe,” reče majka. “Da li ti to daje povoda za oholos i hrabrost i pomaže ti u zamahu a psrečava te u pokretima? Ali obuci umjesto njega dugle hlače tako da priliokm pogibije ne otkriješ sramotne dijelove tijela. “ Skinuo je Abudllah svoj pancir i pritegao svoje hlače, a zatim se zaputio premu Haremu da bi nastavio borbu.

Pri rastanku sa majkom obratio joj se riječima: “Nemoj zaboraviti da moliš za mene, o majko.” I Esma je podigla ruke prema nebu učeći ovu dovu: “Moj Allahu, smiluj mu se zbog dugog ibadeta i silnog plača i jecanja u noćnoj tmini dok su drugi spavali! Moj Allahu, smiluj mu se zbog posta dok je gladovao i žeđi u podnevnim žegama medinskim i mekkanskim. Moj Allahu, smiluj mu se zbog njegova dobročinstva ocu i majci. Moj Allahu, ja svoj hal prepuštam tebi i zadovoljna sam sa onim što si mu odredio, daj mi sange da se strpim, i nagradi me nagradom koju obećavaš za strpljive.”

Sunce nije ni zašlo tog dana, a Abdullah je napustio ovaj kartki i prolazni svijet i vratio se svome Gospodaru.

I nije prošlo nešto više od deset dana od pogibije Abdullaha, a Esma, kćerka Ebu Bekrova, umrje navršivš sto godina a da joj nije nedostajo nijedan zub i da nije bila senilna.
Ja sam svojoj curici nadila ime Esma :-D
A koji su izvori ovog teksta?
Kon_ve_ktor_

#4 Re: biografije zena u islamu

Post by Kon_ve_ktor_ »

Islam Bosna
harač

#5 Re: biografije zena u islamu

Post by harač »

:lol: radujem se aiši :D
Kon_ve_ktor_

#6 Re: biografije zena u islamu

Post by Kon_ve_ktor_ »

harač wrote::lol: radujem se aiši :D
ti si teski propalitet
radi nesto pametno
Chisum

#7 Re: biografije zena u islamu

Post by Chisum »

Imam osjecaj da ce tema da se prolama od silnih biografija.
Joe McCarthy

#8 Re: biografije zena u islamu

Post by Joe McCarthy »

Pridružujem se željama.
Kon_ve_ktor_

#9 Re: biografije zena u islamu

Post by Kon_ve_ktor_ »

Joe McCarthy wrote:
Pridružujem se željama.
ako ne vjerujete u Boga to je vasa stvar,ali zasto ne postujete nas koji vjerujemo
fuj povraca mi se od takvih
AleksoMKD

#10 Re: biografije zena u islamu

Post by AleksoMKD »

Kon_ve_ktor_ wrote: ako ne vjerujete u Boga to je vasa stvar,ali zasto ne postujete nas koji vjerujemo
fuj povraca mi se od takvih
Postijemo vas kao individualce, al ne postujemo to u sto vjerujete.
laly

#11 Re: biografije zena u islamu

Post by laly »

Rabija el-Adevijja

Rodjena je 95 ili 99 hidzretske godine u Basri, gdje je provela veliki dio zivota. Rabija je dosta poznata kao jedinstvena licnost u krugu ranih sufija. Imala je mnogo ponuda za udaju ali ih je sve odbila, osjecajuci da bi samo kao neudata zena mogla nesmetano da nastavi svoju duhovnu potragu. Imala je mnogo sljedbenika i prijatelja koji su dolazili u njenu kucu i slusali njena predavanja.Rabiju su sufije mnogo postovale i svi veliki sufijski pisci su prepricavali njeno ucenje i citirali njene rijeci, pripisujuci im veliki znacaj.
Kon_ve_ktor_

#12 Re: biografije zena u islamu

Post by Kon_ve_ktor_ »

Majka vjernika – Hatidža, radijallahu anha

Prenosi ibn Abbas, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najbolje žene u Džennetu su Hatidža b. Huvejlid, Fatima b. Muhammed, Merjem b. Imran i Asija, faraonova supruga.“ Ona je majka vjernika, Ummul-Kasim, Hatidža b. Huvejlid b. Esed b. Abdul-Uzza b. Kusajj Al-Kurešijje Al-Esedijje. Ime njene majke je Fatima b. Zaide b. Džundub.

Rođena je 68. godine prije Hidžre u porodici koja je bila poznata po ugledu i lijepom ponašanju, te se kao dijete takve porodice okitila mudrošću, odlučnošću, razumom, čistoćom i poštenjem.
Njena porodična loza spaja se sa lozom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tako da je najbliža Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, od svih majki vjernika.
Hatidža, r.a., je prva žena koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oženio i prva osoba koja je primila islam, po konsenzusu islamskih učenjaka.

U predislamsko doba i prije susreta sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, Hatidža, radijallahu anha, bila je izuzetno bogata žena i posjedovala je trgovačke karavane, koje su putovale u Šam radi trgovine. Kao uspješan poslodavac, ona je unajmljivala radnike koji bi putovali u Šam i u njeno ime obavljali kupoprodajne poslove. Tako je jednog dana do nje stigla vijest o Muhammedu b. Abdullahu, osobi koja je kod sebe objedinila sva pohvalna svojstva. Ponudila mu je da obavi neke trgovačke poslove u Šamu, na što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pristao.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uputio se prema Šamu sa dječakom čije je ime bilo Mejsere. Kada je stigao do Šama, sjeo je u hlad jednog drveta, koje je bilo blizu kuće jednog monaha. Monah je izašao i upitao dječaka Mejseru: “Ko je ovaj čovjek koji sjedi ispod drveta?“, a Mejsere odgovori: “Ovo je čovjek od Kurejšija.“ Zatim monah reče dječaku: “Ispod ovog drveta nikad niko nije sjeo izuzev poslanika.'' Nakon odmora, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uputio se prema tržnici, gdje je obavio kupoprodajne poslove, koji su rezultirali time da se vratio u Mekku sa dvostrukom zaradom.

Po povratku iz Šama, Mejsere je obavijestio Hatidžu, radijallahu anha, o plemenitosti i dobroti koju je vidio kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tokom putovanja, da bi Hatidža, radijallahu anha, zaprosila Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i udala se za njega. On je tada imao dvadeset i pet, a ona četrdeset godina. Živjela je sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, dvadeset i pet godina u braku. Preselila je, radijallahu anha, tri godine prije Hidžre, u šezdeset i petoj godini, kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao pedeset godina.

Ona je žena koja je najduže bila u braku sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i koja mu je rodila svu djecu osim Ibrahima, kojeg je rodila Marija Koptkinja. Hatidža mu je rodila sinove Kasima i Abdullaha, i kćerke Zejneb, Rukajju, Ummu Kulsum i Fatimu.
Hatidža, radijallahu anha, utješila je Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je došao uplašen iz pećine Hira, nakon što mu je došla objava, rekavši mu: “Allah te neće poniziti, jer tako mi Allaha, ti održavaš rodbinske veze, govoriš istinu, pomažeš slabašne, udjeljuješ siromašnim, uvažavaš goste i pomažeš u svakom dobru.“ (Buhari)
Prije objave, kada su bili mirni od ruku i jezika mušrika, bila je uz Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i uz njega je ostala i nakon objave, kada se povećala mržnja mekkanskih mušrika prema muslimanima.
Prenosi se od Alije, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao: “Najbolje žene su Merjem i Hatidža.“ (Buhari, Muslim)

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Džibril, alejhis-selam, došao kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu: “Eto, ide ti Hatidža, sa posudom u kojoj je hljeb, ili hrana ili piće. Pa kada ti dođe, prenesi joj selam od njenog Gospodara i od mene, i obraduj je kućom od dragulja u Džennetu, u kojoj nema buke, niti umora.“ (Buhari, Muslim).
Rekla je Aiša, radijallahu anha: “Ni na koga nisam bila ljubomorna kao što sam bila ljubomorna na Hatidžu, radijallahu anha, a nisam je vidjela, ali ju je Poslanik često spominjao. Ponekad bi zaklao ovcu i podijelio je na dijelove, potom bi ih poslao Hatidžinim prijateljicama.“ (Buhari, Muslim, Ahmed).
Rekao je Ismail: “Upitao sam Abdullaha b. Ebi Evfa: 'Da li je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obradovao Hatidžu sa kućom u Džennetu?' 'Da', odgovorio je Abdullah b. Ebi Evf.“ (Buhari, Muslim)
Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obradovao Hatidžu sa kućom u Džennetu. (Buhari, Muslim).

Preselila je svome Gospodaru tri godine prije Hidžre, u svojoj 65. godini života.
Kon_ve_ktor_

#13 Re: biografije zena u islamu

Post by Kon_ve_ktor_ »

Aiša, r.a., je hazreti Ebu Bekrova kćerka. Ona je bila jedina supruga koju je Poslanik, a.s, oženio kao djevicu. Sve ostale su ranije bile u braku pa su im muževi umrli ili poginuli. Brak s Aišom Poslaniku nije bio u pomisli jer je ona bila veoma mlada. Međutim, jednom prilikom, nakon Hatidžine smrti, došla je Havla bint Hakim, supruga Osmana ibn Maz'una, i upitala: »Allahov Poslaniče, da li bi se ti oženio?« Poslanik je upitao: »S kojom?« Ona mu je odgovorila: »Želiš li djevojku koja nije bila udavana (bikr), ili želiš ženu koja je ranije bila u braku (sejjib)?« On je pitao: »Ko je djevojka?« Odgovorila je: »Aiša - kćerka tebi najdražeg Allahovog stvorenja (misli na Ebu Bekra).« Nakon toga, pitao je: »A ko je žena koja je bila u braku?« »Sevda bint Zem'a«, odgovorila je. Poslanik joj je tada rekao da ide i zaprosi ih za njega. (Prenosi Ahmed u Musnedu)

Nakon toga, Poslanik, s.a.v.s., je počeo Aišu sanjati. Aiša u vezi s tim kazuje da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: »Tri puta si mi se u snu pojavljivala. Nakon toga, melek mi te je kradom doveo u odjeći od svile i rekao mi: 'Ovo ti je supruga.' Kad sam ti otkrio lice i vidio da si to ti, rekao sam: 'Kad je od Allaha, nek' bude tako.'« (Prenose Buharija i Muslim)
Navedena predaja jasno govori da je Poslanik, s.a.v.s., Aišu oženio po Objavi, tj. to mu je bilo naređeno. Zbog toga je njena udaja specifična: Poslanik ju je oženio kao djevojčicu, uz pristanak njenog oca Ebu Bekra. To se desilo u ševvalu, jedanaeste godine po Poslanstvu, ili godinu dana nakon ženidbe Sevdom, dakle, dvije godine i pet mjeseci prije Hidžre. S ozirom da je Aiša tada nije bila šerijatski punoljetna, ona je ostala u kući svoga oca. Nakon što je postala punoljetna (baliga), došla je u Poslanikovu kuću. To se desilo u ševvalu, sedam mjeseci nakon Hidžre, u Medini, kada je izgrađena Poslanikova džamija.

U vezi s Poslanikovom ženidbom hazreti Aišom, koja je u vrijeme udaje bila veoma mlada, neprijatelji islama su tokom povijesti iznosili brojne primjedbe i napade na islam i Poslanika, s.a.v.s. Ti napadi traju sve do današnjih dana, kada smo i mi svjedoci objavljivanja blasfemičnih knjiga i tekstova. U vezi s tim, smatramo bitnim ukazati na sljedeće činjenice:

Prvo:

Udaju mladih osoba u tom vremenu treba posmatrati u kontektstu tadašnjeg historijskog i kulturnog miljea. Naime, ženidba mladim djevojkama bila je u tom vremenu sasvim uobičajena, tako da se na to niko nije obazirao, pa čak ni Poslanikovi najljući neprijatelji. Poznato je da su Poslanikovi neprijatelji iz reda arapskih idolopoklonika iznosili razne prigovore Poslaniku, s.a.v.s. Oni su se, zapravo, koristili svakom mogućom prilikom da napadnu Poslanika, s.a.v.s., i da mu nešto prigovore. Biografska literatura je puna brojnih prigovora koje su Poslaniku, s.a.v.s., iznosili arapski i drugi neprijatelji. Međutim, nije zabilježeno da mu je neko u tom vremenu prigovorio zbog toga što se oženio djevicom Aišom. To je, za to vrijeme, bila sasvim normalna pojava. To je veoma bitna činjenica koju treba imati u vidu kada se govori o Poslanikovoj ženidbi Aišom, r.a. Dakle, potrebno je uzeti u obzir kulturni i histrorijski kontekst prilikom razumijevanja tog događaja iz života Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji s današnje tačke gledišta može biti pogrešno i, nažalost, često zlonamjerno protumačen.

Drugo:

Potrebno istaći da Aiša, r.a., iako je u vrijeme udaje bila veoma mlada, bila šerijatski punoljetna. Razlog zbog kojeg Aiša, r.a., nije odmah došla u Poslanikovu kuću je to što, po šerijatskim propisima, nije dozvoljeno živjeti bračni život sa ženom koja nije punoljetna (baliga), tj. u koje nije počeo menstrualni proces. Po islamskim propisima punoljetnost muškarca vezuje se za prvu poluciju a punoljetnost žene za prvu menstruaciju. Dakle, Aiša je, prilikom stupanja u bračni život s Poslanikom, bila šerijatski punoljetna.

Treće: Poslanikova ženidba hazreti Aišom kao veoma mladom djevojkom imala je, između ostalog, za cilj da Aiša uz Allahovog Poslanika, s.a.v.s., provede svoje mladalačko doba i da za se to vrijeme odgoji i obrazuje pod ličnim Poslanikovim nadzorom i na taj način stasa u vrsnu učiteljicu i odgajateljicu, koja će kasnije, gotovo pola stoljeća, podučavati i odgajati brojne naraštaje. U relevantnoj historijskoj literaturi se navodi da je Poslanik, s.a.v.s., preselio na ahiret jedanaeste godine po Hidžri a hazreti Aiša je umrla 57. godine po Hidžri. Dakle, ona je nakon Poslanika živjela još skoro pola stoljeća a cijelo to vrijeme bila je aktivno uključena u edukaciji novih naraštaja koji su širili misiju islama. Veliki biograf i historičar Ibn Hadžer el-‘Askalani u svom kapitalnom djelu Takribu-t-Tehzib, u biografiji hazreti Aiše, r.a., kaže da je “ona bila najupućenija žena u području fikha – poznavanja šerijatskopravnih propisa i, općenito, razumijevanja vjere.” Ta činjenica je, također, veoma bitna ukoliko se želi pravilno razumijeti zašto se Poslanik, s.a.v.s., oženio hazreti Aišom tako mladom.

Jedan od temeljnih ciljeva Poslanikovog višeženstva bio je obezbjeđivanje kvalitetnih učiteljica koje će podučavati muslimanke propisima islama. Islamsko društvo bilo je u nastanku i Poslanikove, s.a.v.s., supruge imale su veoma važnu ulogu na planu podučavanja ženske populacije islamu. Poslaniku, s.a.v.s., bile su potrebne žene koje uspješno mogu širiti krug pozivanja i poučavanja islamskim propisima među ženama, pogotovo zato što se često radilo o propisima koji se tiču isključivo žena i što muškarac osjeća stid kad o tome treba govoriti ženama. Poznato je da je kultura islamskog porodičnog i bračnog života prožeta brojnim šerijatskim propisima kao što su: intimni odnosi supružnika, propisi o menstruaciji (hajz) i postporođajnom čišćenju (nifas), kupanje bračnih partnera poslije spolnog akta, propisi o čistoći žene itd. Također, poznato je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio osoba sa veoma izraženim stidom. U hadiskim djelima navodi se »da je Poslanikov stid bio veći od stida djevice koja se skriva u svojim odajama«.

Zato je razumljivo da on nije mogao izravno odgovarati na sva pitanja drugih žena u vezi s bračnim i intimnim odnosima supružnika. Ponekad su njegovi odgovori bili metaforičke naravi, a često su njegove supruge drugim ženama, na izravan način, prenosile šerijatske propise u vezi s porodičnim i bračnim životom. Klasična islamska literatura puna je predaja koje govore o tome. Tako npr. Buharija i Muslim u svojim Sahihima prenose od Aiše, r.a., da je jedna ensarijka pitala Vjerovjesnika, s.a.v.s., o kupanju nakon menstruacije. Upućujući je kako će postupiti, on joj je rekao: »Uzmi komad mošusa i njime se obriši.« Ona ga je pitala: »Kako ću se njime obrisati?« On je odgovorio: »Obriši se.« Ona je ponovo pitala: »Kako ću se njime obrisati?« On je uzvratio: »Neka je Allah slavljen, obriši se njime.« Aiša dalje kazuje: »Ja sam je privukla k sebi i rekla joj: 'Obriši se tako da otkloniš tragove krvi.'«

Hadiska literatura puna je sličnih primjera gdje se Poslanikove supruge pojavljuju kao učiteljice i odgajateljice kasnijih islamskih naraštaja. To naročito dolazi do izražaja kada je u pitanju Poslanikova supruga hazreti Aiša, r.a., kojom se Poslanik oženio dok je bila veoma mlada. Zahvaljujući toj činjenici ona je odgojena pod Poslanikovim nadzorom i naučila je propise o vjeri direktno od njega. Nakon Poslanikove smrti živjela je još gotovo pola stoljeća, podučavajući, cijelo to vrijeme, mnoge naraštaje propisima islama.
nasa

#14 Re: biografije zena u islamu

Post by nasa »

Sumejja, radijAllahu anha -prvi sehid

Kada se islam počeo širiti Mekom, Sumejja bintu Habbab, njen muž Jasir i sin Ammar su primili islam.

Kao što su prvi muslimani bili proganjani, tako su i Sumejja i njena porodica prisiljavani da se odreknu islama i da se vrate obožavanju kipova. Sumejja je to odlučno odbijala ostajući čvrsta u svojoj vjeri.

Zbog svoje vjere i hrabrosti bila je podvrgnuta raznim okrutnim metodama mučenja. Morala je nositi čelični oklop i stajati na vrućem pijesku u vrelim ljetnim danima. Ovako bi provela cijeli dan, ali unatoč tome, ova hrabra žena nikad nije odustala od svoje vjere i dawe. Narod Mekke gledao je torturu nad Sumejjom, radijallahu anha, njenim mužem i sinom, a sve zbog prihvaćanja islama i pozivanja ljudi u islam.

Jasir i sin Ammar su gledali što nevjernici čine Sumejji, radijallahu anha, dok je i Sumejja gledala mučenje svojih najbližih. Muhammed, sallAllahu alejhi ve sellem, je vidio što proživljava Jasirova porodica i rekao im je:

»Strpite se o porodico Jasirova, ustrajte porodico Jasirova, odista je Džennet vama mjesto obećano.«

Ove riječi su Sumejji, radijAllahu anha, bile dovoljne kako bi se suočila sa onim što joj se događa.

Hind, žena jednog od opresivnih vođa plemena Kurejš, također je mučila Sumejju kako bi se vratila džahilijetu, ali Sumejju nije bilo strah te žene te joj je pljunula u lice. Ebu Džehl, jedan od neprijatelja islama tog vremena, probo je Sumejju kopljem i tako je ubio na licu mjesta.

Ova časna muslimanka je prva žena šehid u islamu što je zaista velika čast.
staradis

#15 Re: biografije zena u islamu

Post by staradis »

Ima li neka unazad 100 godina

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
nasa

#16 Re: biografije zena u islamu

Post by nasa »

staradis wrote:Ima li neka unazad 100 godina

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
mislim da nije to tema ali evo kad vec sam nisi znao naci nijednu :)

Image

Aisha Abd al-Rahman (Arabic: عائشة عبد الرحمن; c. 1913 – 1 December 1998) was an Egyptian author and professor of literature who published under the pen name Bint al-Shati ("Daughter of the Riverbank").

Life and career[edit]

Born in Damietta in the governorate of Domyat, her father taught at the Domyat Religious Institute. When she was ten, her mother, though illiterate, enrolled her in school while her father was traveling. Though her father objected, her mother later sent Aisha to El Mansurah for further education. Later, Aisha studied Arabic at Cairo University earning her undergraduate degree in 1939, and an M.A. degree in 1941.

In 1942, Aisha began work as an Inspector for teaching of Arabic literature for the Egyptian Ministry of Education. She earned her Ph.D. with distinction in 1950 and was appointed Professor of Arabic Literature at the University College for Women of the Ain Shams University.[1]

She wrote fiction and biographies of early Muslim women, including the mother, wives and daughters of the Prophet Muhammad, as well as literary criticism.[2] She was the second modern woman to undertake Qur'anic exegesis, and though she did not consider herself to be a feminist, her works reflect feminist themes. She began producing her popular books in 1959, the same year that Naguib Mahfouz published his allegorical and feminist version of the life of the Prophet Muhammad.[3]

She was married to Sheik Amin el-Khouli, her teacher at Cairo University during her undergraduate years. She died of a heart attack following a stroke in Cairo.[4] She donated all her library to research purposes, and in 1985 a statue was built in her honor in Cairo.
staradis

#17 Re: biografije zena u islamu

Post by staradis »

Onda nisi dobro objasnila u uvodnom postu. Mislio sam da su sve zene relevantne :sax:
Kon_ve_ktor_

#18 Re: biografije zena u islamu

Post by Kon_ve_ktor_ »

Zaynab bint Ahmad (umrla 740/1339), inace poznata kao Bint al-Kamal, je stekla svojim trudom i znanjem “brdo” diploma; drzala je predavanja o Musnadu od Abu Hanife, zatim o Shamailu od Al-Tirmidhija , te naposljetku i o Sharh Ma’ani al-Athar od Al-Tahawija na kojem je radila zajedno sa jos jednom muhaddisom Ajibom bin Abu Bakr (umrla 740/1339). “Za ovu posljednju se zna”, kaze Goldziher,” da je njenim ovlastenjem izgradjena autenticnost Gotha codexa . . . u istom lancu (isnadu) se pojavljuje velik broj ucenih zena koje su bile okupirane tim radom. Veliki putopisac Ibn Battuta je tokom njegovog boravka u Damasku ucio hadise od Ajibe kao i od mnogih drugih ucenjakinja. Poznati historicar iz Damaska, Ibn Asakir, je pricao da je hadisko znanje ucio od 1200 muskaraca i od 80 zena, a idjazu o savladanoj Muwatti od Imama Malika je stekao od Zaynab bint Abd al-Rahman
Kon_ve_ktor_

#19 Re: biografije zena u islamu

Post by Kon_ve_ktor_ »

Dr. Hayat Sindi je naučnica, pronalazačica i jedna od vodećih svjetskih biotehnologinja, predavačica na internacionalnom medicinskom programu, te gostujuća predavačica na Univerzitetu Harvard.
Ona je ne samo prva žena s Bliskog istoka koja ima doktorat iz biotehnologije, već je među rijetkim ženama u svijetu koje djeluju na ovom polju. Ona je dio slavne George Whitesides laboratorije na Univerzitetu Harvard. Zajedno s Whitesidesom, najboljim hemičarem na svijetu i matematičarem Robertom Carmichaelom suosnivačica je projekta „Dijagnostika za sve“ (Diagnostics-For-All), čiji je cilj razvoj jeftinih i jednokratnih medicinskih testova za upotrebu u zemljama u razvoju, čime bi im se poboljšao život. Novac za taj projekt prikupili su osvajanjem prestižne Harvardove nagrade (Harvard Enterprise Competition) i nagrade od 100.000 dolara koju su dobili od MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), što je ujedno bilo prvi put da jedan projekt dobije obje nagrade u istoj godini, a to je bio i razlog da dobiju i 10 miliona dolara od Billa Gatesa.

To je bilo prvi put da je jedan neprofitni biznis projekt osvojio MIT-ovu nagradu. Iako su dr. Sindi savjetovali da sačeka i napravi profitabilan projekt, odbila je da je pokolebaju u njenom cilju da dođe do ljudi kojima je potrebna što je prije moguće. Razmišljala je o tome koliko vremena bi joj bilo potrebno da uradi kako su je savjetovali i koliko bi se za to vrijeme ljudskih života izgubilo.
Hayat Sindi je prešla težak put da bi dospjela tu gdje je danas.
Rođena je 1967. godine u Meki, u skromnoj porodici, kao najstarija od osmero djece. Voljela je istraživanje od malih nogu i divila se naučnicima koji su mnogo dali čovječanstvu, kao što su El-Kindi, Ibn Sina, Njutn, Ajnštajn, te je nakon završene srednje škole, da bi ostvarila svoje snove, morala nastaviti obrazovanje u inostranstvu, što je ujedno bilo i društveno neprihvatljivo (zato što je žena) i finansijski teško.

Rekla je roditeljima da je primljena na univerzitet u Londonu i da odlazi za Britaniju. Istina je bila da nije primljena ni na koji univerzitet, a što je još gore, nije znala ni riječ engleskog kad je kao tinejdžerka 1991. godine došla u London. O njenoj laži porodica je saznala tek godinama kasnije, kad su je čuli da je to spomenula u jednom javnom govoru. Sama, nostalgična, zabrinuta da neće uspjeti i da će time osramotiti porodicu, naučila je engleski jezik gledajući program BBC-ja, a učila je i po 20 sati dnevno za prijemni ispit na koledžu.
Uprkos svim teškoćama, uspjela je, diplomirala je na farmakologiji na Kraljevskom koledžu u Londonu 1995. godine, a tokom studija je dobila nagradu Princeze Ane za svoj rad na polju alergija, a doktorirala na biotehnologiji 2001. godine, na Kembridžu.

Na početku svog doktorskog studija jedan poznati naučnik kojeg nije imenovala rekao joj je da neće uspjeti, jer žena, religija i nauka ne idu zajedno i dao joj je tri mjeseca do propasti. Kako kaže, kad joj ljudi kažu da je nešto nemoguće, to joj samo daje energiju.

Tokom rada na doktoratu izumila je uređaj MARS (Magnetic Acoustic Resonance Sensor) koji kombinuje efekte svjetlosti i ultrazvuka za upotrebu u biotehnologiji. Ovaj pronalazak desio se zbog potrebe, jer joj je bila potrebna precizna mašina koja će joj pomoći u istraživanju za doktorat. Novi uređaj ima primjenu u onkologiji na jednostavnom otkrivanju tumora u ranim stadijima, zatim u projektima očuvanja životne sredine te u avioindustriji. Uprkos ponudama od 350 miliona dolara za istraživanje i dalji razvoj od perspektivnih partnera, uključujući avionsku industriju Velike Britanije i NASA-e, ona želi da razvojne troškove, a kasnije i koristi pruzme arapski svijet.
Cilj tima „Dijagnostika za sve“, čija je ona suosnivačica, a koji djeluje pri Univerzitetu Harvard jeste pronalaženje jednostavnih i jeftinih načina praćenja zdravlja koji su posebno dizajnirani za udaljena mjesta i teške uvjete i oni su možda napravili medicinsko otkriće koje će spasiti milione života. Ono je veličine poštanske marke, s cijenom od jednog penija po komadu i detektuje bolest analizom tjelesnih tečnosti. Kad ovaj komadić papira dođe u siromašno afričko selo, po riječima dr. Hayat Sindi, stigla je snaga kompletnog dijagnostičkog laboratorija.

Uređaj je proizveden od mikrocjevčica i udubine ispunjene hemikalijama na malom kvadratnom komadiću papira. Da bi se obavilo testiranje, kap pljuvačke, urina ili krvi postavi se na papir, tečnost prolazi kroz kanale i dešava se hemijska reakcija koja uzrokuje da mjesto promijeni boju. Rezultati budu gotovi za manje od jednog minuta, a mogu se lako očitati koristeći kolor skalu koju dobijete uz uređaj (tim je čak izabrao boje koje vidi i neko ko je slijep za boje).

Veliki značaj ovog uređaja bio bi u praćenju funkcija jetre, što je značajno u liječenju HIV-a, tuberkuloze i hepatitisa, jer se širom zemalja u razvoju koriste izuzetno jaki lijekovi za njihovo liječenje. Isti ti lijekovi mogu uzrokovati oštećenje ili insuficijenciju jetre ukoliko se pomno ne prate. U razvijenim zemljama doktori učestalo prate funkciju jetre, put i bilo kakvu promjenu lijeka, što je prvi znak nevolje. Ali, u izolovanim i ruralnim krajevima svijeta, ideja praćenja zdravlja jednostavno ne postoji. Tragična posljedica toga je da milioni umiru od samih lijekova koji su namijenjeni da ih izliječe, a sve zato što nema pristupa i praćenja.

U mnogim oblastima zdravstvena zaštita mora funkcionirati bez struje, čiste vode ili obučenih profesionalaca. Čak i ako neki pacijenti uspiju doći do klinike s ljekarima, potrebno je i po nekoliko sedmica da se obrade laboratorijski rezultati. Do tada je već došlo do ireverzibilnog oštećenja jetre i mnogi pacijenti koji žive daleko ne mogu se opet pronaći. Za Sindi, rješenje je da se „laboratorij“ donese do njih, a ova tehnologija, zasnovana na papiru, omogućava da se to desi. „Papir je veoma jeftin, svuda dostupan i lak za nošenje i transport“, objašnjava ona. „Zdravstveni radnici će moći posjetiti čak 200 domova dnevno, obaviti testove i odmah preuzeti naredne mjere.

Neophodna je samo minimalna obuka, dok struja, čista voda, oprema i sterilni uvjeti nisu potrebni. Poslije upotrebe, uređaji se mogu spaliti pomoću šibica, sprečavajući na taj jednostavan način kontaminaciju. To je alatka koja omogućava da i najsiromašniji ljudi u najizolovanijim, medicinski nedostupnim mjestima dobiju testove koji su im potrebni“, oduševljeno kaže Sindi.

Pored toga, Hayat Sindi radi na istaživanjima za pronalaženje načina da se upotrebom bakterija i mikroba očisti voda koja se koristi u toaletima, čime bi ona postala pogodna za piće bez finansijskih troškova; istraživanjima da se upotrebom biotehnoloških alata s genima, bakterijama i mikrobima promijeni fluidnost nafte, pa bi se ona ispumpavala i transportovala mnogo lakše.

Hayat kaže da biotehnologiju voli zbog njene kompleksnosti i povezujuće uloge među drugim disciplinama, kao što su inžinjering, genetika, fizika, hemija. Kaže da je biotehnologija majka mnogih drugih nauka i da pokriva mnoga područja života, kao što su poljoprivreda, medicina, industrija, životna sredina. Iako je riječ o staroj nauci, jer i obično pečenje koristi biotehnologiju upotrebom kvasca za fermentaciju, samo šest zemalja je poznato po ovoj grani nauke.

Jedan od njenih današnjih snova je da razvije biotehnologiju u arapskim zemljama, a razlozi zašto do danas biotehnologija nije prodrla u arapski svijet, smatra dr. Sindi, dijelom je kulturološki, a dijelom finansijski, jer biotehnologija ne donosi neposrednu dobit, već je potrebno da prođe vrijeme da bi se postigli rezultati.
Hayat Sindi je osnovala fondaciju „Institut za maštu i genijalnost“ (Institute for Imagination and Ingenuity-i2) čiji je cilj pomoći naučnicima/cama u pisanju poslovnih ideja i pronalaženju investitora za svoje ideje.
Uporedo s naučnim radom, Sindi je učestvovala u brojnim događajima čiji je cilj bio podizanje svijesti o nauci među ženama, naročito u Saudijskoj Arabiji, ali i u čitavom svijetu.
„Želim da žene vjeruju u sebe i da znaju da mogu transformisati društvo”, kaže ona.
Nedavno se Hayat Sindi našla na listi National Geographica među 14 naučnika koji mogu promijeniti svijet na bolje, kao i na Daily Beastovoj listi „150 neustrašivih žena, žena koje su uzdrmale svijet”.

Hayat Sindi je inspirativna žena, velika snaga u razvoju nauke i simbol kulturnih promjena u ulozi žene u konzervativnim regijama.
Njena poruka glasi: „Pronađite misiju u životu i doprinesite na neki način čovječanstvu. Za mene, nauka je univerzalni jezik koji prevazilazi nacionalnost, religiju i spol, jer ona može da pomogne da se riješi bilo koji problem s kojim se svijet suočava.”

Hayat Sindi te riječi dokazuje, koristeći komadić papira i veliku ideju.
Chisum

#20 Re: biografije zena u islamu

Post by Chisum »

Da... Hayat Sindi... Alma mater: King's College London i Cambridge University......

Sreca pa je na vrijeme shvatila gdje zivi, uhvatila se noge iz te saudijske vukojebine, i domogla se civilizacije, koja joj je, na kraju krajeva, i omogucila sve sto je u karijeri postigla... Inace, da nije...

Image

... ne bi makla dalje od ovog uzasa i dna.

Nazalost, velika vecina nema tu srecu, a o snovima vrijednim divljenja da i ne govorimo... Potrude se da im jos od malih nogu ubiju i ono malo snova koje imaju.
nasa

#21 Re: biografije zena u islamu

Post by nasa »

Chisum wrote:Da... Hayat Sindi... Alma mater: King's College London i Cambridge University......

Sreca pa je na vrijeme shvatila gdje zivi, uhvatila se noge iz te saudijske vukojebine, i domogla se civilizacije, koja joj je, na kraju krajeva, i omogucila sve sto je u karijeri postigla... Inace, da nije...

...

Nazalost, velika vecina nema tu srecu, a o snovima vrijednim divljenja da i ne govorimo... Potrude se da im jos od malih nogu ubiju i ono malo snova koje imaju.

http://www.wisemuslimwomen.org/muslimwo ... al_leaders

Nadjes neku i iz Saudije koje se nije uhvatila noge :D
nasa

#22 Re: biografije zena u islamu

Post by nasa »

Mislis u nekim zemljama koje predvidjaju kamenovanje ali isto nisu nikad provele nad nekom pjevaljkom, zazmire i na lezbejke itd.ustvari smrtnu kaznu kamenovanjem su toliko rijetko provodile da ti iste slike lijepis uvijek :D
Naravno uz to sasvim podobno ignorises milione zene koje se izjasnjavaju kao muslimanke al eto nisu nikad nikog srele da im protumaci da one to ustvari nisu i da je pravo cudo sto nisu kamenovane...a jos vece da se uopce usude izjasniti kao muslimanke, a tek njihova braca, muzevi, ocevi, sinovi pa ti nisu vidili islama ....pod hitno na upute i tefsir kod bh.ateista.
sour cherry

#23 Re: biografije zena u islamu

Post by sour cherry »

pod hitno na upute i tefsir kod bh.ateista
:lol: :lol: :lol:
harač

#24 Re: biografije zena u islamu

Post by harač »

očekivao sam originalnije argumente za aišu, a dočekaše me standardni: a) tad je bilo normalno; b) po šerijatu je naročito normalno; istina, treći još nisam čuo: c) što je mlađa to bolje prima... znanje i poučavanje za budućnost.
Chisum

#25 Re: biografije zena u islamu

Post by Chisum »

Eno, uvrijedi mi se Nasa, zena u islamu... :D

Pazi, to koliko se cesto i nad kim izvrsavaju ove kazne primjerene kamenom dobu, to bih radije pitao sve ove "uspjeshe zene u islamu", sa adresom u Londonu, Oslu, Parizu, New Yorku i slicnim islamskom svijetu popularnim destinacijama - iz kojih ih kasnije ni bog ne moze vise vratiti odakle su dosli - pa, i pored toga sto je lako napisati da se i pored ovih raznih primitivnih zakona "zazmiri na poneku pjevaljku i lezbijku", nesto sumnjam da bi uspjela nagovoriti Aishu Shahidah i kolegicu joj pjevaljku da ovaj svoj slobodni duh i siroke poglede prosetaju kakvom arapskom ili pakistanskom kaldrmom... :-D

A to ko ignorise muslimane.... Pa ima li vecih racundzija od vas koji, kada treba brojeva, glava i zuba, u tren oka pred sagovorinika prostrete onu milijardu i po, a cim vam se ukaze o kakvom se, u vecini slucajeva, jadu i bijedi radi, pocnete sa pricom: "A ko je to mjerodavan da njih takve smatra pravim muslimanima, a to kako zive - pravim islamom?" :-D
Znaci, cas vas ima, cas vas nema... hop - milijarda i po, lagana... pa onda opet hop - nema vas k'o kafe... i tako u krug.

Tako da, Naso, mojne svega ti... :-D
To sto je tema duboka k'o lavor, pa se vrlo brzo, uz par zaista vrijednih imena, nasukasmo na ovih par uciteljica, pjevacica, inzenjerki i domacica, pa nema kud dalje - to nisam ja kriv.
Post Reply