BiH zavisi od priliva novca gastarbajtera

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
d700

#1 BiH zavisi od priliva novca gastarbajtera

Post by d700 »

BiH zavisi od priliva novca gastarbajtera

BiH se nalazi među zemljama svijeta čiji platni bilans najviše zavisi od priliva novca od gastarbajtera, što zbog očekivanog pada ino-doznaka predstavlja značajnu prijetnju ekonomskoj stabilnosti države, ocjenjuju domaći ekonomisti.

Prema novom izvještaju Svjetske banke, vrijednost doznaka iz stranih zemalja u BiH iznosila je više od 2,7 milijardi dolara (oko 3,8 milijardi KM po sadašnjem tečaju), što iznosi 17,8 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) zemlje.

BiH se po tome nalazi na nezahvalnom 14. mjestu u svijetu i drugoj poziciji u Europi, iza Moldavije kojoj vrijednost doznaka prelazi čak trećinu BDP-a.

Od država u okruženju, najbliže su nam Srbija i Albanija, sa vrijednosti ino-doznaka u odnosu na BDP od 13,9, odnosno 13,6 posto, dok značajno manju zavisnost imaju Makedonija i Hrvatska sa 4,5, odnosno 2,7 posto, pišu "Nezavisne novine".

Ekonomisti upozoravaju kako je Svjetska banka snizila ovogodišnja predviđanja priliva doznaka za zemlje u razvoju, među kojima je i BiH, očekujući globalni pad od 7,3 posto u odnosu na lanjski iznos, dok je ranije projektovala pad za pet postotaka.

Najveći pad doznaka iz stranih zemalja u iznosu od 15 posto predviđa se za područje Europe i srednje Azije. Pesimističnije procjene, kako navode u Svjetskoj banci, dolaze zbog manjka poslova i pogoršanja ekonomske situacije u zemljama koje su meta emigranata u prvoj polovini ove godine, prenose Nezavisne.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, smatra da vrijednost doznaka iz stranih zemalja u BiH prelazi 20 posto BDP-a, ukazujući kako naši gastarbajteri dosta novca donose u kešu, dok službeni izvještaji prate samo prilive preko banaka.

"Nema nikakve dileme da se globalna recesija i smanjenje broja uposlenih i visine plata na Zapadu održava na naše građane koji tamo rade, jer emigranti će prije izgubiti posao nego domicilno stanovništvo", ukazao je Kasumović.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090716022#komentari

Wow....ko bi reko to? "Seljaci Dijasporci" i "Pobjeganovici" su zivotna infuzija BiH. I to nije vasarska prica, nego izvjestaj svjetske Banke. :D Zanima me koje objasnjenje za ovo imaju gradjani BiH, posebno oni koji gledaju Dijasporu samo kroz "Sljakanje i WC-Solje"... :D
*mima*

#2 Re: BiH zavisi od priliva novca gastarbajtera

Post by *mima* »

Svake godine ista tema.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#3 Re: BiH zavisi od priliva novca gastarbajtera

Post by Romeo 80 »

Wow....ko bi reko to? "Seljaci Dijasporci" i "Pobjeganovici" su zivotna infuzija BiH. I to nije vasarska prica, nego izvjestaj svjetske Banke. :D Zanima me koje objasnjenje za ovo imaju gradjani BiH, posebno oni koji gledaju Dijasporu samo kroz "Sljakanje i WC-Solje"... :D
Objašnjenje je da smo jako nisko pali. Jako nisko... :roll:
burek_in_space

#4 Re: BiH zavisi od priliva novca gastarbajtera

Post by burek_in_space »

Ja bih da pozdravim mnogobrojnu famEliju u Norveshkoj,Australiji,AmeriKi,poselamim tetku Azru i dajzinicu Muniru mada mi nisu ni Pfeninga poslali za sve ovo vrijeme. :mrgreen:
hadzofield

#5 Re: BiH zavisi od priliva novca gastarbajtera

Post by hadzofield »

Wow....ko bi reko to? "Seljaci Dijasporci" i "Pobjeganovici" su zivotna infuzija BiH. I to nije vasarska prica, nego izvjestaj svjetske Banke. :D Zanima me koje objasnjenje za ovo imaju gradjani BiH, posebno oni koji gledaju Dijasporu samo kroz "Sljakanje i WC-Solje"... :D[/quote]

Mozete vi donijeti 100 milijrdi godisnje opet cete biti seljaci i pobjeganovici :))

medjutim koliko znam ovaj izvjestaj se odnsi na gastarbajtere a koliko je meni poznato gastrabajteri su ljudi na PRIVREMENOM radu u nekoj drugoj drzavi

vi seljaci pobjegli tokom rata vani niste gastarbajteri nego emigranti
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#6 Re: BiH zavisi od priliva novca gastarbajtera

Post by corolla02 »

hadzofield wrote:Wow....ko bi reko to? "Seljaci Dijasporci" i "Pobjeganovici" su zivotna infuzija BiH. I to nije vasarska prica, nego izvjestaj svjetske Banke. :D Zanima me koje objasnjenje za ovo imaju gradjani BiH, posebno oni koji gledaju Dijasporu samo kroz "Sljakanje i WC-Solje"... :D
Mozete vi donijeti 100 milijrdi godisnje opet cete biti seljaci i pobjeganovici :))

medjutim koliko znam ovaj izvjestaj se odnsi na gastarbajtere a koliko je meni poznato gastrabajteri su ljudi na PRIVREMENOM radu u nekoj drugoj drzavi

vi seljaci pobjegli tokom rata vani niste gastarbajteri nego emigranti[/quote]

Ova teza je netacna, prema tome i ovo ostalo sto si napisao je veoma upitno!?
Pozz.
d700

#7 Re: BiH zavisi od priliva novca gastarbajtera

Post by d700 »

hadzofield wrote:

vi seljaci pobjegli tokom rata vani niste gastarbajteri nego emigranti
ajajaj...iz ovoga teksta lebdi Frustracija... :D Po tvojoj "logici" ispade, da gastarbajteri rade dok su "emigranti" bezposleni....muahahahaha.... :lol:

Mislis stvarno, da je SB u svojoj studiju razlikovala izmedju Gastarbajtera, "Pobjeganovica" tj. Imigranata ? Nemoj biti smijesan, ovdje se gleda na kompletan iznos, bez obzira da li od Gastarbajtera ili "Pobjeganovica"...

A sto se tvoji 100 Milliardi tice, bash imas karaktera i drago mi je sto nemas problema da zivis od para zaradjenih ciscenjem WC-Solja....to vise govori o tebi, nego o onome sto ih cisti...

:D
corolla02 wrote:...
Ova teza je netacna, prema tome i ovo ostalo sto si napisao je veoma upitno!?
Pozz.
Naravno da nije tacna...al valja mu pokusaj da se stvori slika koja mu pase. U tom moru frustracije, mora mu se bar to priznati ... :D
Post Reply