BIH želi da napusti 77% mladih
-
MilanT
#1 BIH želi da napusti 77% mladih
Zbog nezaposlenosti i neperspektivnosti Bosnu i Hercegovinu želi da napusti 77 odsto mladih i da započne nov život u trećim zemljama, kaže se u najnovijem izveštaju Agencije Ujedinjenih nacija, koji su preneli sarajevski mediji. "Ukoliko se ne investira u mlade i ukoliko nema prostora za njihovo delovanje, kao i za dodatnu edukaciju, to može koštati državu jako puno i imati vrlo negativne posledice i na ekonomsku situaciju i na sve ostalo", izjavio je izvršni direktor Omladinske informativne agencije iz Sarajeva Jan Platen Kulenović. (Tanjug)
Šta mislite o ovom?
Šta mislite o ovom?
-
Maverick_
Gdje ce ne kontam???
. Ni ovdje nas pretjerano ne zele,mislim na zapadne zemlje,cak stavise gledaju da se otarase i onih sto su vec tu
. Previse je stranaca ovdje,pa je tesko i za ove ovdasnje da nadju posao,tako da novi stranci predstavljaju samo vecu metu za skinheadse i naciste. Naselje u kom ovdje zivim je puno stranaca,al ima i skinheadasa,pa tako vidis grupu crnaca ili arapa,a iza njih na zidu kukasti krst,koja ironija
. Nije bas zlatno ni ovdje ljudi,pogotovu ako si stranac 
-
shaba
Treba ubrati suncokret pa sve jednu po jednu laticu otkidati: idem - ne idem, idem - ne idem, idem - ne idem, idem - ne idem, idem - ne idem, idem - ne idem...
Milion razloga je ZA i PROTIV - ko ce mu ga znati, jer ako odes ne valja - ako ostanes - ne valja ni to. Ma zaglavili smo kako god okrenes. Trebali bi se za ovu nasu muku bas lijepo zahvaliti nasim politicarima i dalje im se uvlaciti u guzove i smjeskati im se na svaki njihov mig, jer mi smo takvi ljudi, tako smo glasali (u vecini) i bolje nismo ni zasluzili.
Milion razloga je ZA i PROTIV - ko ce mu ga znati, jer ako odes ne valja - ako ostanes - ne valja ni to. Ma zaglavili smo kako god okrenes. Trebali bi se za ovu nasu muku bas lijepo zahvaliti nasim politicarima i dalje im se uvlaciti u guzove i smjeskati im se na svaki njihov mig, jer mi smo takvi ljudi, tako smo glasali (u vecini) i bolje nismo ni zasluzili.
-
Drug_Tito
Dodjite u Ameriku. Ako ste zavrsili neke faklutet u BiH, mozete uzeti tu diplomu i obrisati sa njom da nekazem sta kada zavrsite nesto u WC-u. Ameri misle da se u nasoj zemlji diploma moze dobiti ispod stola ako babo plati dovoljno. Nego kada dodjete ovamu upis u faklutet, ispacete najbolji u na citavom faklutetu i doce po vas svaka firma da radite za njih. Samo trebate skontati stipendije, ako imate dobar prolaz necete morati platiti centa za skolu. Ali ipak mora se stan, hrana, osiguranje placati. Ima restoran pa konobarisite. Najbolji nacin da se zarade pare u Americi, restoran. Ili bilo gdje musterije moraju dati radnicima 20% tipa. Zavisi u stvari od drzave, ali gdje sam ja, zakon je da se daje konobarima 20%.
-
stelium
Ma sta si se prepo`??Maverick_ wrote:Gdje ce ne kontam???![]()
. Ni ovdje nas pretjerano ne zele,mislim na zapadne zemlje,cak stavise gledaju da se otarase i onih sto su vec tu
. Previse je stranaca ovdje,pa je tesko i za ove ovdasnje da nadju posao,tako da novi stranci predstavljaju samo vecu metu za skinheadse i naciste. Naselje u kom ovdje zivim je puno stranaca,al ima i skinheadasa,pa tako vidis grupu crnaca ili arapa,a iza njih na zidu kukasti krst,koja ironija
. Nije bas zlatno ni ovdje ljudi,pogotovu ako si stranac
Necemo odmah svi odjednom ali eto nas!
Jel`de da bi najvise volio da si jedini stranac u tom gradu!
-
_BaykoNoor_
-
LudoALudjiJA
jan ZLATAN kulenovic...mislim da je samo svojoj majci zlatan i nikom vise...ficfiric...srednje ime zlatno, ko cigarete u vrijeme ratno...a u glavi ostecenja, disfunkcionalan znatno
-
MASON33.50
Zasto započnu nov život u trećim zemljama?
Sta fali drugim zemljama?
Sta fali drugim zemljama?
-
supernatural
Bayko je u pravu.I ja mislim da ipak uz sve ne(daće) ima perspektive u BiH. Neki moji drugovi koji su završili fakultete rade na finim pozicijama, tako ds mislim da nije samo problem do države, neko i do nas._BaykoNoor_ wrote:Broj manji i iznosi 65%,a dobijen je na osnovu rezultat istrazivanja koje je radio UNDP prosle godine.Nije dobro navedeno ime i rijec je o Jan ZLATAN Kulenovic.
Ne znam za druge meni je ovdje ok.Imam standard koji mi odgovara a jedina losa strana je sto nemam malo bolji pasos kojim bih putovao vise.Na Zapad cu mozda otici na neki postdiplomski no ne namjeravam ostati da zivim.Nekako mi nije lose ni ovdje,no to zavisi od percepcije.Oni koji zele otici,sretan im put
Npr, u svim oglasima ( i oni sa štelom ) minimalno moraju imati završen fakultet ( govorim o malo boljim pozicijama ) i poznavanje rada na računaru, a da ne govorimo o jezicima. Sve u svemu inicijative jeste premalo, ali računajući na " dane iza nas ", mislim da se tek sada BiH otvara ika evropskim i svjetskim standardima i normama.
Ja sam za ostanak.
-
The_Fluid
Istrazhivanje se izmedju ostalog bazira i na cifri od 94.000 mladih ljudi koji su napustili Bosnu i Hercegovinu lani, odnosno na 67.000 koji su je napustili 2002.godine.
Kalkulacije su da tje ove godine Bosnu i Hercegovinu napustiti novih 70.000-120.000 hiljada Bosanaca.
Kalkulacije su da tje ove godine Bosnu i Hercegovinu napustiti novih 70.000-120.000 hiljada Bosanaca.
-
stavrogin
#16 Re: BIH ¾eli da napusti 77% mladih
MilanT wrote:Zbog nezaposlenosti i neperspektivnosti Bosnu i Hercegovinu ¾eli da napusti 77 odsto mladih i da zapoène nov ¾ivot u treæim zemljama, ka¾e se u najnovijem izve¹taju Agencije Ujedinjenih nacija, koji su preneli sarajevski mediji. "Ukoliko se ne investira u mlade i ukoliko nema prostora za njihovo delovanje, kao i za dodatnu edukaciju, to mo¾e ko¹tati dr¾avu jako puno i imati vrlo negativne posledice i na ekonomsku situaciju i na sve ostalo", izjavio je izvr¹ni direktor Omladinske informativne agencije iz Sarajeva Jan Platen Kulenoviæ. (Tanjug)
©ta mislite o ovom?
od tih 77%, 95% nikad prismrdili zapadu nisu niti bi znali ovde da zive a opet hoce da idu. s druge strane, svaki stranac koga sam doveo u sa. pozelio je da se preseli tamo, gdje je sve jeftino, lako, blizu, ukusno, dzaba ili se ne mora.