BiH vraća voz Končaru

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Damir_5

#76 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by Damir_5 »

Superhik_ wrote:
slažem se, ali ko će ga udariti kad je jači od države.
Inspekcije, administrativno, sve se moze unistiti vrlo lako. Todoric se hvali da u BiH ima vise od 150 trgovina, gdje svaki dan pazari vise od 100 000 kupaca. Todoric finansira sve i jednu politicku stranku u Hrvatskoj, isti sistem kao Miskovic u Srbiji, kad se udari po njemu, preko noci ce Hrvatska smanjiti takse kako bi se deblokirao medjunarodni zeljeznicki saobracaj iz BiH, tacnije Talgo. U suprotnom, ovo se treba zapamtiti, u suprotnom, BIH porezni obveznici ce platiti strahovitu cijenu za Talgo projekt iz jednog, jedinog razloga, administrativne mjere Hrvatske koja je zeljela unistiti projekt Talgo.
VjecitiStudent

#77 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by VjecitiStudent »

Iskreno, jel nama trebao bas talgo?

Zar nije bilo puno vaznije prvo na pristojan nivo dovesti unutrasnji lokalni i regionalni saobracaj, gdje nema nikakvih Zagreba i Beograda da noge podmecu?
fantom slobode

#78 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by fantom slobode »

Religious Fantastic wrote:
A sve to zbog toga sto je ovdje dio kulture i mentaliteta da se svako u sve ugradjuje...od portira do Brankovica... :run: :run:

Tako je to kad se bosanci igraju drzave
Mentalitet i kultura svakog naroda gdje god se moze, a kod nas su "konstitutivni" napravili to da se itekako moze. Inace poceli su od baze mijenjati stvari, sve manje moze taj portir...

Ne bih se slozio da se bosanci igraju drzave...(prvo fali veliko slovo a tu je i slijedece: bosanci ce tek da prave svoju drzavu dok se ocisti ova mafija na vlasti. Sto kraci postupak, to bolje...Jedna brza redarstvena akcija na citavoj teritoriji drzave Bosne. Od strane Bosanaca.

Koncar - dno dna, igrali se ljudi pravljenja voza da bi se uzelo sta para u dzepove. Ugradjivanje, pa to ti je. Mogli su da se vise ugrade da su napravili lijepi veliki balon sa oblikom voza. Makar bi usao u Ginisa, a i napunjen helijumom bi i plovio tokom sezone iznad Hrvatske, interesantan turistima.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#79 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by antimobbing »

Vidite šta sam pronašao na Internetu ... :lol:
Image
:lol: K'o ne reciklira - ne profitira :lol:
Last edited by antimobbing on 28/02/2013 12:35, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#80 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by VjecitiStudent »

Bojim se da je problem iskljucivo do nas, da nije talga ili koncara bio bi neko treci.
Damir_5

#81 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by Damir_5 »

VjecitiStudent wrote:Iskreno, jel nama trebao bas talgo?

Zar nije bilo puno vaznije prvo na pristojan nivo dovesti unutrasnji lokalni i regionalni saobracaj, gdje nema nikakvih Zagreba i Beograda da noge podmecu?
Iskreno nije nam trebao Talgo, ali je neko zelio uzeti lovu na dijaspori i to je OK, da su prije same kupovine imali sigurne garancije da to Hrvatska nece blokirati ni administrativno ni nikako. Slazem se, trebalo je prvo domacu zeljeznicu razvijati, pa tek onda regionalni servis, medjutim neko se ugradio u sam projekt i to je progurao. Prvo su lagali da dolaze kompletni vozovi, da bi na kraju bilo da smo potrosili 67 miliona eura na vagone i da ce te vagone vuci stare lokomotive za koje treba raditi jedna hidrocentrala. Isto kao i koridor 5C, umjesto da se spajaju prioritetno Sarajevo, Mostar, Bluku, Tuzlu da su spojeni tako da maltene mozes zivjeti u jednom gradu, a raditi ako je potrebno u drugom, mi spajamo Budimpestu sa Plocama, cak nismo planirali ni spojiti Neum nego spajamo Ploce. Isto tako, Hrvatska nas drzi infrastrukturno u blokadi i to cesto zloupotrebljava, treba se razmisljati o alternativnim pravcima i oni se trebaju graditi, sto znaci spajanje BiH dobrom infrastrukturom sa lukom Bar. Ipak govorimo o Balkancima, stvar ce se pogorsati kad Hrvatska udje u EU, tad ce postati jos bezobrazniji. Uglavnom Hrvatska u zeljeznickom saobracaju radi istu stvar kao Slovenija u autocestovnom, nabija takse koje deru BiH gradjane i biznis.

Medjutim sta je tu je, kredit od 67 miliona eura je na grbaci poreskih obveznika FBIH, oko 40 miliona na grbaci poreskih obveznika sumske, sto znaci 107 miliona eura totalno blokirano od strane vlade drzave koja sa BiH ima milijardu eura godisnje suficita, ciji glavni HR politicki finansijer ima vise od 150 trgovina po cijeloj BiH, a kad kupi Merkator imati ce ih jos vise. Sa njim treba biti brutalan i naplatiti sve sa kamatom, a ima se i od cega. Todoric je postao monopolista u BiH, ne znam samo kako moze poslovati sa takvim monopolom, sto znaci potplatio je domace politicare i sad postaje isto ono sto je i u Hrvatskoj, najveci monopolista od cije dobre volje zavisi cijela prehrambena BiH privreda.
suncica24

#82 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by suncica24 »

Sarajevo treba metro?

Da je bilo pameti u rukovodstvu Željeznica BiH pustili bi Končarev voz da tandrka na relaciji Željeznička - Pazarić, Željeznička - Doboj, Željeznička - Konjic... u krug.
K'o tramvaj.
Tamo gdje treba.

Ne bi riješilo sve probleme "svijeta", tj- Željeznica, Sarajeva, FBiH, ali bi bogme dobro došlo "kućnom budžetu".

Ali jok, te pameti NEMA.
Nego skontalo da pusti voz iz Mostara u 2h (KO sem uhljebljenih guzonja koji rade do pola 2 u nekoj od FBiH institucija uopšte radi do 2h) sa kartama 2x skupljim no autobusne, i onda se pitalo što tandrka prazan?!

Ono što hoću reći: Hrvatska jeste dolila ulje na vatru oko tog nekog sklepanog projekta. Ali fora je u tome što mi pravog projekta nismo ni imali.

PS: I da, ko kaže da bi Talgo vozovi za Peštu kao bili konkurencija Hrvatskim Željeznicama... nije se u novije vrijeme vozio vozovima HRŽ.
fortaleza

#83 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by fortaleza »

fantom slobode wrote:Gore "naslikani"treba u hapsanu odavno, taj gdje je prosao tu trava ne raste. A Koncar je napravio tako super reklamu svog voza da ga nece prodati nikome na normalan nacin. Ocigledan promasaj, vrijednost nikakva. Sasuli su se kao riza sa svojim prekrasnim proizvodom. Dokaz dometa hrvatske privrede.
BMK za Koncar tvornicom i njihovim poslovnim uspjesima ili neuspjesima...

U 2013 mi nemamo jebeni normalan voz. Jel' to dovoljno reci? Sjeca li se iko prije par godina parodije oko ponovne uspostave linije "brzog voza' Sarajevo-Bihac? Taj brzi voz je po redu voznje trebao stici u Bihac nakon 8 sati od polaska iz Sarajeva. Stigao je nakon 12...(to na dan proslave ovog uspjeha kada su sve guzonje bili okupljeni da se uslikaju)
Linija je nedugo zatim ukinuta bez prevelike medijske paznje :D

A sve to zbog toga sto je ovdje dio kulture i mentaliteta da se svako u sve ugradjuje...od portira do Brankovica... :run: :run:

Većina nas se nema namjeru ili se rijetko vozi željeznicama, dok je u svijetu to uz automobile najčešće prijevozno sredstvo, recimo Nijemci sa sjevera na jug brzim vlakom dođu za par sati, usporedivo s avionom (zašto bi čekali po par sati na aerodromima, pregled prtljage i slično, fino sjednu u vlak, uživaju, prelistaju novine i eto ih na odredištu) dok nama za 200 km treba čitav dan, žalosno. :-)
Damir_5

#84 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by Damir_5 »

suncica24 wrote:Sarajevo treba metro?

Da je bilo pameti u rukovodstvu Željeznica BiH pustili bi Končarev voz da tandrka na relaciji Željeznička - Pazarić, Željeznička - Doboj, Željeznička - Konjic... u krug.
K'o tramvaj.
Tamo gdje treba.

Ne bi riješilo sve probleme "svijeta", tj- Željeznica, Sarajeva, FBiH, ali bi bogme dobro došlo "kućnom budžetu".

Ali jok, te pameti NEMA.
Nego skontalo da pusti voz iz Mostara u 2h (KO sem uhljebljenih guzonja koji rade do pola 2 u nekoj od FBiH institucija uopšte radi do 2h) sa kartama 2x skupljim no autobusne, i onda se pitalo što tandrka prazan?!

Ono što hoću reći: Hrvatska jeste dolila ulje na vatru oko tog nekog sklepanog projekta. Ali fora je u tome što mi pravog projekta nismo ni imali.

PS: I da, ko kaže da bi Talgo vozovi za Peštu kao bili konkurencija Hrvatskim Željeznicama... nije se u novije vrijeme vozio vozovima HRŽ.
Talgo ne bi bili konkurencija HZ-u za Budimpestu, jer ipak pravac kojim bi isao Talgo za Budimpestu se ne poklapa sa istim HRZ-a. Medjutim za Bec i Ljubljanu, to bi se sigurno desilo jer je Talgo bolji za klasu od postojecih HR, ukljucujuci i one Regio Swinger lokalne koje su Hrvati "pretvorili" u InterCity, sto im ruku na srce i nije designom bila ni predvidjena namjena.

Regio Swinger koje su Hrvati kupili, ruku na srce, to su vozovi predvidjeni za lokalni i maksimalno regionalni transport u stilu Sarajevo-Bistrik ili tako nesto, znaci kratke relacije od 10-50 kilometara razdaljine maksimala, kao sto se koriste i u Njemackoj.
suncica24

#85 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by suncica24 »

Talgo ne bi bili konkurencija HZ-u za Budimpestu, jer ipak pravac kojim bi isao Talgo za Budimpestu se ne poklapa sa istim HRZ-a. Medjutim za Bec i Ljubljanu, to bi se sigurno desilo jer je Talgo bolji za klasu od postojecih HR, ukljucujuci i one Regio Swinger lokalne koje su Hrvati "pretvorili" u InterCity, sto im ruku na srce i nije designom bila ni predvidjena namjena.
Ne možemo da razvijemo liniju do Bihaća, šta misliš koliko bi nam trebalo da te do Ljubljane i Beča stavimo u pogon?
Mi bi taman stavili Talgo vozove u upotrebu, a Evropa bi imala vozove bez šina... tako da se ne bi imali kuda vozati sa istim :D

Zezam, ali ono što želim reći jeste da iako je Hrvatsko maslo u ovom poduhvatu ubuđalo samo tako, ni naše baš nije za Ramazana...
diff

#86 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by diff »

Vraćanje pomenutog voza je jedina svijetla tačka u cijeloj priči. Šta će nam vozi sa koji se stalno kvario, a koliko sam ja uspio shvatiti iznos od još 6 miliona koji trebaju ŽFBiH uplatiti končaru odnosi se na remonte vagona i starih vučnih mašina. Tako da je ovo za mene pozitivno, jer su nam komšije doslovno uvalili voz koji ni sami sebi nisu mogli prodati.
Damir_5

#87 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by Damir_5 »

fortaleza wrote:
fantom slobode wrote:Gore "naslikani"treba u hapsanu odavno, taj gdje je prosao tu trava ne raste. A Koncar je napravio tako super reklamu svog voza da ga nece prodati nikome na normalan nacin. Ocigledan promasaj, vrijednost nikakva. Sasuli su se kao riza sa svojim prekrasnim proizvodom. Dokaz dometa hrvatske privrede.
BMK za Koncar tvornicom i njihovim poslovnim uspjesima ili neuspjesima...

U 2013 mi nemamo jebeni normalan voz. Jel' to dovoljno reci? Sjeca li se iko prije par godina parodije oko ponovne uspostave linije "brzog voza' Sarajevo-Bihac? Taj brzi voz je po redu voznje trebao stici u Bihac nakon 8 sati od polaska iz Sarajeva. Stigao je nakon 12...(to na dan proslave ovog uspjeha kada su sve guzonje bili okupljeni da se uslikaju)
Linija je nedugo zatim ukinuta bez prevelike medijske paznje :D

Većina nas se nema namjeru ili se rijetko vozi željeznicama, dok je u svijetu to uz automobile najčešće prijevozno sredstvo, recimo Nijemci sa sjevera na jug brzim vlakom dođu za par sati, usporedivo s avionom (zašto bi čekali po par sati na aerodromima, pregled prtljage i slično, fino sjednu u vlak, uživaju, prelistaju novine i eto ih na odredištu) dok nama za 200 km treba čitav dan, žalosno. :-)
Ma dobro, to sto imaju Njemacka i Francuska sa tim supervozovima i ekstra brzim prugama, to je za nas nedostizno, medjutim mi mozemo kupiti InterCity nagibne vozove tipa onog engleskog nagibnog Alstom Pendolina 390 od Virgina, koji nije toliko skup, ali je strahovito dobar, i uz modernizaciju pruga (dva kolosijeka, peglanje ostrih krivina), dobiti skoro istu stvar jer nasa je zemlja mala i takvim nacinom tim vozovima bi trebalo najvise tri sata sa sjevera na jug zemlje, sto se autom nece nikad moci postici.

Ovo nama treba, nakon modernizacije pruga i peglanja ostrih krivina, sto ne bi kostalo previse. Naravno sve je skupo, medjutim Britanija nema pruge ni vozove koji se mogu porediti sa Njemackom i posebno Francuskom, ali sa ovim nagibnim Virgin vozovima sasvim efektno povezuje svoje gradove. Spojiti Bihac, Bluku, Doboj, Tuzlu, Mostar i Sarajevo, plus ljeti par ka Plocama i to je to.

Alstom Pendolino Nagibni 390

dustaban

#88 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by dustaban »

Neki dan bizarna situacija na pruznom prelazu u Cekrcicima (Visoko).
RAmpe dignute (nisam siguran ni da ih ima) ono svjetlo ne trepce, voz zalaganio samo sto nije stao i masinovodja mase rukom autima na cesti, ko biva pustite me da prodjem!!!

O cemu mi govorimo, kakvi talgo vozovi, kakvi qrtzy&paltzy
:-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#89 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by JoseMujica »

nešto dumam jutros i mislim da je ipak do nas......kupili smo vlak i čitavo vrijeme ga pokušavamo voziti, što je pogrešno...ispravno je da se vlak vlači :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#90 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by un1ted »

Malo informacija...
Talgo vozovi propadaju itekako, korozija ih stize onako nasukane u Rajlovcu.
Koncar je pokvaren iskljucivo radi problema voza, a ne ljudskom greskom. 'rvati su tvrdili da se jedna strana skretncie nije dobro razdvojila te da je radi toga doslo do kvara, no iz pouzdanih izvora znam da nije tako, jer su sve skretnie automatske, tj ako se pomjeri desna strana, nema sanse da se ne pomjeri i lijeva.

Masinovodja kada preuzme BIH voz na hrvatskoj granici dobiva 300KM po predjenom kilometru.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#91 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by JoseMujica »

zar nije 300 ojra? ili sam pogrešno valutu čuo?
udrch

#92 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by udrch »

JoseMujica wrote:zar nije 300 ojra? ili sam pogrešno valutu čuo?
ja bih ga vozio i za 200 marki..
Damir_5

#93 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by Damir_5 »

un1ted wrote:Malo informacija...
Talgo vozovi propadaju itekako, korozija ih stize onako nasukane u Rajlovcu.
Koncar je pokvaren iskljucivo radi problema voza, a ne ljudskom greskom. 'rvati su tvrdili da se jedna strana skretncie nije dobro razdvojila te da je radi toga doslo do kvara, no iz pouzdanih izvora znam da nije tako, jer su sve skretnie automatske, tj ako se pomjeri desna strana, nema sanse da se ne pomjeri i lijeva.

Masinovodja kada preuzme BIH voz na hrvatskoj granici dobiva 300KM po predjenom kilometru.
Ova afera sa Koncarom, ovo je tek uvertira i zagrijavanje za pravu aferu sa Talgom.
zambaklija

#94 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by zambaklija »

ša će nam vozovi imamo golfove dvojke i fapove :D
sredoje

#95 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by sredoje »

Jučer u Jutarnjem listu piše da su FBiH željeznice samo ponudile vlak nazad kao sredstvo otplate duga i da će se o tome tek razgovarati.

Isto tako piše da je vlak oštećen i to zbog nespretnog manevra van putnih pravaca (skladište).
muzicar_iz_parka

#96 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by muzicar_iz_parka »

Cirkus do bola.
Mada je uopšte greška kad se krenulo sa kupovanjem novih/brzih/modernih voza(ova) (Končar) te vagona (Talgo), kad ne postoje pruge potrebne za to.
Gdje je ekonomska računica u tome, ako znamo da zbog spore vožnje i tih novih vozova skoro pa niko neće koristiti iste, pametnije ići drugim sredstvima prevoza.

Prvo se trebalo raditi na ozbiljnom remontu pruge, da se barem postigne projektovana brzina od 120 kmh, pa onda ići na kupovinu novih vozova.
Čak je još žalosnija kupovina Talgo vagona, koji ako se ne varam mogu biti korištteni za brzine do 160 kmh, a ŽFBIH nema lokomotive koje su u stanju ići tom brzinom.

Mada je uopšte pitanje koliko je pametno forsiranje neke linije sa Bečom, ako brzina putovanja nije dovoljna da bude konkuretna sa ostalim sredstvima prevozima, a i više zavisi od ostalih država (HR, SLO) nego od same BiH.

Prioritet bi trebao biti prvo uređenje domaćeg saobraćaja, pogledajte recimo koliko autobuskih polazaka ima iz BL, DO, ZE, MO svaki dan za Sarajevo, uz postojanje relativno brze željeznice imali bi dovoljno putnika za željeznicu na bitnijim relacijama.
Edin H.

#97 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by Edin H. »

dustaban wrote:
Neki dan bizarna situacija na pruznom prelazu u Cekrcicima (Visoko).
RAmpe dignute (nisam siguran ni da ih ima) ono svjetlo ne trepce, voz zalaganio samo sto nije stao i masinovodja mase rukom autima na cesti, ko biva pustite me da prodjem!!!

O cemu mi govorimo, kakvi talgo vozovi, kakvi qrtzy&paltzy
:-)
Trebao je zatrubiti :dance: :skoljka:
Damir_5

#98 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by Damir_5 »

muzicar_iz_parka wrote:Cirkus do bola.
Mada je uopšte greška kad se krenulo sa kupovanjem novih/brzih/modernih voza(ova) (Končar) te vagona (Talgo), kad ne postoje pruge potrebne za to.
Gdje je ekonomska računica u tome, ako znamo da zbog spore vožnje i tih novih vozova skoro pa niko neće koristiti iste, pametnije ići drugim sredstvima prevoza.

Prvo se trebalo raditi na ozbiljnom remontu pruge, da se barem postigne projektovana brzina od 120 kmh, pa onda ići na kupovinu novih vozova.
Da u pravu si, evo kako se to radi izvan BiH. Cekaj pa ovo je u FBiH. Pruge se obnavljaju odavno u FBIH, cini mi se da je ZFBIH za ovu trasu u zapadnoj dala 200 miliona eura ili tako nesto. Druga je prica sto to ide kao i koridor 5C, puzevom brzinom.

Image
Image
suncica24

#99 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by suncica24 »

http://www.klix.ba/biznis/privreda/nisk ... /130508127

Je li ovo znači da ipak nema ništa od vraćanja voza? :)

I da sad treba mijenjati planove pa umjesto u Mostar nakaniti se put BL? :D

(Btw, Sa- BL je, po meni, mnogo isplativija relacija. Sad, ostaje vidjeti da li je to i zaista tako)
seoBIH

#100 Re: BiH vraća voz Končaru

Post by seoBIH »

:-) :-) :-)
Post Reply