BiH za 2080. godinu

Post Reply
Frane-x

#1 BiH za 2080. godinu

Post by Frane-x »

Evo ja ću dati svoje viđenje budućnosti a vi komentirajte.
Iako mislim da ovakvo što bi se teško moglo izvesti, mislim da ideja uopće nije loša.
Zamislite ovakvu BiH državu, ali za recimo 50-100 godina (ako do tad preživi), i kad/ako dosegnemo veću civilizacijsku razinu:

UKRATKO:
#-BiH je defacto i u praksi građanska država.

#-De iure je ona država u kojoj postoje vrlo jaki mehanizmi "zaštite interesa konstitutivnih naroda" (i oni su potpuno simetrični s obzirom na 3 naroda!), ali ti mehanizmi zaštite se u praksi nikad "ne pale", jer je dijalog s godinama dosegao tu razinu da svi dobro surađuju i nema zlih namjera po nacionalnoj osnovi.

#-Dom naroda je s vremenom postao folklorne prirode, nešto ko Kraljevska Obitelj u UK, predstavnici naroda u tom domu mogu npr. zasjedati u nekoj funny tradicionalnoj odjeći koja predstavlja taj i taj narod. Iako je Dom Naroda po Ustavu vrlo moćan i može blokirati bilo koju odluku, već desetljećima samo potvrđuje zakone donjeg doma, više kao simboličan čin da nas podsjećaju da je BiH zemlja u kojoj žive tri složna naroda.

#-Nacionalne stranke nisu zabranjene ali su marginalizirane jer već desetljećima nitko za njih ne glasa.

Kako vam se čini ovakva država?
Ja ne vjerujem da bi ovo ikad radilo u praksi, ali ipak...
S jedne strane snažno se simbolički naglašava prisutnost tri naroda. S druge strane u praksi svi glasaju za normalne stranke i programe- liberale, demokrate, konzervativce...

Ovim modelom bi se zadovoljilo ono nacionalno u nama, a omogućilo bi se da svi budemo građani ove države, i da se ne troši silna energija na međunacionalne sukobe.

Da li vam se sviđa ovakav model "uspavanog nacionalizma"?
osa

#2 Re: BiH za 2080. godinu

Post by osa »

jesi li ti to opisao švicarsku.
seln

#3 Re: BiH za 2080. godinu

Post by seln »

Frane-x wrote:Evo ja ću dati svoje viđenje budućnosti a vi komentirajte.
Iako mislim da ovakvo što bi se teško moglo izvesti, mislim da ideja uopće nije loša.
Zamislite ovakvu BiH državu, ali za recimo 50-100 godina (ako do tad preživi), i kad/ako dosegnemo veću civilizacijsku razinu:

UKRATKO:
#-BiH je defacto i u praksi građanska država.

#-De iure je ona država u kojoj postoje vrlo jaki mehanizmi "zaštite interesa konstitutivnih naroda" (i oni su potpuno simetrični s obzirom na 3 naroda!), ali ti mehanizmi zaštite se u praksi nikad "ne pale", jer je dijalog s godinama dosegao tu razinu da svi dobro surađuju i nema zlih namjera po nacionalnoj osnovi.

#-Dom naroda je s vremenom postao folklorne prirode, nešto ko Kraljevska Obitelj u UK, predstavnici naroda u tom domu mogu npr. zasjedati u nekoj funny tradicionalnoj odjeći koja predstavlja taj i taj narod. Iako je Dom Naroda po Ustavu vrlo moćan i može blokirati bilo koju odluku, već desetljećima samo potvrđuje zakone donjeg doma, više kao simboličan čin da nas podsjećaju da je BiH zemlja u kojoj žive tri složna naroda.

#-Nacionalne stranke nisu zabranjene ali su marginalizirane jer već desetljećima nitko za njih ne glasa.

Kako vam se čini ovakva država?
Ja ne vjerujem da bi ovo ikad radilo u praksi, ali ipak...
S jedne strane snažno se simbolički naglašava prisutnost tri naroda. S druge strane u praksi svi glasaju za normalne stranke i programe- liberale, demokrate, konzervativce...

Ovim modelom bi se zadovoljilo ono nacionalno u nama, a omogućilo bi se da svi budemo građani ove države, i da se ne troši silna energija na međunacionalne sukobe.

Da li vam se sviđa ovakav model "uspavanog nacionalizma"?
Bog te cuo...
Clint_Eastwood

#4 Re: BiH za 2080. godinu

Post by Clint_Eastwood »

hahahaha, nisam se ovako ismijao ne znam odkad. Ovo nije moguće nikad, ali baš NIKAD, jer se mi ovdje krvimo zadnjih 1000 godina, zašto ne bi još 80 ili 100 godina??!!!!
zemo_online

#5 Re: BiH za 2080. godinu

Post by zemo_online »

BIH 2080:
Na teritoriji BIH zivi oko 30% autohtonoga stanovnistva.Ostalo su imigranti iz Azije i Afrike i njihovi potomci.
To je jos dobro jer u zapadnoj evropi autohtonog stanovnistva je oko 15-20%.
Bijela kuga je unistila demografski Evropu i to sve zbog materijalizma i pohlepe i zanemarivanja duhovnih vrijednosti.
BIH je opstala i u njoj zivi 80% muslimana (iz cijeloga svijeta),2% katolika i 10 % pravoslavnih.
Srbija i Hrvatska su u slicnoj situaciji i tamo azijsko-africko stanovnistvo cini vecinu dok je autohtono stanovnistvo mahom staracko.
Evo,ovakva nam je buducnost ako ne nadjema recept za veci natalitet tj.ako se ne pocnemo vise prcati.
Maraschino

#6 Re: BiH za 2080. godinu

Post by Maraschino »

test01 wrote:BIH 2080:
Na teritoriji BIH zivi oko 30% autohtonoga stanovnistva.Ostalo su imigranti iz Azije i Afrike i njihovi potomci.
Bijela kuga je unistila demografski Evropu i to sve zbog materijalizma i pohlepe i zanemarivanja duhovnih vrijednosti.
BIH je opstala i u njoj zivi 80% muslimana (iz cijeloga svijeta),2% katolika i 10 % pravoslavnih.
Srbija i Hrvatska su u slicnoj situaciji i tamo azijsko-africko stanovnistvo cini vecinu dok je autohtono stanovnistvo mahom staracko.
Evo,ovakva nam je buducnost ako ne nadjema recept za veci natalitet tj.ako se ne pocnemo vise prcati.
nije lose :wink: :thumbup:

odo raditi na natalitetu pa kada se budem vracao da nas ima puuuuuno :D
Last edited by Maraschino on 18/09/2008 00:12, edited 1 time in total.
dalinton

#7 Re: BiH za 2080. godinu

Post by dalinton »

2080. ću ja biti stogodišnjak. Zaboli me kakva će BiH biti tada.
pike

#8 Re: BiH za 2080. godinu

Post by pike »

To sto si napisao je naucna fantastika.
JThomas

#9 Re: BiH za 2080. godinu

Post by JThomas »

e u današnjoj praksi je tačno obratno, imamo simbolički i pro forme demokratiju, građanstvo, ljudska prava i sve to, a praksi narod nepogrešivo bira klerofašističku opciju.

mnogo će vode proteći dok se situacija ne okrene...
Majjah

#10 Re: BiH za 2080. godinu

Post by Majjah »

2080 ce se obiljeziti 70 godina od kako se BIH zadnji put plasirala na svjetsko prvenstvo. Centralna manifestacija ce se odrzati na trgu ,,Miroslav Chiro Blazevic'' :D :D
-Ministrastvo prometa i saobracaja ce izdati saopstenje kako je broj registrovanih Golfova 2 u toj godini po prvi put pao ispod 100.000 :D

Eh sad, BIH ce u 2080 godini biti samo geografski i historijski pojam u Saveznim Drzavama Evrope. Situacija ce se poceti popravljati nakon treceg svjetskog rata sa Rusijom, Kinom i Iranom kao silama osovine i saveznicima tj. NATOM sa druge strane. Jedan od povoda za izbijanje rata je samoproglasena nezavisnost republike srpske koju je priznala Rusija i sve zemlje koje pucaju kontru svemu sto SAD i NATO podrzavaju. Hrvati ce u BIH zbog zasluga na istocnom frontu dobiti konacno svoj TV kanal, dok ce Bosnjaci kao motivaciju sto slijede reformirani Islam moci tociti gorivo po nabavnim cijenama, uz nosenje obavezne trake na lijevom rukavu kako bi ih se razlikovalo od ostalih ;)
Gandalf

#11 Re: BiH za 2080. godinu

Post by Gandalf »

test01 wrote:BIH 2080:
Od svih tih stvari , u svim postovima na ovoj temi , najviše me zabrinjava natalitet :mrgreen: Mislim fakat imamo previše sponzoruša u BIH , a one ne daju svakom da ih .... :mrgreen:
Post Reply