BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
Milena3
#6126 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
site za prikaz domaćih proizvoda koji su na akciji u marketima u BH klikni
-
boshniak
#6127 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Kafu Brazil proizvodi domaća kompanija Eurovip, mislim da bi trebalo bar provjeriti takve činjenice prije ovakvih objava i eventualnog nanošenja štete brendu i kompaniji. Osim ako se Hercegovačke firme više ne smatraju domaćim.Danijel2 wrote:
-
Danijel2
#6128 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
zapadno hercegovačke se ne smatraju dokle god njihovi uposlenici zajedno sa većinskim hrvatskim stanovništvom koje živi na tim područjima bivše Herceg-Bosne glasaju za tuđman-boban-ćovićev HDZ i zajedno sa prosrspkim separatistima rade na rasturanju države BH sa tradicijom od Karadžordževa 1991. i začetnika njofra-slobo, preko boban-karadžića do najnovijeg dvojca koji hara po istim stazama separatizma, ćović-dodik

-
emirolini
#6129 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Da li se firme nastale utajom poreza, pljackom humanitarnih konvoja i konstantnom podrskom poslijeratnom programu uzpa mogu nazvati "domacim"?
-
vlado99
#6130 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
i dan danas udruženi sa politikom i organizovanom bandom državnih službenika i lobista prosrskohrvatskih separatista uspjevaju da oštete državu i građane
Uvoz iz Hrvatske i Srbije: Kako je na bh. carini "nestalo" tri milijarde KM robe
U prilog tezi o "prljavim poslovima" radnika na carinama govori i nedavno hapšenje koje je izvela SIPA u okviru akcije kodnog naziva "Brend"
Zvanični podaci o uvozu u BiH iz Hrvatske i Srbije značajno se razlikuju ovisno o tome ko ih prezentira, statističke agencije i ministarstva iz BiH ili susjednih zemlje. Nije u pitaju greška niti razlika u sistemu unosa podataka, nego svjesno umanjivanje stvarnog finansijskog poslovanja kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.
Nedavno je Porezna uprava FBiH u okviru prezentacije svog rada iznijela i zanimljiv podatak koji se tiče uvoza u našu zemlju za 2016, 2017. i devet mjeseci 2018. godine, a čiji su izvor Agencija za statistiku BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te podatke o izvozu iz Srbije, odnosno Hrvatske u našu zemlju, koje objavljuju njihove statističke agencije.
Indikativno je da se u navedenom periodu Srbija registrovala izvoz u BiH od oko 3,3 milijarde eura, ali je na bh. strani evidentiran uvoz manji za oko 550 miliona eura, odnosno oko milijardu maraka. Ako se ima u vidu da se PDV plaća prilikom uvoza po stopi od 17 posto, logično se postavlja pitanje da li je na ovu razliku plaćen PDV u iznosu od oko 170 miliona maraka.
Ova razlika još je veća kada je u pitanju roba iz Hrvatske, i iznosi oko milijardu eura, odnosno nešto manje od dvije milijarde maraka, tako da je u ovom slučaju upitna uplata PDV-a od oko 340 miliona KM.
Ovaj kriminal ne dešava se sam po sebi, nego je omogućen neučinkovitom kontrolom granice. Ili je roba prokrijumčarena, odnosno izbjegla carinski nadzor, ili je neko od carinskih službenika nepravilno odnosno nerealno utvrđivao vrijednosti uvezene robe.
U prilog tezi o "prljavim poslovima" radnika na carinama govori i nedavno hapšenje koje je izvela SIPA u okviru akcije kodnog naziva "Brend".
Po nalogu Tužilaštva BiH krajem februara uhapšeno je 11 carinskih radnika, uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIOBiH), zaposlenih na graničkim prijelazima Gradiška, Orašje i Šamac.
- Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, a osumnjičeni su da su tokom prošle i ove godine protuzakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe u BiH propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obavezni vršiti. Na navedeni način, ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH. Osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je.
https://faktor.ba/vijest/uvoz-iz-hrvats ... robe/25946
Uvoz iz Hrvatske i Srbije: Kako je na bh. carini "nestalo" tri milijarde KM robe
U prilog tezi o "prljavim poslovima" radnika na carinama govori i nedavno hapšenje koje je izvela SIPA u okviru akcije kodnog naziva "Brend"
Zvanični podaci o uvozu u BiH iz Hrvatske i Srbije značajno se razlikuju ovisno o tome ko ih prezentira, statističke agencije i ministarstva iz BiH ili susjednih zemlje. Nije u pitaju greška niti razlika u sistemu unosa podataka, nego svjesno umanjivanje stvarnog finansijskog poslovanja kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.
Nedavno je Porezna uprava FBiH u okviru prezentacije svog rada iznijela i zanimljiv podatak koji se tiče uvoza u našu zemlju za 2016, 2017. i devet mjeseci 2018. godine, a čiji su izvor Agencija za statistiku BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te podatke o izvozu iz Srbije, odnosno Hrvatske u našu zemlju, koje objavljuju njihove statističke agencije.
Indikativno je da se u navedenom periodu Srbija registrovala izvoz u BiH od oko 3,3 milijarde eura, ali je na bh. strani evidentiran uvoz manji za oko 550 miliona eura, odnosno oko milijardu maraka. Ako se ima u vidu da se PDV plaća prilikom uvoza po stopi od 17 posto, logično se postavlja pitanje da li je na ovu razliku plaćen PDV u iznosu od oko 170 miliona maraka.
Ova razlika još je veća kada je u pitanju roba iz Hrvatske, i iznosi oko milijardu eura, odnosno nešto manje od dvije milijarde maraka, tako da je u ovom slučaju upitna uplata PDV-a od oko 340 miliona KM.
Ovaj kriminal ne dešava se sam po sebi, nego je omogućen neučinkovitom kontrolom granice. Ili je roba prokrijumčarena, odnosno izbjegla carinski nadzor, ili je neko od carinskih službenika nepravilno odnosno nerealno utvrđivao vrijednosti uvezene robe.
U prilog tezi o "prljavim poslovima" radnika na carinama govori i nedavno hapšenje koje je izvela SIPA u okviru akcije kodnog naziva "Brend".
Po nalogu Tužilaštva BiH krajem februara uhapšeno je 11 carinskih radnika, uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIOBiH), zaposlenih na graničkim prijelazima Gradiška, Orašje i Šamac.
- Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, a osumnjičeni su da su tokom prošle i ove godine protuzakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe u BiH propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obavezni vršiti. Na navedeni način, ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH. Osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je.
https://faktor.ba/vijest/uvoz-iz-hrvats ... robe/25946
-
boshniak
#6131 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Znaci banovali smo domace proizvodjace iz RSa, iz hercegovine, sta nam ostaje. I bosnjo se ljuti kad mu neko kaze da zivi u rezervatu od 23%, a zapravo sam sebe ogradjuje u vlastitoj drzavi. Proizvodjaci iz bilo kojeg dijela BIH za mene su jednaki, i nije mene i moje sugradjane unazadio ni covic ni dodik vec SDA i druge probosnjacke svete partije. Ni po cemu se SDA ne razlikuje od druga dva etno (interesna) bloka. Gradjansku BIH i gradjanski blok ne spominjem to je utopija i stvoreni su da budu vjecna opozicija, cak i kad dobiju izbore oni idu u opoziciju.Danijel2 wrote:zapadno hercegovačke se ne smatraju dokle god njihovi uposlenici zajedno sa većinskim hrvatskim stanovništvom koje živi na tim područjima bivše Herceg-Bosne glasaju za tuđman-boban-ćovićev HDZ i zajedno sa prosrspkim separatistima rade na rasturanju države BH sa tradicijom od Karadžordževa 1991. i začetnika njofra-slobo, preko boban-karadžića do najnovijeg dvojca koji hara po istim stazama separatizma, ćović-dodik
-
vlado99
#6132 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
gdje su te slagali o 23%
na herceg bosna forumu ili nekom srpskom
možeš li mi pokazat tih 23%
-
boshniak
#6133 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Na 30.6% ukupne teritorije uključujući i RS bosnjaci čine većinu ako te baš interesuje, to nije tema ovog foruma, već lažni bosnjacki patriotizam gdje se pod domaće smatra samo bošnjačko, nema veze što je plata u Bingu mizerna, što su uslovi rada robovlasnički, što je vlasnik ponosa bosnjacke mesne industrije Bajra zamalo uništio izvoz mesa iz BiH podvaljujući turcima ko zna šta, i ko zna šta tek nama podvaljuje, što su plata i uslovi rada u Violeti znatno bolji, al jok violeta je fuj fuj, Mlijekoprodukt četničko mlijeko, đeš to kupovat, a da pitaš bošnju da bira između rada u Violeti ili Bingu bilo bi Violeta ko iz topa.vlado99 wrote:gdje su te slagali o 23%
-
vlado99
#6134 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
33% samo FBH, onako da znaš
otvori ti bar piljaru pa nemoj bit robovlasnik, plaćaj 1000 KM platu
al hos u kurcu
lako je palamudit sa budžetske sise
al hos u kurcu
-
boshniak
#6135 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Znaš li da je 33% FBiH zapravo samo 16,82% ukupnog teritorija BiH, sad si sa 23% spao na 16.82%. Mada otprilike takav odgovor se i očekuje od BH 16.82% patriotevlado99 wrote:33% samo FBH, onako da znaš
al hos u kurcu
-
vlado99
#6136 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
jos kad bi ti razumio šta ti se kažeboshniak wrote:Znaš li da je 33% FBiH zapravo samo 16,82% ukupnog teritorija BiH, sad si sa 23% spao na 16.82%. Mada otprilike takav odgovor se i očekuje od BH 16.82% patriotevlado99 wrote:33% samo FBH, onako da znaš
al hos u kurcu
33% BH a dio je u FBH, to je poenta, odnosno da se ne računaju područja u manjem BH entitetu koja si ti spominjo, to je bila poenta
možda da ti nacrtam

-
mistek
#6137 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Pa dobro, ne tako davno gledao sam neko istraživanje o tome šta ljudi smatraju domaćim, da li je to BiH, FBiH, proizvodi s područja gdje vlastiti narod živi, jugoslovenski itd.
Helem, istraživanje je pokazalo, koliko se sjećam, da se u najvećoj mjeri domaćim smatra ono što proizvode Bošnjacima Bošnjaci, Srbima Srbi, Hrvatima Hrvati. I sve kako se širi krug, manje se smatra domaćim, mada su razlike bivale sve manje. Da pojednostavim, otprilike ovako: 100% Bošnjaka smatra domaćim ono što proizvode Bošnjaci u BiH, 70% Bošnjaka smatra domaćim ono što se proizvodu u FBiH, 50% ono što se proizvodi u BiH, te 30% sve jugoslovensko smatra domaćim. I među narodima nije bilo neke značajne razlike
I, mislim da je to i realno. Recimo ja posmatram nešto iz RS domaćim, ali kada ga stavim u omjer s nečim iz FBiH, uvijek mi je "jači" predznak domaće na ovom drugom. Da ne pričam da mi je bliže nešto iz Gradačca nego nešto iz Čapljine.
I, mislim da je to i realno. Recimo ja posmatram nešto iz RS domaćim, ali kada ga stavim u omjer s nečim iz FBiH, uvijek mi je "jači" predznak domaće na ovom drugom. Da ne pričam da mi je bliže nešto iz Gradačca nego nešto iz Čapljine.
-
boshniak
#6139 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Nista onda mijenjati naziv teme FBIH proizvodi siroke potrosnje, ili 30% (33%) FBiH proizvodi siroke potrosnje.
- jednonogi_Jack
#6140 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ili samo postiraš ono što misliš da fali. Nije zabranjeno.boshniak wrote:Nista onda mijenjati naziv teme FBIH proizvodi siroke potrosnje, ili 30% (33%) FBiH proizvodi siroke potrosnje.
-
Danijel2
#6141 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
a može i sliku apdejtat
novi update

novi update

- jednonogi_Jack
#6142 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Znamo je više napamet. Daj nešto novo.Danijel2 wrote:a može i sliku apdejtat![]()
novi update![]()
-
emirolini
#6144 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
A je li te ko pitao sta bi ti?boshniak wrote:Nista onda mijenjati naziv teme FBIH proizvodi siroke potrosnje, ili 30% (33%) FBiH proizvodi siroke potrosnje.
-
Danijel2
#6145 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
a da uzmeš naočarejednonogi_Jack wrote:Znamo je više napamet. Daj nešto novo.Danijel2 wrote:a može i sliku apdejtat![]()
novi update![]()
update podrazumjeva dva nova artikla na toj slici
čik pogodi koji
p.s.
i treba da se nauči napamet, a pogotovo da bude na pameti ii pred očima prilikom kupovine
- jednonogi_Jack
#6146 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ma ja ti slabo vidim, ali evo i sa naočalama vidim samo jedan novi proizvod.Danijel2 wrote: a da uzmeš naočare
update podrazumjeva dva nova artikla na toj slici
čik pogodi koji
Ili ti misliš i na ovaj donji red?
A to ti ne gledam, jer je crveno na semaforu, pa ne smijem.
Nego bi li ti nama učinio jednu uslugu? Na jednom od tvojih plakata stoje u zabranjenoj zoni Pionirove Minjon kocke.
E, u tvom kraju bi trebala biti domaća alternativa, ali nisam baš siguran ko to pravi, pa bi li nam nekad mogao dostaviti tu informaciju?

Skoro duplo su jeftinije od Pionirovih, a trebao bi biti domaći proizvod .
-
Danijel2
#6147 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
pod crvenim svjetlom možda trebaš gledat čak i više, da slučajno ne bi kupio
to je proizvod Piemonte d.o.o.
http://piemonte.ba/contact/
solidan trgovinski lanac TK, koji se bavi i proizvodnjom
nešto kao manji Bingo

to je proizvod Piemonte d.o.o.
http://piemonte.ba/contact/
solidan trgovinski lanac TK, koji se bavi i proizvodnjom
nešto kao manji Bingo

- jednonogi_Jack
#6148 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Znam za Piemonte. Erviks je njihova robna marka.
Fazon je u tome što, kao kod Binga, nešto sami proizvode, a nešto im neko drugi proizvodi.
Zato me interesuje je li ovo domaći ili uvozni proizvod.
Fazon je u tome što, kao kod Binga, nešto sami proizvode, a nešto im neko drugi proizvodi.
Zato me interesuje je li ovo domaći ili uvozni proizvod.
-
Danijel2
#6149 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
najbolje onda da njih same pitaš
iako ove minjon kocke liče na prepakovane Pionirove
kako god opet je bolje nego kupit original, em jeftinije, em marža ide Piemontie
a pošto ih već spominjemo. možda ne bi bilo na odmet da ponovimo "plakat"
ono... da se bolje zapamti
ove segredo doce niđe nać
mak zara samo u Merkatoru

iako ove minjon kocke liče na prepakovane Pionirove
kako god opet je bolje nego kupit original, em jeftinije, em marža ide Piemontie
a pošto ih već spominjemo. možda ne bi bilo na odmet da ponovimo "plakat"
ono... da se bolje zapamti
ove segredo doce niđe nać
mak zara samo u Merkatoru

- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#6150 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Cokolade tezak slucaj, nemamo zamjenske da ga jebes