BiH protiv gradnje pelješkog mosta

Post Reply
privremeni

Post by privremeni »

jok :-)
mi ti zadnjih petnaest godina znamo za bolju terminologiju: sadaku ili sto bi rekli donacije, djabalesku i slicno.
Panasonic

Post by Panasonic »

Alfons Kauders wrote:U Neumu nema, niti ce kada biti luke, a Plocama taj most ne smeta.

Medjutim, ako ides na more, na Korculu ili Peljesac, onda tim mostom zaobilazis 2 granicna prelaza, te stedis nekih 45 minuta voznje. Dabogda ga u roku zavrsili ! :D
Necu reci dabogda ga nikad ne zavrsili, jer ga ne smiju ni poceti graditi ovakvog. Iako je to hrvatska teritorija, kako je Kalmeta rekao, taj most ne smije ugrozavati bh. teritorijalne vode u spajanju sa otvorenim morem. Ako hoce da ga prave, moraju praviti most koji se dize i pusta brodove svih velicina. BiH ne smije snositi bilo kakve posljedice gradnjom tog mosta, inace ne dolazi do njegove gradnje po odredbama medjunarodne konvencije o moru. Kako je ono Haris rekao, "Hrvatska mora znati da ce BiH postojati i narednih 100 godina.", prema tome, sve je jasno.

A u Neumu ce luka biti zavrsena za oko 20 godina, za bh. potrebe.
Panasonic

Post by Panasonic »

zzzzz wrote: Auto-put Split-Zagreb je doveo cijeli Bihacki dzep u izolaciju jer se nekom u Hrvatskoj nije svidjalo da pokazuje putovnicu nekom Muji (izjava iz hrvatskog sabora) Nazalost nije se radilo o evropskom koridoru, tako da su sami mogli odlucivati o trasi auto-puta.

Ne moramo ni mi gledati kako takvi shupci putuju po Krajini i sjevero-zapadnoj BiH, tako da ne moraju ni graditi taj autoput u Krajini. A ako hoce, neka sami plate.
Mr_M

Post by Mr_M »

Grdadnja tog mosta ce kostati HR nekih 300 000 mil. €, tako tvrde neki njihovi mediji.
Najvise ce sebi nastetiti sa tom gradnjom, znaci veca zaduzenja drzave, to i jos fali iako imaju ternutno nekih 33 milijarde € drzavnog duga.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Panasonic wrote:
zzzzz wrote: Auto-put Split-Zagreb je doveo cijeli Bihacki dzep u izolaciju jer se nekom u Hrvatskoj nije svidjalo da pokazuje putovnicu nekom Muji (izjava iz hrvatskog sabora) Nazalost nije se radilo o evropskom koridoru, tako da su sami mogli odlucivati o trasi auto-puta.

Ne moramo ni mi gledati kako takvi shupci putuju po Krajini i sjevero-zapadnoj BiH, tako da ne moraju ni graditi taj autoput u Krajini. A ako hoce, neka sami plate.
Nisam baš sigurna da sam te shvatila? Tko to ne želi gledati koga?
sanaman

Post by sanaman »

A sto ja imamo od toga sto nisam zaduzen ? 12km autoputa :( nije se uopste problem zaduziti, jer je vecina drzava zaduzena, a oni ce uspjeti to sve da otplate tj. da svedu na normalne granice zaduzenja naplacujuci cestninu...pa samo nerazuman covjek moze investirati toliki novac bez predhodnog analiziranja ... a svako ce to biti dio evropskog koridora za Grcku pa vjerovatno igraju na tu kartu da ce i EU pogurati ... a lakse je pogurati onoga ko nesto radi, pogotovo ako je rijec o kapitalnoj investiciji kao sto je autoput ... jer svi znamo sta donosi moderna cesta...brzi, veci protok ljudi, roba,kapitala ... idt..
Panasonic

Post by Panasonic »

dalmatinka wrote:
Panasonic wrote:
Nisam baš sigurna da sam te shvatila? Tko to ne želi gledati koga?
Neki Hrvati kojim je nacionalizam zavladao citavim 'mozgom' ne zele 'Muji' davati pasose, a zasto onda da mi zelimo da takva gamad prolazi kroz Krajinu. Kuzhis sad?
morti

Post by morti »

Panasonic wrote:
Alfons Kauders wrote:U Neumu nema, niti ce kada biti luke, a Plocama taj most ne smeta.

Medjutim, ako ides na more, na Korculu ili Peljesac, onda tim mostom zaobilazis 2 granicna prelaza, te stedis nekih 45 minuta voznje. Dabogda ga u roku zavrsili ! :D
Necu reci dabogda ga nikad ne zavrsili, jer ga ne smiju ni poceti graditi ovakvog. Iako je to hrvatska teritorija, kako je Kalmeta rekao, taj most ne smije ugrozavati bh. teritorijalne vode u spajanju sa otvorenim morem. Ako hoce da ga prave, moraju praviti most koji se dize i pusta brodove svih velicina. BiH ne smije snositi bilo kakve posljedice gradnjom tog mosta, inace ne dolazi do njegove gradnje po odredbama medjunarodne konvencije o moru. Kako je ono Haris rekao, "Hrvatska mora znati da ce BiH postojati i narednih 100 godina.", prema tome, sve je jasno.

To kralju!!!

:bih:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Znash kad ces se izgraditi luka u Neumu kad se napravi katedrala u naselju Hrasno veca nego ona u Mostaru...:D.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Neki Hrvati kojim je nacionalizam zavladao citavim 'mozgom' ne zele 'Muji' davati pasose, a zasto onda da mi zelimo da takva gamad prolazi kroz Krajinu. Kuzhis sad
Nisam se mogla spojiti na forum da ti odgovorim, ali reci mi da li sam ja gamad samo zato što ne želim razmišljati o tome da li mi je putovnica istekla dok se vozim po vlastitoj državi? Kolika je vjerojatnost da bi ti dao prednost izgradnji autoputa u susjednoj državi prije nego u svojoj? Ne moraš mi odgovoriti, znam odgovor.
mojsije

Post by mojsije »

vi bosanci šte čudne biljke
mi vama nevaljamo(kažete nacionalisti) jer nismo gradili autocestu kroz vašu državu svojim novcem
pa dobro jeste vi normalni
tko vama brani, gradite gdje hoćete i kad hoćete
Fair Life

Post by Fair Life »

mojsije wrote:vi bosanci šte čudne biljke
mi vama nevaljamo(kažete nacionalisti) jer nismo gradili autocestu kroz vašu državu svojim novcem
pa dobro jeste vi normalni
tko vama brani, gradite gdje hoćete i kad hoćete
Ko vas hebe...

Imamo mi svoj put Vc... jasta brate slatki.

PS...Ako vam Bosmal bude radio most u BiH ce svi klepnuti usima... nece se ni jedna cuti protiv.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Fair Life wrote: Ko vas hebe...

PS...Ako vam Bosmal bude radio most u BiH ce svi klepnuti usima... nece se ni jedna cuti protiv.
Oplakah :lol: :lol: :lol:
mojsije

Post by mojsije »

Fair Life wrote:
napreduje taj 5c , što jest jest
morti

Post by morti »

Ko vas hebe...

:lol: :lol: :lol: ...dobra...
a ti jarane nisi skonto... :D
zzzzz

Post by zzzzz »

mojsije wrote:
Fair Life wrote:
Napreduje posto ste nam vi i istocne komsije razvalili drzavu i buducnost. Da je pravde ko' sto nije i da imamo malo odgovornije ljude u vlasti od ovih sto imamo, gradili bi mi puteve od vase i srbijanske ratne odstete.

Najsmjesniji su mi Bosanci koji se dive uspjesima Hrvatske koja je svoje probleme manjina, rijesila preko ledja BiH. Izvezli su nam svoje probleme koristeci se svojim uticajem na hercegovacke Hrvate (koji i dan danas stavljaju interese Hrvatske ispred interesa BiH pa makar i sebi na stetu) i sad bi ja trebao biti odusevljen njihovim uspjesima.

U tom vasem kocoperenju nemojte nikad zaboraviti da Bosna nije uradila sto je uradila, vi bi jos uvijek imali plave sljemove umjesto auto-puta.

Ono sto je najvaznije BiH treba da trazi zastitu svojih interesa na medjunarodnom sudu ukoliko susjedna drzava nije spremna na dzentlmenski sporazum. Da nisu na to spremni znamo iz iskustva jer na BiH gledaju kao na nekakvu koloniju.
mojsije

Post by mojsije »

zzzzz wrote: Ono sto je najvaznije BiH treba da trazi zastitu svojih interesa na medjunarodnom sudu ukoliko susjedna drzava nije spremna na dzentlmenski sporazum.
pa dobro šta vi hoćete , da gradimo cestu kroz Neum rekli bi da imamo teritorijalne pretenzije na vas , mi se maknemo i gradimo most i opet nevaljamo .
zzzzz wrote: Da nisu na to spremni znamo iz iskustva jer na BiH gledaju kao na nekakvu koloniju.
Kad vidim koliko ste pametni bolje ne zaslužujete.
Primjer :
Za dio auteste koji bi prolazio krou teritorij BiH a gradila i financirala Hrvatska BiH vlada predlaže da tu dionicu koristi Hrvatska 20 godina a onda postaje vlasništvo BiH.
Pa jeste vi normalni pa mislite da se uložena lova za autoput kroz onu vukojebinu može vratiti za 20g. s obzirom na gustoću prometa.
Gradit čemo kad hoćemo i gdje hoćemo a sigurno se neće vas pitati.
zzzzz

Post by zzzzz »

mojsije wrote: Kad vidim koliko ste pametni bolje ne zaslužujete..
Nek ste nam vi pametni, Krleza je rekao "sacuvaj me boze hrvatske kulture" a ja bi dodao i pameti.
mojsije wrote: Primjer :
Za dio auteste koji bi prolazio krou teritorij BiH a gradila i financirala Hrvatska BiH vlada predlaže da tu dionicu koristi Hrvatska 20 godina a onda postaje vlasništvo BiH.
Pa jeste vi normalni pa mislite da se uložena lova za autoput kroz onu vukojebinu može vratiti za 20g. s obzirom na gustoću prometa..
Prije svega reci o kojem auto-putu se radi, o kojoj to vukojebini i kakvih 20 godina. U takve detalje se nikad nije ulazilo
mojsije wrote:Gradit čemo kad hoćemo i gdje hoćemo a sigurno se neće vas pitati.
Nemoj biti tako siguran, bar sto se ovog mosta tice i koridora Vc. Ovo prvo bi, kao sto rekoh, trebalo dobiti svoj epilog na medjunarodnom sudu.
sanaman

Post by sanaman »

Volio bih da mi neko argumentovano objasni, kako to BiH ima namjeru na napravi luku ... pa ljudi nije to trgovina mjesovite robe da se eto nekom cefne pa napravi luku ...

A drugo pitanje jeste, kako posluju luka Ploce i luka Bar ... koliko doprinose u budzet svojih drzava ... hocu pitati koliku korist imaju ... eto pa mi pametni Bosanci bi da turimo i jos jednu luku izmjedju te dvije... kome ?

A o drugoj infrastrukturi da ne pricamo, koja je za to potrebna... umjesto da to malo mora sto imamo iskoristimo za turizam ... bez ekoloskih posljedica tj. sigurno nece tankeri ostavljati svoj otpad u luci ... a kamoli da nesto iscuri u more...zivio turizam u Neumu

ljudi budimo realni i ohladite malo...

A Boze moj, svako je gazda u svojoj kuci... nego pitam se samo ako se BiH zali ... i Hrvatska podigne taj most na potrebnu visinu...na sta cemo se onda zaliti... :D
Jasho

Post by Jasho »

S obzirom kakve političare imamo Hrvati mogu bez problema da grade taj most! Ako bude trebalo naši će im političari za šaku Eura pokloniti i dio naše obale. Našim političarima nije u interesu napredak i razvoj BiH, već da su njihovi džepovi puni do vrha! Ako treba uništiti BiH, da bi napunili svoje džepove oni će to i da urade!
zico

Post by zico »

Code: Select all

[quote]

Ma vidim ovdje sve frca od strucnjaka za pomorsko pravo :D 

Jarane moj ,ja bih cak i volio da mozete odgoditi gradnju tog mosta jer 
 msilim da ne trebamo zuriti sa tim mostom iako ga u doglednoj bududcnosti smatram potrebnim....

Sto se tice izlaza na otvoreno more ne lupetajte...Hrvatska Vam moze dok si rekao keks zahebati planove o  luci proglasavanjem ekoloske zone
 u tom podrucju koje u biti i jeste zasticeno podrucje....
BiH kao i Slovenija na sjeveru imaju pravo ...zapamti sada ovo :

NA NESKODLJIVI PROLAZ KROZ HRVATSKO TERITORIJALNO MORE...
 Isto je i sa cestovnim prolazom i nitko to prema svim medjunarodnim poveljama ne moze zabraniti...

Ali Hrvatska ima pravo definirati koja vrsta tereta moze prolaziti 
  kroz teritorijalne vode.Teret koji bi prolazio kroz eventualnu luku 
 Neum bi bio namjenjen teskoj industriji u BiH i samim time do jaja skodljiv...
 Tako npr. nitko ne moze natjerati suverene zemlje da propuste nuklearni 
 otpad kroz svoju cestovni infrastrukturu tako nikto u Hrvatskoj nece ugroziti svoje interese i dopustiti prijevoz  opasnog materijala ....[/quote]
Uh

Post by Uh »

JOJ,,,,,,kakvih se gluposti nacitah,,,,,,,,ama bolan komsija gdje ces ti zaustavit mene da probijem vrata u moju avliju.

Za praviti luku u Neumu, BiH nema lovu. Bolje je da brodovi dolaze u Ploce, jer tamo postoji luka, a Neum nek ostane turisticki za bosance i hercegovce, da ne kvare svoje more praveci luku.

Enivej, to bi bilo kao, bridj over trobld vater :lol:
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

felichi wrote:
Zadig wrote:ko zna, mozda planiraju neki BIH nosac aviona, da se nadje ako zatreba.
:D
mozda premjeste onaj nosac sa miljacke u jadran :lol: :lol:

a za bih u EU, bice malo i 20
bas zato hrvatska gradi ovaj most
misli li neko sta ce biti kada hrvatska ode u EU za par godina?????

na doljanima ce nam trebati schengen viza!!!!

znaju to hrvati jako dobro, a mi znamo kako je cekati pred ambasadom :roll:

Divim se tvojoj pameti,Rvacka ce u Evropu za godinu-dvije BiH ni za 20,po cemu je to Rvacka ispred BiH po postivanju ljudskih prava i prava manjina, po broju ratnih zlocinaca koje sakriva,po broju propalih preduzeca,po vanjskom dugu(koji ce ova glupost od mosta jos vise povecati),po nerijesenim granicnim sporovima sa susjednim zemljama(Slovenijom i BiH),po slobodi medija,po svercu droge na zapad,po trafickingu ljudi na zapad ,itd.
Ulazak u Evropu i Evropa sama nije nikakva igra odredzenih pravila,nego samo interes evropskih velikih sila,ako njima nesto odgovara onda sve moze(pregovori sa Srbijom kojoj je 30% teritorija okupirano( Kosovo) a ako im ne odgovara onda nista ne moze.Sad im je izgleda u interesu da u Evropu udze,ne Rvacka, ne Srbija,ne BiH nego zapadni Balkan(ja lijepa li izraza,sve donedavno,nisam ni znao da zivim na zapadnom Balkanu).Tako da cemo u Evropu zajedno Rvacka,Srbija i BiH.
Sjetiti se treba da je Slovenija proglasila nezavisnost 25.6.1991,Rvacka ,mislim u jesen iste godine,BiH tek u martu 1992 ali smo svi zajedno primljeni u UN isti dan,6.4.1992.
Sto se mosta tice neka prave ,ko svoj ali mora biti takav da onaj najveci americki nosac moze doci do Neuma(trebace kad se Ameri i Britanci budu iskrcavali). :D
A u Neumu treba napraviti luku i to samo za naftne tankere,da zagadimo sve oko sebe.A ko nam moze zabraniti da zagadzujemo vlastite teritorijalne vode. :D
simster

Post by simster »

Alfons Kauders wrote:
felichi wrote:
Zadig wrote:ko zna, mozda planiraju neki BIH nosac aviona, da se nadje ako zatreba.
:D
mozda premjeste onaj nosac sa miljacke u jadran :lol: :lol:

a za bih u EU, bice malo i 20
bas zato hrvatska gradi ovaj most
misli li neko sta ce biti kada hrvatska ode u EU za par godina?????

na doljanima ce nam trebati schengen viza!!!!

znaju to hrvati jako dobro, a mi znamo kako je cekati pred ambasadom :roll:
Nemoj tako, ima ovdje ljudi koji vjeruju Terzicu i inim kretenima koji najavljuju ukidanje viza cesce nego sto Esad Kirlic najavljuje suncano vrijeme. :D

Neka ljudi grade, kad znaju i mogu, nisu ko' mi, bijednici koji nisu u stanju ni da asfaltiraju magistralne puteve kako treba... :roll:

Sve nesto kontam da je sva ova prica u biti zavist... Da komsiji crkne krava... :D
ti si ocigledno hrvat, posjedujes putovnicu i hrvatsku dozivljavas kao svoju zemlju, to sto si iz bih samo moze da jos uveca tvoju ljubav prema hrvatskoj jer znas da tvoji b-h sugradjani ne uzivaju ista prava u hrvatskoj kao ti, zbog pogresnih krvnih zrnaca, tako da si neka vrsta povlastene elite. dok ti u orebic palis u svoju zemlju, njima ce uskoro trebati viza, o imovinsko-poreznim i svim drugim pravima i da ne govorim. a za bonus, tebi most prave hrvatski hrvati, bih ti dodje kao rezidencija u kojoj iako si prava manjina uzivas konstutivnost a hrvatska kao ti je domovina, i to samo par sati voznje uskoro i autocestom. fino za tebe komsija, ali zasto bi nekoga ko ne ljetuje u penzionerskom orebicu za to bolilo dupe vise nego za mogucnost da za 50 godina u neum uplovi brod sa jarbolom od 36 metara?
simster

Post by simster »

BigusDickus wrote:
Orion wrote:...izgradnja mosta takodjer bi znacila i potpuno zamiranje neuma kao turistickog odredista.
...
Ovo bi bilo istina, da nam sada vecina turista dolazi u Neum, brodovima visokim preko 35 metara... :shock: :D
kako si ti glup.
Post Reply