BiH u buducnosti.

Post Reply

Kako vidite BiH za nekih 20 godina?

Poll ended at 02/02/2006 18:58

Nece postojati ta zemlja.
1
4%
Kao i sada od prilike.
3
13%
Kao gradanska drzava.
14
61%
Kao drzava 3 konstuktivna naroda.
5
22%

Total votes: 23

Den

#1 BiH u buducnosti.

Post by Den »

Kako ce po vama BiH biti uredena kao drzava u buducnosti?[/b]
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Samo su dvije opcije uredenja BIH.

1.Potpuni protektorat Un-a bez entiteta u drzavi.

2.Model danasnje Palestine...rat do istrebljenja.

Sami narodi bez pomoci mz-a nece nikad se slozit da urede zemlju onako kako bi trebala biti uredena.

utopijska treca varijanta je da srbija i hrvatska povuku potpis sa dejtonskog ugovora,i zalupe vratima BIH satelitima.
Den

Post by Den »

Ja nemislim tako negativno ko ti.Mislim da ce se nivo razmisljanja dici vremenom sapobolsanjem ekonosmkog stanja. Taj nacionalizam ce imati sve manju i manju ulogo i na kraju ce biti totalno pritisnut sa strane "normalnih ljudi",bar ja tako mislim.A MZ ima ulogu da pokrene to sve,da to krene,ojaca institucije koje ce to nadgledati itd. 8-)
Den

Post by Den »

Mada nevjerujem da ce ikad biti gradjanska drzava,ja sam glasao za zadnju opciju.

Zasto vi ljudi mislite da ce moci ovo biti gradjanska drzava? :-)
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

BiH u buducnosti :)

Nece postojati ta zemlja?
BiH ce i dalje postojati kao sto je uvijek i postojala

Kao i sada od prilike?
Ako se ne ukinu Entiteti i Kantoni koji su napravljeni na ratu i genocidu i krsenjem legalnog Ustava R BiH i krsenjem legalnog Medjunarodnog Prava onda ce situacija ostati kao danas.

Kao gradanska drzava?
Ako se ukinu Entiteti i Kantoni onda bi voljom vecine BH gradjana kao i '92 BiH postala gradjanska drzava i konstitutivnost bi imali svi njeni gradjani na svakom pedlju drzave BiH neovisno kojem narodu ili religiji pripadaju ti BH gradjani.

Kao drzava 3 konstuktivna naroda?
Ako se ukinu Entiteti i Kantoni onda bi voljom vecine BH gradjana kao i '92 BiH postala gradjanska drzava i konstitutivnost bi imali svi njeni gradjani na svakom pedlju drzave BiH neovisno kojem narodu ili religiji pripadaju ti BH gradjani.
Slavko Klisura

Post by Slavko Klisura »

To definitovno zavisi od gradjanki i gradjana BiH.
Ali samo pod uslovom da nas sto vise ODMAH i GLASNO kaze
D O S T A JE !
A potom dobri , pametni , obrazovani ( po svemu a ne samo formalno)
mladi Bosanci i Hercegovci vode nasu zemlju...
Ja samo u njih vjerujem , uprkos ili u inat svemu!
:) :bih:
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Slavko Klisura wrote:To definitovno zavisi od gradjanki i gradjana BiH.
D O S T A JE !
Bravo @ Slavko, odlican komentar, svaka cast, svaka ti je na mjestu :D
Den

Post by Den »

Mislim da gradjanske drzave za 20 godina nece biti.To sto bi neki od nas to zeljeli je druga stvar.Jer,u gradjanskoj drzavi se negleda ni 1% u neciju vjeru, a sa obzirom da se sve sada oko toga vrti u BiH (sda, hdz,sds) je to preoptimisticno.Mozda za nekih 150 godina,kada budemo toliko izmjesani i ovo sve zaboravili,ako to prezivi ova drzava,da se moze gradjanska stvoriti,bar po meni.To je jedan organski proces,treba se tu puno transformacija desiti i nacin razmisljanja totalno promijeniti.Moramo bas svi u ovoj zemlji osjecati da smo jedna cjelina,da nema razlike izmedu nas da bi se to moglo desiti.Zeljeili smo odma na gradjansku drzavu 92. pa vidimo sta je nam se desilo,sada nas drugi sa strane uce kako se to nestvara bas tek tako nego mic po mic. :roll:
Den

Post by Den »

Glasajte narode,da vidimo sta ce biti od nas :lol: :-) :) :shock: 8-)
klif

Post by klif »

Moja zelja je da bude demokratska, pravna, otvorena, napredna, pravedna... Ipak sam optimista!
senada

Post by senada »

Novi_Nick wrote:
Slavko Klisura wrote:To definitovno zavisi od gradjanki i gradjana BiH.
D O S T A JE !
Bravo @ Slavko, odlican komentar, svaka cast, svaka ti je na mjestu :D
Obrazovanje gradi BiH :bih:
senada

Post by senada »

Novi_Nick wrote:BiH u buducnosti :)

Nece postojati ta zemlja?
BiH ce i dalje postojati kao sto je uvijek i postojala

Kao i sada od prilike?
Ako se ne ukinu Entiteti i Kantoni koji su napravljeni na ratu i genocidu i krsenjem legalnog Ustava R BiH i krsenjem legalnog Medjunarodnog Prava onda ce situacija ostati kao danas.

Kao gradanska drzava?

Kao drzava 3 konstuktivna naroda?
a kako bi BiH imala realne pretpostavke za normalnu, funkcionalnu drzavu, neophodna je kompletna smjena vladajucih "demokrata90."
A-Wien

Post by A-Wien »

:bih: :bih:

Apsolutno podrzavam sve obe gore navedene.
BOSNA I HERCEGIVINA ce postojati kao demokratska zemlja, zemlja svih njenih gradana( bosnjaka,srba,hrvata,jevreja,roma kao i svih ostalih stranaca koji legalno dodu da zive i rade u NASOJ BiH, kao npr. Kinezi, I neki ostali svijetski narodi). Naravno za odered broj godina bih vidim kao punopravnu clanicu EU sa iznadprosjecnim standardom zivota i strogom provedbom ljudiskih prava i svih zakona.

Nadam se da ce mo biti PAMETNi i MUDRI i konacno na sljedecim izborima DEFINITIVNO odjebati sve bratske stranke(SDA,SDS,HDZ).
zavrzlama

Post by zavrzlama »

BIH ce imati odnosno poceti da postaje normalna drzava ,kad u rs-u bude osnovana prva stranka ,sa stranackim programom koji se bori za BIH bez entiteta,a da u toj stranci budi srbi vecina.Sve dotle kojekakve parole "dosta ili ovo ili ono je nista" .
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Vazno je da mi Bošnjaci otvoreno progovorimo o svom nacionalizmu...

Građanska BiH je prekrivač bošnjačke nacionalne države...

Tako je svuda u Evropi,slažem se s tim, ali prestanimo zavaravati prvo sebe,pa onda i druge, da je cilj građanske države ravnopravnost sviju...
digger

Post by digger »

Za 20 godina? Da si me to pitao 1995 i za samo 10 godina, išarao bi drzavu lijepim duginim bojama.

Za slijedecih 20 godina i poucen gornjim iskustvom, upotrijebicu sepiu.

Neko napisa: Sami narodi bez pomoci mz-a nece nikad se slozit da urede zemlju onako kako bi trebala biti uredena.

Dakle, jedno vidjenje je da mi ne treba da ucinimo nista jer kako cemo mi dalje, eh, to je kao stvar drugih.

Drugi komentar je: To definitivno zavisi od gradjanki i gradjana BiH.

Idealisticki, i za sada veoma daleko od realnosti.

Neko rece ekonomija. Odatle valja krenuti. Jer jedno je sjediti kao u kafani i protraciti cijeli dan glasnim razmisljanjima, a drugo je odraditi posteno 8-10 ili vise sati i ne imati vremena za prazne diskusije.

Samo se bojim nase sve dublje rezigniranosti. I pored rada i napora obicnih pojedinaca, malo ce ih prosperirati. Uz apatije od kojih patimo, ova ce da bude dodatna.

Takodjer se bojim se da ce nezadovoljstvo sadasnjih mladih generacija da ostane usadjeno u njima, a to nikako ne moze biti pozitivno.

Da li to znaci da ce ljudi sve vise traziti rjesenja kroz religiju ili nacionalizam? (Btw, Hamas nije slucajnost nego rezultat ocaja.) Ako bude tako, ove dvije kad se kombinuju opasnije su od dinamita.

Ukratko, bas bih volio da nisam ni malo u pravu.
Den

Post by Den »

Bosna ima ipak potencijala,po meni:

1)Polozaj u svijetu:nemoze RH i SCG uci u EU a BIH ne ude.
2)Dobre potencijale za zimske sportove i turiste.
3)Mnogo ljudi u dijaspori koji popravljaju, kroz svoju potrosnju,BH balans.
4)Nekolko velikih firma koji ipak imaju ime i mogucnost za razvijanje i to bi moglo ici vrlo brzo kad krene.(Energoinvest,Aluminij Mostar,BHsteel,Bosmal itd).

Tako da ima i pozitivnih stvari uvijek... :x :lol:
gavrilo

Post by gavrilo »

bosna u buducnosti

Image

8) :D
Post Reply