Biljke, životinje & duša
- univerzalac
#1 Biljke, životinje & duša
Šta mislite, da li biljke i životinje imaju dušu??? 
- kaubojstina
Zaboravio si Volkswagen, inace bih se oglasio. 
- univerzalac
Upravu si...kaubojstina wrote:Zaboravio si Volkswagen, inace bih se oglasio.
- kaubojstina
Ali ozbiljno, negdje sam cit'o da biljke reaguju na razne stimulacije...ukljucujuci i samu ljudsku misao.
Barem je nekom tipu dosla ideja da koristi detektor lazi na biljkama. Veli da je u tom' procesu samo pomislio da zapali listove biljke, te da je poligraf registrov'o i poceo sarati po papiru
Ako on laze, lazem i ja
Barem je nekom tipu dosla ideja da koristi detektor lazi na biljkama. Veli da je u tom' procesu samo pomislio da zapali listove biljke, te da je poligraf registrov'o i poceo sarati po papiru
Ako on laze, lazem i ja
- aNTropocentrio
Nedavno sam gledao, neki naučnik je spojio na biljku osjetljivi uređaj koji mjeri električne impulse koji biljka proizvodi, a na taj uređaj je spojio drugi koji je detektovane impulse pretvarao u zvuk. Zvučalo je zaista nevjerovatno!
-
Shoshana
#8 Re: Biljke, životinje & duša
Nemaju...univerzalac wrote:Šta mislite, da li biljke i životinje imaju dušu???
- repeater
#9 Re: Biljke, životinje & duša
zasto je covjek izostavljen iz pitanja ??univerzalac wrote:Šta mislite, da li biljke i životinje imaju dušu???
-
ja71
#10 Re: Biljke, životinje & duša
sta je dusa ?univerzalac wrote:Šta mislite, da li biljke i životinje imaju dušu???
- univerzalac
#11 Re: Biljke, životinje & duša
Pa eto...uključićemo i njega ako ti tako paše...repeater wrote:zasto je covjek izostavljen iz pitanja ??univerzalac wrote:Šta mislite, da li biljke i životinje imaju dušu???
"Pitaju te o duši. Reci: "Šta je duša – samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja."ja71 wrote:sta je dusa ?univerzalac wrote:Šta mislite, da li biljke i životinje imaju dušu???
(Kur'an, Al-Isra’ - Noćno putovanje 17 sura - 85 ajet);
Najveći umova svijeta neznaju šta je to život, pa samim tim i duša!!!
To je sve teško definisati, a najlakše je opisati...
PS. Snovi npr. predstavljaju jedan od pokazatelja da imamo dušu...ali evo znam da će biti onih koji nevjeruju da imamo dušu...ok to je njihov stav i vjerovanje, evo onda takvim osobama jedno dodatno pitanje: ŠTA JE TO ŽIVOT???
- aNTropocentrio
Život je izvršavanje programskog koda zapisanog u našoj DNK 
- univerzalac
Grubo rečeno i iz jednog ugla posmatrano si pogodio, ali to je samo 1 stepenica...od beskonačnog broja koje sačinjavaju život!!!aNTropocentrio wrote:Život je izvršavanje programskog koda zapisanog u našoj DNK
PS. Naučnici nisu u stanju da stvore funkcionalnu ćeliju, čak ni koristeći gotove organele...čim otkaže jedna organela...nastane smrt ćelije...tako da je život nešto mnogo kompleksnije!!!
-
ja71
#14 Re: Biljke, životinje & duša
to je ocigledno, zasto se zamarati takvim pitanjima.univerzalac wrote: PS. Snovi npr. predstavljaju jedan od pokazatelja da imamo dušu...ali evo znam da će biti onih koji nevjeruju da imamo dušu...ok to je njihov stav i vjerovanje, evo onda takvim osobama jedno dodatno pitanje: ŠTA JE TO ŽIVOT???
Da li biljke "imaju" zivot ?
- univerzalac
#15 Re: Biljke, životinje & duša
Si si...ja71 wrote:to je ocigledno, zasto se zamarati takvim pitanjima.univerzalac wrote: PS. Snovi npr. predstavljaju jedan od pokazatelja da imamo dušu...ali evo znam da će biti onih koji nevjeruju da imamo dušu...ok to je njihov stav i vjerovanje, evo onda takvim osobama jedno dodatno pitanje: ŠTA JE TO ŽIVOT???
Da li biljke "imaju" zivot ?
- gospodar kuglastih munja
univerzalac wrote:Grubo rečeno i iz jednog ugla posmatrano si pogodio, ali to je samo 1 stepenica...od beskonačnog broja koje sačinjavaju život!!!aNTropocentrio wrote:Život je izvršavanje programskog koda zapisanog u našoj DNK![]()
PS. Naučnici nisu u stanju da stvore funkcionalnu ćeliju, čak ni koristeći gotove organele...čim otkaže jedna organela...nastane smrt ćelije...tako da je život nešto mnogo kompleksnije!!!
..si siguran?
- univerzalac
Jesam...
PS. Kad već tvrdiš suprotno daj dokaz...
PS. Kad već tvrdiš suprotno daj dokaz...
- aNTropocentrio
Čak i da je moja definicija života apsolutno tačnauniverzalac wrote:Grubo rečeno i iz jednog ugla posmatrano si pogodio, ali to je samo 1 stepenica...od beskonačnog broja koje sačinjavaju život!!!aNTropocentrio wrote:Život je izvršavanje programskog koda zapisanog u našoj DNK![]()
-
ja71
Zato ti "naucnike" stavljas u nekakvu opoziciju sa vjerom ?univerzalac wrote: PS. Naučnici nisu u stanju da stvore funkcionalnu ćeliju, čak ni koristeći gotove organele...čim otkaže jedna organela...nastane smrt ćelije...tako da je život nešto mnogo kompleksnije!!!
ZAsto bi naucnici uopste morali da daju prioritet pobijanu vjerskih dogmi u odnosu na izucavnaje prirode ?
- univerzalac
Ma kako god...opozicija ili ne...čovjek je nemoćan po pitanju stvaranja živog iz neživog...ja71 wrote:Zato ti "naucnike" stavljas u nekakvu opoziciju sa vjerom ?univerzalac wrote: PS. Naučnici nisu u stanju da stvore funkcionalnu ćeliju, čak ni koristeći gotove organele...čim otkaže jedna organela...nastane smrt ćelije...tako da je život nešto mnogo kompleksnije!!!
ZAsto bi naucnici uopste morali da daju prioritet pobijanu vjerskih dogmi u odnosu na izucavnaje prirode ?
PS. Allah s.w.t nije o nikom ovisan...i istina je istina...bez obzira što nekom nešto ne paše!!!
- univerzalac
Mogu samo grubo definisat iz različitih kutova...skrećemo s teme?_BosanaC wrote:@univerzalac, hajd' svega ti definisi TI zivot
- univerzalac
Zamo me vi zezajte...NIN wrote:Pustiga ba, vidis da ga prenosi ovih dana_BosanaC wrote:@univerzalac, hajd' svega ti definisi TI zivot![]()
.....heterouniverzalac
PS. Da nas Allah s.w.t uputi na pravi put!!! Amin
- kolega
Ja upitah žuti cvijet:univerzalac wrote:Zamo me vi zezajte...
PS. Da nas Allah s.w.t uputi na pravi put!!! Amin
Oca, majku imaš li?
Cvijet mi reče: Dervišu,
Otac, majka zemlja su.
Ja upitah žuti cvijet:
Braće, sestre imaš li?
Braća, sestre lišće su.
Ja upitah žuti cvijet:
Što si tako iskrivljen?
ja bit imam ispravnu.