Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

oridjidji

#1 Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by oridjidji »

Ni sa jednim gradom se historija nije toliko puta poigrala. Nijedan grad nije ostao isti nakon toliko proživljene patnje. Moj grad je izdržao najdužu opsad, ratni pakao, u kojem je mnogo ljudi ranjeno i ubijeno bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. U tim godinama pakla i sveopšteg Balkanskog ludila, moj voljeni grad se urezao u pamčenje mnogih ljudi kroz vlastita sječanja i slike koje su oni napravili kako mnogi danas nebi zaboravili zlo koje nam se dogodilo. Moj grad je nasuprot svemu, uspio da opstane i ostane zahvaljujući svojoj šarolikosti, multietničnosti, kulturi, te je izdržao zahvaljujući snazi ljudi kojima je želja za životom bila važnija od svih drugih vrijednosti.

Ova grupa čije je ime simbolično treba da nas postakne na nezaborav i okupi sve ljude koji su taj ratni pakao preživjeli u jednu online zajednicu.

Svi ljudi koji se prepoznaju na slikama, mogu da se oznace na njima, podijele sa nama svoju ratnu priču i podsjete nas kako je to "Bilo jednom u Sarajevu". Svi vi možete da doprinesete stvaranju najveće moguće galerije slika "ratnoga Sarajeva",
postavljajući vaše slike na facebooku ili na ovoj temi

Bilo jednom i više se ne ponovilo!!!
Image

UČLANITE SE U GRUPU "BILO JEDNOM U SARAJEVU". Svoj doprinos mozete dati i ovdje.
http://www.facebook.com/home.php?sk=gro ... 4001392784

ili slanjem vaših fotografija na ovaj mail:
[email protected]
Unaprijed hvala!!!
Last edited by oridjidji on 20/12/2010 15:09, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by PipiDugaDevetka »

oridjidji wrote:Ni sa jednim gradom se historija nije toliko puta poigrala. Nijedan grad nije ostao isti nakon toliko proživljene patnje. Moj grad je izdržao najdužu opsad, ratni pakao, u kojem je svaki treći stanovnik ranjen, a svaki 6 ubijen bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. U tim godinama pakla i sveopšteg Balkanskog ludila, moj voljeni grad se urezao u pamčenje mnogih ljudi kroz vlastita sječanja i slike koje su oni napravili kako mnogi danas nebi zaboravili zlo koje nam se dogodilo. Moj grad je nasuprot svemu, uspio da opstane i ostane zahvaljujući svojoj šarolikosti, multietničnosti, kulturi, te je izdržao zahvaljujući snazi ljudi kojima je želja za životom bila važnija od svih drugih vrijednosti.

Ova grupa čije je ime simbolično treba da nas postakne na nezaborav i okupi sve ljude koji su taj ratni pakao preživjeli u jednu online zajednicu.

Svi ljudi koji se prepoznaju na slikama, mogu da se oznace na njima, podijele sa nama svoju ratnu priču i podsjete nas kako je to "Bilo jednom u Sarajevu". Svi vi možete da doprinesete stvaranju najveće moguće galerije slika "ratnoga Sarajeva",
postavljajući vaše slike na facebooku ili na ovoj temi

Bilo jednom i više se ne ponovilo!!!
Image

UČLANITE SE U GRUPU "BILO JEDNOM U SARAJEVU". Svoj doprinos mozete dati i ovdje.

ili slanjem vaših fotografija na ovaj mail:
[email protected]
Unaprijed hvala!!!
Nije bilo ''ludilo'', nego agresija i genocid sa urbicidom od strane Jugoslavenske vojske.
Ne zamjeram ti ovu grešku u uvodnom postu. Dobra je ova ideja ''Bilo jednom u Sarajevu''.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Fotografiju sam našao na internetu. Hoće li se neko od djece prepoznati?
ImageImage
Image
PipiDugaDevetka

#5 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Image
Image
Image

Grbavica:
Image
PipiDugaDevetka

#6 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Image
Photo by Ron Haviv

Image
Ovog ćelu u svijetlom odijelu sam upoznao tokom rata. Edi iz Holandije. Kao fol držao kurs holandskog jezika, a ustvari, nešto špijunirao. Ne znam šta.

Image
Na ovoj fotografiji prepoznajem dr. Dževada iz MUP-ove ambulante u kontejneru kod Komande Armije blizu Papagajke. Voda je bila dovedena privremenim cijevima sa Pivare.

Image
U neposrednoj blizini ovog mjesta su bili ''srpski leševi tako da se mogla Miljacka pregaziti stajući na te leševe''. Nemoguće je da se iz sadašnje bezbjednosti nije javio niti jedan svjedok, a koji je točio vodu u neposrednoj blizini.

Ostale fotografije sa ovog albuma Sarajevo '92 - '96.
PipiDugaDevetka

#7 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Image
Nurija trči u znak otpora agresiji. Nije mu zima.
muha_sa

#8 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by muha_sa »

tema za 10. :thumbup: al me na sabahu sjebaše slike :-) mucnina u stomaku :run:
Hemera

#9 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by Hemera »

Ima tema Sarajevo u ratu i fotografije.....
karanana

#10 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by karanana »

tema odlicna, mislim u smislu interesantnih fotografija, ali ko sto je receno, vec ima tema pa bi bilo dobro ujediniti temu kako se ne bi razvodnjavalo na vise njih.

pipi, kakvi srpski lesevi? nesto mi to poznato da se pricalo, ali sad sam zaboravio pricu.

a evo vam jedan interesantan link, a vjerovatno ga vec i imate: http://h.etf.unsa.ba/srp/lista.htm
oridjidji

#11 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by oridjidji »

karanana wrote:tema odlicna, mislim u smislu interesantnih fotografija, ali ko sto je receno, vec ima tema pa bi bilo dobro ujediniti temu kako se ne bi razvodnjavalo na vise njih.

pipi, kakvi srpski lesevi? nesto mi to poznato da se pricalo, ali sad sam zaboravio pricu.

a evo vam jedan interesantan link, a vjerovatno ga vec i imate: http://h.etf.unsa.ba/srp/lista.htm
Znam da ima tema sa fotografijama na SA-X. Volio bih da ovdje skupimo još mnogo njih, pa onda da to uradimo. Uspio sam objediniti više od 600 fotografija na svome facebook profilu iz ratnog Sarajeva, sada cu jednu po jednu fotografiju da podižem unutar grupe. Svi zainteresovani da mi se pridruže svoje slike mogu dodati ovdje ili unutar grupe.

Cilj grupe je da skupimo i napravimo najvecu galeriju slika, sjecanja, prica o ratnom sarajevu.
♥ Julianna ♥

#12 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by ♥ Julianna ♥ »

PipiDugaDevetka wrote:Image

Zna li neko šta je s njim bilo? Trčao je on još godina poslije rata, uvijek s limunom u ustima.
oridjidji

#13 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by oridjidji »

karanana wrote:tema odlicna, mislim u smislu interesantnih fotografija, ali ko sto je receno, vec ima tema pa bi bilo dobro ujediniti temu kako se ne bi razvodnjavalo na vise njih.

Ovaj link ti je odlican. Sta se svega nas narod nije mogao sjetiti u tim danima rata da napravi, ali kandilj mi je neprevazidjen izum :D
PipiDugaDevetka

#14 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

1' 13''
Ni jedan Srbin/Srpkinja nije bio među ovom masom vodonoša da bi sada sa bezbjednog mjesta potvrdio viđeni splav od srpskih leševa na Miljacki?
Image
Last edited by PipiDugaDevetka on 20/12/2010 10:37, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#15 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by VjecitiStudent »

oridjidji wrote:Ni sa jednim gradom se historija nije toliko puta poigrala. Nijedan grad nije ostao isti nakon toliko proživljene patnje. Moj grad je izdržao najdužu opsad, ratni pakao, u kojem je svaki treći stanovnik ranjen, a svaki 6 ubijen bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.
?????????????????????
Zarad ocuvanja dostojanstva teme, trebalo bi staviti stvarne, ne izmisljene brojeve zrtava.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by Truba »

sva sreća
mislim da su Nanking, Lenjingrad, Staljingrad, Hirošima i Nagasaki gore prošli :cry: :cry: :cry: :cry:
PipiDugaDevetka

#17 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

komi wrote:sva sreća
mislim da su Nanking, Lenjingrad, Staljingrad, Hirošima i Nagasaki gore prošli :cry: :cry: :cry: :cry:
Zar nije isto Lenjingrad = Staljingrad = Sankt Petersburg?
VjecitiStudent

#18 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:
komi wrote:sva sreća
Zar nije isto Lenjingrad = Staljingrad = Sankt Petersburg?
Staljingrad = Volgovgrad
Lenjingrad = Sankt Petersburg
zonbirile

#19 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:Fotografiju sam našao na internetu. Hoće li se neko od djece prepoznati?
ImageImage
Image

meni ovaj u smeđoj jakni u kontejneru liči na Niđu,legendu sarajevskih plesnjaka
zonbirile

#20 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by zonbirile »

♥ Julianna ♥ wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Image

Zna li neko šta je s njim bilo? Trčao je on još godina poslije rata, uvijek s limunom u ustima.
----------------------------------
godine učinile svoje,ne trči,ali sjedi na zidu u Koševu,ljetos imao krletku sa papagajem.Inače stanuje u Koreji,komšija dr.Dabića-Karađića
poznanik

#21 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by poznanik »

"oridjidji"... Svi vi možete da doprinesete stvaranju najveće moguće galerije slika "ratnoga Sarajeva",
postavljajući vaše slike na facebooku ili na ovoj temi...Bilo jednom i više se ne ponovilo!!!
Uskladi naziv teme sa idejom (Bilo jednom u ratnom Sarajevu, ne ponovilo se...), jer na postojeći naslov teme može se svašta još pisati i postavljati razni fotosi.
jazzer

#22 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by jazzer »

Prezivio sam rat u Sarajevu, tri godine u Armiji BiH... Ne znam za vas ali meni je jako mucno gledati ove slike.
Podsjecati se na ovo vrijeme i sve sto je ono do(od)nijelo...

Uhvati me neki nedefinisan nemir, ljutnja..ne znam kako to objasniti..
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#23 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by ladyblue18 »

Hajde samo na brzinu mi recite, da li da spajam ovu temu sa vec pomenutom, ili da je ovako ostavim? :)
oridjidji

#24 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by oridjidji »

ladyblue18 wrote:Hajde samo na brzinu mi recite, da li da spajam ovu temu sa vec pomenutom, ili da je ovako ostavim? :)
Neka je lady ovdje... spojicemo je nekad kasnije... :)
oridjidji

#25 Re: Bilo jednom u Sarajevu, ne ponovilo se...

Post by oridjidji »

poznanik wrote:
"oridjidji"... Svi vi možete da doprinesete stvaranju najveće moguće galerije slika "ratnoga Sarajeva",
postavljajući vaše slike na facebooku ili na ovoj temi...Bilo jednom i više se ne ponovilo!!!
Uskladi naziv teme sa idejom (Bilo jednom u ratnom Sarajevu, ne ponovilo se...), jer na postojeći naslov teme može se svašta još pisati i postavljati razni fotosi.
Ima mnostvo stvari koje su se desile u sarajevu koje se nikada nebi trebale ponoviti... ali u uvodnom postu teme je napisano o cemu je u temi rijec. Mislim da i slike same o tome govore. Trenutno sam na poslu i nemam vremena da promjenim naziv. Mislim da to moze dodati i ladyblue. Sve ostale sugestije primjedbe koje mogu pridonjeti temi, slobodno postaj te ovdje.
Post Reply