BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nigdje.nikog

#26 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by nigdje.nikog »

kakavdanakneiskustvu wrote:nešto bez čega se ni jedno domaćinstvo ne može zamisliti,toaletni papir,a bih ima vrlo kvalitetan toaletni papir violeta
Mislim da bi ovdje trebalo uvesti neke propozicije. Violeta proizvodi jesu OK, jesu uspjesni na trzistu, jeste i brend...ali radi se o proizvodima na bazi UVOZNOG papira.
Isti slucaj je i sa, recimo, kafom. Mi mozemo imati sentimentalan odnos prema "domacoj" kafi iz Vispaka, ali kafa je kafa i zna se gdje raste.

A ova zemlja nije bez vlastitih proizvoda, baziranih na vlastitim resursima - plodovima.

TO SU BH PROIZVODI, hajmo se na to fokusirati.
bach

#27 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by bach »

nigdje.nikog wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:nešto bez čega se ni jedno domaćinstvo ne može zamisliti,toaletni papir,a bih ima vrlo kvalitetan toaletni papir violeta
Mislim da bi ovdje trebalo uvesti neke propozicije. Violeta proizvodi jesu OK, jesu uspjesni na trzistu, jeste i brend...ali radi se o proizvodima na bazi UVOZNOG papira.
Isti slucaj je i sa, recimo, kafom. Mi mozemo imati sentimentalan odnos prema "domacoj" kafi iz Vispaka, ali kafa je kafa i zna se gdje raste.

A ova zemlja nije bez vlastitih proizvoda, baziranih na vlastitim resursima - plodovima.

Pogrešnp. Domaći proizvod je proizvod koji je finaliziram i zapakovan u našoj zemlji. Papir je poluproizvod, no name stvar, međutim kada se preradi, on dobija ime i prezime, svoj KOD made in BiH 387.

Po toj logici, BMW, AUDI i Mercedes nisu njemački proizvodi jer se proizvode od afričkih ruda.

Skupi italijanski nmaještaj, iako je proizveden od bosanskih balvana, nije bosanski, on je italijanski namještaj.
BarbaDue

#28 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by BarbaDue »

nigdje.nikog wrote: A ova zemlja nije bez vlastitih proizvoda, baziranih na vlastitim resursima - plodovima.

Ovo je ipak prmocija BH proizvoda, jel' on 100%, 75% il' 45% domaca pamet i u kom procentu je od nasih resursa...to je ipak manje bitno...

Meni je najbitnije da nosi brojke 387
Shoshana

#29 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje

Post by Shoshana »

mima wrote:
Shoshana wrote: Nego, radi li jos uvijek trznica?
:shock:
Sta je cudno, draga Mima?
dariomiamigo

#30 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by dariomiamigo »

Image

burek je Jami :D i dobro kotira.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#31 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Toto »

Image
Shoshana

#32 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Shoshana »

dariomiamigo wrote: burek je Jami :D i dobro kotira.
A ni pivu, izgleda, nije mane :D
fini dečko

#33 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by fini dečko »

BarbaDue wrote:
nigdje.nikog wrote: A ova zemlja nije bez vlastitih proizvoda, baziranih na vlastitim resursima - plodovima.

Ovo je ipak prmocija BH proizvoda, jel' on 100%, 75% il' 45% domaca pamet i u kom procentu je od nasih resursa...to je ipak manje bitno...

Meni je najbitnije da nosi brojke 387
To je to, domaći je onaj koji ima barcode sa prva tri 387.
Atzzo

#34 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Atzzo »

Sarajevski Kefir - the best.
Fratris

#35 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Fratris »

Image

Jesam li ja jedini kojem je trebalo par minuta da primjeti da se na ovoj slici nalazi i nekakva flasa?
paral0c0

#36 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by paral0c0 »

Ja pijem kad sam u BiH samo Pepsi, zato sto to Sarajevska pivara toci.

Isto pijem Lipton ice-tea i to oni toce.
opet ja

#37 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by opet ja »

Fratris wrote:Image

Jesam li ja jedini kojem je trebalo par minuta da primjeti da se na ovoj slici nalazi i nekakva flasa?
nisi, ja sam zensko pa sam imala isi problem :D :lol:
opet ja

#38 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by opet ja »

dariomiamigo wrote:Image

burek je Jami :D i dobro kotira.
3l pive...jel' to za dan? :D
nigdje.nikog

#39 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by nigdje.nikog »

bach wrote:
nigdje.nikog wrote:
Pogrešnp. Domaći proizvod je proizvod koji je finaliziram i zapakovan u našoj zemlji. Papir je poluproizvod, no name stvar, međutim kada se preradi, on dobija ime i prezime, svoj KOD made in BiH 387.
Po toj logici, BMW, AUDI i Mercedes nisu njemački proizvodi jer se proizvode od afričkih ruda.
Skupi italijanski nmaještaj, iako je proizveden od bosanskih balvana, nije bosanski, on je italijanski namještaj.
Ajmo se ovako dogovoriti - domaci proizvod je onaj proizvod u cijoj cijeni domaci rad i sirovina participira 2/3.
U pravu si za italijanski namjestaj - on moze biti sav od uvoznog drveta, ali u njegovoj cijeni 70% ide dizajneru, 30% materijal, ruke i ostalo.

Ako je slican slucaj sa violeta papirom - priznajem, pogrijesio sam.
fini dečko

#40 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by fini dečko »

nigdje.nikog wrote:
bach wrote:
nigdje.nikog wrote:nešto bez čega se ni jedno domaćinstvo ne može zamisliti,toaletni papir,a bih ima vrlo kvalitetan toaletni papir violeta
Pogriješio i jesi. Papir jeste uvozni, sve ostalo je hercegovačko :D . Radna snaga, energija, dodatna vrijednost proizvoda, itd. itd. Postoji zavod (neznam baš tačan naziv) koji je mjerodavan i koji po određenoj formuli dozovljava da je neki proizvod BH i da ima EUR1, koji je dokaz da je preferencijalnog bosanskohercegovačkog porijekla. Ovo imaju Violetini proizvodi i kada se izvoze u EU, Iran ili šta ti ja znam tretira se kao BH proizvod.
Ajmo se ovako dogovoriti - domaci proizvod je onaj proizvod u cijoj cijeni domaci rad i sirovina participira 2/3.
U pravu si za italijanski namjestaj - on moze biti sav od uvoznog drveta, ali u njegovoj cijeni 70% ide dizajneru, 30% materijal, ruke i ostalo.

Ako je slican slucaj sa violeta papirom - priznajem, pogrijesio sam.[/quote]
neshto

#41 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by neshto »

odlična tema :bih:

fakat kad vidim listu do sada, imamo proizvoda, nije šala...

eo mog favorita:

Image
nigdje.nikog

#42 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by nigdje.nikog »

Fratris wrote: Jesam li ja jedini kojem je trebalo par minuta da primjeti da se na ovoj slici nalazi i nekakva flasa?
Ja jos uvijek imam problem sa primjecivanjem flase

Image
seldzuk

#43 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by seldzuk »

http://www.bajra.ba/
Ja boljih hrenovki nisam probao od Bajrinih, bolje su mi i od Cekinovih.
Evo logo
Image
Bajra d.o.o., Travnik
seldzuk

#44 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by seldzuk »

Eko med farma "En Nahl",Hamzalija Hatibović: U BiH se uvozi smeće!
Ponedjeljak, 22 Juni 2009
KKD: Kako trenutno ocjenjujete bh. tržište kada je u pitanju industrijska oblast kojom se bavite?

Eko med farma "En Nahl",Hamzalija Hatibović: Negativno! Razlog su lobiji koji egzistiraju na domaćem tržištu. U BiH uvozi se sve i svašta. Primjer je prošla godina kada je u svijetu bila velika nestašica meda. U to vrijeme na policama bh. trgovina mogli ste naći tone meda! Naš narod se truje i protiv toga se moramo boriti!

KKD: Šta biste promijenili i kakve mjere je potrebno uvesti da bi se olakšalo domaćim proizvođačima ?

Eko med farma "En Nahl",Hamzalija Hatibović:Potrebno je raditi na nabavci tehnologije za razvoj privrede u svim industrijskim oblastima. Modernizacija tehnologije je jedan od uslova za bh. privredni progres.

KKD: Šta mislite o navali inostranih marketing giganata na bh. tržište i kako se boriti sa konkurencijom?

Eko med farma "En Nahl",Hamzalija Hatibović: Činjenica je da ima puno više marketinga na našim TV ekranima inostranih proizvođača nego domaćih. Jako je skupo reklamiranje a većina naših privrednika ulaže u proizvodnju pa malo ostaje za marketing. Jedini i najispravniji način borbe sa konkurencijom je kvalitet!

KKD: U kojem smislu bi država trebala pomoći da se zaštite domaći proizvođači?

Eko med farma "En Nahl",Hamzalija Hatibović: Uvođenjem poticaja za poljoprivrednike koji bi bili približne visine kao što imaju privrednici u susjedstvu.

KKD:A građani?

Eko med farma "En Nahl",Hamzalija Hatibović: Prvo se građani moraju educirati i spoznati šta znači kvalitet i kvalitetan proizvod. nauka je dokazala da je 10 grama pravog meda bolje od 100 kila neke tvorničke prerađevine. Građani se truju kupujući jeftiniji lažni med a toga nisu ni svjesni!

KKD:Predstavite u nekoliko rečenica Vašu firmu

Eko med farma "En Nahl",Hamzalija Hatibović:Porodično pčelarstvo Hatibović postoji više od 200 godina. Porodična tradicija se prenosila sa koljena na koljeno. Iz godine u godinu tradicija je unapređivana najnovijim dostigućima. Danas, porodično pčelarstvo Hatibović čine Hamzalija Hatibović, njegova žena, dvije kćerke, zet i unuk koji vode kontigent od 300 košnica i svaki dan se taj broj uvećava. Osim bavljenja pčelarstvom, porodično pčelarstvo Hatibović se bavi komplementarnom medicinom. Koristeći tradicionalna znanja i produkte Majke Prirode kao i najnovija svjetska dostignuća iz oblasti medicine, farmacije, biohemije, biologije i hemije proizvodimo prirodne medikamente na bazi eko pčelinjih i biljnih proizvoda. Osim medikamenata, porodično pčelarstvo Hatibović je od strane Apimondije certificirano za terapeutske masaže medom i pčelinjim otrovom, apipunkturu kao i apifitoterapiju.

Porodično pčelarstvo Hatibović je od 1.januara 2008.god. član svjetske federacije pčelarskih asocijacija-Apimondije i od tada oni prate naš rad koji je ocijenjen da je po najvišim svjetskim standardima-od proizvodnje meda, polena, perge, matične mliječi,propolisa, pčelinjeg otrova i još 10 pčelinjih proizvoda, svih vrsta terapija i masaža kao i proizvodnje pčelinjih društava, matica i sl.

Našim medikamentima već preko 200 godina liječimo sve vrste bolesti- od najmanjih gripa pa sve do najtežih tumornih, koštanih i kožnih oboljenja. Spisak raznoraznih bolesti koje liječimo je pa čak previše dug ali ćemo nabrojati neke od najčešćih oboljenja s kojima se susrećemo. Među njima su: upala grla i krajnika, upala pluća, razni karcinomi, tuberkoloza, ciroza jetre, rak debelog crijeva, sva oboljenja štitne žlijezde ( hormonalni poremećaj, topli i hladni čvorići, itd.), angina pectoris, gastritis, bronhitis, nervoza, dijabetes, sve vrste rakova, tumora, reuma, reumatski artritis, osteoporoza, osteoartritis, psorijaza i sva druga kožna oboljenja i oboljenja koja su još uvijek veoma zagonetna za nauku-multipleks skleroza, Alzhajmer, Parkinson, i još mnoga druga oboljenja.
http://www.kupujmodomace.ba/index.php?o ... &Itemid=82
latinalover

#45 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by latinalover »

nema kod nas puno dobrih proizgvoda..ja od kako studiram ekonomiju trudim se da kupujem domace, ali nekad jednostavn one ide..milkosova pavlaka nije losa, ali ne moze se porediti sa dukatovom..niti jedna druga... :D

al vlada je takoja spreecava napredak naase privrede...kad papak dodje na vlast briga njega napredak drzave ,bitno je samo da uzme sto vise u djep od snabdjevaca proizvodjaca i ostalih ino kapitalaca koji hoce da udju na ovo jadno trziste..
mogli bismo imati grijanje d ane placamo za to nikako, al ne moze doci do toga jer su politicari podmiceni da uvoze plin....da bi se od naroda otimalo...a koliki nam je potencijal proizvodnje struje..mogil bismo sesvi grijati na struju i da je opet imamo za izvoz koliko nam volja

sadkad bude dodjela kokncesija za mini hidroelektrane ,sv ece opkupiti hrvati..i to oni iz HR a ne ovi "bosanski hrvati"
nigdje.nikog

#46 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by nigdje.nikog »

Ako je rijec o domacem, ne znam zasto, ali meni je nesto sto se zove "DUKAT" nekako blize od necega sto se zove "EN NAHL".

Je li do mene?
ružmarin-a

#47 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by ružmarin-a »

nigdje.nikog wrote:Ako je rijec o domacem, ne znam zasto, ali meni je nesto sto se zove "DUKAT" nekako blize od necega sto se zove "EN NAHL".

Je li do mene?
Etimološki:

1. (dukat od ital. ducato (mletačkinovac), ko zna italijanski neka potvrdi

2. En Nahl (sura. pčele, čovjek dao ime svojoj firmi, ja mogu reći mašaAllah kakoje lijepo ime dao firmi

istobih reklai za bilokoga drugog (npr Nojeva barka - brodogradnja, simbolika spasenja i long-lasting-a)

3.Pitanje: Jes' ti sinko Talijan :roll:
detroit-mercy

#48 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by detroit-mercy »

Fratris wrote: Onemogući smajliće
Ne prikazuj automatski URL-ove kao linkove
Obavijesti me kad odgovor bude postan
Gdje nadjose ovakve prirodne jabuke, vidis se zdrava hrana 1/1.
nigdje.nikog

#49 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by nigdje.nikog »

ružmarin-a wrote:
Etimološki:
1. (dukat od ital. ducato (mletačkinovac), ko zna italijanski neka potvrdi
2. En Nahl (sura. pčele, čovjek dao ime svojoj firmi, ja mogu reći mašaAllah kakoje lijepo ime dao firmi
istobih reklai za bilokoga drugog (npr Nojeva barka - brodogradnja, simbolika spasenja i long-lasting-a)
3.Pitanje: Jes' ti sinko Talijan :roll:
هل أنت عربي؟
Vitamin C

#50 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Vitamin C »

Možda to i nije proizvod, ali voda je nešto najbolje što Bosna nudi. Ne flaširana, ne kisela, već obična voda.
Post Reply