BiH ostaje bez novca iz dijaspore
-
gorkaz
#1 BiH ostaje bez novca iz dijaspore
BiH ostaje bez novca iz dijaspore
SARAJEVO - Sve zemlje jugoistočne Europe, pa tako i Bosna i Hercegovina, suočit će se u nadolazećem razdoblju sa značajnim smanjenjem transfera novca iz dijaspore, upozorili su eksperti bečkog Instituta za međunarodne ekonomije.
Prošle godine iseljenici diljem svijeta su transferirali 308 milijardi dolara u zemlje svoga podrijetla. Značajan iznos otpada upravo na balkansku regiju, odakle je veliki broj ljudi emigrirao prema zapadnoeuropskim i prekooceanskim zemljama.
Podaci o brojnosti bh. iseljeništva osciliraju i kreću se od 1,35 milijuna, koliko procjenjuju vlasti u Sarajevu, do 1,47 milijuna, što je procjena Svjetske banke. Kako god bilo, činjenica je da se iz godine u godinu povećavao iznos novčanih sredstava koje dijaspora legalnim transakcijskim putovima unosi u zemlju, piše Večernji list.
Prema podacima Centralne banke BiH, bosanskohercegovački građani su u 2003. godini primili 1,97 milijardi KM novčanih pošiljki zaposlenih u inozemstvu, dok je u 2007. godini po ovoj osnovi u BiH pristigla 2,71 milijarda maraka. Iako je očito da su tvrdnje iseljeničkih udruga o godišnjem «ubrizgavanju» u domovinu iznosa od nekoliko milijardi eura pretjerane, i državna Vlada priznaje kako je novac koji dolazi iz dijaspore značajan kotač u očuvanju kakve-takve ekonomske stabilnosti zemlje.Svjetska banka ističe da su iseljeničke novčane pošiljke u BiH gotovo jednake trgovinskom izvozu iz zemlje. Upravo je bh. iseljeništvo novčanim doznakama pokrivalo trećinu robnog deficita zemlje u razdoblju od 2004. do 2007. godine. Podaci Centralne banke BiH govore da je priljev novčanih pošiljki u posljednjih pet godina znatno veći, i to za oko 76 posto, nego što je neto priljev izravnih stranih ulaganja, a tri puta veći od transfera vladinom sektoru u BiH. Zbog toga bi smanjenje dotacija, prouzročeno svjetskom krizom, predstavljalo težak financijski udarac za BiH.
Volio bih da cujem one sto stalno frkcu na dijasporu, sta bi zabranili ama bas sve onim iz dijaspore pa i pravo na dolazak u BIH
SARAJEVO - Sve zemlje jugoistočne Europe, pa tako i Bosna i Hercegovina, suočit će se u nadolazećem razdoblju sa značajnim smanjenjem transfera novca iz dijaspore, upozorili su eksperti bečkog Instituta za međunarodne ekonomije.
Prošle godine iseljenici diljem svijeta su transferirali 308 milijardi dolara u zemlje svoga podrijetla. Značajan iznos otpada upravo na balkansku regiju, odakle je veliki broj ljudi emigrirao prema zapadnoeuropskim i prekooceanskim zemljama.
Podaci o brojnosti bh. iseljeništva osciliraju i kreću se od 1,35 milijuna, koliko procjenjuju vlasti u Sarajevu, do 1,47 milijuna, što je procjena Svjetske banke. Kako god bilo, činjenica je da se iz godine u godinu povećavao iznos novčanih sredstava koje dijaspora legalnim transakcijskim putovima unosi u zemlju, piše Večernji list.
Prema podacima Centralne banke BiH, bosanskohercegovački građani su u 2003. godini primili 1,97 milijardi KM novčanih pošiljki zaposlenih u inozemstvu, dok je u 2007. godini po ovoj osnovi u BiH pristigla 2,71 milijarda maraka. Iako je očito da su tvrdnje iseljeničkih udruga o godišnjem «ubrizgavanju» u domovinu iznosa od nekoliko milijardi eura pretjerane, i državna Vlada priznaje kako je novac koji dolazi iz dijaspore značajan kotač u očuvanju kakve-takve ekonomske stabilnosti zemlje.Svjetska banka ističe da su iseljeničke novčane pošiljke u BiH gotovo jednake trgovinskom izvozu iz zemlje. Upravo je bh. iseljeništvo novčanim doznakama pokrivalo trećinu robnog deficita zemlje u razdoblju od 2004. do 2007. godine. Podaci Centralne banke BiH govore da je priljev novčanih pošiljki u posljednjih pet godina znatno veći, i to za oko 76 posto, nego što je neto priljev izravnih stranih ulaganja, a tri puta veći od transfera vladinom sektoru u BiH. Zbog toga bi smanjenje dotacija, prouzročeno svjetskom krizom, predstavljalo težak financijski udarac za BiH.
Volio bih da cujem one sto stalno frkcu na dijasporu, sta bi zabranili ama bas sve onim iz dijaspore pa i pravo na dolazak u BIH
- madner
#2 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Pare posaljite, ne morate dolazit. 
- sheilak
#4 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
madner wrote:Pare posaljite, ne morate dolazit.
Da, nemojte se bez veze trosit'
-
gorkaz
#5 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Pa to i radimo za ne vidis?madner wrote:Pare posaljite, ne morate dolazit.
- madner
#6 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Nisam nikad vidio da ljudi pljuje pare, samo same dijasporce.gorkaz wrote:Pa to i radimo za ne vidis?madner wrote:Pare posaljite, ne morate dolazit.
Dakle problem je rijesen kompromisom.
Pare hocemo, ljude necemo.
-
gorkaz
#7 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Ma daj odmah da to rjesimo, imate li jos kakvih zelja? Posto danas ispunjavamo zelje.madner wrote:Nisam nikad vidio da ljudi pljuje pare, samo same dijasporce.gorkaz wrote:Pa to i radimo za ne vidis?madner wrote:Pare posaljite, ne morate dolazit.
Dakle problem je rijesen kompromisom.
Pare hocemo, ljude necemo.
- madner
#8 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Nemam, samo pare care.
Kakvo je stanje vani, morel se trpit?
-
gorkaz
#9 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Ako radis moze, ali mnogi ostaju bez posla, kako god okrenes bolje nego dole, naravno ako nisi od onih "ko je sta jamio, jamio".madner wrote:Nemam, samo pare care.
- madner
#10 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Ma stanje je ovdje lose pravo. Neki dan kad sam se vracao sa skijanja bas sam razmisljao da se ispalim.
Znaci da radim 30-45 sati sedmicno, pokrijem sve troskove i kurcim se blago do umjereno. Koju zemlju preporucujes? S tim da jel mora biti bolje od ovoga, znaci da se kurcim umjereno do pravo.
Znaci da radim 30-45 sati sedmicno, pokrijem sve troskove i kurcim se blago do umjereno. Koju zemlju preporucujes? S tim da jel mora biti bolje od ovoga, znaci da se kurcim umjereno do pravo.
- madner
#11 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Ma covjek mi sad rece da je svudje bolje.seka wrote:ostajte ovdjemadner wrote:Ma stanje je ovdje lose pravo. Neki dan kad sam se vracao sa skijanja bas sam razmisljao da se ispalim.
sunce tudjeg neba...
Nema dileme, ako je tako odma se pakujem samo da mi da kordinate za ispaljivanje.
Ljepa svaka je zemlja
- Blaka
#12 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Kako je krenulo, još ćemo mi njima slati pare 
- madner
#13 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Mojne mi kvarit zabavu seko, pa moram nekako prebrodit ovu tesku krizu do popodnevne kafe 
- Blaka
#14 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Ne ozbiljno, koliko sam primjetio po dolascima za uskršnje praznike, Skandinavija se još drži, dok su ovi Austrija, Njemačka, Holandija itd pravo grohnuli 
- madner
#15 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Ne znam, moji iz Svabije bolji nego ikad.
- madner
#16 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Nema viska, sve sto zaradim potrosim na izlaske, hranu i pice.
Valja veceras opet do 2 oooo.
Odkako je ova recesija svi poceli cugat.
Idi preko Madjarske, zaobidji Austrijance i Slovence.
Valja veceras opet do 2 oooo.
Odkako je ova recesija svi poceli cugat.
Idi preko Madjarske, zaobidji Austrijance i Slovence.
- black
#17 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
seka wrote:
ostajte ovdje
sunce tudjeg neba...
...ne przi kao nashe..
- madner
#18 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Mozda nije djaba, ali im je vino jeftino tako da se isplati. 
-
Mezzo-x
#19 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 02:52, edited 1 time in total.
- madner
#20 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Marmelan wrote:De Madner ne seri, sigurno sjedis u nekoj rupi u Minhenu, a tu glumis ``bogatog``sarajliju koji samo ide na skijanje i citav dan samo pije kafu.madner wrote:Mojne mi kvarit zabavu seko, pa moram nekako prebrodit ovu tesku krizu do popodnevne kafe![]()
![]()
Cuj bogatog Sarajliju. Pa ne idem u Kitzbul na skijanje nego na Bjelasnicu.
-
Mezzo-x
#21 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 02:51, edited 1 time in total.
-
mostarac
#22 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
ja bi dijaspori udario porez na ulazak u BiH, posebno ovima iz chemerike i NoVReske 
-
Mezzo-x
#23 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 02:51, edited 1 time in total.
- madner
#24 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
Sirokogrudno, ali ehto mene da mi bude bolje pa cu onda pricati ostalima kako sam bio.Marmelan wrote:Ah, jest mi te sada zao.madner wrote:Marmelan wrote: De Madner ne seri, sigurno sjedis u nekoj rupi u Minhenu, a tu glumis ``bogatog``sarajliju koji samo ide na skijanje i citav dan samo pije kafu.![]()
![]()
![]()
Cuj bogatog Sarajliju. Pa ne idem u Kitzbul na skijanje nego na Bjelasnicu.![]()
Odoh sada u Westunion banku da ti posaljem koju banku za Kitzbühel.
- tech10
#25 Re: BiH ostaje bez novca iz dijaspore
To odrade oni taksisti na aerodromu.mostarac wrote:ja bi dijaspori udario porez na ulazak u BiH, posebno ovima iz chemerike i NoVReske