BiH ukida nultu carinsku stopu za SiCG i Hrvatsku

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Qwert

#1 BiH ukida nultu carinsku stopu za SiCG i Hrvatsku

Post by Qwert »

Bosna i Hercegovina privremeno obustavlja primjenu nulte carinske stope po Sporazumu o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore. Odluka se odnosi na robe porijeklom iz Republike Srbije koje podliježu izvoznom subvencioniranju. Te će robe biti opterećene carinskim stopama u iznosu kolike su poticajne mjere u Srbiji. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić:
“Bili smo prinuđeni donijeti ovu odluku zbog toga što je poticanje izvoza flagrantno kršenje, prvo ugovora o slobodnoj trgovini, a isto tako i standarda Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Istina, ni BiH, ni Srbija i Crna Gora još uvijek nisu članice WTO-a. Međutim, naš ugovor o slobodnoj trgovini se isključivo zasniva - jedan član govori da će njegovo provođenje biti isključivo po WTO standardima.”

Mjere se ne odnose na Crnu Goru, pojašnjava Terzić. On također navodi da su zadužena mješovita povjerenstva za provedbu Sporazuma o slobodnoj trgovini da se nastave razgovori sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi se došlo u poziciju da Vlada Republike Srbije ukine uvedenu mjeru poticaja izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 2005. godinu.

Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj glasi: privremeno se obustavlja primjena nulte stope i određuju tri glave carinske tarife koje se odnose na mlijeko i mliječne prizvode, meso i pojedine mesne prerađevine iz Hrvatske. Na ove proizvode vraća se carinsko opterećenje koje je bilo sadržano u Ugovoru o slobodnoj trgovini za 2003. godinu, kaže Terzić:

“Ovo što smo uradili prema Hrvatskoj je ustvari naša reakcija na nemogućnost razgovora sa predstavnicima hrvatske vlade na ovu temu, iako smo u protekloj godini, i ministar Doko sa svojim kolegom resornim ministrom, i ja sa premijerom Sanaderom, pokušavali da objasnimo da trgovinska razmjena, ustvari uvoz iz Hrvatske za prošlu godinu je u visini od milijardu i 100 miliona KM, a da uvoz po pitanju ove četiri glave je ispod 90 miliona KM, tako da se tu ne radi o velikom uvozu, ali se radi o proizvodima koji katastrofalno pogađaju našu domaću proizvodnju.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ističe da je Vlada bila prinuđena donijeti ove mjere, te se nada će bh. susjedni shvatiti da nije u pitanju hir nego potreba da se zaštiti domaća proizvodnja, odnosno ostavi prostora bh. poljoprivrednicima da prežive.

Na upit kakve reakcije očekuje iz Srbije i Crne Gore i Hrvatske, Terzić kaže - one koje će dovesti do toga da se sjedne za stol i otvoreno razgovara o uzrocima koji su doveli do donošenja ovih odluka.

Slobodna Evropa
Qwert

Post by Qwert »

Zagreb iznenađen potezom Sarajeva :-) :-) :-)
Ankica BARBIR-MLADINOVIĆ
Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojom je suspendiran dio Ugovora o slobodnoj trgovini, Hrvatsku je iznenadila i smatraju je neprihvatljivom.
''Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o jednostranoj suspenziji Ugovora o slobodnoj trgovini, to jeste, uvođenjem carina na poljoprivredno-prehrambene proizvode, najblaže rečeno, za nas je iznenađujuća i neprihvatljiva.''

Tim više, ističe glasnogovornik u Ministarstvu poljoprivrede, Mladen Pavić, što je prije nekoliko dana na sastanku u Zagrebu dogovoreno da se razmijene podaci o robnoj i novčanoj razmjeni, te dođe do obostrano prihvatljivog dogovora:

''Razgovaralo se o nekih pet-šest proizvoda za koje su oni tražili Aneks Ugovora o slobodnoj trgovini, kojim bi vratili te carine. Radi se o nekim mesnim i mliječnim proizvodima.''
Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine osobito pogađa velike hrvatske proizvođače mlijeka, mliječnih i drugih prehrambenih proizvoda, kao što su Podravka, Vindija, Lura. Glasnogovornica Lure, Mladenka Šutalo:

''Smatramo da jednostrano uvođenje carina na mlijeko i mliječne proizvode iz Hrvatske ne doprinosi razvoju tržišta, da od njega neće imati koristi ni proizvođači, niti je ona za dobrobit potrošača. Lura je na tržište Bosne i Hercegovine uložila značajna sredstva. Povećanje cijena, kao posljedica carina, proizvode iz Hrvatske učiniće manje konkurentnima.''

Na tržišu Bosne i Hercegovine, hrvatska Podravka ostvaruje čak devet posto ukupnog prometa i najnovija odluka Vijeća ministara svakako će se odraziti na Podravkino poslovanje, izjavio je Podravkin direktor korporativnih komunikacija, Saša Božeković, ocjenjujući da je riječ o narušavanju ravnopravne konkurencije:

''Pošto nemamo detalje, ne znamo na što će se to točno odnositi i u kojoj mjeri. Činjenica je da takve administrativne mjere povećavaju cijene samih proizvoda na polici, povećavaju troškove i u krajnjoj liniji to se odražava na potrošače.''

Hrvatska će, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, razmotriti novonastalu situaciju. Nadaju se dogovoru i ponavljaju da nije riječ o nikakvim dampinškim cijenama, niti ugrožavanju bosansko-hercegovačkih proizvođača. Mladen Pavić:

''Naši proizvodi su tamo odavno prepoznati. To je poznato tržište. Problem nekonkurentnosti bosansko-hercegovačkih proizvoda je njihov unutrašnji problem, pa se možda takva odluka može tumačiti kao odluka za unutrašnje potrebe.''

Slobodna Evropa
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Chuj Zagreb zachudjen :D:D

Ovo je mozhda jedna od ako ne i najhrabrija odluka koju je Vijetje ministara donijelo u ovom sazivu. Bilo je krajnje vrijeme.
havetinja

Post by havetinja »

ma..jok..trla baba lan, ovo se ugovori ne raskidaju bas tako lako.

zivi bili pa vidjeli :shock:
beharrr

Post by beharrr »

Prvo poluvrijeme:

BiH- 1

CRO-0

Drugo poluvrijeme.
Posle katastofalne povrede, jednog od igraca tatica Pedy je primoran da utrci na teren.....E sada kako je vec poznato, on ce u stilu velemajstora (ala ?????) da i stilu Samuraja nekoga skratiti za glavu..... :D
Prenj

Post by Prenj »

beharrr wrote:Prvo poluvrijeme:

BiH- 1

CRO-0

Drugo poluvrijeme.
Posle katastofalne povrede, jednog od igraca tatica Pedy je primoran da utrci na teren.....E sada kako je vec poznato, on ce u stilu velemajstora (ala ?????) da i stilu Samuraja nekoga skratiti za glavu..... :D
Ne lupaj, nije ih Pedi tjerao da ukidaju carine.
Ali jesu dobro uhljebljena braca po raznim uvoznim firmama ... vidi pod Stranka za BiH i Partija demokratskog progresa.

I ne bi rekao da je
BiH -1
CRO - 0

vec

BiH -1
CRO - 5

sto je jos uvijek bolje nego

BiH - 0
SLO - 15
Pooll

Post by Pooll »

Oslobođenje:

Image
Smajli

Post by Smajli »

svaka cast polako i mi stajemo na noge.
Zadig

Post by Zadig »

E nema vise... dosta... do sada su susjedi BIH podrazumjevali zdravo za gotovo da mogu da se bogate na racun nase privrede.
E sada, to je sasvim normalno u svijetu, i to je cilj svake zemlje u sustini, da se sto vise izvozi svoje proizvode u susjedne zemlje, nije to nista licno, ako tako mogu da kazem...
Zanima me samo koje ce sada mjere HRV i SCG da poduzmu kao revansirajuce kao odgovor na ovu mjeru.
Bih svejedno kao i da ne izvozi, tako da sam vrlo radoznao...

Nadam se da se ova odluka nece promjeniti tek tako, nakon jedne posjete ministra, ili direktora podravke...

z.

Konacno, kada da imamo jedinstvenu spoljnu politiku, makar na jedan trenutak...
Prenj

Post by Prenj »

Samo se nadam da u pozadini ovoga nije zelja ministara da sebi podignu cijenu.
A mozda su i uplate bile zakasnile, ko zna .... :sad:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Objavljeno u Vjesniku:

BiH uvela carine na mlijeko i meso iz Hrvatske

SARAJEVO – Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope na mlijeko i mliječne proizvode te meso i mesne prerađevine iz Hrvatske, koja je trebala biti primjenjivana sukladno Ugovoru o slobodnoj trgovini.
Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća, takva odluka je donesena nakon razmatranja zapisnika s četvrte sjednice Zajedničkoga odbora za provedbu Ugovora. Zadužen je bosanskohercegovački dio Mješovitog povjerenstva da nastavi pregovore s hrvatskom stranom radi otklanjanja uzroka koji su doveli do te odluke i to sukladno članku 13. Ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i RH.
Podsjetimo, na spomenutoj sjednici Odbora, održanoj prije dva tjedna, BiH je zatražila od Hrvatske da dodavanjem posebnog aneksa na ugovor o slobodnoj trgovini budu produžene carinske zaštite na mliječne i mesne proizvode uvezene iz Hrvatske, a koji čine nekonkurentnim proizvode iz BiH. Hrvatski predstavnici iskazali su skepsu spram takvog rješenja, navodeći da to nije dobar pravni okvir u kojem treba tražiti rješenje. Stoga se najnovija odluka može smatrati oblikom pritiska na RH kad je riječ o provedbi ugovora o slobodnoj trgovini.
Inače, Vijeće ministara BiH donijelo je također odluku o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope po Sporazumu o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore na robe porijeklom iz Republike Srbije koje podliježu izvoznom subvencioniranju u toj zemlji.
Alenko Zornija
housewife

Post by housewife »

E, vala nisam nikad ni kupovala one njihove pavlake što im je rok trajanja 2-3 mjeseca (šta li se sve nalazi u takvoj pavlaci ? ) :shock: :-? )
....A neki su , opet veliki zaljubljenici hrvatske robe, pa će je svakako kupovati, makar bila i skuplja - valjda im draže otvoriti radno mjesto u Zagrebu, nego u svom gradu...
Zadig

Post by Zadig »

Mene cudi kako se nisu pobunili srbi i hrvati, jer je ovo ocito tipicno antisrpski i antihrvatski potez koji narusava konstutivnost tih naroda dovodeci u pitanje njihov vjekovima zagarntovan opstanak u bosni i hercegovini.
Jer boze moj, kako ce srbi bec IMLEKA i hrvati bez gavrilovica i Dukata...nikako, to je njihovo istorijstko pravo..
ocekuem izlazak iz skupstine i proglasenje nezavisnosti ili prikljucenje maticama....

z
privremeni

Post by privremeni »

Zadig wrote:Mene cudi kako se nisu pobunili srbi i hrvati, jer je ovo ocito tipicno antisrpski i antihrvatski potez koji narusava konstutivnost tih naroda dovodeci u pitanje njihov vjekovima zagarntovan opstanak u bosni i hercegovini.
Jer boze moj, kako ce srbi bec IMLEKA i hrvati bez gavrilovica i Dukata...nikako, to je njihovo istorijstko pravo..
ocekuem izlazak iz skupstine i proglasenje nezavisnosti ili prikljucenje maticama....

z
:lol:
To je malo da zamazu oci frustriranima. I dalje ce se u Bosni jesti i preradjivati najvise meso iz Holandije. :D
Lobi mesne industrije dobro radi. :zzzz:
Edin H.

Post by Edin H. »

E sada je sljedece da se uvedu Slovencima vize! :x
Stitch__

Post by Stitch__ »

Zadig wrote:Mene cudi kako se nisu pobunili srbi i hrvati, jer je ovo ocito tipicno antisrpski i antihrvatski potez koji narusava konstutivnost tih naroda dovodeci u pitanje njihov vjekovima zagarntovan opstanak u bosni i hercegovini.

z

vala bas :lol: fakat sam se zabrinuo kako toga nije bilo dosad :lol:
:~)

Post by :~) »

Edin H. wrote:E sada je sljedece da se uvedu Slovencima vize! :x
Ja ipak mislim da ćemo mi dobiti vize za Hrvatsku. Ako se sjećate, prošle godine je bila podignuta povelika prašina oko toga, pa su ipak na kraju (kada su shvatili da im turistička sezona i ne ide po planu i programu) ukinuli svoju odluku.

Možda ovo bude presudno u dilemi, da li uvesti vizni režim za "male prljave bosance", od kojih usput žive.

(Što se tiče Slovenije, treba im zabraniti izvoz drveta iz BiH. Neka malo brste svoju zemlju jer imaju šta i da brste, a sve zahvaljujući glupoj politici koju vode naši političari.)

Hvala Bogu pa neka dobra vijest iz Vijeća Ministara :)
-=DoMaGoJ=-

Post by -=DoMaGoJ=- »

Kao prvo.

Hrvati sigurno nisu ukinuli vize građanima BiH radi povećanja gostiju iz te zemlje. Tko misli ipak tako, logika mu i nije najjača.

Drugo.

Ugovor je svetinja. Po mojoj osobnoj procjeni balkanizam je upravo ono što nas koči u razvitku, tj. nepoštivanje ugovora i varanje koje proizlazi iz toga. BiH je s Hrvatskom POTPISALA sporazum o nultoj stopi, i sad ga je jednostrano ukinula i to radi pritisaka ljudi (koje apsolutno ništa ne krivim) umjesto da je BiH uložila novac u povećanje konkurentnosti. Jer ako BiH uđe jednom u EU na ovoj razini konkuretnosti njena ekonomija nema šanse. Ovo što je BiH napravila je samo kratkoročno rješenje, nikako dugoročno.

I mi U HR imamo razne ugovore sa EU kojima države članice iz EU imaju razne povlastice, i da mi slučajno to jednostrano ukinemo vjerojatno bi EU odmah reagirala.

Znači, po meni BiH nikako nije smjela jednostrano ukinuti ugovor, već dogovorom napraviti aneks.
La_Forge

Post by La_Forge »

... hvala ti Bože dragi, kako god završilo, ovaj će detalj ući u istoriju kao prvi pokušaj Bosne da se drzne okolini....
živo me interesuje kako će sada vijeće ministara na ovo reagovat kad se četalji i ustaše nadignu....

ma ja bi jeo i jedm naše proizvode pa kakvi god da su ...
makar se i otrovo.... :-x

radje svoje govno nego njihove delikatese
Baba Joka

Post by Baba Joka »

housewife wrote:E, vala nisam nikad ni kupovala one njihove pavlake što im je rok trajanja 2-3 mjeseca (šta li se sve nalazi u takvoj pavlaci ? ) :shock: :-? )
....A neki su , opet veliki zaljubljenici hrvatske robe, pa će je svakako kupovati, makar bila i skuplja - valjda im draže otvoriti radno mjesto u Zagrebu, nego u svom gradu...
Tako nekako.
Klon

Post by Klon »

Pa ovu odluku su trebali davno donjeti
pitt

Post by pitt »

Pitaju se svi...u selu i gradu.....
ko je Baba Joke sprcio na dzadu...... :D:D:D:D
Prenj

Post by Prenj »

-=DoMaGoJ=- wrote:Kao prvo.

Hrvati sigurno nisu ukinuli vize građanima BiH radi povećanja gostiju iz te zemlje. Tko misli ipak tako, logika mu i nije najjača.

Drugo.

Ugovor je svetinja. Po mojoj osobnoj procjeni balkanizam je upravo ono što nas koči u razvitku, tj. nepoštivanje ugovora i varanje koje proizlazi iz toga. BiH je s Hrvatskom POTPISALA sporazum o nultoj stopi, i sad ga je jednostrano ukinula i to radi pritisaka ljudi (koje apsolutno ništa ne krivim) umjesto da je BiH uložila novac u povećanje konkurentnosti. Jer ako BiH uđe jednom u EU na ovoj razini konkuretnosti njena ekonomija nema šanse. Ovo što je BiH napravila je samo kratkoročno rješenje, nikako dugoročno.

I mi U HR imamo razne ugovore sa EU kojima države članice iz EU imaju razne povlastice, i da mi slučajno to jednostrano ukinemo vjerojatno bi EU odmah reagirala.

Znači, po meni BiH nikako nije smjela jednostrano ukinuti ugovor, već dogovorom napraviti aneks.
Da, ugovor je svetinja, a pogotovo ugovor o koristenju luke Ploce, kojeg je Hrvatska potpisala i onda odbila da sprovodi, kao primjer cistog balkanizma.
Tornjak

Post by Tornjak »

Bravo tako i treba jos smo davno ovo trebali uraditi ali eto.
Hendrix

Post by Hendrix »

A znate zašto smo mi donji uvijek?
Uzmimo za primjer tipičnog bosanskog papka koji pije pivu subotom u kafani ili ti kafiću ili ti bašti ljetnoj i koji neće uzeti Sarajevsku pivu ili bilo koju našu jer mu "Ožujsko bolje leži..." ili mu možda "Laško ima bolji okus...".Kada sam malo ko konobar radio milion puta sam htio tacnu od glavu da im razvalim kada mi idiot uzme raspravljat kako naša piva ne valja a hrvatska je bolja,a nakon 3 komada ne zna ni šta pije.Ovaj primjer važi i za sve ostale proizvode.
Post Reply