BiH ZASTAVA
-
cooly
#1 BiH ZASTAVA
Cao ljudi,
jednu stvari se uvijek pitam:
Zasto ljudi toliko cesto drze naopaku novu bih zastavu???
jel to radi bojkota nekog, ili jednostavno sto neznaju kako izgleda pravilno??
sta vi mislite?
bas me interesuje to, jer sam vrlo cesto vidio da ljudi naopako drze zastavu
jednu stvari se uvijek pitam:
Zasto ljudi toliko cesto drze naopaku novu bih zastavu???
jel to radi bojkota nekog, ili jednostavno sto neznaju kako izgleda pravilno??
sta vi mislite?
bas me interesuje to, jer sam vrlo cesto vidio da ljudi naopako drze zastavu
- cyprus
E, upravo to. I ja sam već htio ovakvu temu postavit jer i mene živo zanima, ali sam skonto da bi ta tema (a i ova će) bila pretvorena u priču o ljiljanima a svakako mi to nije bilo na umu, pa sam zato odustao od svoje nakane.
Al, eto mene baš fascinira odnos naših ljudi prema našoj zastavi, jer se i meni čini da sam više zastava vidio naopačke okrenutih nego pravilno postavljenih. Ja u svijetu nigdje nisam vidio sličan fenomen (probajte u Hrvatskoj ili Srbiji izvrnut naopako šahovnicu ili orla, ili da ne idem dalje u svijet).
Jedini zaključak koji se može izvesti je: naopaka država, takva i zastava.
Ne znam za vas al ova situacija je meni žalosnija nego što se čini na prvi pogled.
Al, eto mene baš fascinira odnos naših ljudi prema našoj zastavi, jer se i meni čini da sam više zastava vidio naopačke okrenutih nego pravilno postavljenih. Ja u svijetu nigdje nisam vidio sličan fenomen (probajte u Hrvatskoj ili Srbiji izvrnut naopako šahovnicu ili orla, ili da ne idem dalje u svijet).
Jedini zaključak koji se može izvesti je: naopaka država, takva i zastava.
Ne znam za vas al ova situacija je meni žalosnija nego što se čini na prvi pogled.
- cyprus
Tako smo blizu da spomenemo...danas wrote:drze je naopako jer i ne znaju kako tacno izgleda (kao sto onaj kaze iz gori vatra -- jel' ovu novu zastvu, sto je ko limenka od motornog ulja) i jer im ta zastava ne znaci nista emotivno...
Prognoziram u slijedeća 3 posta da ćemo sigurno spomenut
-
cooly
ma dobro cyprus, naravno da svi vole vise onu zastavu sa liljanima i tako dalje
NETREBA niko pricati o tome, svima je jasno da svi vole vise staru zastavu nego novu
ali me interesuje da li ljudi drze naopako zasto sto neznaju kako se drzi nova
ILI ZATO sto namjerno iz BAS TOG nekog principa drze naopako ??
Jel hoce da demonstriraju "nije ovo nasa zastava, nasa zastava je stara zastava, zato ce mo ovu novu naopako drzati" ILI LJUDI JEDNOSTAVNO NEZNAJU I DRZE JE SLUCAJNO naopako??
to bi me bas interesovalo
NETREBA niko pricati o tome, svima je jasno da svi vole vise staru zastavu nego novu
Jel hoce da demonstriraju "nije ovo nasa zastava, nasa zastava je stara zastava, zato ce mo ovu novu naopako drzati" ILI LJUDI JEDNOSTAVNO NEZNAJU I DRZE JE SLUCAJNO naopako??
- chuchumbamayumbe
Drze je naopako zato sto pola raje i ne zna, ako zastava treba da visi okmito, kako da je okrene.
Isto k'o i sa himnom. Hajde otpjevusi melodiju svoje himne. Hosh klinac.
Odron, kamo god se okrenesh!
Isto k'o i sa himnom. Hajde otpjevusi melodiju svoje himne. Hosh klinac.
Odron, kamo god se okrenesh!
- danas
cooly wrote:ma dobro cyprus, naravno da svi vole vise onu zastavu sa liljanima i tako dalje
ma kakav bolan princip, niko nema veze (ja prva) kako izgleda ta zastava i sta dodje sa koje strane...
-
Homer_Simpson
Flying the flag upside down is a standard military distress signal and was never intended to be disrepectful.
"It means we need some help here. That's American heritage, it has nothing to do with saying anything bad about the flag,"
Tako je u amera,a kod nas je najverovatnije u pitanju to da raja ne zna kako izgleda zastava...
"It means we need some help here. That's American heritage, it has nothing to do with saying anything bad about the flag,"
Tako je u amera,a kod nas je najverovatnije u pitanju to da raja ne zna kako izgleda zastava...
- cyprus
Ovo iz onog filma ono nešto vojni zatvor, joj zaboravih kako se zove.Homer_Simpson wrote:Flying the flag upside down is a standard military distress signal and was never intended to be disrepectful.
-
Homer_Simpson
Nisam iz filma izvadio,al znam o kojem pricas (zaboravio imecyprus wrote:Ovo iz onog filma ono nešto vojni zatvor, joj zaboravih kako se zove.Homer_Simpson wrote:Flying the flag upside down is a standard military distress signal and was never intended to be disrepectful.
- jasko_ba
jel ovajHomer_Simpson wrote:Nisam iz filma izvadio,al znam o kojem pricas (zaboravio imecyprus wrote:Ovo iz onog filma ono nešto vojni zatvor, joj zaboravih kako se zove.Homer_Simpson wrote:Flying the flag upside down is a standard military distress signal and was never intended to be disrepectful.
Tako je u amera,a kod nas je najverovatnije u pitanju to da raja ne zna kako izgleda zastava...)
Posljednja Bitka
glume Robert Redford, James Gandolfini
sry na off
-
Virtual X
Vjerujte da je meni logično da se zastava okrene tako da trokut izgleda kao BiH, al ovo se izgleda dešava zato što mnogi i ne znaju kako izgleda BiH na karti svijeta
Elem evo nešto sa wikipedije
http://bs.wikipedia.org/wiki/Zastava_Bo ... 1._-_1998.
Meni ba pravo moćna ona žuto-crvena, zastava BiH nakon Austro-Ugarske okupacije, totalno neutralna, a ima veze sa istorijom
Meni ba pravo moćna ona žuto-crvena, zastava BiH nakon Austro-Ugarske okupacije, totalno neutralna, a ima veze sa istorijom
- BSn
Jeste da je ova zastava sto su nam Austrijanci donjeli mnogo bolja od trenutne, ali ima samo jeda problem s njom - ima veze sa BiH!Virtual X wrote:Vjerujte da je meni logično da se zastava okrene tako da trokut izgleda kao BiH, al ovo se izgleda dešava zato što mnogi i ne znaju kako izgleda BiH na karti svijeta![]()
Ova "nova", npr., nema nikakve veze s vezom.
Kazu da katete i hipotenuza trokuta predstavljaju konstitutivne narode, a sto nema veze s vezom, jer da bi predstavljao taj oblik jednakopravnosti, trougao mora biti jednakostranicni!
Nadalje, zvijezdice na zastavi nemaju nikakve simbolike. To najbolje potvrdjuje cinjenica da je razlicit broj zvjezdica na grbu u odnosu na broj istih na zastavi. To navodi na zakljucak da je neko proizvoljno nabacio zvjezdice, tek onako sto mu je bio ceif. Inace, zvjezdice, najcesce, oznacavaju uniju drzava (npr. zastava SAD-a).
Jos jedna neistina oko istih je i ta da one simboliziraju put BiH ka Evropi i njenu evropsku tradiciju, a sto opet nema nikakve veze s realnoscu, jer se zna da su "evropske" zvjezdice zute, a ne bijele boje.
I sad se neko pita zasto ljudi okrecu zastavu naopako. Pa kako god je okrenes ona nema nikakve simbolike, tj. ne narusavas nikakav sklad, jer ga ni nema.
P.S. To okretanje naopako valjda govori da ta ista zastava kod ljudi ne pobudjuje nikakva osjecanja, tj. ljudi se ne poistovjecuju sa istom, a cilj zastave je da bude opce prihvacena kao simbol svih naroda koji zive u toj zemlji, pa su zbog toga svi osjetljivi kada je rijec o ataku na njihovu zastavu (svi oni koji imaju izgradjen stav o drzavi u kojoj zive i o njenim simbolima).
Ali sto je najvaznije, imamo zastavu koja ne vrijedja nikoga.
Manje je vazno to sto ona i "ne zanima" nikoga!
Ja se ispricavam na mogucem off topicu, ali eto, barem nisam spomenuo.......
- BSn
Juhu! Zastava na kojoj je oblik drzave!Klon wrote:trougao, predstavlja Bosnu i Hercegovinu, jer nam zemlja ima oblik trougla.
zuta boje, je boja sunca i mira
I to nije cak ni oblik, nego geometrijski lik koji podsjeca na granice drzave (ako podsjeca)!
Ovo sto sam ja gore naveo je objasnjenje "strucnjaka" o simbolici nase zastave!
-
IMME
hvala - 100% si u pravuOp3r4t0r wrote:Pravilno je jer se iz horizontalnog prema okomitom polozaju zastava pomjera u smjeru kazaljki na satu
P.S. Usput, zastava nam je nigdje veze
al bolje mi je da ne gledam tu od koje mi se nebesa ... horizontala zakon ... i to USPUT si u pravu, potvrdjujem