Uspjeh se sjetiti lozinke i ulogovati pod svojim starim nikom ;pod kojim sam se na ovom forumu oglasio daaavno....Kako bih i ja štogod rek'o na ovu temu.
Ljudi moji! Ne dajte da vam kapitalistička marketing mašinerija postavlja estetske krtierije,a pogotovo da vam nabija komplexe.
Meni je više prosto muka od reklama kojima nas siluju,a tu su najzastupljenije svakako one za paste za zube.
Ne kažem ja da to nema pozitivan efekat u smislu animiranja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja zuba ali...Prije svega je bitno da su zdravi !A boja...Manje više.
Ja ne kažem da zubi nisu biseri našeg tijela, i da nije lijepo vidjeti kad kod nekoga blistaju...Ali ne treba sebi dozvoliti komplexe povodom boje istih.
No da bi se konstruktivno uključio u ovu diskusiju reći ću, tj. preporučiti slijedeće :
Umjesto kapitalističkih četkica na baterije, ja ,vala,više vjerujem istočnjačkim MISVAKU.
(Znate...To je onaj kroijen koji kad se navlaži rascvjeta se u mnooogo mnooogo sitnih prirodnih vlakana za koja se -za razliku od onih u četkicama od sintetičkih ili pak svinjskih dlačica - smatra da u sebi sadrže antibakterijske i ine korisne supstance ).
Što se reklame istog tiče...Dovoljno je da vas samo podsjetim da pogledate na nekoj slici zube nekog iz arapskih zemalja..I to je to!Međutim,saglasan sam da i među pripadnicima tih naroda ima onih sa žutim zubima(Uglavom su to beduini ,duhandžije),te da pripadaju podneblju u kojem ljudi genetski imaju kvalitetnije i bijelje zube...Ali isto tako znam da moj jaran koji je vehabija (Sad se većini ježe dlake,znam;) i koji zube održava skoro samo sa pomenutim misvakom ima lijep zadah iz usta ,a zube bijele i kvalitetne tako da bi mu i onaj sa Vademekumove reklame zasigurno pozaviidio.
A vlakna misvaka ulaze i u interdentalne prostore u kojima se ponajlakše taloži kamenac..."Što obična četkica ne može!"

))))
No,budući da sam svjestan da živimo između istoka i zapada,a i sigurnosti u kompletnost oralne higijene radi, ja svakako se ne odričem četkice za zube (Kod mene je vazda "hard" verzija,ali što jeftinija...Ne palim se na one što čiste zube a da i ne mrdneš prstom) ,paste za zube ( Zapalim se,priznajem,ponekad na "whitening" verziju...Ali ,ipak, mnogo više se "palim" na herbal verzije a pogotovo na one sa Propolisom ,pod parolom "Gdje je 'čela- tu je zdravlje!":)...A isto tako tu je i konac za zube (Bolje čisti pamučni nego svileni ).
Što se,pak, izbjeljivanja tiče,i to onog kućnog...Od srca vam preporučam čišćenje Natrijum bikarbonatom, poznatijim pod trivijalnim nazivom "Soda bikarbona". Nedavno sam se podsjetio na izbjeliteljske sposobnosti tog spoja da je to čudo.Ne može baš skinuti daavno nataložene debele slojeve kamenca(Tu vam ipak ne gine sjesti na zubarsku-za mene električnu:)-stolicu ,pa sad četkom ili ultrazvučno...) ili jedino da probate to u više, vremenski razdvojenih, kućnih seansi;Ali neke fleke i zametke kamenca meni je očistila odlično.
Moram reći da jako nadraži desni u pruzrokuje slabija krvarenje iz desni ali to svakako ima PODOBAN učinak, da ispere desni (Meni je jednom,za vrijeme rata, uz antibiotike SAMO S oda bikarbona riješila muka od jakog gingivitisa-upale desni.jes' da su mi suze na oči išle od bola kad bi je utrljo u upaljene otečene bolne desni...Ali kad krve krene...O kakvo olakšanje.)
Što se,pak,reklame za Sodu bikarbonu tiče...Žao mi je što nikad niste vidjelu jednu simpa ženu u mom mjestu,rahmet joj duši, koja je imala zube ono baš ko bisere;a za koju se znalo da ih čisti sodom bikarbonom.Isto tak0o jedna,koja je još živa, kažu da ih trlja vunenon tkaninom:))
Pa kad sam se već dotako njege desni da vam ,pod parolom "Nije znanje da se zna,već je znanje da se da!":)...kažem i slijedeće.
Ljudi!Dobro me slušajte sad. Vi kojima se upale desni, vi koje nažulja proteza ili neki fiksni protetski nadomjestak ,tipa "Na zubima ćuprija", vi koji ste "fasovali" dentalni apsces ili cistu sa nekom fistulacijom...pa i vi kojima pulpitis-upala zuba napravi užas od noći(ne daj Bože nikom)...Pa i vi koji imate savršeno zdrave zube...Vi kojima se tek zapalilo grlo ili krajnici...Svi koji želite osvježiti ukus u ustima i dah koji dolazi iz njih...Vi koji želite jednom riječju da imate ZDRAVU SLUZNICU kompletne USNE ŠUPLJINE ...U svom arsenalu "oružja" za oralnu higijenu OBAVEZNO/OBVEZATNO/OBLIGATNO imajte i jednu bočicu rastvora Pčelinjeg propolisa!!!...I što bi rek'o naš narod "Spomenut ćete me!":)))
Bočica od 20ml košta samo 5 KM...A čini čuda! Vjerujte !
Kupiti ih možete u svakoj apoteci ,meni je ponajbolji Sinefarmov,iz Srbije, (Imaju široku paletu sa dodatkom ektrakata različitog ljekovitog bilja ) ali pod parolom "Kupujmo domaće!"...preporučujem da se kupi od bilo kojeg našeg pčelara koji pripravlja tu tinkturu.
A što se izbjeljivanja,još tiče (Da privedem svoj pismeni zadatak vezano za temu:)...Za neko instant izbjeljivanje i poliranje preporučujem čišćenje limunovom korom(Valjda se to čini samo sa unutrašnjom ,bijelom,stranom kore...Ali ja to činim prvo sa korom na kojoj se nalaze neoljuštene one vrećice,u kojima još ima soka, a onda sa oljuštenom).Kažu da se to smije činiti samo JEDNOM MJESEČNO ;jer češće praktikovanje ovog rituala moglo bi oštetiti caklinu...A što se učinka tiče...Pa zbilja zubi ono malo zabljesnu,i "bjelnu":)
Eto, toliko od mene u ovom javljanju(A na ove stomatološke teme imo bih još štogod "pametno" da kažem-ali ono GLAVNO jesam-,mada nijesam stomatolog, niti sam na putu da to budem)...Do slijedećeg (Pod ,možda, novim nikom-red bi bio:)...
Živi ,zdravi...I bijeli vam zubi bili

))))))
p.s. PROPOLIS !!!!!!!!!!!!:-)))))))))))))))))