BiH porezni sistem
-
Pmusa
#1 BiH porezni sistem
Zanima me da li bi neko mogao da mi pojasni malo nas porezni sistem.
Sta se sve oporezuje licni dohodak, nekretnine ,poljeprivredna dobra,porez na luksuz , hrana, alkohol ... ???
I na kraju kako se taj novac djeli , koliko ide na skolstvo ,zdravstvo i ostale socijalne djelatnosti.
Unaprijed hvala.
PS. Moze i dobar link
Sta se sve oporezuje licni dohodak, nekretnine ,poljeprivredna dobra,porez na luksuz , hrana, alkohol ... ???
I na kraju kako se taj novac djeli , koliko ide na skolstvo ,zdravstvo i ostale socijalne djelatnosti.
Unaprijed hvala.
PS. Moze i dobar link
-
Drug_Tito
Obicno mi neko iz BiH dobaci, "sto se vi iz dijaspore ne placate porez BiH"? Koji porez da placam. Ako trebam da placam porez onda u toj drzavi trebao bi zivjeti, zar ne? Takvim obicno onda kazem vi placajte moj u Americi a ja cu vas u BiH, tako je fer. Iako necu nikome dati da placa moj porez jer do sada sam stalno dobivao svoj porez nazad
.
-
bosna forever
Druze Tito, malo si se zajefrkao.
Samo mali dio poreza koji si platio Americkoj vladi, drzava ti je tako velikodusno vratila nazad. Ostatak ti nisu ni ponudili.
Sta je sa porezom koji svakodnevno placas u trgovini, te porezom na nekretnine (sve sto si prijavio na kraju godine - Schedule A, samo je zbir troskova koji smanjuje tvoju ukupnu zaradu koja se kasnije oporezuje).
Od svog tog placenog poreza, ti zapravo nemas ama bas nista, te tako i socijalno osiguranje (da ne spominjem skolstvo ili zdravstvo) moras naknadno da placas; a i to ti tvoj predsjednik upravo obecava da neces moci iskoristiti kada za to dodje vrijeme.
Samo mali dio poreza koji si platio Americkoj vladi, drzava ti je tako velikodusno vratila nazad. Ostatak ti nisu ni ponudili.
Sta je sa porezom koji svakodnevno placas u trgovini, te porezom na nekretnine (sve sto si prijavio na kraju godine - Schedule A, samo je zbir troskova koji smanjuje tvoju ukupnu zaradu koja se kasnije oporezuje).
Od svog tog placenog poreza, ti zapravo nemas ama bas nista, te tako i socijalno osiguranje (da ne spominjem skolstvo ili zdravstvo) moras naknadno da placas; a i to ti tvoj predsjednik upravo obecava da neces moci iskoristiti kada za to dodje vrijeme.
-
rebus
#8 Re: BiH porezni sistem
Čovječe, ne da se to malo pojasniti...pogotovo oko podjele novca. Svaki nivo vlasti traži za sebe što više može. Tu leži razlog mnogih lutanja u ovom našem poreznom sistemu....sve do PDV-a. A, onda...Pmusa wrote:Zanima me da li bi neko mogao da mi pojasni malo nas porezni sistem.
Unaprijed hvala.
PS. Moze i dobar link
-
Drug_Tito
Znam da ne dobijem sve. Ali govorim o onome sto mi uzmu iz ceka. Ove godine su mi vratili 80%. Samo sam prosle godine platio porez i to $1.

Ne mislim na duge staze. Sta ce biti pojma nemam. Mozda si u pravu ili mozda je Bush u pravu. Trebao bi vas mozda slusati ali mi se neda. Ko ce znati gdje cu ja biti kada budem trebao da iskoristim to sve.a i to ti tvoj predsjednik upravo obecava da neces moci iskoristiti kada za to dodje vrijeme.