Amadeus wrote:
Ne želim ja da se raspravljam ko je čiji ,ko je od koga nastao... jer to je u svim raspravama na svim forumima završilo mrtvom petljom...
Ja sam samo htio da kažem da ne treba nikoga tjerati da bude nešto ako on to ne želi!Jedni bi htjeli da se Bošnjaci izjašnjavaju kao Muslimani a drugi
bi htjeli da se Srbi i Hrvati izjašnjavaju kao Bosanci....Ma nek se ljudi proglase Eskimima,boli me ali svako nametanje nije dobro došlo!
To je sve priča koja skreće pažnju sa stvarnih problema!
Amadeus, da se razumijemo. Ni ja ne zelim da se sa nekim raspravljam, prvo, to je danas sa mnogima uzaludno, a drugo, svejedno mi je u krajnjem slucaju kako neko misli i razmislja. Ali mozemo diskutovati,razmjenjivati misljenja u mjeri koju smatramo potrebnom i dovoljnom. Nisam ni ja da se vrse bilo kakva nametanja, ali pokusavam objasniti jednu stvar. Ljudi se mogu izjasnjavati kao muslimani, katolici ili pravoslavci. To i jeste licna stvar pojedinca i tu pojedinac odlucuje sam. Cak moze prelaziti iz jedne vjere u drugu, sto danas nije rijedak slucaj. Ali mi smeta jedna druga stvar, a to je kada neko tvrdi da je pripadnik jednog naroda, a nema sanse,kada se malo bolje udubi u porijeklo, da pripada tom narodu. U nasoj diskusiji je to vezano za "Srbe i Hrvate". Ja tvrdim, da velika vecina tih koji danas tvrde da su S ili H, to ustvari nisu. Pripadnost jednom narodu je nepromjenjiva kategorija. Zbog toga ja NE MOGU BITI ESKIM pa koliko god ja to tvrdio ili htio da budem. Indijanac iz plemena Apaca ne moze biti Mongol. U tome je stvar. Znaci ne moze neko od Srba ili Hrvata traziti da se izjasnjavaju kao Bosanci. Neko moze biti samo jedno, ali TREBA DA ZNA STA JE, A NE DA MU POP, UCITELJ, FRATAR ILI HODZA govore i odredjuju kako ce se izjasnjavati i sta je. A ovo odredjivanje se i desavalo u nedavnoj proslosti Bosne - ideologija sa istoka ili zapada, a i pomalo domaca.
Nikakvo nametanje. Vjerska pripadnost se moze mjenjati. Pripadnost narodu NE i NE. A zasto se neko izjasnjava kao pripadnik naroda ciji nije, je stvar za diskusiju. Kako je doslo do toga, pod cijim uticajem, iz kojeg interesa itd je stvar za dublje, argumentovane analize, zasnovane na, u ovom slucaju,istorijskim cinjenicama.
Rezime:
Moj stav je da mnogi u BiH, koji se danas izjasnjavaju da su Srbi ili Hrvati, su Bosanci, a to sto oni to ne znaju ili nece danas to da priznaju je stvar kako obrazovanja, tako i trenutne drustveno -politicke situacije, ali i ( velikonacionalistickih )ideologija koje vec dugo "zare i pale" zemljom Bosnom.
Takodje, zive i Srbi i Hrvati kao i pripadnici drugih naroda u ovoj nasoj Bosni, koji su istu naselili ranije ili kasnije, iz ovog ili onog razloga. Ali jednog npr.Ceha, koji je recimo katolik, ne mozemo, po inerciji, trpati i odredjivati mu da je Hrvat. On je Ceh i to ce ostati, a usijane glave ga mogu proglasavati kako hoce. E sada je pitanje da li ce on, iz svojih razloga, "prihvatiti" da je Hrvat. Mozda i hoce, okolina ce mu i povjerovati, ali da li je on STVARNO Hrvat? E u tome je stvar. A njegovi potomci poslije dvije-tri generacije ce se izjasnjavati kao Hrvati. A da li su oni to ? E, mislim da se takvo nesto desavalo i desava danas u Bosni. (primjer Ceh-Hrvat je uzet samo
kao ilustracija, moze se navesti i primjer Slovak-Srbin, ili...)
ZASTO SE STIDITE RECI DA STE BOSANCI ?
ZASTO SE NEGIRA BOSANAC ?
To je poznato: " Zavadi pa vladaj", a oni ce cuvati nase nacionalne interese. A sa Bosancima to se ne bi desavalo.