Bijeli zubi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Eborg

#1 Bijeli zubi

Post by Eborg »

Pozdrav,

Vjerujem da svi volimo vidjeti lijepe bijele zube na sebi i drugima oko nas.Kako to postizhete?

Ja lichno imam zdrave zube,redovno ih chetkam no uvijek mislim da mozhe bolje.Stomatolog mi uvijek kazhe da je sve OK i da imam super zube.No ja uvijek gundjam oko nijanse.Mozhda je to moj subjektivni utisak,zaista ne znam...Ne pushim,ne pijem kahvu,alkohol,izbjegavam gazirano etc.E sad,poznanica je zavrshila zubotehnichku i tvrdi da ima vishe vrsta caklina i da ne mozhemo uvijek postici onu "biser" boju ako vec imamo drugu vrstu cakline koliko god se trudili.Fakat lupam jer se ne razumijem u to.Ja chetkam kao lud ali onda raskvarim desni i postignem kontraefekat pa ne mogu pritisnuti kako treba po tri dana.

Elem,shta je glavni fator?Chetkica,pasta,tehnika? :? BTW,je li istina da izbjeljivanje radi po principu "skidanja sloja cakline" pa to oshtecuje istu i zube te njihovu jachinu i vijek? :?

Zhiv'li! ;-)
dalmatinka

#2 Re: Bijeli zubi

Post by dalmatinka »

Moja bolna tema od rođenja. Mliječne zube dobila kad se moja mama već zabrinula da ih nikad neću ni dobiti, a stalne RAHITIČNE BEZ OCAKLINE. Ništa na njima nije bilo što bi ih štitilo od vanjskih utjecaja. Kod zubara sam provela sate i sate spašavajući sve što se spasiti može i imam izvađena samo dva zuba. Gornji su bili poput grube turpije - to sam prekrila navlakama, donji su vjerojatno po boji zadnji na ljestvici. Unutarnji svi napunjeni plombama, užas živi, ali uz svu tu muku ipak su moji. Kad je zubar vidio zube mog sina samo je rekao - genetika-ali nije tako loše kao kod tebe.
Hoću reći, ja sam napravila sve što sam mogla, ali protiv onoga što sam dobila rođenjem nisam mogla. :(
Hendrix

#3 Re: Bijeli zubi

Post by Hendrix »

Ma sve je to do tebe većinom ako nećeš korisiti ko glumci hemikalije da to izbjeliš skroz , recimo ja imam super zube što se tiče njihovog zdravlja ali nikada nemam tako bijele kao moja djevojka , ništa ona ne pere redovnije niti koristi specijalne četkice , jednostavno prirodno bijeli , ljudi joj stalno govore kako ima bijele zube ja se ne smijem ni nasmijati tu , nijansa mi više na žuto ide ma koliko prao. :D
dalmatinka

#4 Re: Bijeli zubi

Post by dalmatinka »

Problem je što ja ne smijem koristiti kemikalije. Ja sam htjela izbijeliti donje zube, barem oni nisu plombirani pa da na nešto liče, zubarica nije htjela ni čuti. Njeno obrazloženje je bilo pošto nemam ocakline mogu trajno oštetiti zube, jer ti bijeliš ocaklinu, a ja nemam što bijeliti.
Eborg

#5 Re: Bijeli zubi

Post by Eborg »

dalmatinka wrote:Moja bolna tema od rođenja. Mliječne zube dobila kad se moja mama već zabrinula da ih nikad neću ni dobiti, a stalne RAHITIČNE BEZ OCAKLINE. Ništa na njima nije bilo što bi ih štitilo od vanjskih utjecaja. Kod zubara sam provela sate i sate spašavajući sve što se spasiti može i imam izvađena samo dva zuba. Gornji su bili poput grube turpije - to sam prekrila navlakama, donji su vjerojatno po boji zadnji na ljestvici. Unutarnji svi napunjeni plombama, užas živi, ali uz svu tu muku ipak su moji. Kad je zubar vidio zube mog sina samo je rekao - genetika-ali nije tako loše kao kod tebe.
Hoću reći, ja sam napravila sve što sam mogla, ali protiv onoga što sam dobila rođenjem nisam mogla. :(
Znam jednu osobu sa slichnim problemom.Ali navlake su zaista neshto super u takvim sluchajevima,kada skupish love mozhesh napraviti da budesh skroz zadovoljna... ;-)
Eborg

#6 Re: Bijeli zubi

Post by Eborg »

Hendrix wrote:Ma sve je to do tebe većinom ako nećeš korisiti ko glumci hemikalije da to izbjeliš skroz , recimo ja imam super zube što se tiče njihovog zdravlja ali nikada nemam tako bijele kao moja djevojka , ništa ona ne pere redovnije niti koristi specijalne četkice , jednostavno prirodno bijeli , ljudi joj stalno govore kako ima bijele zube ja se ne smijem ni nasmijati tu , nijansa mi više na žuto ide ma koliko prao. :D
Ma ne zhelim u onakve ekstreme ici,ako se ne varam Denzel Washington i George Clooney godishnje daju po 30 000 $ za te tretmane...

Jednostavno,ono da ti ne bude neugodno u nekim situacijama.Slazhem se da ima ljudi sa prirodno bijelim zubima (ali bash bijelim).Kako se najbolje priblizhiti takvim nijansama kada imash zdrave zube kao polaznu tachku je sad to pitanje... ;-)
Skyfox

#7 Re: Bijeli zubi

Post by Skyfox »

hm...

moja neostvarena zelja. Zubar me godinama odgovarao od izbjeljivanja i na kraju je uspio. Njjbitnije je odrzavati zube zdravim pa onda bjelim. Lijeciti svaki karijes da bi se sacuvalo sto vise zuba sto duze.
Jednom godisnje odem na poliranje zuba gdje mi nekom ostrom cetkom i pastom posvijetli zube za jednu nijansu i rijesi me kamenca koji moze pocrnit. Koristim elektricne cetkice vec neke 2g, konac, pastu tu i tu koji ima u sebi ono nesto za izbjeljivanje, i stalno zvacem zvake sa istim efektom. Nisam zadovoljan al svi primjete da su zdravi i ocuvani. I kazu da jedna zelena jabuka, one kisele, poslije pranja zuba i prije spavanja cini cuda... :)
Samo treba bit uporan i nastojat makar isprat usta vodom nakon obroka da se sto manje ostataka zadrzi na zubima...
Eborg

#8 Re: Bijeli zubi

Post by Eborg »

Kakve efekte postizhesh sa elektrichnom chetkicom?

BTW,jesi koliko-toliko zadovoljan poliranjem i ima li ono nekih posljedica? ;-)
Skyfox

#9 Re: Bijeli zubi

Post by Skyfox »

Eborg wrote:Kakve efekte postizhesh sa elektrichnom chetkicom?

BTW,jesi koliko-toliko zadovoljan poliranjem i ima li ono nekih posljedica? ;-)
jedina posljedica je manje kamenca i svjetliji zubi. Sve se radi na povrsini zuba, obicnom ali malo ostrijom cetkicom, nikakve hemikalije niti skidanje cakline... Def preporucujem, ali to rade samo privatnici, kod mog zubara je bilo 15KM po vilici, proljetos. Skoro je bezbolno, malo te bole desni ali ako istrpis kad ti po zivcu radi ovo je maciji kasalj.

Doduse ako imas vise kamenca kao sto sam ja imao malo boli 1.x svaki naredni je lakse :D

A sto se tice el. cetkica vise NIKAD se ne bih vratio na obicne. Skuplje su malo ali se isplati svaki pf. :thumbup:
Eborg

#10 Re: Bijeli zubi

Post by Eborg »

Shta smatrash pod kamencem?Poshto vidim da to ljudi razlichito shvataju... :? Ako mislish na neke tvrde naslage toga nemam...

BTW,kako mislish da boli kada radi po zhivcu?Pa to je vanjshtina zuba,zar nije to neko malo jache chetkanje?
Skyfox

#11 Re: Bijeli zubi

Post by Skyfox »

ma ne, mislim kad imas neki kvar pa ti cacka po unutrasnosti zuba, nekad boli i pod inekcijom, poliranje je u poredenje s tim almost bezbolno... A bolilo je mene firs time jer tokom godina nakupilo se kameca medju mojim pomalo stisnutim zubima. Ja ga definisem kao male crne tackice za koje sam mislio da su karijes ali zubar je rekao da je kamenac. Uklonio ga je malom metalnom kukicom, koju je zabiijao izmedju zuba i cupao poprilicno energicno. Predpostavljam da me bolilo zbog stisnutih (usko poredanih) zuba. Sljedece g. me nije bolilo ni upola jer ga nije bilo toliko.

Dakle najbolje odi zubaru, prvo ti uradi par plombi pa onda poliranje i kamenac ako ga imas, i imas instant svjtliju boju, makar za nijansu...
Frutek

#12 Re: Bijeli zubi

Post by Frutek »

Super tema...Ljudi moji, ja s tim zubima kuburim od kako znam za sebe...u ratu se potrefio u pubertetu i kako takodje (još je neko spominjao naslijedjeno loše zube) sam genetički loših krunica, to se sve tad izdešavalo a nije se imalo bog zna gdje popravljat kad je bilo ključno da se to radi, tak da u zadnjih 7,8 godina sam prošao pakao takoreći sa zubima koji mi ostadoše boljka, pa skoro i kompleks...

Takodje sam se dvoumio oko izbjeljivanja ali mi zubarka to uopšte ne predlaže radi skidanja cakline, kaže da se zubi pravo oštete, ali da li je to baš toliko nepreporučljivo?! Još se dvoumim oko sastavljanja prednjih gornjih zuba (jedinice i dvojke) jer su mi rastavljeni nekih 4,5 mm, predlagane su mi neke nove keramike, pa ako je neko imao sličnih iskustava ili zna nekog ko je slično radio, dobro bi bilo čuti utiske? To je i bolan i skup proces, pa nije loše dobro se informisat oko svega...Pozdrav svima!
pike

#13 Re: Bijeli zubi

Post by pike »

E evo reko da se javim na ovu temu posto mislim da sam kolko tolko kompetentan s obzirom da radim i ucim u ovom djelu stomatologije.

Svi imaju drugacije nijanse zuba nekom su bjelji nekom zuci...itd meni nije uopste jasno zasto se nasi zubari toliko protive izbjeljivanju zuba? Licno sam izbjeljivao svoje zube i mogu reci da sam bas zadovoljan rezultatima. Ovdje u kanadi je to rutina i sasvim normalno da se izbjeljyuju zubi (naravno ko ima da izleti $400-$800)

Poliranje nije lose ali nikako ne moze zamjeniti izbjeljivanje. To se vise koristi za skidanje fleka od hrane, kafe, kole, caja...itd tako da kad primjetite svjetlije zube za koju nijansu to vam je u stvari vasa prirodna boja zuba koja nije mogla doci do izrazaja. Problem sa poliranjem je to sto skida osim fleka i sloj gledji tako da je preporucljivo odmah iza poliranja staviti flor na zube kako bi se povratio taj sloj. Ovo obicno zubar uradi poslje poliranja.

Sto se tice kamenca njega treba otklanjati redovno sto znaci za vecinu svakih 6 mjeseci ili godinu. Kamenac je lako prepoznati po hrapavom izgledu. Nekad zna i pocrniti ili posiviti pogotovo od kafe i cigara.

E sad o pranju zuba. Zubi se ne izbjeljuju pranjem zuba pogotovo ne ribanjem, citava poenta pranja zuba je odrzavanje zdravlja desni i zuba, zaustavljanje karijesa i usporavanje naslaga kamenca. Pranje nema nikakve ili veoma male efekte na estetiku. Krvnicko pritisakanje i cetkanje nije preporucljivo jer ostecuje desni i zube. Elektricne cetkice su mnogo bolje od obicnih ali ko moze da mu ono zuji ranom zorom nek izvoli :D

Eh...jos da napomenem da izbjeljivanje moze izazvati senzitivnost ali to prodje nakon nekoliko dana. Zubi ostaju bijeli i poslje godinu dana nakon izbjeljivanja ali poslje toga se vracaju na svoju boju tako da ko hoce bijele zube mora svake godine. Kao sto sam vec rekao vamo u kanadi to rutinski ide, ne znam sto se nasi prave pametni.

Ako ko ima kakvih pitanja slobodno pitajte, a ja cu pokustai odgovoriti ako mogu.

Sorry ako ima gresaka vamo je kasno odoh spavat... :zzzz:
Michun

#14 Re: Bijeli zubi

Post by Michun »

Stomatolozi su protiv izbjeljivanja jerbo se to radi sa preparatima koji u sebi imaju hidrogen...da, da, onaj hidrogen kojim blajhaju kosu. E sad, ako osteti dlaku garant ce i zub. Nisu bas svi protiv ali velika vecina jeste. Poenta je da ne mozes promjeniti boju zuba koji su ti izrasli isto kao ni kosu tj. mozes posvjetliti na odredjen period i ondaK jovo na novo. Godinu dana traje ta bjelina (manje-vise).
Moze se koristiti bolja pasta recimo sensodine i naravno dobra stara soda bikarbona 2-3 X sedmicno koja ne steti zubima.
Skidanje kamenca je pozeljno kad se nakupi nekom za godinu nekom za 5.
pjega

#15 Re: Bijeli zubi

Post by pjega »

Sve do nekih pubertetskih godina sam imala zube koji su bili poprilicno zuti. Tadasnji nasi zubari su mi govori da je to normalno, nisam imala velikih problema sa karijesom pa da je to ustvari znak kvalitetnog zuba. Da su malo zuci zubi ustvari bolji od bijelih. Meni je to oduvijek smetalo i nekada sa oko 20tak godina sam odlucila da ih izbijelim. Tada je vec postojala i opcija laserskog izbjeljivanja zuba, pa sam napravila termin da se raspitam o takvoj proceduri (nakon sto skupih para za tako nesto, poskupo bijase :) ) Medjutim, zubar me je tada posavjetovao da nema apsolutno nikakve potrebe da se to radi laserom i da je sasvim dovoljno uraditi to pastom. Uradjeno je to pastom koja naravno sadrzi hidrogen, ali je postiglo nevjerovatne rezultate. Koliko sam se ja tada informisala, utvrdjeno je da je ovakav nacin izbjeljivanja poprilicno bezbjedan. Naravno da ima neke male rizike, ali mislim da nisu znatni. Hidrogen neznatno smeksava enamel na zubima, ali se on kasnije kroz dejstva pljuvacke i fluorida vrati na svoje. Nisam ekspert, pa je moguce da ovo nije tacno, ali to je ono sto ja znam.

Od tada ima vise od 10 godina, nemam nikakvih problema sa zubima kao rezultat izbjeljivanja, a i sada su ostali bijeli. Nikad nisam pozalila sto to uradih. Uvijek ostala :D
Eborg

#16 Re: Bijeli zubi

Post by Eborg »

Ako sam dobro shvatio poliranje je jeftinija ali i manje efikasna varijanta izbjeljivanja koja nosi gotovo isti rizik?

Ja lichno imam osjetljive zube (bole na hladno iako su svi zdravi,pogotovo prednji).Imam li povishen rizik ako bih ishao na jedan od ova dva tretmana?
Michun

#17 Re: Bijeli zubi

Post by Michun »

Nisi bas dobro shvatio - poliranje je fizicki struganje zuba, soda bikarbona sa ukusom limuna koju izbacuje masina pod pritiskom, dobijes zastistne VELIKE naocale da te ne isprska po licu i pichi...to ti skida naslake od kafe, cigara, kamenca i sl. Poslije ovoga mogu malo prokrvariti desne ali nista spec i dan-dva malo osjetljiviji zubi.
Izbjeljivanje je hemikalijama koje se namazu na zube i stoje nekih pola sata - nekoliko tretmana. Hemikalije prodiru u zube i pobijele ih "iznutra" :D Kazu da je ovo stetnije ali da ima efekta. Pa probaj jednu od metoda. Ne treba pretjerivati ali nece ti ispasti zubi ako jednom i hemikalijama probas.
nebojeplavo

#18 Re: Bijeli zubi

Post by nebojeplavo »

Jel neko radio ultrazvucno skidanje kamenca? :-)
encian

#19 Re: Bijeli zubi

Post by encian »

moji su zuckasti i stvarno nikad nisam stala da se mucim sto su takvi. zdravi su, vrlo se malo kvare i nemam kamenca. a perem ih obicnom cetkicom i kaladontom, obicno ispod tri minute. ja sam muku mucila sa mlijecnim zubima koji nisu htjeli vanka, i sa stalnim koji nisu mogli stati bez vadjenja nekih. ni dan danas nisu pod konac, ali poslije toliko muke, valjda mi ne smeta nista :D bitno je da mogu pregristi ljesnjak :D

takodjer, to sto "napredne" zemlje provode odredjene procedure rutinski, ne znaci da su bolje od nasih. ovdje vade nerv pod anestezijom bez da ga umrtve prije. valjda inace ne boli, ali mom muzu je susjedni bio upaljen takodjer, pa mu je bilo grozno.

nedavno procitah da ne treba prati zube odmah poslije jela. pa eto da znate. :)
igrastaklenimperlama

#20 Re: Bijeli zubi

Post by igrastaklenimperlama »

Perem zube 3 minute ujutro i naveče sa dvije različite paste, Aronal i Elmex. Naveče nakon pranja očistim
prostore između zuba koncem. Srijedom i nedjeljom naveče perem zube 3 pune minute sa posebnom Elmex
pastom koja potpuno uklanja nečistoće od kafe i hrane koje se nakupe na zubima. Jednom u pola godine
radim Airbrush kod zubara.
darker

#21 Re: Bijeli zubi

Post by darker »

Uspjeh se sjetiti lozinke i ulogovati pod svojim starim nikom ;pod kojim sam se na ovom forumu oglasio daaavno....Kako bih i ja štogod rek'o na ovu temu.
Ljudi moji! Ne dajte da vam kapitalistička marketing mašinerija postavlja estetske krtierije,a pogotovo da vam nabija komplexe.
Meni je više prosto muka od reklama kojima nas siluju,a tu su najzastupljenije svakako one za paste za zube.
Ne kažem ja da to nema pozitivan efekat u smislu animiranja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja zuba ali...Prije svega je bitno da su zdravi !A boja...Manje više.
Ja ne kažem da zubi nisu biseri našeg tijela, i da nije lijepo vidjeti kad kod nekoga blistaju...Ali ne treba sebi dozvoliti komplexe povodom boje istih.
No da bi se konstruktivno uključio u ovu diskusiju reći ću, tj. preporučiti slijedeće :
Umjesto kapitalističkih četkica na baterije, ja ,vala,više vjerujem istočnjačkim MISVAKU.
(Znate...To je onaj kroijen koji kad se navlaži rascvjeta se u mnooogo mnooogo sitnih prirodnih vlakana za koja se -za razliku od onih u četkicama od sintetičkih ili pak svinjskih dlačica - smatra da u sebi sadrže antibakterijske i ine korisne supstance ).
Što se reklame istog tiče...Dovoljno je da vas samo podsjetim da pogledate na nekoj slici zube nekog iz arapskih zemalja..I to je to!Međutim,saglasan sam da i među pripadnicima tih naroda ima onih sa žutim zubima(Uglavom su to beduini ,duhandžije),te da pripadaju podneblju u kojem ljudi genetski imaju kvalitetnije i bijelje zube...Ali isto tako znam da moj jaran koji je vehabija (Sad se većini ježe dlake,znam;) i koji zube održava skoro samo sa pomenutim misvakom ima lijep zadah iz usta ,a zube bijele i kvalitetne tako da bi mu i onaj sa Vademekumove reklame zasigurno pozaviidio.
A vlakna misvaka ulaze i u interdentalne prostore u kojima se ponajlakše taloži kamenac..."Što obična četkica ne može!" ;-)))))
No,budući da sam svjestan da živimo između istoka i zapada,a i sigurnosti u kompletnost oralne higijene radi, ja svakako se ne odričem četkice za zube (Kod mene je vazda "hard" verzija,ali što jeftinija...Ne palim se na one što čiste zube a da i ne mrdneš prstom) ,paste za zube ( Zapalim se,priznajem,ponekad na "whitening" verziju...Ali ,ipak, mnogo više se "palim" na herbal verzije a pogotovo na one sa Propolisom ,pod parolom "Gdje je 'čela- tu je zdravlje!":)...A isto tako tu je i konac za zube (Bolje čisti pamučni nego svileni ).
Što se,pak, izbjeljivanja tiče,i to onog kućnog...Od srca vam preporučam čišćenje Natrijum bikarbonatom, poznatijim pod trivijalnim nazivom "Soda bikarbona". Nedavno sam se podsjetio na izbjeliteljske sposobnosti tog spoja da je to čudo.Ne može baš skinuti daavno nataložene debele slojeve kamenca(Tu vam ipak ne gine sjesti na zubarsku-za mene električnu:)-stolicu ,pa sad četkom ili ultrazvučno...) ili jedino da probate to u više, vremenski razdvojenih, kućnih seansi;Ali neke fleke i zametke kamenca meni je očistila odlično.
Moram reći da jako nadraži desni u pruzrokuje slabija krvarenje iz desni ali to svakako ima PODOBAN učinak, da ispere desni (Meni je jednom,za vrijeme rata, uz antibiotike SAMO S oda bikarbona riješila muka od jakog gingivitisa-upale desni.jes' da su mi suze na oči išle od bola kad bi je utrljo u upaljene otečene bolne desni...Ali kad krve krene...O kakvo olakšanje.)
Što se,pak,reklame za Sodu bikarbonu tiče...Žao mi je što nikad niste vidjelu jednu simpa ženu u mom mjestu,rahmet joj duši, koja je imala zube ono baš ko bisere;a za koju se znalo da ih čisti sodom bikarbonom.Isto tak0o jedna,koja je još živa, kažu da ih trlja vunenon tkaninom:))
Pa kad sam se već dotako njege desni da vam ,pod parolom "Nije znanje da se zna,već je znanje da se da!":)...kažem i slijedeće.
Ljudi!Dobro me slušajte sad. Vi kojima se upale desni, vi koje nažulja proteza ili neki fiksni protetski nadomjestak ,tipa "Na zubima ćuprija", vi koji ste "fasovali" dentalni apsces ili cistu sa nekom fistulacijom...pa i vi kojima pulpitis-upala zuba napravi užas od noći(ne daj Bože nikom)...Pa i vi koji imate savršeno zdrave zube...Vi kojima se tek zapalilo grlo ili krajnici...Svi koji želite osvježiti ukus u ustima i dah koji dolazi iz njih...Vi koji želite jednom riječju da imate ZDRAVU SLUZNICU kompletne USNE ŠUPLJINE ...U svom arsenalu "oružja" za oralnu higijenu OBAVEZNO/OBVEZATNO/OBLIGATNO imajte i jednu bočicu rastvora Pčelinjeg propolisa!!!...I što bi rek'o naš narod "Spomenut ćete me!":)))
Bočica od 20ml košta samo 5 KM...A čini čuda! Vjerujte !
Kupiti ih možete u svakoj apoteci ,meni je ponajbolji Sinefarmov,iz Srbije, (Imaju široku paletu sa dodatkom ektrakata različitog ljekovitog bilja ) ali pod parolom "Kupujmo domaće!"...preporučujem da se kupi od bilo kojeg našeg pčelara koji pripravlja tu tinkturu.

A što se izbjeljivanja,još tiče (Da privedem svoj pismeni zadatak vezano za temu:)...Za neko instant izbjeljivanje i poliranje preporučujem čišćenje limunovom korom(Valjda se to čini samo sa unutrašnjom ,bijelom,stranom kore...Ali ja to činim prvo sa korom na kojoj se nalaze neoljuštene one vrećice,u kojima još ima soka, a onda sa oljuštenom).Kažu da se to smije činiti samo JEDNOM MJESEČNO ;jer češće praktikovanje ovog rituala moglo bi oštetiti caklinu...A što se učinka tiče...Pa zbilja zubi ono malo zabljesnu,i "bjelnu":)

Eto, toliko od mene u ovom javljanju(A na ove stomatološke teme imo bih još štogod "pametno" da kažem-ali ono GLAVNO jesam-,mada nijesam stomatolog, niti sam na putu da to budem)...Do slijedećeg (Pod ,možda, novim nikom-red bi bio:)...
Živi ,zdravi...I bijeli vam zubi bili :-)))))))

p.s. PROPOLIS !!!!!!!!!!!!:-)))))))))))))))))
kriticarka_nikova

#22 Re: Bijeli zubi

Post by kriticarka_nikova »

Konzumiram cigare, pijem kafu, ali imam prirodno bijele zube. No, ovi moji zubi imaju jednu manu: iako je perem i brinem se o njima, skoro svi kutnjaci su mi pod plombom. Dva sam morala izvaditi...
pike

#23 Re: Bijeli zubi

Post by pike »

nebojeplavo wrote:Jel neko radio ultrazvucno skidanje kamenca? :-)
Jesam ja i mogu ti reci da je odlicno, Ultrasound razbija kamenac i skoro nista ne osjetis, a i mnogo brze ide. U svakom slucaju preporucljivo kad se moze primjeniti.

Sto se tice izbjeljivanja jedina losa strana je senzitivnost na hladno i vruce ali i to prodje. Hidrogen uopste nije problem, recimo flor je 10 puta otrovnija supstanca pa se opet koristi za jacanje gledji.
Krigla_Sa

#24 Re: Bijeli zubi

Post by Krigla_Sa »

Oduvijek sam mastao da imam bijele zube i uspio sam sa gelom PEROXID 10 % -tnim...
Nije skupo ali nije ni jeftino,ko radi i nije mu zao para moze sebi priustiti,necu govoriti gdje sam radio da ne bude reklamiranje ,ali nece vam biti ni tesko naci,nazovite par privatnih ordinacija i raspitajte se za metodu izbjeljivanja sa peroxidom 10 % ...
Znam iz iskustva da kod pusaca ona bijeljina koja se postigne nakon zavrsetka tretmana ne traje bas puno ali opet zubi ne budu zuti kao prije tretmana,budu taman bijeli.. :) Evo ja ne pusim i dan danas me ljudi koje dugo nisam vidio pitaju kako su mi zubi tako bijeli...
Eto ako ko bude radio ili je vec to radio neka kaze svoja iskustva ovdje...
encian

#25 Re: Bijeli zubi

Post by encian »

misvak, hm, nekako moja iskustva mjesovita. neki moji arapski (plus pakistanci i bangladesanci, malezijci i indonezani) prijatelji koriste misvak. svi oni imaju stvarno bijele zube. eh sad ne znam je li to bas 100%tna veza, ali stekla sam dojam da ima nesto. s druge strane, oni koji koriste SAMO misvak imaju takav zadah iz usta da ja ne volim s njima da pricam. prosto me tjera na povracanje.
Post Reply