BiH u Evropskoj Uniji

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply

Da li ste za ulazak BiH u EU ?

Da
25
74%
Ne
9
26%
 
Total votes: 34

bleka
Posts: 700
Joined: 20/09/2005 11:43

Post by bleka » 25/08/2006 16:20

OVo treba pod humor ili ti nije dobro (pa onda pod zdravlje).
DOsta vise zajebancija radi malo.


debela
Posts: 3219
Joined: 02/07/2002 00:00

Post by debela » 25/08/2006 16:21

ne bih glasala.

Harrys
Posts: 7352
Joined: 28/04/2004 10:35

Post by Harrys » 25/08/2006 16:24

:D Evo ja glasao. :D :-)

MRAVOJED
Posts: 5261
Joined: 03/12/2003 00:00
Location: temple of vtec

Post by MRAVOJED » 25/08/2006 16:25

za unutra :D nema drugog puta :D osim pravit se lud

Titov_pionir
Posts: 142
Joined: 19/01/2005 01:42

Post by Titov_pionir » 25/08/2006 16:52

Pa kakvo je to pitanje? Ne, ne zelim u EU. zelim da ostanemo tamna fleka na karti evrope. :lol: :lol: :lol:

putnik
Posts: 262
Joined: 05/06/2003 00:00

Post by putnik » 25/08/2006 17:10

Kad mi prispijemo za članstvo u EU, ista će biti pred raspadom.

Titov_pionir
Posts: 142
Joined: 19/01/2005 01:42

Post by Titov_pionir » 25/08/2006 17:12

A wrote:
Titov_pionir wrote:Pa kakvo je to pitanje? Ne, ne zelim u EU. zelim da ostanemo tamna fleka na karti evrope. :lol: :lol: :lol:

Nije to tako jednostavno pitanje. Ulazak u EU znaci i poskupljenje zivota (bez obzira na subvencije koje dolaze od EU), usaglasavanje zakona, ...A u momentu kad mi budemo "zreli" za Unije onda ce vjerovatno to biti i nasi susjedi sa istoka. Da li ste spremni biti u istoj zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom i Hrvatskom, da li vjerujete u buducnost EU? Pitanja ima jos mali milion.


Mislim da je stvar jednostavna za buducnost BiH: ili EU ili jedno veoma siromasno drustvo sa dubokim etnickim podjelama. Nemamo tu puno izbora. Ili cemo biti dio Evrope ili cemo ostati izolirani, prepusteni da vegetiramo i tonemo.

hukagrad
Posts: 87
Joined: 17/05/2006 18:25

Post by hukagrad » 06/09/2006 00:23

EU ILI RAT, TREĆEG PUTA BIH NEMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(što zavisi isključivo od EU)

User avatar
jeza u ledja
Posts: 32963
Joined: 29/12/2005 01:20
Been thanked: 4 times

Re: BiH u Evropskoj Uniji

Post by jeza u ledja » 06/09/2006 00:25

A wrote:Kako cete glasati?


Pa...kliknem na ovu rupicu kraj odgovora i onda se pojavi tacka i ja kliknem na ENTER.
Sto, zar se moze i drukcije glasati? :?

beharrr
Posts: 213
Joined: 17/12/2004 12:27

Post by beharrr » 07/09/2006 14:11

putnik wrote:Kad mi prispijemo za članstvo u EU, ista će biti pred raspadom.:lol: :lol: :lol: :lol:

Vladimir Ilic
Posts: 17
Joined: 08/05/2005 12:20

Post by Vladimir Ilic » 07/09/2006 23:22

Nije to tako jednostavno pitanje. Ulazak u EU znaci i poskupljenje zivota (bez obzira na subvencije koje dolaze od EU), usaglasavanje zakona...


Zar zakoni jos nisu usaglasani ?

teco
Posts: 96
Joined: 24/08/2005 08:35

Post by teco » 07/09/2006 23:30

bosna u EU?koji je danas datum? 1 april? :D

mI85
Posts: 40
Joined: 10/08/2006 02:20

Post by mI85 » 08/09/2006 14:29

bilo bi lijepo da ovi koji su za ulazak bih u eu kazu zasto su za to, sta je to sto ih toliko privlaci? znaju li sta to nosi sa sobom, posebno po ekonomiju? jesu li svjesni ksenofobicnosti i rasizma u kojima se ta napredna "evropa" gusi? jesu li upoznati sa situacijom u drugim postsocijalistickim zemljama nakon sto su ih primili u eu i kakvo je raspolozenje njihovog stanovnistva prema eu nakon sto su okusili sve cari tzv. "evrope"? sigurni ste da necete biti gradjani drugog reda, da se bosanci nece naci mozda u slicnim situacijama kao ovi poljaci, rumuni i dr... za ovaj tekst sam otvorio posebnu temu i na njega nije bilo nikakve reakcije, pa mozda ni ovdje nije visak.Tjedan dana s robovima u srcu Italije

Šokantno svjedočenje Fabrizija Gattija potreslo je Europu

Tjedan dana u paklu među bespravnim robovima, gdje se za neposlušnost, pa i puki nesporazum, može izgubiti glava, gdje vlada mračna sprega mafije i policije - to je sadržaj šokantne reportaže “Ja, rob u Apuliji”, koju je u rimskom L'Espressu objavio Fabrizio Gatti. U najboljoj maniri Günthera Walraffa svojedobno u Njemačkoj, te Barbare Ehrenreich u Americi, Gatti se predstavio kao Južnoafrikanac (dakako: bijeli), te je proveo sedmicu dana među beračima rajčica u “ukletom trokutu” u Apuliji, oko Foggie.

Svjedočanstvo koje je objavio povremeno je kadro zalediti krv u žilama i nekoga tko je prilično dobro upoznat s evropskom i, konkretno, talijanskom stvarnošću.

Evropu ne spominjemo slučajno. U posljednje doba na tom području netragom je nestalo čak 13 Poljaka, dakle državljana jedne od članica Evropske unije, koji su u Italiju došli kao sezonski radnici, posve u skladu sa zakonodavstvom Unije.

Poljska je zahtijevala - kao i svaka normalna država - da se provede istraga o njezinim iščezlim državljanima. Talijanska Državna policija, kojoj su zahtjevi proslijeđeni, samo za jednoga je izvijestila da pojma nema što se s njime zbilo, a za dvanaestoricu nije uopće ni odgovorila, kao da je posrijedi nešto manje vrijedno od starog mopeda, a ne ljudska bića. Istraga je sada povjerena karabinijerima, koji su vojna postrojba, pa je manji stupanj slizanosti s mjesnim organiziranim kriminalom koji kontrolira teren (što je jedna od bitnih odrednica mafioznosti).

Sukrivnja države

Čitatelja Gattijeve reportaže uzrujava bezdušna pohlepnost i okrutna nečovječnost kriminalaca, ali još i više indolentna sukrivnja države koja uredno ide na ruku zločincima. Unajmljenim ilegalnim radnicima, ugovorenima za naknadu nižu od bijedne, ni to ne isplate dva-tri tjedna, a onda sami obavijeste policiju koja pohvata nesretnike, zatvori ih i protjera, a novac ostaje u džepu onih za koje su rintali. Tome u Apuliji konkretno služi Bossijev i Finijev zakon o imigraciji. Naravno, policija ni ne prijavljuje ilegalne, pa još i lopovske poslodavce-potkazivače.

Gattijeva reportaža počinje prvim, neuspjelim pokušajem. Predstavljajući se kao Rumunj, pokušao se zaposliti na jednoj farmi. “Kaplar” (kako se u žargonu zovu predradnici koji za gazdu angažiraju i kontroliraju nadničare) objašnjava kako može raditi samo ako gazdi podvede neku mladu prijateljicu. Da bi bio jasniji, pokaže na par mladih Rumunja: oni rade, jer je žena pristala spavati s gazdom. “Ali ja sam sâm”, kaže Gatti. “Onda ništa”.

Ponuda radne snage nadmašuje potražnju, ako nema danka u ženskom mesu - ništa od zarade, ma koliko bila bijedna. Po talijanskim pravnim normama takva se vrsta ucjene izjednačuje sa silovanjem. A koga briga što siluju neku Rumunjku? U Torreu del Lago mjesni fašisti su otvorili sveti rat protiv homoseksualaca: s vremena na vrijeme sačekaju neku djevojku koja izađe iz lokala u kojemu se skupljaju homoseksualni parovi, pa je grupno siluju, onako pedagoški, da vidi što je zanemarila. Nitko uhvaćen. A posrijedi su Talijanke.

Tretman stranaca

Tretman stranaca silno se promijenio u posljednja dva desetljeća. Policija je sve grublja, pa i prema stranim novinarima, pa i prema osoblju Ujedinjenih naroda - a da se ni ne govori kako se tretiraju oni koji traže posao. O tome bi potpisani dopisnik mogao i sam napisati ružnu reportažu. Ali ni približno tako ružnu poput Gattijeve.

“Tjedan koji sam proveo infiltriran među robovima je putovanje s onu stranu svakoga neljudskog predviđanja. Ali nema alternativa da bi se izbliza vidio užas koji imigranti moraju pretrpjeti”, piše Gatti.

Sreo je Rumunje s dozvolom boravka i bez nje. Bugare, Poljake. Afrikance iz Nigerije, Nigera, Malija, Burkine Faso, Ugande, Senegala, Sudana, Eritreje. Neki su prispjeli tek nekoliko dana ranije, jer su znali da tu ima posla. Uzalud strašne vijesti o brodolomima u kojima je samo ovog ljeta našlo smrt nekoliko stotina tih ilegalnih imigranata. Uzalud patrole Obalne straže i Vojne mornarice. Dok ima poslodavaca spremnih na sve da bi uštedjeli nekoliko eura na nadnici i još nekoliko na porezu. Dok država čeka i više od šest mjeseci da odgovori na legalno postavljene zahtjeve za privremeni uvoz radne snage u skladu s Bossijevim i Finijevim zakonom (koji pomno propisuje što i kada mora priložiti poslodavac, ali ni na koji način ne obavezuje državu da ikada odgovori).
Mreža ‘kaplara’

Gazde su se oslonili na mrežu “kaplara” - Talijana, Arapa, Istočnoevropljana… - koji su milosrdni baš kao i zatočenici kapoi u nacističkim logorima. Tko prosvjeduje - ušutkaju ga željeznim šipkama, pripovijeda Gatti kao očevidac. Bilo ih je koji su se obratili za pomoć Kvesturi (Policijskoj upravi) u Foggi. A ona je, primjenjujući Bossijev i Finijev zakon, njih pozatvarala i protjerala. Ako tko utekne, “kaplari” ih traže svu noć. “Kao u lovu na ljude koji je ispričao Alan Parker u filmu ‘Mississippi Burning’. Nekoga su napokon i uhvatili. Nekoga i ubili” - piše Gatti.

On je prispio do prve “svoje” štale dok je “u hladu” mjereno 42 stupnja Celsiusova. U štali je segregacija čvrsta: Rumunji spavaju s Rumunjima, Bugari s Bugarima, Afrikanci s Afrikancima. Gatti je shvatio da ne može “proći” kao Rumunj, pa se “pretvorio” u Južnoafrikanca. Prisvojio je ime i prezime Donalda Woodsa, također znamenitoga istraživačkog novinara koji je na isti način istraživao apartheid. “Kaplar”, koga su crnci uvjerili da na jugu Afrike ima bijelaca, nudi 3 eura na sat. “Woods” je prihvatio, “kaplar” “Giovanni” je ukrcao u “golf” njih još devetoricu (tri sprijeda, pet straga, jednoga uz stražnji prozor).

Amadou iz Nigera kaže: “Giovanni, danas je petak, a nisi nam platio već tri tjedna. Pri kraju nam je i tjestenina. Petnaest dana već jedemo samo tjesteninu i rajčice. Momci su iscrpljeni. Treba im mesa da bi radili”. “Giovanni” se kune da će novac doći sljedeći tjedan, pa će ih odvesti sebi kući na meso, naravno, kad dobiju novac da mu (i) to plate. Rasprava je mirna: do vjetrobrana je ronilački nož, stavljen tako da ga svi vide. Novinar je sve uvjereniji da su i 3 eura na sat - jedna u nizu laži. “Giovanni” stalno govori “mi, Turci”, registracija njegova “golfa” je bugarska, ali izgovor je ruski ili ukrajinski.

Netom su prispjeli na polje za branje, gazda (ili gazdin sin) dočekuje ih s uvredama. Vidi Afrikance i odmah imitira majmune. Kad zapovijeda, zove ih “bingo bongo” (baš kako ih zove i Roberto Calderoli, potpredsjednik Senata, talijanski zakonodavac par excellence, onaj koji je na televiziji pokazivao na svojoj maji karikature uvredljive po muslimane). Ako netko podigne glavu, mladi gazda (tridesetak godina, Leonardo), uljudno drekne: “Koji k.... imaš gledati? Dolje i beri!”, uz prijeteće približavanje. Drugi njegov “kaplar”, opazivši da je netko oslonio sanduk na stabljiku, urla iz svega glasa: “Prvome tko stavi sanduk na biljku raskolit ću njime glavu, onako koliko je istinit Isus Krist!”

Da ne bi sve to prošlo bez Boga. Kršćanskoga.

Svakodnevno prebijanje

I Leonardo hoće znati odakle bijelci u Africi. Dozvolu da odgovori (jer bez dozvole se ni glava ne diže), dobio je Mohammed iz Gvineje. Taj zna. Nije čudno: diplomirao je političke znanosti i međunarodne odnose u Alžiru, govori talijanski, francuski, engleski i arapski.

I kleči dok govori Leonardu, koji nije ni čuo za Nelsona Mandelu i koji se čudi i dalje: vidi vraga, u Italiji su svijetli na sjeveru a tamni na jugu, a u Africi su na jugu bijelci?!

Šale nema. Najstarijemu Rumunju, 60-godišnjem Mihailu, prevrnuo se sanduk s 12 kilograma rajčica. Smjesta je dobio šakom u glavu. Ispričao se, još, i čuo: “K....: oprosti, moraš paziti!” Kasnije su mu razbili glavu kamenom, jer se žalio zbog udarca i zbog toga što nema isplate. “Mo’š mislit da će mi neki posrani Rumunj prijetiti”, objašnjava jedan od kaplara Leonardu.

Još je dobro prošao: živ je, iako mu od udarca u čelo teče krv iz nosa.

Rumunj Pavel je, 20. srpnja u Amendoli, prošao ipak gore. “Kaplar” je čuo da se žalio što nema isplate, pa ga je isprebijao željeznom šipkom dok je Pavel spavao, polomivši mu kosti na rukama kojima je štitio glavu. Rumunj je siguran da nije ubijen zato što su se ostali digli da ga spase.

Ostavljen je da krvari na madracu do noći, a tek tada je netko, skrivećki, pozvao bolnicu i karabinijere. Stigli su tek ujutro, odvezli ga u bolnicu, gdje je operiran, kosti s mu sastavljene vijcima i žicama, četiri dana nakon operacije ga otpuštaju, ali ne na ulicu, nego zovu policiju, koja ga odmah protjeruje. Ima obje ruke u gipsu pod 90 stupnjeva, pa policajka Piera Romagnosi iskreno piše i potpisuje: “Odbija se potpisati”. Nakon devet dana, neishranjen i s inficiranim ranama ponovo je u bolnici: sepsa. Po izlasku ide u Kvesturu, da prijavi onoga tko ga je unesrećio. Pavel je od onda u zatvoru, jer nije otišao netom je protjeran. Bit će mu suđeno ovaj mjesec, može dobiti i 4 godine zatvora. „Kaplar" koji ga je masakrirao nije ni optužen. Država jasno pokazuje na čijoj je strani.

Novine su, izgleda, još jedino mjesto gdje se može svjedočiti. Ako novinar utekne na vrijeme.

Epizode iz života modernih robova

Kada se nekoliko ‘nadničara’ za pomoć obratilo Policijskoj upravi u Foggi , bili su pozatvarani pa protjerani iz Italije

Četiri boce od litre i pô za 17 žednih muškaraca pod suncem koje je i hlad zagrijalo na 42 stupnja. Još je dobro: u Villaggiu Amendoli se kanister s 20 litara zagađene vode plaća pola eura

U slučaju da se netko od ‘nadničara’ žali zato što nema isplate, ‘kaplari’ ga nemilosrdno isprebijaju željeznim šipkama

Za rad na poljima rajčica, i to od 6 ujutro da 22 u noći, s kratkom stankom za najgore žege, plaćaju dnevno 15, najviše 20 eura. Znajući da je to u Nigeru i Moldaviji bogatstvo. Nude im i smještaj, u stajama ili još gorim skloništima, bez svjetla, bez vode, bez zahoda (ako se tako ne naziva “rupa opsjednuta rojem crnih muha”, koju je imao prilike koristiti talijanski novinar), na prljavim i propalim madracima na podu, na kojima spavaju po dvojica - i za to plaćaju 5 eura dnevno svaki. Ako je gazda jako dobar, tih pola madraca bez posteljine plaća se 50 eura mjesečno.
da li je to ta obecana zemlja? vrijedi li zbog ovoga podnositi sve ucjene, ponizenja, tutorstva, uecenja pameti i lijepom ponasanju...

nemojte samo pricati o crnim mrljama i vizama.

zooropa
Posts: 34
Joined: 05/06/2006 22:16
Location: Travnik

Post by zooropa » 08/09/2006 15:13

Moj odgovor bi zavisio od toga koji će se od dva scenarija odigrati:

1) BiH dostigne popriličan nivo razvoja sama, predvođena domaćim političarima, a nacinalne tenzije se uvelike smanje; u ovom slučaju odgovor je NE!

2) BiH usvaja reforme pod pritiskom Brisela, EU nas bukvalno užetom vuče prema sebi, nacionalne tenzije i dalje jake i slično; ovdje, ipak, sam ZA jer ako uletimo u EU morat ćemo usaglašavati politike (dakle, nema tu nacionalni, nenacionalni interes, svi to donose!) što znači opstanak BiH i njeno efikasnije djelovanje.

Gledajući stanje danas, ovo pod 2) je 99% sigurno.

adka
Posts: 10
Joined: 11/08/2006 09:17

Jaoj ne pricajte gluposti. Naravno da trebamo u EU

Post by adka » 08/09/2006 15:45

Dajte ljudi sta vam je?
Naravno da trebamo u EU.
Ovo o poljacima je zaista glupo.
Zato su sad ulaganja u Poljsku ogromna. Firme iz bogatih EU zemalja otvaraju u Poljskoj. Onda koliko se dobije novca od EU kad se postane clan. I da postoje zemlje koje su neto davaoci i neto primaoci pomoci kad se oduzme clanarina u EU od isplata koje EU daje zemlji clanici kroz razne fondove: za zemljoradnju, industriju, ocuvanje okoline itd.
I naravno siromasne zemlje su neto primaoci, a bogate su davaoci.
Tako npr. Grcka godinama dobiva ogroman novac, dok npr. Svedska i Danska placaju ogroman ceh.
E sad sta mislite bi li Bosna bila davalac ili primalac?

Osim tog ako iko interes da ude u EU to je BiH.
Zasto? Zato sto su kod nas nacionalna osjecanja dotjerana do usijanja, a u Evropskoj uniji smo svi clanovi i otvorene su granice. I time se gubi vaznost nacionalnosti i granica.
I nema onda odcjepljenja RS-a, a vremenom bi vjerovatno i nacionalne tenzije splahnule.
Osim toga to bi ipak bila neka garancija za opstanak BiH.

Osim tog otvorene granice, za sve ove sto kukaju kako bi isli u inostranstvo. Slusao sam ljude koji imaju ekonomske uslove kakve mnogi mogu samo sanjati u EU, a vele kao isli bi cistiti ako treba samo da idu iz BiH. Supljaka naravno. Pa nek idu onda nek im je sretno. :D

Onda pozitivno je i sto EU postavlja svoje standarde. A kod nas se je pokazalo da mi sami nosmo sposobni postaviti odgovarajuce stanarde sami, pa je onda bolje da nas EU natjera na to.
Ovo mislim npr. ocuvanje okoline, kontrola hrane, ljekova itd.

Zakljucak. Mogu shvatiti da jedna Svicarska i Norveska ne zele da udu u EU, jer su se oni uvijek dobro snalazili i sami. I sto bi oni placali nekome ogromne cehove. Ali sta tu BiH ima da razmislja.
To je samo kopati i rukama i nogama i moliti Boga da udemo pa makar i za 15 godina.

mI85
Posts: 40
Joined: 10/08/2006 02:20

Post by mI85 » 09/09/2006 02:54

Adka, a da pokusas objasniti zasto je to o Poljacima "zaista glupo"? Mozda ce Bosanci biti privilegovaniji u EU nego sto su to Poljaci? Kada je tako bajno kako opisujes, odkud Poljaci u takvom polozaju, kako to da ih vecina sad proklinje i EU i one koji su im je prvi put spomenuli? Po ovome sto pricas ispada kako je EU formirana da velike i bogate zemlje daju malim i siromasnim, a ne obratno? Mislis li zaista da su te zemlje toliko velikog srca i pruzene ruke? Kada je sve tako idealno kako pricas, volio bi i da cujem kako ce se nezasticena bh ekonomija, slabasna kakva jeste, nositi sa ekonomijama Njemacke, Francuske, Britanije, po pravilima igre jadnakim za sve... Ili da nam mozda nece i tu pomagati tako sto ce "ulagati", uvoditi zakone i standarde, ali po svojoj mjeri, mozda ce nam pomoci tako sto ce nasa bogatstva pretvoriti u svoja bogatstva, nas pretvoriti iskljucivo u jeftinu radnu snagu i potrosace njihovih kompanija (nasih necemo imati). Ili da mozda razmislis o tome da je moguce da te ipak Jan Zlatan Kulenovic slagao? Mogu da uvazim ovo o nacionalnim tenzijama, ali ne vidim na cemu se zasnivaju zakljuci da ce nakon sto BiH prime u EU splasnuti i da ce se narodi izgrliti i izljubiti kao da nista nije bilo? U novim clanicama desnica, pa i krajnja, dozivljava svoj procvat, uzimaju glatko vlast, medju stanovnistvom je raspaljen nacionalizam, pogotovo zato jer su ljudi frustrirani odnosom velikih i mocnih clanica prema ovim malim nebitnim zemljama i polozajem u kojem su se nasli, a obecavane su im kule i palace. Da se ne zavaravamo, rane iz proslosti medju bh narodima su jos uvijek svjeze, a pomirenje i ponovno uspostavljanje povjerenja medju ljudima treba da ide svojim prirodnim putem, to nije nesto sto ce se dogoditi preko noci kad krocimo u obecanu zemlju, to je proces i ne bi valjalo da se na silu i vjestacki forsira, pa da nam se sutra opet ponavlja proslost. Cudni su ljudi, kad im se nesto namece, oni ponekad hoce i kontra i to iz cistog inata. Cini se da svima nama u BiH jedino ostaje ili da se "uzdamo u se` i u svoje kljuse" i konacno shvatimo da imamo puno vecih neprijatelja nego sto smo to jedni drugima, ili da izaberemo cistu kolonizaciju i nasoj djeci odredimo sudbinu jeftinog roblja ekonomskih velesila.

mr2
Posts: 817
Joined: 27/06/2005 20:03
Location: amsterdam

Post by mr2 » 09/09/2006 09:09

bas je vala glupo ovo sa poljacima.ispade eu divljina...evo ih u holandiji na svakom koraku.... fabrike..staklenici itd....dobijaju 7.11 euta po satu.gledao sam par dokumentarnih emisija o tematici gdje radna ispekcija ,gazdi staklenika puknu kaznu ukoliko smjestaj nije u skladu sa holandskim zakonom..bilo je par slucajeva,gdje su pokusani biti prevareni....ali je to sindikat putem suda takve pojave energicno zaustavijo.....

Post Reply