bila je muka citati ih...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
water

Post by water »

hajd valja;
al evo sacekaj tek sam kupio ovo ministarstvo (joj sto mrzim platit punu cijenu za knjigu) pa dok to odradim onda cemo se za vratove :lol:
danas

Post by danas »

water wrote:hajd valja;
al evo sacekaj tek sam kupio ovo ministarstvo (joj sto mrzim platit punu cijenu za knjigu) pa dok to odradim onda cemo se za vratove :lol:
pa sto si uzeo ministarstvo ako nisi mogo preorat kroz short stories :D :D
rashomon

Post by rashomon »

water wrote:
rashomon wrote:Neće niko da kaže kako mu se ne sviđa neka knjiga koja je meni jako draga, pa da se zakačimo...

De ba, ljudi, malo ekstremnije...
evo ovo bi bilo malo extremnije :
nathan englander for the relief of unbearable urges, samo mu ime kaze: jedva sam progurao kroz ovo :shock:

ovo sledece ne znam smijem li i reci: Mesa Selimovic, bilo sta, ja nikako da se povezem sa mesom evo godinama vec :lol:
Nisam čitao ovog Englandera...Zvuči mi kao dobra preporuka...
Potrudit ću se da zbavim...

O Meši Selimoviću...hmmmmmmmmmmmm....Mislim ja da su njegove knjige ako govorimo o kvaliteti nedodirljive i da je on dobar pisac, samo daleko od toga da se pronalazim u nekom od tih njegovih likova, bilo da se radi o onima iz Tvrđave, ili iz Derviša, ili nešto treće...
rikardoreis

Post by rikardoreis »

danas wrote:
ili moze biti komplikovanije napisana (poput recimo djela jose saramago-a, koji maltene pise bez interpunkcije, ali meni je jasan i razumljiv jer jebiga, covjek je genije :D )...
:D :D

To mi ti laskaš Saramagu, Reći ću ti da ono što je on, mogao je napisati bilo ko, Reći ćeš da to važi za sve stvari, i dobre i loše, uvijek im je potreban neko ko će ih učiniti, Da, a jesi li pomislila da ne bismo imali Saramaga da nismo imali Pessou, Jesam, ali ako tako razmišljaš onda ne bi bilo ni Reisa, Pa šta ima veze, opet bi se čitalo od svega po malo, Pa, više od toga i ne treba očekivati, Da, ne treba, kad se uzme u obzir kratkoća života i opširnost svijeta...

:D :D jel' 'vako nekako :? :D :D

vidim neko nagraJiso na Coetzee-a :oops: :D ...uh, slažem se, jednom sam uzeo neku njegovu knjigu, rekoh hajd' da vidim o čemu on, hvale ga, kad tamo nidje veze, smorio s vrata :D , nisam ni 20 strana pročit'o...ne sjećam se ni naslova...

p.s. spominje se ujedanje na temi, ne vidjeh ga... il' sam prenaivan...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

"nema ga, nema ga..." :D mislim, ujedanja... :D

sjecam se, jos iz belminatorovih dana, moje polemike s njim u vezi sa Fuentesovom Terra Nostrom.

meni je to dokaz kakve sve bolesne ideje padaju na pamet psicima koji bi da su dio neke fantomske postmoderne koja postoji samo u njihovoj bolesnoj skribomanskoj glavi. mislim, takve postmoderne kakvom je oni zamisljaju, u kojoj studenti i ucenici ozbiljnih lica do krvi iritiraju svoje mozdane stranice nastojeci da prate povijest koja tece u svim smjerovima, koja se rasprsuje u roman od milijardu i devet stotina strana punih erekcija, krvi, krvi i erekcija, raspadanja, crva, raspadanja i crva u erekciji, spaljivanja, ponavljanja imena za koje ni pisac vise ne zna je li ih jednom naveo ili ih navodi prvi put.

i tako dok marsiras kraju na kojem bezuba baba oralno zadovoljava 146 789 976-tog lika po imenu Juan, zahvaljujes Ocu, Bogu, Sveocu, i Titi, i Jovanki, i freakin' prelijepoj Majci Slucajnosti sto jedan Borges samim svojim postojanjem izbija slicne besposlene ljigavce iz prostora knjizevnosti, jedinog prostora u kojem ces prepoznati pozera po njegovoj fasciniranosti Karlosom Fuentesom. i njegovom Terra Nostrom.
Last edited by Bea_Trix on 15/10/2007 20:02, edited 3 times in total.
Faust

Post by Faust »

lady midnight wrote:
pohsto se spomenu i ecco: ima on josh stvari osim imena ruzhe i ostalih stvari iz oblasti fikcije. njegova predavanja o knjizhevnosti su chisti ugodjaj za chitanje. bez izostavljanja bilo chega, bez redukcije kompleksiteta stvari - chovjeku je poshlo za rukom da ga sa divljenjem i bez daha slusha nekoliko stotina studenata, a kasnije chita njih josh vishe. ja sam od njega o knjizhevnosti i teorijama kulture nauchila mnogo vishe, i to sa zadovoljstvom, nego za vrijeme chetverogodishnjeg slushanja mojih profesora engleske literature i filmskih nauka koji su se zhivi satrali - a usput satrashe i nas - trudeci se da dokazhu kako su pametni intelektualci i "pravi" postmodernisti tako shto bi nas svako dvije sekunde bombardovali izrazima poput "epistemologija" (obavezno!), "intertekstualitet", i shta ti ja vec znam, a bez da bi se imalo potrudili da kazhu shta time misle - a bilo je tako jednostavno :-):-):D
Da, njegova nefikcionalna djela su užitak za čitanje... Kako putovati s lososom, Kant i kljunar, Metafora, Otvoreno djelo... sjajno napisani i nude novine u okviru razumijevanja književnog djela.
rashomon

Post by rashomon »

dawn_upon_dawn wrote:"nema ga, nema ga..." :D mislim, ujedanja... :D

sjecam se, jos iz belminatorovih dana, moje polemike s njim u vezi sa Fuentesovom Terra Nostrom.

meni je to dokaz kakve sve bolesne ideje padaju na pamet psicima koji bi da su dio neke fantomske postmoderne koja postoji samo u njihovoj bolesnoj skribomanskoj glavi. mislim, takve postmoderne kakvom je oni zamisljaju, u kojoj studenti i ucenici ozbiljnih lica do krvi iritiraju svoje mozdane stranice nastojeci da prate povijest koja tece u svim smjerovima, koja se rasprsuje dok u roman od milijardu i devet stotina strana punih erekcija, krvi, krvi i erekcija, raspadanja, crva, raspadanja i crva u erekciji, spaljivanja, ponavljanja imena za koje ni pisac vise ne zna je li ih jednom naveo ili ih navodi prvi put.

i tako dok marsiras kraju na kojem bezuba baba oralno zadovoljava 146 789 976-tog lika po imenu Juan, zahvaljujes Ocu, Bogu, Sveocu, i Titi, i Jovanki, i freakin' prelijepoj Majci Slucajnosti sto jedan Borges samim svojim postojanjem izbija slicne besposlene ljigavce iz prostora knjizevnosti, jedinog prostora u kojem ces prepoznati pozera po njegovoj fasciniranosti Karlosom Fuentesom. i njegovom Terra Nostrom.
Ali ti reče da voliš "uncomfortable" romane!!!

Ili mene oči prevariše...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

rashomon wrote:
dawn_upon_dawn wrote:"nema ga, nema ga..." :D mislim, ujedanja... :D

meni je to dokaz kakve sve bolesne ideje padaju na pamet psicima koji bi da su dio neke fantomske postmoderne koja postoji samo u njihovoj bolesnoj skribomanskoj glavi. mislim, takve postmoderne kakvom je oni zamisljaju, u kojoj studenti i ucenici ozbiljnih lica do krvi iritiraju svoje mozdane stranice nastojeci da prate povijest koja tece u svim smjerovima, koja se rasprsuje dok u roman od milijardu i devet stotina strana punih erekcija, krvi, krvi i erekcija, raspadanja, crva, raspadanja i crva u erekciji, spaljivanja, ponavljanja imena za koje ni pisac vise ne zna je li ih jednom naveo ili ih navodi prvi put.

Ali ti reče da voliš "uncomfortable" romane!!!

Ili mene oči prevariše...
da, i? nije on uncomfortable, on je ba UDAV!! :D

mogu crvi jest ranu dedi u erekciji i u prici od pola stranice.
Faust

Post by Faust »

Priznajem (sa nešto stida vidljivog na obrazima) nisam čitao Fuentesa, a toliko dobrog sam o toj Terra Nostri čuo... :roll: Negdje u biblioteci mi je Laura Diaz, ali nikako da mi dođe pred oči...
Last edited by Faust on 15/10/2007 20:10, edited 1 time in total.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

Faust wrote:Priznajem (sa nešto stida vidljivog na obrazima) nisam čitao Fuentesa, a toliko dobrog sam o toj Terra Nostri čuo... :roll:
blago tebi :D
rashomon

Post by rashomon »

Udav, iliti dosadno, bi meni bilo isto što i "uncomfortable"...

Sad da budem iskren i ne kontam šta to treba značiti!!!
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

nebitno sta znaci.

izvinjavam se sto sam ista rekla.

ne treba mnogo da bi se shvatilo da pod uncomfortable podrazumijevam vrijednost koja je meni pozitivna (osjecaj nelagode, zarobljenosti u djelu koje te istovremeno fascinira), a da tu ne podrazumijevam dosadne wannabes koje su slozene zato jer su nerazumljive, na silu forsiraju neki stil i bezveznu radnji, samo da bi ispali drukciji.

mnogo je lakse, slazem se, pljuvati po danielle steel.
Last edited by Bea_Trix on 15/10/2007 20:19, edited 2 times in total.
danas

Post by danas »

rikardoreis wrote:
danas wrote:
ili moze biti komplikovanije napisana (poput recimo djela jose saramago-a, koji maltene pise bez interpunkcije, ali meni je jasan i razumljiv jer jebiga, covjek je genije :D )...

To mi ti laskaš Saramagu,
sta bolan to pricas ko ti laska ma mrsko mi sad trazit ali okacila sam bila na preporuke za knjige njegov blindness kad se ti nisi bio ni registrovao a tek poslije citanja jevanedjelja po isusu hristu covjek vidi kako su ogavni ovi ostali jeftini pokusaji da se biblijska prica iskaze iz 'druge' perspektive (ovdje naravno ciljam na red tent) a da ne govorim da mi je saramago srcu prirasto jer je komunjara i zadrti ateista u svakom slucaju riki slucajno jal namjerno puno veze to sa tobom nema pogotovo sto mi je godina smrti njegova najmanje draga knjiga eto ako ikako more dvica :D :D :D
Saian

Post by Saian »

black wrote:ma joj ovo je chudo od foruma..prava 'avangarda' :D dobra i probrana literatura, muzika, hrana..manekeni, manekenke, j**i i j***ce..itd :oops: :D
bleki ma ko to skako po zhivcima :D :D :D

p.s. meni "Proces" cool bio
Saian

Post by Saian »

dawn_upon_dawn wrote:a ja sam skoro uvjerena da je moj licni pobjedik, ni manje ni vise nego: "Zeleno busenje", Edhema Mulabdica.

na stranu sve povijesne reference, da nije izvjesnih okolnosti, nikada ne bi postao skolska lektira (nadam se da nije jos uvijek :shock:) nego jedva roman, i to vrlo, vrlo los.

je li ga jos neko morao citati? :D
ja sam bio pochashchen :roll: nizhi srednji nivAo :oops: u mojim Hochima
lady midnight

Post by lady midnight »

dawn_upon_dawn wrote:
ne treba mnogo da bi se shvatilo da pod uncomfortable podrazumijevam vrijednost koja je meni pozitivna (osjecaj nelagode, zarobljenosti u djelu koje te istovremeno fascinira), a da tu ne podrazumijevam dosadne wannabes koje su slozene zato jer su nerazumljive, na silu forsiraju neki stil i bezveznu radnji, samo da bi ispali drukciji.
dawn,
dobra knjiga kao dobar mushkarac :D uncomfortable :D non stop si izmedju nelagode i fascinacije :D koja je tim veca shto se ne trudi na silu da bude drugachiji :D iako to jeste :D

pa nek neko kazhe nakon ovog poredjenja da knjizhevnost nema veze sa stvarnim zhivotom 8-) :D:D
rashomon

Post by rashomon »

dawn_upon_dawn wrote: ne treba mnogo da bi se shvatilo da pod uncomfortable podrazumijevam vrijednost koja je meni pozitivna (osjecaj nelagode, zarobljenosti u djelu koje te istovremeno fascinira), a da tu ne podrazumijevam dosadne wannabes koje su slozene zato jer su nerazumljive, na silu forsiraju neki stil i bezveznu radnji, samo da bi ispali drukciji.
Moram pitati,

nema ta nelagodnost kakve veze sa katarzom

slučajno?

Ili su to dva potpuno oprečna termina???
danas

Post by danas »

PS da dodam charles fuckin' bukowski :roll:

kad mi kaze da se lozi na bukowskog a preko 16 mu godina, odma znam -- nedojeban lik :oops: :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

danas wrote:
rikardoreis wrote:
danas wrote:

sta bolan to pricas ko ti laska ma mrsko mi sad trazit ali okacila sam bila na preporuke za knjige njegov blindness kad se ti nisi bio ni registrovao a tek poslije citanja jevanedjelja po isusu hristu covjek vidi kako su ogavni ovi ostali jeftini pokusaji da se biblijska prica iskaze iz 'druge' perspektive (ovdje naravno ciljam na red tent) a da ne govorim da mi je saramago srcu prirasto jer je komunjara i zadrti ateista u svakom slucaju riki slucajno jal namjerno puno veze to sa tobom nema pogotovo sto mi je godina smrti njegova najmanje draga knjiga eto ako ikako more dvica :D :D :D
e, hebise ti vise ja s tobom necu rijeci vise progovorit hebla te dvica to je uvreda za onakvu knjigu nisam ostalo nista nikako da mi dodje pod ruku al stvarno mislim zaista ti si jedan ma reci cu ti na pp sta si ti kakkogod vise ne pricamo na forumu cuj dvicu dijeli jel to samo zato sto si raspolozena sta bi bilo da nisi:oops: :D :D :D
rashomon

Post by rashomon »

danas wrote:PS da dodam charles fuckin' bukowski :roll:

kad mi kaze da se lozi na bukowskog a preko 16 mu godina, odma znam -- nedojeban lik :oops: :D
Sa' će Orhan... :D :D :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

rashomon wrote:
dawn_upon_dawn wrote: ne treba mnogo da bi se shvatilo da pod uncomfortable podrazumijevam vrijednost koja je meni pozitivna (osjecaj nelagode, zarobljenosti u djelu koje te istovremeno fascinira), a da tu ne podrazumijevam dosadne wannabes koje su slozene zato jer su nerazumljive, na silu forsiraju neki stil i bezveznu radnji, samo da bi ispali drukciji.
Moram pitati,

nema ta nelagodnost kakve veze sa katarzom

slučajno?

Ili su to dva potpuno oprečna termina???
nisam sigurna da znam o cemu me pitas, ali recimo da je neugodna Kafkina proza, da je neugodan Pinchonov svijet... i vrlo lako se katarza moze dozivjeti kad se u jednom dobro izvedenom neugodnom knjizevnom svijetu naidje na ciljani smisaoni momenat - i mislim da je to osnovno sto razlikuje knjizevnost kojoj je neugodnost izrazajni (stilski, pripovjedacki) postupak od knjizevnosti koja je neugodna jer je LOSA (u smislu muka ti citat jer je uzas :D). to je ono sto sam najvise zamjerila tvojoj primjedbi, ucinilo mi se na sekund da pokusavas izjednaciti moju tvrdnju da volim neugodan polozaj citatelja sa tvrdnjom da volim citati losu knjigu jer bih se tad kao citatelj osjecala neugodno :D
danas

Post by danas »

rikardoreis wrote:
danas wrote:
rikardoreis wrote: :D :D

e, hebise ti vise ja s tobom necu rijeci vise progovorit hebla te dvica to je uvreda za onakvu knjigu nisam ostalo nista nikako da mi dodje pod ruku al stvarno mislim zaista ti si jedan ma reci cu ti na pp sta si ti kakkogod vise ne pricamo na forumu cuj dvicu dijeli jel to samo zato sto si raspolozena sta bi bilo da nisi:oops: :D :D :D
ma ova dvica je iz nekog drugog univerzuma ko razumije shvatio je a opet nema puno veze, nema veze ja znam sta sam a znam i sta nisam eto imas od mene blindness na poklon za rodjendan eto jel more tako pa makar nikad vise ne pricali ... :D :D :D
rashomon

Post by rashomon »

Nisam se susretao prije sa terminom "uncomfortable reading"...
lady midnight

Post by lady midnight »

danas wrote:PS da dodam charles fuckin' bukowski :roll:

:shock: :shock:
jako se teshko javiti na ovaj post kad je presuda vec pala u startu :oops: :oops: :D:D:D
uglavnom: varash se, draga moja ti :oops: :D:D:D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

rashomon wrote:Nisam se susretao prije sa terminom "uncomfortable reading"...
mislim da nisam doticnu sintagmu ni sama upotrijebila, samo neugodnost. i nisam je izvukla ni iz kakve teorije, mada mislim da je to vec neko rekao, ne sumnjam.

to je moje licno misljenje, a valjda su takva sva misljenja na ovoj temi :?
Last edited by Bea_Trix on 15/10/2007 20:45, edited 1 time in total.
Post Reply