BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
argyle

#3251 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by argyle »

ako ( to je problem) pobijedimo Albaniju opet smo drugi, 3 boda manje od Francuske.

nista nije gotovo.
pirmin

#3252 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by pirmin »

Joj sto su mi dragi ovi sto su vec ukalkulisali 3 boda protiv Albanaca a onda cemo lako sa "jadnim"
Bjelorusima koji Francuzima jedva otkinuse 4 boda i to bez pola prvotimaca, sve im neki anonimci igrali
iz omladinskog pogona. :-)

S kim da mi to uradimo draga moja gospodo drugovi, sa kojim igracima?

Sa Spahicem :D , Mravcem :D , Ibricicem :D , Misketom :D ...?

Boooze Petra! :D
libertyBiH

#3253 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by libertyBiH »

Spahic ima vecinu krivice kod sva tri gola i mislim da i njemu treba trazit zamjenu......
MHAB

#3254 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by MHAB »

Tužno je da kapiten Spahić predvodi prodaju Papeta da bi Bolić ponovo došao za selektora. U ovoj priči Pape nije bitan, nego je bitno da su njima važniji lični interesi od reprezentacije i države. Neka večeras nastave piti po kafančugama tipa Bosna na Ilidži i raditi sve ono što ne smiju u svojim klubovima. Od osamostaljenja svaka generacija radi isto. Kad dođu da igraju za reprezentaciju njima je na prvom mjestu da se opuste, provode, piju i nesportski ponašaju. To je njima prilika da se " ispušu " kako bi nastavili sportski živjeti kada se vrate u svoje klubove. Rijetke su " crne ovce" poput Brace Salihamiđića koji nije išao sa Bolićem, Konjićem, Hibićem, Baljićem i ostalim po kafanama niti se družio sa opskurnim novinarima tipa Sinan Sinanović ili " jet set-om" tipa Nisko Karkelja i slični nego u 22 h išao na spavanje kao i u Njemačkoj. Zbog toga nije nikad ni valjao niti bio miljenik medija niti ostaka javnosti koja to nije znala. Uvjek se stvarala fama da Hasan ne voli reprezentaciju i slične gluposti. Svako malo se čulo da namjerno dobiva kartone i bojkotuje igru. U svakoj generaciji ima makar po jedan Hasan koji dođe i vidi šta se dešava i onda prestane igrati ili poput Begovića počne izbjegavati reprezentaciju. Pa nije svima na svijetu provod u kafani Bosna na Ilidži i druženje sa pjevačima folk muzike vrhunac života. Sve ovo što sam napisao sam čuo direktno iz usta jednog od bivših reprezentativaca koji je to pričao u jednom društvu još prije dva mjeseca kada se nije ni znalo da li će nam biti ukinuta suspenzija. Rekao je da se Pape ruši još otkako je došao,a da od utakmice sa Rumunijom u gostima kreće otvoreno rušenje Papeta od strane Bolića preko Spahića i ostalih. Živi bili pa vidjeli da li je ovo istina ili nije. Ja očekujem remi protiv Albanije.
Richard Peti

#3255 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by Richard Peti »

MHAB wrote:Tužno je da kapiten Spahić predvodi prodaju Papeta da bi Bolić ponovo došao za selektora. U ovoj priči Pape nije bitan, nego je bitno da su njima važniji lični interesi od reprezentacije i države. Neka večeras nastave piti po kafančugama tipa Bosna na Ilidži i raditi sve ono što ne smiju u svojim klubovima. Od osamostaljenja svaka generacija radi isto. Kad dođu da igraju za reprezentaciju njima je na prvom mjestu da se opuste, provode, piju i nesportski ponašaju. To je njima prilika da se " ispušu " kako bi nastavili sportski živjeti kada se vrate u svoje klubove. Rijetke su " crne ovce" poput Brace Salihamiđića koji nije išao sa Bolićem, Konjićem, Hibićem, Baljićem i ostalim po kafanama niti se družio sa opskurnim novinarima tipa Sinan Sinanović ili " jet set-om" tipa Nisko Karkelja i slični nego u 22 h išao na spavanje kao i u Njemačkoj. Zbog toga nije nikad ni valjao niti bio miljenik medija niti ostaka javnosti koja to nije znala. Uvjek se stvarala fama da Hasan ne voli reprezentaciju i slične gluposti. Svako malo se čulo da namjerno dobiva kartone i bojkotuje igru. U svakoj generaciji ima makar po jedan Hasan koji dođe i vidi šta se dešava i onda prestane igrati ili poput Begovića počne izbjegavati reprezentaciju. Pa nije svima na svijetu provod u kafani Bosna na Ilidži i druženje sa pjevačima folk muzike vrhunac života. Sve ovo što sam napisao sam čuo direktno iz usta jednog od bivših reprezentativaca koji je to pričao u jednom društvu još prije dva mjeseca kada se nije ni znalo da li će nam biti ukinuta suspenzija. Rekao je da se Pape ruši još otkako je došao,a da od utakmice sa Rumunijom u gostima kreće otvoreno rušenje Papeta od strane Bolića preko Spahića i ostalih. Živi bili pa vidjeli da li je ovo istina ili nije. Ja očekujem remi protiv Albanije.
ovo za Hasana je tacno, a ovaj dio sa Bolicem je teorija zavjere al poslije onog sinoc svemu je vjerovat
shalla

#3256 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by shalla »

MHAB wrote:Tužno je da kapiten Spahić predvodi prodaju Papeta da bi Bolić ponovo došao za selektora. U ovoj priči Pape nije bitan, nego je bitno da su njima važniji lični interesi od reprezentacije i države. Neka večeras nastave piti po kafančugama tipa Bosna na Ilidži i raditi sve ono što ne smiju u svojim klubovima. Od osamostaljenja svaka generacija radi isto. Kad dođu da igraju za reprezentaciju njima je na prvom mjestu da se opuste, provode, piju i nesportski ponašaju. To je njima prilika da se " ispušu " kako bi nastavili sportski živjeti kada se vrate u svoje klubove. Rijetke su " crne ovce" poput Brace Salihamiđića koji nije išao sa Bolićem, Konjićem, Hibićem, Baljićem i ostalim po kafanama niti se družio sa opskurnim novinarima tipa Sinan Sinanović ili " jet set-om" tipa Nisko Karkelja i slični nego u 22 h išao na spavanje kao i u Njemačkoj. Zbog toga nije nikad ni valjao niti bio miljenik medija niti ostaka javnosti koja to nije znala. Uvjek se stvarala fama da Hasan ne voli reprezentaciju i slične gluposti. Svako malo se čulo da namjerno dobiva kartone i bojkotuje igru. U svakoj generaciji ima makar po jedan Hasan koji dođe i vidi šta se dešava i onda prestane igrati ili poput Begovića počne izbjegavati reprezentaciju. Pa nije svima na svijetu provod u kafani Bosna na Ilidži i druženje sa pjevačima folk muzike vrhunac života. Sve ovo što sam napisao sam čuo direktno iz usta jednog od bivših reprezentativaca koji je to pričao u jednom društvu još prije dva mjeseca kada se nije ni znalo da li će nam biti ukinuta suspenzija. Rekao je da se Pape ruši još otkako je došao,a da od utakmice sa Rumunijom u gostima kreće otvoreno rušenje Papeta od strane Bolića preko Spahića i ostalih. Živi bili pa vidjeli da li je ovo istina ili nije. Ja očekujem remi protiv Albanije.
Nažalost istina, od riječi do riječi...

Evo u arhivi BH Dana tekst poslije utakmice u Albaniji, čovjek rekao isto što i ti gore (nažalost nema cijeli tekst) i to se već godinama zna da je tako al jbg, mi smo majstori preuveličavanja pa smo tako poslije pobjede u Luksemburgu bili prvi favoriti grupe a nakon pobjede protiv Rumunije smo već bili u polufinalu Evropskog Prvenstva :-)

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=t ... ekst_rb=22
Bosnolog

#3257 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by Bosnolog »

pirmin wrote:Joj sto su mi dragi ovi sto su vec ukalkulisali 3 boda protiv Albanaca a onda cemo lako sa "jadnim"
Bjelorusima koji Francuzima jedva otkinuse 4 boda i to bez pola prvotimaca, sve im neki anonimci igrali
iz omladinskog pogona. :-)

S kim da mi to uradimo draga moja gospodo drugovi, sa kojim igracima?

Sa Spahicem :D , Mravcem :D , Ibricicem :D , Misketom :D ...?

Boooze Petra! :D
:thumbup:

Supacki mentalitet napuhanih i ufuranih baletana se vrati kao bumerang u glavu i pognuta nosa se vratise baletani iz Rumunije..Umjesto da se svaka utakmica igra ofanzivno s namjerom da se pobijedi bez obzira gdje igrali vani ili kuci i umjesto taktiziranja na bod,tada se uviek redovno vratimo praznih ruku i obrukani,

Yebo kukavicluk taktiku,ili igras ili sjedis na tribinama,setanje na utakmici i nabijanje lopte sto dalje od sebe je sumljak strategija koja nikog nije odvela na ozbljnije takmicenje.....

Protiv Albanije u Albaniji smo morali igrati na pobjedu i nista manje,nismo jer se i dole islo po bod :x :x :x

Igrali sa Francuzima kuci prizeljkujuci nerjeseno i popili dvicu,.....

Kada se primi privi a pogotovo drugi gol kuci a posebno na strani utakmica se preda i nastaje potop,obicno nakon jednog primljenog gola ubrzo slijedi novi jer klonu baletani,.....Sa takvim kukavickim i gubitnickim mentalitetom igranja i razmisljanja se ne ide na velika takmicenja,.....Izgleda nece da trce ako nema najmanje pola stadiona nasih navijaca pa ni tada,.....Ovo sto su pokazali u Ruminiji je bruka od fudbala.Vucibatine na terenu kao da ih je sve yampi racKu pravio,ili kao da su dernecili i tefericili cijelu noc pred utakmicu pa djeluju mahmurni bez energije i koncentracije,.....

Da smo danas dobili Rumune a Albaniju u Utorak,bili bi prvi u grupi i izjednaceni sa Francuzima sa istim brojem bodovoa,jer imamo manje utakmicu od njih a Francuzi ne igraju do jeseni,Ovako su Bjelorusi ti koji ce ici umjesto nas jer sve se nesto kalkulise i nagada svake kvalifikacije :x :x :x gdje da mozemo da dobijemo a gdje da idemo na bod,

Kada nas Selektor javno kaze da ce Francuska biti prva kako je rekao Pape trebalo ga je odmah nabiti nogom u dupe jer nije za vodenja repke unaprijed predajom,vec obicni kukavicluk kojim se siri defetizam,

Takvom kukavicijom pricom i taktikom selektor mentalno spremi i syebe igrace porucivsi im da se yebu i da dozvovole biti yebani ali samo do pola,ali takva yebacina obicno bude mnogo vece od one na koju ih je trener mentalno nagovorio i pripremio,....

Kukavicluk i supacki mentalitet nas hebe svake kvalifikacije uz neke kalkulacije cekajuci da neko drugi kiksa da bi uvijek bili iza nekoga nadajuci se da nas sreca odvede u kvalifikacije......

Setacima i napuhanim curanima treba reci da nam ne treba manekena na terenu vec boraca koji ce da sagore u drzavnom dresu ili neka ih mijenja pa i one koje uvede kao rezervu ako ne da maksimalno od sebe jer se ne nosi drzavni dres da bi se paradiralo vec da bi se borili i pobjedivali i otisli tamo za sto se bore da nas prestavljaju pred Svijetom,...........

Sa ovakvim kalkulacijski mentalitetom nema se sta traziti,niti ce mo se plasirati.Da se plasiramo kojom srecom u sto sam skeptik uslijedila bi bruka pred sirim edutorijem ako se jednom ne rijesimo tog tereta kojeg sami sebi natovare i koji nose svo vrijeme,kao da igraju u grcu,.....

Najveci problem ja vidim u zalaganju,motivaciji i odnosima unutar reprezentacije,Trener treba znati motivisati momke ali isto tako mora od njih traziti maksimalno zalaganje,pozrtvovanost i borbenost.Oni koji ne zadovolje na utakmici klupa ili tribine,....Mladih i novih igraca je na sve strane,.Treba dati do znanja svima da niko nema obezbjeden stalno mjesto i poziciju u timu,to se svakom utakmicom odrzava ili gubi,.........

Tako smo propustili priliku da pokupimo tri nova boda,..... :(
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3258 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by JoseMujica »

jebga..ljudi svi odletiste u krajnost i kad dižete igrače u nebesa i kad ih bacate lavovima......de malo spustimo loptu na zemlju i sagledajmo činjenice:

1. NS BiH , taraba, raspad, leglo kriminala, dakle organizacija i logistika nula

2. haman na heftu do same tekme nismo ni znali ni hoćemo li igrati(suspenzija)

3. nemamo para da platimo provjerenog trenera da sjedi na našoj klupi, već moremo samo računat na tenere koji grade karijeru.

4. Domaća liga nam je taraba u pogledu svega, što znači da nemremo stvarat kvalitetne igrače. Ako i izađe kakav prirodni talenat naša liga će ga uništit. Znam iz prve ruke da mlad igrač u premijer ligi dobije onoliku minutažu koliko menadžer podmaže i isto toliko prostora dobije u novinama. Isto tako nema tekme u kojoj sudije nisu podmazane. Desi se i to al je iznenađenje.

5. I u buduće ćemo zavisiti od igrača "odraslih" u inozemstvu, a koji nisu prvi izbor za repku zemlje u kojoj žive, tj. oslanjaćemo se na 2 ili 3 klasu evropskih igrača. A ovo nam je još i plus u neku ruku.

6. Praktični know how (znanje). Mi veze sa životom nemamo već živimo u oblacima. Konstantno foliramo da nešto znamo, pametujemo, pa tako isto foliramo da znamo igrati fudbal. Treba sabrat rezultate i uspjehe, pa onda realno odrediti cilj. A nama vazda cilj da idemo na neko veliko takmičenje. Pa kad smo ikad bili na jednom pa da postavljamo tako visok cilj? Životni standard nam je haman pa Sudanski a razmišljamo ko da smo Švabe...jebga nešto tu ne štima

7. Samim time iz prethodnog proizilazi da ne znamo čak ni da je fudbal igra sa loptom u kojoj ima dosta trčanja i da se igra 90 minuta + sudijsko. Utakmica se ne dobija na papiru, transferima, platom i time što imaš skuplji tim, već taktičkom analizom i pripremom, dobrom kondicijom, voljom, borbenošću od prvog pa do zadnjeg zvižduka. Boli nekog kurac đe igraš i kolika ti je plata. Nije to jebeni play station! niti se utakmica dobija novinskim stupcima.

8. Dalje iz svega ovoga se pravi uvijek euforija, bilo pre pozitiva jal prenegativna, posebno prema selektoru. Treba čovjeka (ko god da je) pustiti da radi svoj posao u okviru jednog kvalifikacijskog ciklusa i onda na kraju sve podvući i reći pomjerili smo se milimetar naprijed ili nismo nikako. Al relano.

9. Do sada nam je najbolji selektor bio Ćiro (bez obzira na sve njegove mane) i šta je bilo na kraju, kovan u zvijezde i popljuvan. A relano, ko što smo bili žešći autsajderi protiv Portugala i trebamo biti ponosni što smo uopšte došli dotle pored Turaka i Belgijanaca u grupi, nerelno je bilo očekivati 3 boda protiv Rumuna u Bukureštu. Jednostavno mediji su napuhali balon, a i sam selktor je začinio priču priglupim izjavama. Kad jednog Fergusona nije stid reći pred finale da je Barca favorit, šta se Safet kurči pred Bukurešt i na temelju čega?

10. Šta jeste realno? Da možemo dobiti Albaniju kući, ali za to treba trčati i boriti se svih 90 minuta. Nema ništa da nam je suđeno u životu pa ni u fudbalu....suđeno nam je samo onoliko koliko istrčiš. koliko se boriš i koliko igrači natope dresove znojem, a selektor napregne mozak. Već su Bjelorusi, za nas, zajebana i kompaktna ekipa. Ako u dva meča sa njima uzmemo 3 boda, udrimo se nogom u guzicu od sreće, jer su Francuzi uspjeli tek ubosti 1 bod protiv istih Bjelorusa. Matematički svašta jeste moguće do kraja kvalifikacija, ali prizemljimo se, barem to matematički možemo jer smo očigledno trebali postaviti u ovim kvalifikacijama kao realan cilj borbu za tek četvrto ili plafon treće mjesto u grupi. (realna gradacija: završimo kao 4-ti nismo makli; kao 3. trebamo biti zadovoljni; kao 2. prevazišli očekivanja i onda tek u baražu praviti neku euforiju, iako i tu uvijek ulaziš kao autsajder)
BH_Patriot

#3259 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by BH_Patriot »

Iskren da budem sinoć smo u utakmicu ušli bez vatre i želje za igrom. Nekako su me najviše razočarali naš vezni red Ibričić-Misimović-Pjanić koji su katastrofalno odigrali u odbrani kao što sam i predpostavio. Pa momak Štilić je bolje odigrao od Ibričića u 2.poluvremenu, imao je par pasova za razliku od njega.

Znam da će ovaj poraz jako utjecati na našu repku i navijače, ali ne trebamo odustajati nego već u Zenici da Albaniju pokušamo razbiti i tako vratimo gol-razliku na normalu. Nadam se da navijači neće skandirati uvrijedljive poruke igračima, jer u ovom trenutku to je najnepotrebnije. Volio bih da atmosfera bude kao na utakmici protiv Rumunije u Zenici gdje smo igračima dali samopouzdanje.
BH_Patriot

#3260 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by BH_Patriot »

Mislim da će utakmicu sa Albanijom shvatiti ozbiljnije, jer znaju da im je to presudna. Eventualnim porazom možemo se pozdraviti sa Eurom i mislim da ćemo u Zenici slaviti. Nadam se da će Pape krenuti sa dva špica Džeko-Ibišević, jer je i sam uvidio da ona taktika ne funkcioniše, jer mi se ne znamo braniti.
Simply_Red

#3261 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by Simply_Red »

Dzeko ti si tuga jedna. Veoma si razocarao svoju majku
Smurff

#3262 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by Smurff »

Najiskrenije vise me ne zanima :D Ono, radovat cu se ja svakoj pobjedi i vjerovatno malo tugovat zbog svakog poraza al' da dajem sebe u svaku utakmicu reprezentacije ko sto sam nekad... Necu brate, nisu vrijedni. Al' zato ako nekad tu budu ljudi koji su toga vrijedni, rado zadnju marku i zadnji napukli zivac...

Do tad, bez najmanje brige s babom gledam tekme na tvu, komentarisem u stilu dede Muharema, rahmetullahi alejhi i kospicarim. :evil:
ramiral

#3263 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by ramiral »

@luckylaka sine moj dragi ja tebi nisam spočitao da ti ne voliš ovu reprezentaciju, nemožeš je voljeti više od mene koji sam prošao gostovanja sa njom više nego što si ti gledao utakmica uživo uopšte, popio pendreka i kamenja bruku.
Svaki ciklus još od Mušovićeve ere, poznatih poraza od Češke, neriješenih sa Estonijom kući, demoliranja istih u Estoniji, ere Hadžibegića i blamaže protiv Farskih otoka, gospodina Miše Smajlovića koji je imao sve osim autoriteta, Bake i prvog njegovog ciklusa, drugog ciklusa, Fuada Muzurovića koji nije imao zvijezdica, ali je imao autoritet, Safeta Sušića - ponavlja se ista priča.. Pojedinim reprezentativcima okupljanja dođu kao odmor od stege u klubovima, sine nema banačenja do 03:00h u Wolfsu, Cityju, Bayernu..itd, itd, nema odlaženja u puff noć prije tekme.. Ja sam se bojao Sušićevog autoriteta kao i prijašnjih selektora i bio sam u pravu.
To je skup dobrih, solidnih igrača koji mogu i znaju.... KAD HOĆE... ali samo kad hoće.. to je skup dobrih i kvalitetnih igrača kojima treba kandžija i discilina da bi nešto postigli, balkanci sine.. takvi smo svi, najbolje nam paše neko ko će nas natjerati na nešto, pritisnuti, stvoriti autoritet jer nama balkancima bez toga ne gine neuspjeh - sinoć očito...
Zar je moguće da takav jedan kvalitetan stoper kakav je Spahić pravi sinoć onakve kardinalne greške i pri tome izgleda kao mahmurni amater, zar je moguće da jedan pacer svjetskog renomea kakav je Misimović onako sinoć indolentno odigra???
Svi smo pljuvali po Ćiri kad je osuo paljbu na Misketa, a nažalost, NAŽALOST, izgleda da to nije bilo daleko od istine.

@luckylaka prijatelju, ja ne pljujem po nečemu što volim, repka mi je iznad svih sportskih i inih manifestacija, ali istini se mora pogledati u oči ma kako ona bila bolna, da nekom treneru sa mnogo većim autoritetom igrači noć prije tekme, prijateljske doduše, vise po noćnim barovima kako bi prošli????? Kod pokojnog Miroslava Brozovića-Mehe npr???? Šta misliš???
BH_Patriot

#3264 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by BH_Patriot »

Svaka čast Ramiral na postu, respekt! :thumbup:
saurus1978

#3265 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by saurus1978 »

Igrači protiv reprezentacije

Zavjera, sabotaža ili nešto treće, šta god da je u pitanju, ne koristi nacionalnom timu. Igrači bi se trebali konačno uozbiljiti, shvatiti da je samo teren njihovo prirodno mjesto gdje trebaju pokazati sve što znaju. Nema potrebe ni da uzroke loše atmosfere traže u medijima, koji su i više nego korektni prema reprezentaciji. Ako imaju i trun objektivnosti i samokritičnosti, onda će se preispitati i pokušati otkloniti sve one anomalije koje ih koče da naprave dobar rezultat. Plasman na Euro je san koji, ako igrači nastave da igraju kao do sada, nikada nećemo ostvariti

Autor: Emir Delić

Sada nema nikakve dileme - Safet Sušić završit će na "smetljištu", tamo gdje su prije njega okončali i Blaž Slišković, Fuad Muzurović, Meho Kodro, Ćiro Blažević... Tamo gdje ima mjesta samo za selektore. Ne i za "bezgrešne" igrače. One igrače koji uvijek pred selektore stave pištolj na srebrnom pladnju.

Pitanje je samo vremena, odnosno utakmice, kad će Sušić (konačno) shvatiti da je još samo jedna žrtva nekolicine igrača, okupljenih oko kapitena, koji su riješili da preuzmu stvar u svoje ruke i budu najvažniji likovi u reprezentaciji.

Zavjera nekolicine

Blaž Slišković je prvo stidljivo, a onda otvoreno upozoravao na "zavjeru" nekolicine igrača koji su ga, kako je prije dvije godine u izjavi za Radio Mostar ustvrdio, "željeli prodati". Aludirao je Baka na utakmice kvalifikacija za Euro 2008. protiv Mađarske i Grčke kada smo čudnim spletom okolnosti poraženi. Priča je stala. Baka nije želio ulaziti u detalje. Igrače na koje je sumnjao nije imenovao.

Safet Sušić; foto: ReutersDolaskom Muzurovića zavladalo je mirno razdoblje. Potpisnici famoznog pisma koje nikada nije ugledalo svjetlo dana ušutjeli su se, nisu igrali za državni tim izuzev Misimovića i Berberovića. Njih dvojica su se predomislili, što je izazvalo gnjev kod ostalih igrača, prije svih Spahića. I to je definitivno najljepši period u reprezentaciji. Momci su igrali srcem za nacionalnu selekciju, Muzurović je formirao solidan tim, u kojem nije bilo "potpisnika".

Meho Kodro je trajao vrlo kratko, a umjesto njega stigao je "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević. U kratkom vremenskom roku Ćiro je pohvatao konce. Upoznao je preko noći igrače, iako mu je dugo trebalo da im upamti imena. No to iskusnog trenerskog maga nije spriječilo da im dijeli komplimente. Tako je Džeko postao bolji od Zlatana Ibrahimovića, Spahić je bio novi Nesta, Ibričić se poredio s Prosinečkim... No, Ćiro se malo prevario. Čak i on, mangup nad mangupima, kakav se rijetko pronalazi, nije prozreo duple igre igrača kojima je bezrezervno vjerovao. Odlazeći s klupe reprezentacije, Ćiro je shvatio, istina kasno, da su mu i igrači montirali sličuge kako bi što prije otišao iz reprezentacije.

Prošlo je Ćirino vrijeme, došao je Safet Sušić, a suštinski se u reprezentaciji nije ništa promijenilo. Sekcija igrača je odmah na prvom okupljanju željela pokazati selektoru da će oni biti faktor koji odlučuje i diktira pravila. Namjerno kažemo - sekcija, jer klan je nešto drugo, klan je ozbiljno organizirana ekipa, grupa ljudi koji imaju zajednički cilj i koji streme ka njegovom ostvarenju. Ovo što sada egzistira u reprezentaciji je smiješna sekcija igrača koji su umislili da mogu određivati i kako će reprezentacija igrati i kakva će atmosfera vladati i s kojim novinarima će razgovarati koji igrač i, u konačnici, određuju koju će utakmicu odigrati, a koju ne. Žele upravljati selektorovom sudbinom, koristeći njegovu mirnoću i korektnost.

No guts, no glory!

Nažalost, Sušić nije istinski lider. On nije ni tiranin, on s ovim fakinima, od kojih su neki nepopravljivi mangupi i prefriganci, razgovara u rukavicama, na "prijateljskom nivou". S novinarima bi filozofski razglabao tako da zaobiđe konkretne odgovore. A kad ne uspije, onda žestoko i bespotrebno plane. Kao na konferenciji za medije u Tirani. Nažalost, taj uistinu dobri čovjek i vjerovatno kvalitetan stručnjak, još uvijek živi u Francuskoj, zemlji u kojoj je osamdesetih godina doživio svjetsku slavu. On očito ne razumije da mu naše zvijezde time što se vucaraju po terenu i što mu se smiju na treninzima, kopaju duboku jamu. Američki sportisti često u žargonu kažu: "No guts, no glory!" Prevedeno doslovno - ako nemaš jaja, nema ni slave! Pape do sada nije ni škodio, ali ni koristio. Odrađuje kvalifikacije, ali pitamo se do kada. Vjerovatno do marta i meča s Rumunima, kada će sve biti poznato. Nedavno je predsjednik Olimpika Nijaz Gracić za Scsport bez imalo ustezanja rekao: "Sušić nema autoritet. Velika je razlika između njega i Ćire Blaževića. No, ja bih na selektorskoj poziciji naradije vidio Amara Osima. Zbog mnogo toga, ponajprije zbog činjenice da je on majstor u jednom - zna igrača 'pomnožiti s nulom'. Našim 'zvijezdama' u reprezentaciji treba čovjek koji će ih u startu 'pomnožiti s nulom'. Amar to zna. On zna biti glavni."

I ono o čemu se govorilo pri kraju Ćirinog života na klupi reprezentacije, sada je ponovo aktuelizirano: Spahić, Džeko i Hasagić žele Sergeja Barbareza za svog trenera i rade na sve načine kako bi ga doveli na klupu reprezentacije!?

Priča koja se mogla čuti još prije godinu dana sada samo dobija na težini. Kad ne možemo da nađemo potvrdu neke informacije, čak ni među anonimnim izvorima bliskim igračima, pozovemo se na čaršiju i na "ovdje svako svakog zna" pravilo. Tako se može čuti da je Spahić taj koji "ruši" Sušićev autoritet i koji je uz sebe uzeo Džeku i Hasagića, neki govore i Ibričića. Priča se i da je pokušao pridobiti Misimovića i Nadarevića, a da nije naišao na razumijevanje kod Pjanića, Ibiševića, Salihovića, Muslimovića i Rahimića.

Ovu priču niko ne može potvrditi, jer logično je da se svi drže zakopčani do grla. Prije nekoliko dana Sergej Barbarez je rekao: "Mene reprezentacija u ovom trenutku ne zanima. Nije to više ono što sam želio. Moje vrijeme će jednog dana doći. Nijedan igrač nema razloga da me 'gura' za selektora, jer sam duboko svjestan da oni mene ne mogu izgurati da budem trener reprezentacije. Za mene je to smiješno. Ozbiljan sam čovjek i ne bavim se nikakvim urotama niti bih na bilo kakav način otežavao sadašnjem selektoru Safetu Sušiću."

Agitiranje za Barbareza

Emir Spahić, navodni kolovođa ove sramotne epizode, ne oglašava se već dugo, mada je nakon utakmice s Albanijom izjavio da je to "možda posljednja njegova utakmica u dresu BiH". Ovoga puta ćemo naglasak staviti na "možda". Samo kad mora, procijedi nekoliko rečenica, mada su i te situacije rijetke. S novinarima, pa čak i onima u koje se kleo da su mu prijatelji i koji su ga praktično doveli u reprezentaciju kada je sjedio na klupi Zagreba, sada skoro i ne razgovara. Vjerovatno je shvatio da mu medijska podrška više ne treba, da je u svojoj karijeri postigao sve, zaradio novac, igrao za reprezentaciju. Spahić nikada nije negirao da je s Barbarezom veliki prijatelj. Davao mu je jasnu podršku i u kampanji za izbor Ćirinog nasljednika.

I nije samo Spahić agitirao za Sergeja, već i Džeko, Ibričić, Hasagić i još nekolicina sadašnjih reprezentativaca. Ako objektivno sagledamo stvari, Sušić zapravo nije imao podršku igrača u periodu kada se birao Blaževićev nasljednik, izuzev kada je postalo jasno da će on (Safet) postati novi selektor. Onda su kao po nekoj komandi, isti oni igrači koji su hvalili Barbareza, preko noći počeli s dijeljenjem komplimenata na račun Sušića.

Ni Edin Džeko nije želio da govori o "bojkotu Sušića". Rijetko se javlja na telefon, kao uostalom i Hasagić. Edin je od ljetos nervozan. Da li zbog priča o transferima ili nečeg drugog, ali 24-godišnji napadač nije više ista osoba. Ne sjećam se u ovih 11 godina koliko kao novinar pratim reprezentaciju da je neki igrač iskazivao toliku nervozu, pa i drskost, iako se nalazi na svim naslovnicama, kad mu tepaju, dižu ga u visine, nazivaju ga "dijamantom", "brilijantom", "kraljem golgetera", "najboljim centarforom Evrope"...

Menadžer bh. reprezentativca iz Wolfsburga Irfan Redžepagić negira da je njegov igrač dio bilo kakve zavjere protiv selektora Safeta Sušića. On kaže: "Edin je ozbiljan momak, veliki je profesionalac i sigurno ne bi ulazio u te igre ako ih uopće ima. On cijeni Sušića, od samog početka selektorovog mandata, uvijek je isticao da s Papetom ima korektan odnos. Što se Barbareza tiče, pa Edin je tek prije dvije godine imao priliku da ga upozna. Nisu se znali, što je i normalno, jer kad je Sergej igrao za reprezentaciju, Džeko je bio dijete. Garantiram da Džeko nema veze s tom pričom, a o tome da li zaista postoji neka vrsta sabotaže u reprezentaciji, trebala bi se povesti neka istraga, ali generalno, to je teško saznati."

Selektor Safet Sušić nema dileme da sa svojim igračima u državnom timu ima veoma korektan odnos. Temelji se na obostranom povjerenju i on tvrdi da su njegovi nogometaši "vrhunski profesionalci i dobri ljudi". Pape kaže: "Od prvog dana kada sam došao imamo korektan odnos. Razgovaramo, analiziramo sve, postoji jedno obostrano poštovanje. Ne želim ni da pomislim da igrači imaju nešto protiv mene. Na kraju, to bi se osjetilo na utakmici, a oni su do sada svaki meč odigrali korektno. I protiv Albanije je bilo dobro, zadovoljan sam pristupom, ali nismo pobijedili, mada ni remi nije toliko loš."

Zavjera, sabotaža ili nešto treće

Sergej Barbarez i Zvjezdan Misimović; foto: Getty Images

Sušić nikada nije želio komentirati Barbarezove ambicije za preuzimanje reprezentacije. Istina, ponudio je da Sergej bude njegov asistent, što je bivši kapiten reprezentacije odlučno odbio. Sergej je rekao da nikada ne bi bio pomoćnik u reprezentaciji i da samo može biti selektor.

Još dok je Ćiro vodio reprezentaciju, Barbarez je davao podršku svojim nekadašnjim saigračima. Nikada nije krio da želi uspjeh reprezentaciji i da s nekolicinom nogometaša, s kojima je zajedno igrao, ima prijateljske odnose, prije svih sa Spahićem, Misimovićem i Hasagićem.
Zavjera, sabotaža ili nešto treće, šta god da je u pitanju, ne koristi nacionalnom timu. Igrači bi se trebali konačno uozbiljiti, shvatiti da je samo teren njihovo prirodno mjesto gdje trebaju pokazati sve što znaju. Nema potrebe ni da uzroke loše atmosfere traže u medijima, koji su i više nego korektni prema reprezentaciji. Ako imaju i trun objektivnosti i samokritičnosti, onda će se preispitati i pokušati otkloniti sve one anomalije koje ih koče da naprave dobar rezultat. Plasman na Euro je san koji, ako igrači nastave da igraju kao do sada, nikada nećemo ostvariti.
(DANI broj 696)

17.10.2010. u 19:37 sati (1564)

Evo sve fino lijepo napisano još prošle godine
ramiral

#3266 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by ramiral »

Protiv Albanije moramo dobiti.. nije bitno kako... MORAMO.. Ostaje gorak okus od poraza ali šta se može, valda će neko ot ljudi iz stručnog štaba (Pape-možda) uspjeti da se nametne autoritetom i da utiče kritikom na reprezentativce. Nadamo se svi zajedno da nam se neće ponoviti Litvanija 2005.god i 1:1 na Koševu (Bola fantastičan gol). Neka se ponovi Armenija i ja zadovoljan.
I PORED SVEGA JA JE VOLIM... :bih: :bih: :bih: :wink:
zimzelen

#3267 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by zimzelen »

U takvom sivilu i bijedi od igre jedini koji je mogao profitirati bar zbog skupljanja iskustva je Muhamed Besic a nije dobio sansu. Nadam se da u utorak hoce. Samo jako motivirani igraci ce mozda donijeti prevagu protiv Albanaca. Ovi iz Rumunije vjerovatno jedva cekaju da krenu na more i odmore. Kakva reprezentacija kakvi bakraci. No, treba vjerovati da nesto mozemo napraviti jer 'vaterpolisti' iz Albanije nisu neka prijetnja kao sto mi mozemo biti sebi.
Frankyee

#3268 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by Frankyee »

Susica mi je zao, vidi se da fin covjek i da ga srce boli nakon ovakvog poraza. Pogledati video njegove izjave.

A igraci, nije vise ni do postavke igre. Ako ne trcis, ne boris se za loptu, ne grizes i slicno onda nema nikakve sanse da se pobijedi uporan i organizovan protivnik. Albanci ce biti jos tezi da se pobijede, oni imaju Lorik Canu koji je za nase izmislio odbranu. Jedan takav ce drzati pola nase ekipe jer gine i igra kao da se bori za goli zivot.

Koliko je god Susic pogrijesio u taktici i motivaciji ( odnosno represiji ) jos vise su krivi igraci i to narocito iz sredine terena.

Hasagic - i dalje tvrdim da je vrijeme da se covjeku zahvalimo i postavimo Avdukica ili Sehica na primjer ako vec Begovic nece.

Lulic- koliko je god bio dobar u Zenici , sad je pokazao da nije igrac koji moze da igra u defanzivi protiv jakog protivnika. Ne daj boze da je igrao protiv Portugala koji je razvalio nas po krilima ili da ga Susic tu ostavi protiv Francuza. To su Rumuni skontali i tukli nas tamo gdje smo tanki. Lulic moze igrati u sredini terena kao ofanzivno krilo , mozda kao DMC ali je to isto pitanje. Lulic ce mozda i dobro odigrati protiv Albanaca u Zenici , jer ce Albanci ici na bunker i kontre.
Pitanje ove pozicije je velika greska Susisa jer je morao da sagleda sta Lulic moze i da kad se vec odlucio braniti tu stavi odbrambenog igraca koji igra tu poziciju pa makar to bio neko iz domace lige.

Mujdza - trebao mnogo bolje, ispao kod dva pogotka i nije mnogo uradio u napadu. Posto mu je to prirodna pozicija tomu je rezultat jos losiji. Losiji od Lulica Nula !

- Spahic - Mravac - Nemoguce je reci ko je gori od ove dvojice oba na klupu protiv Albanije.

Rahimic - vrijeme za penziju odavno proslo - ali u ovakvom timu jos nekako se pokazao

Ibricic - ne treba mnogo pisati , jako lose, jako lose, na pocetku drugog poluvremena dobije loptu kad je u poziciji da krene naprijed i onda ide desno , pa prema korneru, pa se vrati nazad i da loptu Rahimicu ili Spahicu !!!! do tad se svi Rumuni vratili iza lopte.

Pjanic - nesto kao pokusava i trudi se ali nema snage i cvrstine. Ispod nivoa

Miske - standarno lose odigrao , malo dodavanja, neko ubacivanje , gubio par lopti , nije trcao dovoljno sve do zadnjih 20 minuta.

Dzeko - od njega nikakve koristi kad je usamljen u spicu. Ili ne zna ili ne zeli da nesto uradi.

Ibisevic i Muslimovic - imaju mjesto u prvom timu zbog zalaganja i jedan i drugi su uvijek davali maximum pa makar i nisu nivo Dzeke oni su igrali srcem vise nego Dzeko.
pirmin

#3269 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by pirmin »

saurus1978 wrote: Emir Spahić, navodni kolovođa ove sramotne epizode, ne oglašava se već dugo, mada je nakon utakmice s Albanijom izjavio da je to "možda posljednja njegova utakmica u dresu BiH". Ovoga puta ćemo naglasak staviti na "možda".
Daj Boze al`cisto sumnjam!
Prokockat cemo jos najmanje dva kval.ciklusa dok se on odluci da bi se ipak trebao povuci.

Idi Emire, idi i spasi repku od mahalskog sivila! :bih:
nosara

#3270 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by nosara »

Frankyee wrote:Susica mi je zao, vidi se da fin covjek i da ga srce boli nakon ovakvog poraza. Pogledati video njegove izjave.

A igraci, nije vise ni do postavke igre. Ako ne trcis, ne boris se za loptu, ne grizes i slicno onda nema nikakve sanse da se pobijedi uporan i organizovan protivnik. Albanci ce biti jos tezi da se pobijede, oni imaju Lorik Canu koji je za nase izmislio odbranu. Jedan takav ce drzati pola nase ekipe jer gine i igra kao da se bori za goli zivot.

Koliko je god Susic pogrijesio u taktici i motivaciji ( odnosno represiji ) jos vise su krivi igraci i to narocito iz sredine terena.
Ovo je sve... Kakva taktika kurci-palci, samo trka, borbenost, posten i korektan odnos prema reprezentaciji...

Da sam na Papetovom mjestu otjerao bih vec danas barem petoricu...

Ovoj u vezi Hasagica nema mjesta... Mozda jedina svijetla tacka uz onog nesretnika Muslimovica koji se stvarno bori, ali nikako da dobije pravu priliku...

Jadno... Tuzno je da se, nakon svega sto nas je snaslo u ovih 20 godina, reprezentativci ovako odnose prema ljudima koji ih obozavaju... Neka ih bude stid...

A ako je istina da se mulja da bi se odstranio Susic, to je onda katastrofa... To je za policiju i sud jer se nasim parama ovi gadovi dolme...

Vrijedi opet poslusati... On bi mnogim "zvjezdama" od sinoc jebao majku kroz majku... Bilo bi i saka u glavu...
Stari

#3271 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by Stari »

libertyBiH wrote:Spahic ima vecinu krivice kod sva tri gola i mislim da i njemu treba trazit zamjenu......
Gdje si se ti postovani @libertyBiH ...drznuo kritikovati svetu kravu BiH fudbala njegovo visocanstvo Emira Spahica ...pa jos od epohe Blaza sliskovica gdje njegovo velicanstvo licno i personalno upropasti utakmice (protiv Madjarske penal...protiv Grcke nekoliko uzastopnih kixeva) ...sto je opstepoznata stvar niko i nikada nije smio reci losu rijec o "svemogucem" ...on je taj koji u svlacionici shamara i salje kuci igrace (jos od vremena H Salihamidzica) ...on je naprosto nedodirljiv ...ne smijes na njega ...to je tako. :D
Edin H.

#3272 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by Edin H. »

Dzeko da nije dirao loptu i pustio Misimovica bio bi gol, ne znam je'l corav frajer u dobrom je offsideu bio.

Prekrsaj Misimovica za koji je sudec svirao penal je bio van kaznenog prostora.

Elem, satrati Albaniju, vratiti Asmira i Sasu, ionako se vraca Salihovic i i onda invazija na Minsk :thumbup: (trebaju vize :x ).
Bjelorusi su se kroz iglene usi provukli protiv Francuza.
shalla

#3273 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by shalla »

Svi ovdje znate koliko sam imao primjedbi na Sušića ali mislim da je sinoćnja utakmica pokazala koliko je on nebitan faktor u svoj ovoj priči. Njegova najveća greška je što nema autoriteta i što odabire pogrešnu taktiku ali taman da je postavio igru ko Mourinho džaba mu kad mu se zvjezdice šetkaju po terenu, bez i najmanje želje da potrče, ukližu i sl...

Jad, tuga i čemer, evo i nakon prospavane noći sam toliko razočaran i ogorčen da mi je muka.
Fuj, nek vas bude sram ljudi koji vas vole i bodre svim srcem, koji čupaju kosu, grizu nokte (ja nakon sinoćnje tekme nemam noktiju, došao sam do kostiju), NEK VAS BUDE SRAM!!!
juan

#3274 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by juan »

Bjelorusi su se kroz iglene usi provukli protiv Francuza.

iglene ushi ili ne, uzeli su 4 velika boda francuzima!!!

ma stipu Dzeka, grebo ga city, pare i spahic njegov. izbacio sebe iz forme, igrao od mogucih 25 tekmi, 4-5 preko 90min, al pasa jedva ceka kad dodje da ode malo na rostilj, malo se proseta carsijom, malo sa kapitenom svih kapitena na zikamu.
pa jarane jel ovo repka ili obicna prcvarnica??? (izvinjavam se na izraze....)

treba ga na klupi stavit dok ne igra standardno u klubu!
Muslimovic i Ibisevic od pocetka, spahic na hladjenje.
Normalno da grijesi kapiten, pa 9 utakmice je bio kaznjen!!! 9 u drugom djelu sezone a prica o arsenalu, ko da je venger glup i corav....

ah sta me nasekirase....

da dodam, samo ona dva dodavanja Muslimovica glavom na Ibisevica su bila vrijednija nego cjelih 90min spahica,mravca,misketa,ibricica,dzeke,lulica,pjanica,mujdze...
Last edited by juan on 04/06/2011 11:34, edited 1 time in total.
splend

#3275 Re: BiH - Rumunija / Rumunija-BiH

Post by splend »

dugo nisam nesto gluplje procitao od ovog teksta ovog kvazi novinara i analiticara :oops:

gdje skupljate snagu, da jedan dan igrace velicate u zvijezde, a drugi dan pljujete po njima????
shvatite, mi nismo bolji od rumunije!!! jednom smo ih dobili, jednom oni nas. kad se sabere ovaj dvomec, imamo dobar rezultat.

a ko ste vi da odlucujte momcima gdje oni da hodaju, a?
naravno da ce izlaziti, nisi oni roboti. kad izlaze i pobjedjuju svi se usute ko misevi, a kad izgube krece ono standardno nase. svi igraci, svih selekcija na svijetu, izlaze i piju!!! nasi tu nisu izuzetak. opet se to malo smanjilo dolaskom papeta na klupu. a sad vi sto vjerujete sve sto napisu ovi kvazi novinari, to je druga stvar.
Locked