Bil Gejts najavio uspostavu strateškog partnerstva s BiH...

Post Reply
Fair Life

#1 Bil Gejts najavio uspostavu strateškog partnerstva s BiH...

Post by Fair Life »

[img]http://www.razglednica.com/imenik/pic/72.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]Petak, Februar 10. 2006 god.[/size] wrote:Susreti Terzića s osnivačem "Microsofta" i premijerom Portugala

Bil Gejts najavio uspostavu strateškog partnerstva s BiH

Vlada Portugala uputit će tim eksperata u BiH koji će pomoći u pripremi za prihvatanje standarda evropskog tržišta i olakšanje birokratskih prepreka u pokretanju biznisa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić jučer je u Lisabonu razgovarao s osnivačem i predsjednikom "Microsofta" Bilom Gejtsom (Bill Gates) na redovnom godišnjem forumu koji ova kompanija organizira za visoke funkcionere evropskih vlada.
Razgovarali su o mogućnostima saradnje i uspostavi strateškog partnerstva između BiH i ove svjetske korporacije te potpisali pismo namjere koje predviđa pripremu ovakvog ugovora.
Gejts je naglasio da je ova kompanija spremna sarađivati s našom zemljom i biti partner u implementaciji strategije informatizacije društva. Istakao je da je ova firma otvorila svoj ured u Sarajevu, koji će biti aktivno uključen u pripremu ugovora o strateškom partnerstvu.

Domaći eksperti

Terzić je informirao Gejtsa da je BiH usvojila strategiju informatizacije društva koja je urađena uz pomoć domaćih eksperata i uz podršku UNDP-a, a čija implementacija će uskoro početi.
- Deset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH je spremna započeti informatizaciju društva i pridružiti se zemljama koje na tom osnovu baziraju svoj razvoj - kazao je Terzić. On se jučer susreo i s premijerom Portugala Žozeom Sokratesom (Jose Socrates), kojem je prezentirao do sada provedene reforme tokom implementacije evropskih standarda u bh. društvu, što je rezultiralo uspješnim početkom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom (EU).
Kako je saopćila Služba za informiranje Vijeća ministara BiH, Sokrates je potvrdio spremnost Portugala da pruži BiH ekspertsku i tehničku pomoć radi lakšeg i bržeg zaključenja ovog sporazuma te rekao da njegova zemlja podržava proširenje EU.

Evropsko tržište

Portugalski premijer naglasio je da je stabilna i prosperitetna BiH, kao punopravna članica EU, politička investicija cijele Evrope.
Na sastanku je dogovoreno da će portugalska vlada uputiti tim eksperata u BiH koji će pomoći u pripremi za prihvatanje standarda evropskog tržišta i olakšanje birokratskih prepreka u pokretanju biznisa. Terzić je pozvao domaćina da posjeti BiH tokom ove godine, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

A. M.

Bukejlović supotpisnik

Pored Terzića, pismo namjere s Gejtsom je potpisao i premijer RS u tehničkom mandatu Pero Bukejlović. Kako je saopćeno iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS, uspostavljanje strateške saradnje podrazumijeva licenciranje kompjuterskog softvera, pomoć Vladi RS u razvoju informacionih tehnologija te podršku uspostavljanju i razvoju projekta elektronske vlade.

Razgovor s Gamom

Tokom susreta premijera Terzića i predsjednika portugalskog parlamenta Žaimea Game (Jaime Gama) analizirano je stanje u regionu u svjetlu početka razgovora o konačnom rješenju Kosova. Sagovornici su se složili da je uspostava i primjena univerzalnih demokratskim principa, što je preduvjet punog priključenja EU, najbolji putokaz za osiguranje stabilnosti i prosperiteta regiona.
bug

Post by bug »

ja nesto kontam kako nas je.. obrukao pred covjekom...
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

bug wrote:ja nesto kontam kako nas je.. obrukao pred covjekom...
sto sta je uradio?
Edin H.

Post by Edin H. »

Na kom jeziku li su pricali :?
bug

Post by bug »

Vozdra_123 wrote:
sto sta je uradio?
ne znam ja sta je i :D je li ista, nadam se da :D se nije hvalio kako zna poslati mail....
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Edin H. wrote:Na kom jeziku li su pricali :?
on na americkom a nas na nasem :D
mozda nas je zbog toga obrukao :?
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

bug wrote:
Vozdra_123 wrote:
sto sta je uradio?
ne znam ja sta je i :D je li ista, nadam se da :D se nije hvalio kako zna poslati mail....
drugarice zasto sirite dezinformacije na ovom javnom mijenju :D
bug

Post by bug »

ovo su pretpostavke, kolega, pretpostavke... :D:D
Edin H.

Post by Edin H. »

bug wrote:
Vozdra_123 wrote:
sto sta je uradio?
Ma garant im ga je sukn'o :-)
Rek'o da se fura na Apple :D
bug

Post by bug »

:D :D vas sam korisnik posljednjih 12 godina, a najvise mi se svidja vas dizajn s onom jabukom :D:D
Edin H.

Post by Edin H. »

Dobar, dobar :lol: :lol: :lol:
pike

Post by pike »

bug wrote::D :D vas sam korisnik posljednjih 12 godina, a najvise mi se svidja vas dizajn s onom jabukom :D:D
Joj car si majke mi :lol: :lol: :lol: ...e sto se ismijah ovoj provali. :lol: :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
davis.ba

Post by davis.ba »

Zaboli Billa qrac za Terzu i naše muke. Kako smiješno. :-) :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

davis.ba wrote:Zaboli Billa qrac za Terzu i naše muke. Kako smiješno. :-) :lol:
Vjeruj Terzicu... ako ne mozes Avazu. Ha ja...
A-ZO

Post by A-ZO »

ja vam ne vjerujem bez slike, ali mojne mi fotomontaze :D
A-ZO

Post by A-ZO »

Kad su Terzi rekli da ce se sresti sa Bill Gatesom, on je upitao zar je Bill Clinton promjenio prezime :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

A-ZO wrote:ja vam ne vjerujem bez slike, ali mojne mi fotomontaze :D
Moze li slika... mrtve prirode.

Salio sam se... nego evo slika...

Image

A evo i link...

http://www.fena.ba/uk/vijest.html?fena_ ... rubrika=ES

http://www.pressonline.com.mk/default-e ... 7917C6F327

http://www.24sata.info/portal/pregled.php?ArtID=15997
vesela

Post by vesela »

bug wrote::D :D vas sam korisnik posljednjih 12 godina, a najvise mi se svidja vas dizajn s onom jabukom :D:D

nasmija me ovako rano :lol: :lol: :lol:
Prenj

Post by Prenj »

I ovo je jos jedna u nizu ubleha Adnana Terzica. :x
Microsoft jeste otvorio malu kancelariju u Sarajevu, ali jedina namjena te kancelarije jeste da utjera novac za brojne piratske licence Windowsa, Office, ... koje su dugo vremena u upotrebi u nasoj zemlji.
Naravno, da bi se dugovi utjerali treba krenuti od glave, tj. od vlade, i zato imamo nesto sto Ado zove "sporazum o partnerstvu".
Ostaje se da vidi koliko ce nas partnerstvo kostati.

Evo kako to rade pametni, cim izracunaju da nikada nisu dovoljno bogati da placaju licence Microsoftu bez ikakvog razloga.
http://www.iosn.net/government/news/swiss-govt
Swiss government switches 3,000 systems to Linux

Novell Inc. Tuesday announced an agreement with the government of Switzerland to replace the software in 3,000 of its servers with the company's SUSE Linux operating system. Operational efficiency and cost were key factors driving the Swiss government's decision to move to Linux, according to Novell.
"Linux has been gradually introduced into various government departments in recent years, but this is the first formalized procurement process regarding the introduction of Linux at a federal level," said Jurg Roemer, Delegate for Information Strategy of the Swiss Federal Government.

"The agreement we have reached applies to the entire Federal Government and will see the adoption of Novell's SUSE Linux throughout the Swiss federal administration."
Napomena za slabije upucene citaoce: Linux (kojeg upravo kupuje svicarska vlada je), za razliku od Windowsa (koje upravo treba da plati nasa vlada) BESPLATAN!

Ovo je jos jedan od razloga zasto BiH NIKADA nece biti ni nalik Svicarskoj.

Inace, tema je vec obradjena ovdje
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22928
Post Reply