Bilateralni sporazum

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Amy_

#1 Bilateralni sporazum

Post by Amy_ »

Da li iko zna da li BiH ukoliko joj bude odobren bezvizni rezim ujedno potpisuje Bilateralni sporazum za obrazovanje, sto bi omogucilo nasim studentima da besplatno studiranje u zemljama clanicama EU.Ako bilo ko zna nesto na ovu temu, svaka informacija je korisna...Hvala :)
alibaba_i_30_godina

#2 Re: Bilateralni sporazum

Post by alibaba_i_30_godina »

Besplatno studiranje?

Zar nije vec uspostavljeno u Austriji (konkretno), odnosno placas za jedan semestar neku simbolicnu cijenu, oko € 50 - za redovne studente?

Sto se tice potpuno besplatnog studiranja mislim da to nece nikad biti, izuzev stipendija koje i sad svakako mozes dobiti?! :-)
Amy_

#3 Re: Bilateralni sporazum

Post by Amy_ »

Mene konkretno zanima Slovenija, jer sljedece godine namjeravam tamo da studiram,a jedna godina za strane studente kosta oko 2500 eura, pa et kontam ako bi se ikako to moglo ukinut, pa da ne moram placat...
alibaba_i_30_godina

#4 Re: Bilateralni sporazum

Post by alibaba_i_30_godina »

Amy_ wrote:Mene konkretno zanima Slovenija, jer sljedece godine namjeravam tamo da studiram,a jedna godina za strane studente kosta oko 2500 eura, pa et kontam ako bi se ikako to moglo ukinut, pa da ne moram placat...
Mislim da tu ne igraju neku veliku ulogu sporazumi ove vrste, nego iskljucivo ugovori izmedju univerziteta ... kazem, mislim, siguran nisam u ovo! :mrgreen:

Vjerovatno znas na koji ces Univerzitet tamo ici, stoga kontaktiraj ih i vidi dal' nude neku vrstu stipendije ili imaju neki ugovor sa nasim Univerzitetom....
Amy_

#5 Re: Bilateralni sporazum

Post by Amy_ »

Ma ti ugovori izmedju univerziteta vaze samo ako ides preko medjunarodne razmjene studenata,ali ja ne idem tako nego samoincijativno se ispisujem sa svog faxa i upisujem na njihov. A znam da studenti iz Hrvatske ne placaju skolarinu upravo zbog tog bilateralnog sporazuma,pa sam mislila da mozda cemo i mi ubrzo imati tu pogodnost, ali ocito ne, nazalost :?
Post Reply