Potpuno sam razumio. Imas sansu da izgubis novas, imas neizvjesnost i motivaciju kroz potencijalni dobitak...udrch wrote:Pitanje je bilo dali je ovo igranje bilijara u novac HARAM..
Ja sam odgovorio sa islamskog stanovišta..DA haram je..
Mi se možemo ovdje igrati i premještati činjenice da budu ovakve ili onakve..ali islamske propise ne pišemo mi, već ih je Uzvišeni odredio, a kod Njega je sve jasno..
Poslanik, s.a.v.s., rekao:
„Halal je jasan i haram je jasan, a između njih su sumnjive stvari koje većina ljudi ne zna. Pa, ko se bude sačuvao sumnjivih stvari sačuvao je svoju vjeru i čast. A ko upadne u sumnjive stvari, upao je u haram."
Ova situacija u kojoj se našao postavljač teme čak i ne spada u ove sumnjive stvari, jer je namjera jasna, oni igraju igru u novac..to je po Islamu zabranjeno i haram..musliman novac zarađuje na halal način, a ovaj način nije halal..a nije halal jer ne zna dali će zaraditi ili izgubiti, a ako to ne zna onda je to KOCKA..
Bilijar ili poker u novac ja ne vidim nikakvu razliku, jer je u Islamu i nema, može to biti i streljaštvo ili plivanje koje je Poslanik preporučio muslimanima, ali njihova namjera nije da se bave sportom, već da kockaju..
Allah dž.š. nije zabranio karte kojima se igra Poker, već je zabranio kocku..kao što Allah dž.š. nije zabranio viski, konjak, rakiju, pivo i sl., već je zabranio HAMR (ono što opija), pa se po namjeri da čovjek želi da se opije podrazumjeva zašto je ovo gore zabranjeno....
Poslanik s.a.v.s. kaže: “Djela se mjere prema namjerama i svakome pripada ono šta je naumio.”
Iz ovoga hadisa je jasno kakav je stav Islama prema djelima koje radimo..ako je on naumio da igra bilijar radi igre, nije mu haram, ako je naumio da igra bilijar zato što se nada da će pobijediti i zaraditi, onda se on kocka..a kocka je haram..
A Uzvišeni u Kur'anu kaže:
"O vjernici, vino, kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja namaza odvrati. Pa hoćete li se okaniti? (Sura El-Maide, ajet 90-91)
Nadam se da te ovaj put nisam smorio, već ti uklonio nedoumice..
Ali uvijek se moze postaviti neko "ali".
Sta je s investitorima, spekulantima, ulagacima?
Jeste da imaju redovnu platu, ali vecina zarade je od premija, a ako "nemaju srece" izgubit ce novac i posao.
Da li su onda i takva zanimanja haram?