Gramatika po meni nije sama sebi cilj gledano generalno u drustvenom kontekstu, nego odraz nivoa tehnicke psimenosti drustva, koja opet, sama po sebi ne znaci nista. Mozda je najbolji primjer za to Albanija, koju sam imala prilike posjetiti 5 puta. Tamo su ljudi prilicno "nacitani" , govore nekoliko jezika, ona bazicna pismenost im je preko 95%, a i ona visoka pismensot im je na visem nivo nego sto sam ocekivala, i ono sto je ovdje najbitnije jako su gramaticki precizni, ali koja korist od svega toga kad su i dalje jedna od najsiromasnijih i najzaostalijih zemalja u Evropi. Mozda im je jedina korist sto se svakodnevno manje frustriraju nego mi jer se mozda malo vise uvazavaju, koliko sam ja mogla primijetiti.
Oni su znaci odlican primjer da ta neka ustogljenost u toj tehnickoj pismenosti sama po sebi ne igra nikakvu ulogu u napretku drustvu. Ona je besmislena ako je sama sebi cilj/svrha. Ona je na zapadu rezultat napretka krugova koji je koriste ( visoko obrazovanih ljudi, profesora, i intelektualaca generalno) ali ne i obicnih ljudi. Srednji sloj u naprednim, zapadnim drustvima je po meni dovoljno pismen samom cinjenicom da u svojim svakodnevnim komuniciranjima nemaju toliko nesuglasica i animoziteta kao mi Balkanci i samim time njihova svakodnevnica sadrzi automatski daleko manje frustracija i daleko vise saradnje i ostvarenih ciljeva. Zato su, izmedju ostalog i zdraviji od nas. Upravo to je ono po cemu su oni po meni kulturniji tj. civilizovanij od nas, jer civilizovansot se ne moze svesti na puku informisanost, gramaticku preciznost ili ekstremnu uctivost. Nazalost primjetim i kod nas neke kolegice i kolege kojima je neka gramaticka greska daleko veca tragedija od necije arogancije, egoizma, laganja, podlosti, zlobnosti i drugih drustveno daleko stetnijih mana.
Mislim dakle da tu pravu "nekulturu" prosipaju i oni koji nisu cobani i ne poticu od cobana i to je ono najzalosnije.
Tragedija je da i medju mnogim obrazovanima imamo "nekulturu" u komuniciranju, a upravo ti obrazovani bi po svakoj logici trebali biti okosnica i vodilja drustva. Samo obratite pažnju i brzo cete se uvjeriti.
Tu je po meni problem i tu treba nesto promijeniti...u tom tzv. srednjem sloju.
A kako promijeniti?
Mislim da je odgovor na ovo dala kolegica " Soul sista".. Treba sto vise animirati one koji jesu zainteresovani za , kako ja to kazem" "sirenje", tj. multipliciranje prosvjecenosti kroz sve moguce oblike, kontakte sa zapadnim svijetom kroz obrazovne, kuturne i sportske projekte i saradnje ( dakle sto vise kontakta), i naravno nase unutrasnje "umrezavanje" po ovom pitanju. Dakle oni koji jesu zainteresovani bi mogli nesto i uraditi ne cekajuci zvanicne institutcije nego saminicijativno kerenuti u umrezavanje...To mozemo iskoristi jos od iduce godine jer vjerujem da cemo do tada dobiti i "bijele vize"....
I na kraju, je se uvijek sjetim dobrog starog recepta za uzpjesno odrzavanje one minimalne pismenosti u onom punom smislu, a to je da osoba sacuva vlastiti moralni integritet koliko god moze ( a sto je danas prilican izazov
istinski Cestita (namjerno koristim veliko "C" da ne bude zabune) osoba nikada nece koristiti banalizme a jos manje ce ih upucivati nekome direktno ( osim u rijetkim prilikama kad je iziritirana ) jer se vodi Obzirom ( i ovdje namjerno koristim veliko slovo). Mozda ovo nekima zvuci malo pateticno, ali Fromm me je odavno uvjerio da je na kraju ipak to preduslov za neki napredak u drustvu. Mi se malo jezimo na svaku pricu o moralu, sto zbog toga jer smo se dobro opekli kao drustvo o morlanoj korektnosti ( obzirom ko ju je sve zloupotrebljavo), sto zbog toga sto je mnogim od nas prica o tome strana jer nismo odgajani u tom duhu ( a sto je opet ovo religijsko pomodarstvo zloupotrijebilo). Ja iskreno mislim da se ne treba jeziti na price o moralu i biti automatski distanciran od njih jer time rizikujemo da se potpuno ohladimo od onih zdravih ljudskih vrijednosti, i onda samo jos dublje tonemo u ambis kao drustvo.
U svakom slucaju mene je licno vjera u DOBRO i taj neki ljduski moralni integritet i sacuvala psihicki za vrijeme opsade mog grada i sada nakon rata me odrzava u zivotu i daje mi snagu...ja u to vjerujem...to je moja religija...
al to sam opet ja, moj izbor....svako ima svoj izbor ali ne zaboravimo da je izmedju ostalog i nivo nase toleracnije prema drugom i drugacijem, tj. prema sarenolikosti odraz nase civilizovanosti, a mi kao Bosnaci i Hercegovci imamo kapaciteta za to jer nam je u tradiciji...onoj sada zakopanoj koju vrijedi iskopati iz zaborava i ozivjeti
andrija2007 wrote:Izvinjavam se, nisam imao namjeru da uvrijedim ni tvoje ovce, a ni tebe.andrija2007 wrote:Vertigo wrote:i sta je definicija nepismenosti ?
kada svako ima neku svoju teoriju, evo i moja![]()
svatko onaj koji nema zanat u rukama i nije u stanju sebi obezbjediti egzistenciju, a zdrav-prav.
sta ce cobanu gramatika ako uspjesno cuva i uzgaja ovce i zivi od toga
Nije problem kad čoban čuva ovce, već kad prosipa nepismenost i nekulturu na forumu!