::: Bijelo Dugme :::
Moderator: _BataZiv_0809
- rossoner
#1 ::: Bijelo Dugme :::
Bijelo Dugme, jedan od najpopularnijih i po misljenjima mnogih najbolji bend svih vremena na prostorima bivse Jugoslavije, osnovan je u Sarajevu '70-ih godina. Na YU rock scenu se probijaju 1974. sa albumom "Kad bi' bio bijelo dugme". Originalna postava benda: Zeljko Bebek - glas, Goran Bregovic - gitara, Ipe Ivandic - bubnjevi, Zoran Radzic - bas gitara, Vlado Pravdic - klavijature. Kasnije su se kao vokali pojavili Mladen Vojicic Tifa (na albumu "Kosovka djevojka", (1984) i Alen Islamovic (na albumima "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo", 1986 i "Ciribiribela", 1988).
Ova grupa je vrijedna posebnog mjesta na FORUMU !!!! Podijelite misljenja o grupi !!!
http://www.bijelodugme.net
Najbolja pjesma ::
TAKO TI JE MALA MOJA KAD LJUBI BOSANAC
Jesi l' mala ljubila do sada?
Jesi, jesi al' Bosanca nisi.
Lijepo ću se očešljati, dotjerati, opeglati,
Mirisat ću kao ruža, volićeš me ti
To znam!
Kupiću ti nanulice, od bisera ogrlice.
I kolače i bombone, za poljupce
Sve ću da ti dam!
I na kraju kad ti kažem volim te,
Ne veruj mi, lažem te.
Tako ti je mala moja, kad ljubi Bosanac.
Obećat ću, prevarit ću,
Doletit ću, poludit ću,
Ljubit ću te, neću stati,
Dok ne kažeš glasno
Ti si moj!
Opit ću se, nek' ću se,
S jaranima potuć' ću se,
Zbog tebe ću glavu gubit
Al' ću biti tvoj
Biću tvoj!
Ne veruj mi lažem te
Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac
Hej stani.
Hej stani lane moje.
Hej stani.
Ova grupa je vrijedna posebnog mjesta na FORUMU !!!! Podijelite misljenja o grupi !!!
http://www.bijelodugme.net
Najbolja pjesma ::
TAKO TI JE MALA MOJA KAD LJUBI BOSANAC
Jesi l' mala ljubila do sada?
Jesi, jesi al' Bosanca nisi.
Lijepo ću se očešljati, dotjerati, opeglati,
Mirisat ću kao ruža, volićeš me ti
To znam!
Kupiću ti nanulice, od bisera ogrlice.
I kolače i bombone, za poljupce
Sve ću da ti dam!
Ne veruj mi, lažem te.
Tako ti je mala moja, kad ljubi Bosanac.
Obećat ću, prevarit ću,
Doletit ću, poludit ću,
Ljubit ću te, neću stati,
Dok ne kažeš glasno
Ti si moj!
Opit ću se, nek' ću se,
S jaranima potuć' ću se,
Zbog tebe ću glavu gubit
Al' ću biti tvoj
Biću tvoj!
Ne veruj mi lažem te
Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac
Hej stani.
Hej stani lane moje.
Hej stani.
-
FortunaBela
Ma dobra im je skoro svaka....Ali eto da izdvojim favorite:
-Ima neka tajna veza
- Došao sam da ti kažem da odlazim
- Eto baš hoću
- Izgelala je malo čudno u kaputu žutom ( mada i Regina to dobro pjevuši)
- Jer kad ostarš
- Loše vino
- Ne gledaj me tako i ne ljubi me više
- Ne plači
- Šta bi dao da si na mom mjestu
- Sanjao sam noćas da te nemam
- Selma
Ma kako rekoh ima ih tona...
-Ima neka tajna veza
- Došao sam da ti kažem da odlazim
- Eto baš hoću
- Izgelala je malo čudno u kaputu žutom ( mada i Regina to dobro pjevuši)
- Jer kad ostarš
- Loše vino
- Ne gledaj me tako i ne ljubi me više
- Ne plači
- Šta bi dao da si na mom mjestu
- Sanjao sam noćas da te nemam
- Selma
Ma kako rekoh ima ih tona...
-
STL_Rockerica
slazem se stobom... koliko grupa ima na svijetu sto su postigli ono sto je bijelo dugme? od koliko grupa cd-ovi se dan danas mogu cuti?Qler wrote:ma nema se n aovu temu sta reci! NEMA DALJE!! To sto je dugme napravilo je neponovljivo i tacka!
Nikad ponovo nece biti nesto takvo!
Najbolja grupa na prostorima ex-yu koja je ikada bila i koja ce biti!
A bebek je ziva legenda!
Bijelo dugme ce uvijek ostati legenda, ne samo u mojim ocima, al' u ocima cijele Bosne. Ja sam odrastla uz Dugme, i ako bog da, jednog dana kad ostarim volila bi vidit da 'ih buduce generacije slusaju. Njihove pjesme su prave, a ne ovo sranje sto se danas moze cuti na svakom cosku...." ide mala ulicom, drma drma guzicom"
- Murat Sabanovic
moja rockeciceSTL_Rockerica wrote:slazem se stobom... koliko grupa ima na svijetu sto su postigli ono sto je bijelo dugme? od koliko grupa cd-ovi se dan danas mogu cuti?Qler wrote:ma nema se n aovu temu sta reci! NEMA DALJE!! To sto je dugme napravilo je neponovljivo i tacka!
A bebek je ziva legenda!
Bijelo dugme ce uvijek ostati legenda, ne samo u mojim ocima, al' u ocima cijele Bosne. Ja sam odrastla uz Dugme, i ako bog da, jednog dana kad ostarim volila bi vidit da 'ih buduce generacije slusaju. Njihove pjesme su prave, a ne ovo sranje sto se danas moze cuti na svakom cosku...." ide mala ulicom, drma drma guzicom"![]()
ako je dugme najbolje ja ne znam da li si ostale slusala
samo azra yu grupa leb i sol su daleko ispred
jeste dugme je najpopularnije bilo al ukradenih stvari na tonama
slusaj stulicele tekstove rifove od stefanovskog pa ces i sama vidjeti da je dugme daleko iza njih
pozdrav
-
STL_Rockerica
ehh pa ko ne krade?Murat Sabanovic wrote:moja rockeciceSTL_Rockerica wrote:slazem se stobom... koliko grupa ima na svijetu sto su postigli ono sto je bijelo dugme? od koliko grupa cd-ovi se dan danas mogu cuti?Qler wrote:ma nema se n aovu temu sta reci! NEMA DALJE!! To sto je dugme napravilo je neponovljivo i tacka!
A bebek je ziva legenda!
Bijelo dugme ce uvijek ostati legenda, ne samo u mojim ocima, al' u ocima cijele Bosne. Ja sam odrastla uz Dugme, i ako bog da, jednog dana kad ostarim volila bi vidit da 'ih buduce generacije slusaju. Njihove pjesme su prave, a ne ovo sranje sto se danas moze cuti na svakom cosku...." ide mala ulicom, drma drma guzicom"![]()
slusaj stulicele tekstove rifove od stefanovskog pa ces i sama vidjeti da je dugme daleko iza njih
pozdrav
upravu si za azru, i ja njih obozavam al' opet kad pomislim koliko hitova bijelo dugme je imalo i koliko azra.....
Azra jesu bili dobri, ali opet, po mom ukusu
-
ma_zdraoooo
Zaboravio si dodati i Indexe, a sto se tice gitarista boljeg nije bilo od Tocka iz Smaka.Murat Sabanovic wrote:moja rockeciceSTL_Rockerica wrote:slazem se stobom... koliko grupa ima na svijetu sto su postigli ono sto je bijelo dugme? od koliko grupa cd-ovi se dan danas mogu cuti?Qler wrote:ma nema se n aovu temu sta reci! NEMA DALJE!! To sto je dugme napravilo je neponovljivo i tacka!
A bebek je ziva legenda!
pozdrav
Ipak Dugme je uvijek pravilo najbolje pjesme, pjesme koje su se stalno vrtile na radio stanicama. Za SRV se prica da je najbolji gitarista svih vremena, ali dosta raje nema pojma ko je on, nije pravio dovoljno socne pijesme. E tako ti je to i sa Tockom i sa Stefanovskim, samo pravi rockeri znaju cijeniti legende YU-rocka.
ROCK ON !!!!!!!
- Murat Sabanovic
tocak i stefanovski ce vise gitarom reci mo rocku nego ostali rijecimama_zdraoooo wrote:Zaboravio si dodati i Indexe, a sto se tice gitarista boljeg nije bilo od Tocka iz Smaka.Murat Sabanovic wrote:moja rockeciceSTL_Rockerica wrote: slazem se stobom... koliko grupa ima na svijetu sto su postigli ono sto je bijelo dugme? od koliko grupa cd-ovi se dan danas mogu cuti?
pozdrav
Ipak Dugme je uvijek pravilo najbolje pjesme, pjesme koje su se stalno vrtile na radio stanicama. Za SRV se prica da je najbolji gitarista svih vremena, ali dosta raje nema pojma ko je on, nije pravio dovoljno socne pijesme. E tako ti je to i sa Tockom i sa Stefanovskim, samo pravi rockeri znaju cijeniti legende YU-rocka.
ROCK ON !!!!!!!
vozdra
- Saian
meni dugme al bash beeezzze :s :s kao sto neki vec spomenushe uvijek cu Azru ili Indexe (ili hejbet nekih drugih EKV, Idoli, Haustor...) staviti ispred dugmeta jer mi je dugme nekako :s bljutavo, neprepoznatljivo, jeftina sentimetala, koketiranje sa folkom kasnije ma beezze. Na kraju krajeva muzika treba da probudi neke osjechaje vece od tebe samog, ponuka na razmisljanje... tekstovi bijelog dugmeta zahtijevaju u vecini pjesama mrvu vechi intelektualni napor od gledanja meksichke sapunice na TV-u
- metal_rules_cura
Neprevazidjena muzicka institucija koja se pojavila u pravo vrijeme i na pravom mjestu sa specificnim,kako negdje procitah "pastirskih" rockom koji je u tom trenutku nasao put do publike.
-
oxid
Ma najblaze receno.. Saian ti nemas pojma o zivotu, a kamoli o muzici. Ne znam koliko godina imas ali mislim da si se sada prebacio sa eminema na hard rock, pa ti se sve nije sleglo. Imam sve albume grupa koje si naveo. Prvo EKV je jedna prosjecna grupa i nista vise. Prosjecna muzika, nema harmonije u pjesmama. Ako pronadjes smisla u njihovim pjesmama, zelim da mi kazes o cemo oni to trabunjaju. Nisi ni svjestan da ne znas odgonetnuti o cemu ti ljudi pjevaju. Vjerovatno si procitao negdje da su kultni pa si ih prihvatio kao takve.Saian wrote:meni dugme al bash beeezzze :s :s kao sto neki vec spomenushe uvijek cu Azru ili Indexe (ili hejbet nekih drugih EKV, Idoli, Haustor...) staviti ispred dugmeta jer mi je dugme nekako :s bljutavo, neprepoznatljivo, jeftina sentimetala, koketiranje sa folkom kasnije ma beezze. Na kraju krajeva muzika treba da probudi neke osjechaje vece od tebe samog, ponuka na razmisljanje... tekstovi bijelog dugmeta zahtijevaju u vecini pjesama mrvu vechi intelektualni napor od gledanja meksichke sapunice na TV-u
Znas li sta si rekao?? Da ako nesto mozes razumjeti to onda i nije vrijedno tvog truda?? Boze me sacuvaj kakvih vas sve ima.. Idoli imaju 4-5 dobrih pjemica, haustoru nemam sta prigovorit, osim stihova pod travom.. ali Bijelo dugme imaju NAJVISE JAKIH PJESAMA KOJE OSTAJU. Te su pjesme prozete emocijama, i trebas da slusas koliko je truda ulozeno u njih. Poslusaj album "kosovka djevojka" Nema bolje zaokruzene cjeline na ovim prostorima. Nema falsifikovanih emocija, tezina, melanholija, ona prozima ovaj album. Mozes osjetititi bol kao kod Tome Zdravkovica. Bijelo Dugme ima oko 50 pjesama koje su neprolazne. Najbolji instrumental "Uspavanka za radmilu M." Najbolje balade sa ovih prostora. Vrhunski pastirski rock. tj. orginalna fuzija rocka.
"Jeftina sentimentala" ti je drago djete nabolja muzika koja je sisla sa ovih prostora. A sto se tebe tice poklopi se i vrati se slusanju Backstreet Boysa. Vjerovatno njih ne razumjes dovoljno.
-
oxid
Ma najblaze receno.. Saian ti nemas pojma o zivotu, a kamoli o muzici. Ne znam koliko godina imas ali mislim da si se sada prebacio sa eminema na hard rock, pa ti se sve nije sleglo. Imam sve albume grupa koje si naveo. Prvo EKV je jedna prosjecna grupa i nista vise. Prosjecna muzika, nema harmonije u pjesmama. Ako pronadjes smisla u njihovim pjesmama, zelim da mi kazes o cemo oni to trabunjaju. Nisi ni svjestan da ne znas odgonetnuti o cemu ti ljudi pjevaju. Vjerovatno si procitao negdje da su kultni pa si ih prihvatio kao takve.Saian wrote:meni dugme al bash beeezzze :s :s kao sto neki vec spomenushe uvijek cu Azru ili Indexe (ili hejbet nekih drugih EKV, Idoli, Haustor...) staviti ispred dugmeta jer mi je dugme nekako :s bljutavo, neprepoznatljivo, jeftina sentimetala, koketiranje sa folkom kasnije ma beezze. Na kraju krajeva muzika treba da probudi neke osjechaje vece od tebe samog, ponuka na razmisljanje... tekstovi bijelog dugmeta zahtijevaju u vecini pjesama mrvu vechi intelektualni napor od gledanja meksichke sapunice na TV-u
Znas li sta si rekao?? Da ako nesto mozes razumjeti to onda i nije vrijedno tvog truda?? Boze me sacuvaj kakvih vas sve ima.. Idoli imaju 4-5 dobrih pjemica, haustoru nemam sta prigovorit, osim stihova pod travom.. ali Bijelo dugme imaju NAJVISE JAKIH PJESAMA KOJE OSTAJU. Te su pjesme prozete emocijama, i trebas da slusas koliko je truda ulozeno u njih. Poslusaj album "kosovka djevojka" Nema bolje zaokruzene cjeline na ovim prostorima. Nema falsifikovanih emocija, tezina, melanholija, ona prozima ovaj album. Mozes osjetititi bol kao kod Tome Zdravkovica. Bijelo Dugme ima oko 50 pjesama koje su neprolazne. Najbolji instrumental "Uspavanka za radmilu M." Najbolje balade sa ovih prostora. Vrhunski pastirski rock. tj. orginalna fuzija rocka.
"Jeftina sentimentala" ti je drago djete nabolja muzika koja je sisla sa ovih prostora. A sto se tebe tice poklopi se i vrati se slusanju Backstreet Boysa. Vjerovatno njih ne razumjes dovoljno.
- rossoner
Qler wrote:eto raja, skupilo se dugme, bit ce kocert!!
iskreno, boli me briga koliko ce biti karta, ja idem, pa makar se na glavu nasadio!
jedva cekam!!![]()
Ej Qler a kako si siguran !!!!
I ja idem ako bude pa makar cijena bila 100 eura ... H ja
Molim tge reci mi Qler jeli to sigurno
- alphonse kauders
PotpisujemMurat Sabanovic wrote:moja rockeciceSTL_Rockerica wrote:slazem se stobom... koliko grupa ima na svijetu sto su postigli ono sto je bijelo dugme? od koliko grupa cd-ovi se dan danas mogu cuti?Qler wrote:ma nema se n aovu temu sta reci! NEMA DALJE!! To sto je dugme napravilo je neponovljivo i tacka!
A bebek je ziva legenda!
pozdrav
-
zili
svidjelo se to meni ili ne, ja sve pjesme dugmeta znam napamet, ali SVE.
i da, dobro, "krali" su materijal. ustvari brega je krao, ali je bar znao šta krade.... recimo - haljetak cirkuske jahačice direktno prenesen od Sandburga (progooglaj Carl Sandburg - dosta poznat američki pjesnik, ne sjećam se ko ga je kod nas prevodio, al' su prevodi izvrsni).
a kad smo već kod "krađe", ko ono spomenu Štulića? taj je od Leonarda Cohena "krao" lopatom.
ali sve je to nebitno
kod nas na brdovitom balkanu, r'n'r nije bio "novo otkriće", šta se imamo furati da smo london!? kod nas je to bilo nešto specifično balkanski, to je bio pokret, identitet generacije (ili generacija), fenomen koji po nekim svjetskim kriterijima muzike možda i ne bi blog zna kako prošao, ali bez kojeg bi naš kulturološki razvoj bio nezamisliv. a dugme je u mnogome krivo za taj fenomen.
voljeli ih ili ne, ostaje činjenica da većina nas zna većinu njihovih tekstova napamet. oni su fenomen - nepobitno.
i da, dobro, "krali" su materijal. ustvari brega je krao, ali je bar znao šta krade.... recimo - haljetak cirkuske jahačice direktno prenesen od Sandburga (progooglaj Carl Sandburg - dosta poznat američki pjesnik, ne sjećam se ko ga je kod nas prevodio, al' su prevodi izvrsni).
a kad smo već kod "krađe", ko ono spomenu Štulića? taj je od Leonarda Cohena "krao" lopatom.
ali sve je to nebitno
kod nas na brdovitom balkanu, r'n'r nije bio "novo otkriće", šta se imamo furati da smo london!? kod nas je to bilo nešto specifično balkanski, to je bio pokret, identitet generacije (ili generacija), fenomen koji po nekim svjetskim kriterijima muzike možda i ne bi blog zna kako prošao, ali bez kojeg bi naš kulturološki razvoj bio nezamisliv. a dugme je u mnogome krivo za taj fenomen.
voljeli ih ili ne, ostaje činjenica da većina nas zna većinu njihovih tekstova napamet. oni su fenomen - nepobitno.
-
Carl_Cox
bili zu zesci sa originalnom postavom pa donekle i sa tifom da bi se kasnije prodali za lovu to jest za komercijalu tipa ciribiribela i ta sranja, dakle to odma vise nije bilo to poslje toga su se i raspali jer nije bilo poente vise, jer su dosli do tog stepena da govno upakuju prodali bi...
nezaboravite da su onu odrzali najveci koncert u ex-yu u Bg na hajduckoj cesmi preko 100 000 dusa!
dvije najbolje njihove stvarke su mi: kad bi bio bijelo dugme i pozurite konji moji...
nezaboravite da su onu odrzali najveci koncert u ex-yu u Bg na hajduckoj cesmi preko 100 000 dusa!
dvije najbolje njihove stvarke su mi: kad bi bio bijelo dugme i pozurite konji moji...
-
demos
#23 za oxid-a
oxid
mislim da grijesis kada je u pitanju EKV, nisam muzicar i ne ulazim u sklad tonova njihove muzike ali ocigledno da nisi slusao tekstove pjesama niti znas smisao istih.
o originalnosti muzike na nasim prostorima ne treba govoriti jer dobro znamo koliko se kralo i jos uvijek krade, a ako je i neko originalan u muzici to je ispred svih EKV. kao sto si sam rekao bez harmonije u pjesmama koje se ipak slusaju.
Ma najblaze receno.. Saian ti nemas pojma o zivotu, a kamoli o muzici.
EKV je jedna prosjecna grupa i nista vise. Prosjecna muzika, nema harmonije u pjesmama. Ako pronadjes smisla u njihovim pjesmama, zelim da mi kazes o cemo oni to trabunjaju. Nisi ni svjestan da ne znas odgonetnuti o cemu ti ljudi pjevaju. Vjerovatno si procitao negdje da su kultni pa si ih prihvatio kao takve.
Bijelo dugme imaju NAJVISE JAKIH PJESAMA KOJE OSTAJU. Te su pjesme prozete emocijama, i trebas da slusas koliko je truda ulozeno u njih. Poslusaj album "kosovka djevojka" Nema bolje zaokruzene cjeline na ovim prostorima. Nema falsifikovanih emocija, tezina, melanholija, ona prozima ovaj album.
mislim da grijesis kada je u pitanju EKV, nisam muzicar i ne ulazim u sklad tonova njihove muzike ali ocigledno da nisi slusao tekstove pjesama niti znas smisao istih.
o originalnosti muzike na nasim prostorima ne treba govoriti jer dobro znamo koliko se kralo i jos uvijek krade, a ako je i neko originalan u muzici to je ispred svih EKV. kao sto si sam rekao bez harmonije u pjesmama koje se ipak slusaju.