Biodiesel

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
The_Fluid

#1 Biodiesel

Post by The_Fluid »

da li ste chuli za isti?
Da li ste ga koristili?
Da li znate da samo Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Albanija ne proizvode isti?
Da li znate da je jedan od uvjeta koje EU postavlja pred nove kandidate/chlanice da proizvode najmanje 7-8 posto biodiesela u ukupnoj kolichini potroshnje dizela?

Biodiesel, pravi se od uljane repice, gdje se sa jednog hektara osim goriva, mozhe proizvesti glicerin (kao ostatak u proizvodnji biodiesela), isti se poslije koristi za proizvodnju sapuna, itd.
Uljana repica se mozhe gajiti diljem Bosne i Hercegovine.

Biodiesel tje najvjerovatnije postati jedno od goriva sutrashnjice dok se u potpunosti ne predje na elektrichni i vodikov pogon.

--
detaljnije uskoro
biciklo

Post by biciklo »

jest sve je to tacno ,al jesi mozda vidio koliko je skup taj proizvodni proces ? a tek tehnologija za proizvodnju istog.
ja bi bio zadovoljan kada bi nase zemlje imale barem razinu sumpora u benzinu , ko u EU.
ja mislim da su vodikove celije buducnost energije.za nekih 50 god. :)
zgembo adislić

Post by zgembo adislić »

Ako vas to bas interesuje kupite novi Auto Klub..strana broj 18....četiri strane teksta..ja se jos nisam nakanio da procitam..evo iz jednog anterfilea: "Zaliha fosilnih goriva potrajati će još barem 100 godina, no ona će biti primarni izvor energije idućih 47 godina. Nakon nafte najvažniji energent će biti prirodni plin kojeg će biti u izobilju do 2070. godine. Na polovici stoljeća okrenuti ćemo se nuklearnoj energiji te ćemo više koristiti prirodne izvore energije. Sunce, vjetar i voda će obilježiti kraj ovog te nas uvesti u 22. stoljeće."
nineac

Post by nineac »

sad za sad plin!
jestel vidjeli Zafiru sa 150 ks, iz 1.6l motora, sa 240nm!
Samo da još malo smanje gabarite, i eto ga!
inače kao što kaže biciklo, kod nas bi bilo super kada bi uveli postotak sumpora kao u EU!
Mislim uvedeno je, ali kada bi se pridržavali! :x
The_Fluid

Post by The_Fluid »

upravo ponukan chlankom iz Autokluba i otvorih ovu temu, a glede goriva i kolichine sumpora u istome, da li iko misli da smo blizu 350mg a ne 50mg sumpora u jedinici, kako to propisuju EU standardi?
nineac

Post by nineac »

Mislim da je nemoguće kod nas 350 mg, jer tolika ga razvodne da je to jednostavno NEMOGUĆE! :lol:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Koliko sam u toku, vetjina pumpi josh uvijek tochi gorivo po 'staro-jugoslovenskim propisima', odnosno 500mg sumpora, chak ni za ovih par OMV pumpi ne bih potpisao da im je gorivo puno bolje, jer u susjednoj Hrvatskoj, gdje je kontrola puno rigoroznija i bolja, toche gorivo sa 350mg, tek za par mjeseci su najavili da tje imati gorivo po najnovijoj normi od 50mg.
Naravno da je smijeshno i razmishljati da bi se u Bosni moglo tochiti gorivo tipa Super99 ili nekog slichno prechishtjenog
Post Reply