BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#51 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by dr.gog »

zagazaga wrote: kazes da je dosta djece bez oceva i toga da se drzava placa glavom a negiras ljudima da se izjasnjavaju i osjecaju kako hoce i svrstavas ih pod bosnjake....... :roll: fina sam pa ti necu nista reci
Možda ne razumiješ kontekst u kojem piše to što piše, ali ne bih da tumačim iz prve...mislim da nije ništa zlo..
Jedan bivši kolega mod , poznatiji po avataru Lava, bi rekao :"Polako i u prvu". I sad se sjetim njegovih čeličnih nerava..

Ni mnogo iskusniji ljudi od nas se ne usuđuju iznositi čak ni maštarije, tako da je Komradov post zapravo samo jedno mišljenje forumaša..I neka, jer mnogo više plaćene i profesionalne glave šute k'o hinje.Neka sa-x a i njegovih light "žestokih", da je Bogdo prije 20 godina stalo na pukoj filozofiji...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#52 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by plain vanilla »

Sad cekamo da se jave oni koji BiH zamisljaju kao drzavu Srba odnosno Hrvata svih vjeroispovjesti

Image
pjegica

#53 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by pjegica »

Zamisljam drzavu bez entiteta i gluposti, sa jednim predsjednikom i jednim potpredsjednikom, a tu staviti ljude koji bi nas najbolje predstavljali svijetu i najbolje radili taj posao bez obzira kako se zovu, kako se prezivaju i kojem stadu pripadaju. Zamisljam drzavu u kojoj bi se sjetili da je neko iz reda drugog naroda i vjere samo na Božiće i Bajrame kada bi čestitali komšiji praznik. Zamišljam državu u kojoj nekad gigantske firme ne idu u stečaj, već rade i bogate cijelu zemlju, te zamišljam državu u kojoj bi plate bile dovoljne da ljudi zive, a ne da se pitaju kako prezivjeti mjesec i da imaju para za pozorista, kina i putovanja. Zamisljam drzavu cijim drzavljanima ne bi bio problem putovati. Pozorista se u tom slucaju ne bi zatvarala. Kapaciteta za ovo imamo, kad bi pokrenuli jedno, lancano bi se pokrenulo sve. Ali cini mi se da drzava koju zamisljam nece nikad biti BiH, a zbog tog mi je zao.
fixer

#54 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by fixer »

Kad gledam neke od vas, jasno mi je da bi se mnogi dobro uklopili u Nacertanije, samo da je bilo srece da se rodite sa istim predznakom kao i ovi u cije ime se Nacertanije izjasnjavaju.
rogoz

#55 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by rogoz »

Sekularna drzava.
Jaka lokalna somouprava.
Po Americkom(inace sam anti amer)sistemu,dvije stranke,pozicija i opzicija.
seshat

#56 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by seshat »

Ne znam kakvo bi političko uređenje trebalo biti, ali znam da bih voljela da mentalni sklop kod ljudi bude kao onaj iz npr. 1989. E kako smo divni bili, a vidi nas sada :sad: Uz zdrav narod imalo bismo i zdravu državu.
konrad

#57 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by konrad »

Komrad je mozda u pravu. Trebala bi da postoji primarna bosnjacka drzava. Time bi prestala potreba za bilo cim nacionalnim. I strankama i nacionalnim kantonima, entitetima i slicno. Bio bi jedan predsjednik i jedan podpredsjednik i nekoliko stranaka organizovanih po klasicnom sistemu, lijevo, desno i to je to.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#58 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by plain vanilla »

konrad wrote:Komrad je mozda u pravu. Trebala bi da postoji primarna bosnjacka drzava. Time bi prestala potreba za bilo cim nacionalnim. I strankama i nacionalnim kantonima, entitetima i slicno. Bio bi jedan predsjednik i jedan podpredsjednik i nekoliko stranaka organizovanih po klasicnom sistemu, lijevo, desno i to je to.
sto onda ne bi bila primarna srpska ili hrvatska drzava?
KENJAC

#59 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by KENJAC »

Kako je zamisljam? Zamisljam je ko drzavu! Kad udjes u nju i ne uhavizas se. Na tabli plave podloge dvajes zutih zvjezdica u krug i dole kartko napisano BiH! Udjes, a pukooo auto-put dokle oko vidi. Nema policije sa radarima marke "odoka" ,nema ogranicenja 30 na sat! Nema ljudi u kafanama do 5 poslije podne, jer jednostavno- rade!! Nema penzionera da prevrcu po kontejnerima. Nema celavih glava sa zlatnim lancima i pistoljima oko pasa. Ljudi lagano setaju sa djecom ne plaseci se da ce ih zalutali ili namjerni metak pokosit.
Zamisljam najposjeceniju temu na Sa-x iz sporta "Opet Svjetski Prvaci" gdje Felipe hvali Dusana ako je zaustavio Messija a Bosnolog tupi post ko ponjavu dje kaze "sve bi to bilo uzaludno da ga Hamdija nije glavom zabio sa 20 metara u 93 minutu" A dje svi navijamo za "nase"
Al sta vrijedi to sto ja zamisljam. Niko me nije pito 92' pa nece ni danas!
Moj stav

#60 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by Moj stav »

pjegica wrote:Zamisljam drzavu bez entiteta i gluposti, sa jednim predsjednikom i jednim potpredsjednikom, a tu staviti ljude koji bi nas najbolje predstavljali svijetu i najbolje radili taj posao bez obzira kako se zovu, kako se prezivaju i kojem stadu pripadaju. Zamisljam drzavu u kojoj bi se sjetili da je neko iz reda drugog naroda i vjere samo na Božiće i Bajrame kada bi čestitali komšiji praznik. Zamišljam državu u kojoj nekad gigantske firme ne idu u stečaj, već rade i bogate cijelu zemlju, te zamišljam državu u kojoj bi plate bile dovoljne da ljudi zive, a ne da se pitaju kako prezivjeti mjesec i da imaju para za pozorista, kina i putovanja. Zamisljam drzavu cijim drzavljanima ne bi bio problem putovati. Pozorista se u tom slucaju ne bi zatvarala. Kapaciteta za ovo imamo, kad bi pokrenuli jedno, lancano bi se pokrenulo sve. Ali cini mi se da drzava koju zamisljam nece nikad biti BiH, a zbog tog mi je zao.

Potpisujem svemu napisanom, osim da toga da nece biti. Ipak hoce jednom biti. Nekako se puzdajem i u ovu informatizaciju, mislim da idu stvari u drugacijem toku. Pa zamislite da smo bili informaticki povezani za vrijeme rata.......Nadam se da cemo se ponovo povezati sa svim drugim nacionalnostima u BiH jer ocito tada najbolje funkcionisemo tj. dajemo najbolje od sebe. Ma mrzim ovo reci ali prave smo "jajare" ..nazalost svi mi
palermo

#61 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by palermo »

seshat wrote:Ne znam kakvo bi političko uređenje trebalo biti, ali znam da bih voljela da mentalni sklop kod ljudi bude kao onaj iz npr. 1989. E kako smo divni bili, a vidi nas sada :sad: Uz zdrav narod imalo bismo i zdravu državu.
Ma nemoj, taj mentalni sklop se divno pokazao kroz par godina. Nadam se nikad više taj mentalni sklop.

Inače, BIH koju bih ja volio je ona u kojoj najmanje 80% njenih građana je osjeća kao svoju istinsku domovinu. A o svemu ostalom bi se dogovorili.
gate

#62 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by gate »

konrad wrote:Komrad je mozda u pravu. Trebala bi da postoji primarna bosnjacka drzava. Time bi prestala potreba za bilo cim nacionalnim. I strankama i nacionalnim kantonima, entitetima i slicno. Bio bi jedan predsjednik i jedan podpredsjednik i nekoliko stranaka organizovanih po klasicnom sistemu, lijevo, desno i to je to.
:lol:
Duhovni Vođa

#63 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by Duhovni Vođa »

ja često požalim što sam se ovdje rodio.
konrad

#64 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by konrad »

gate wrote:
Sta je smijesno :lol:
Marilyn

#65 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by Marilyn »

Zamišljam je kao sekularnu državu, bez entiteta sa jednim predsjednikom, sa jakom centralnom vlasšću.
seshat

#66 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by seshat »

palermo wrote:
seshat wrote:Ne znam kakvo bi političko uređenje trebalo biti, ali znam da bih voljela da mentalni sklop kod ljudi bude kao onaj iz npr. 1989. E kako smo divni bili, a vidi nas sada :sad: Uz zdrav narod imalo bismo i zdravu državu.
Ma nemoj, taj mentalni sklop se divno pokazao kroz par godina. Nadam se nikad više taj mentalni sklop.

Inače, BIH koju bih ja volio je ona u kojoj najmanje 80% njenih građana je osjeća kao svoju istinsku domovinu. A o svemu ostalom bi se dogovorili.
Ne govorim o '92., ne ponovila se. Ali se sjećam '89. Meni dosta.
palermo

#67 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by palermo »

seshat wrote: Ne govorim o '92., ne ponovila se. Ali se sjećam '89. Meni dosta.
Da, 89 je bio Gazimestan, i mnogi iz BiH su išli tamo. Divno vrijeme. Divan mentalni sklop.
popajic

#68 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by popajic »

Elem, niko i ne pomislja ( ne zeli) da ostane ovakva kakva je danas.
Razne zelje, razni mlinovi na koje bi je navodili...
Nadam se da ce nadzivjeti lesinare koji bi da je rascupaju i da ce biti naseljena sa bar 2/3 stanovnistva koje ce je osjecati kao svoju jedinu.
Sve ostalo bi "leglo" bez velikih problema.
Sta fali malo dati oduska masti 8)
detroit-mercy

#69 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by detroit-mercy »

palermo wrote:
Da, 89 je bio Gazimestan, i mnogi iz BiH su išli tamo. Divno vrijeme. Divan mentalni sklop.
Bozuri cvjetaju,a pod mojim prozorom, zdruzeni odredi marsirajuuu........ :skoljka:
seshat

#70 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by seshat »

palermo wrote:
Jeste bio je Gazimestan, neki su se i pripremali za rat. Neki, naivno nisu mogli vjerovati u to. Ali puno je više zdravog tkiva imalo ovo društvo i ova država. Sada nam je društvo bolesno. I nadam se, dok sam živa, da u nekada doživjeti spokoj koji sam tada imala, i da ću je buditi s normalnim problemima. I ne pada mi na pamet da zaboravljam Gazimestan ili rat, ali ne želim da svaka moja životna aktivnost ili svaka misao bude povezana s istim.
gate

#71 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by gate »

konrad wrote:
gate wrote:
Sta je smijesno :lol:
uman prijedlog :lol:
Nele9

#72 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by Nele9 »

Bosna kao nacionalna država bošnjačkog naroda i njenih gradjana.

Nezavisno sudstvo, a sudije i tužioci birani od strane naroda na osnovu referenci.
Birkoratija kao gradjanski sluga. Prije nego što počnu raditi neko bi trebao da im objasni da su oni tu radi nas a ne mi radi njih.

Mnogo, mnogo pooštrena kaznena politika. Visoke zatvorske kazne za sve nasilne oblike kriminala i rasturanje opojnih droga, po uzoru na pravni sistem SAD-a. Moj prijedlog je minimum 15 godina (Texas rules!).

Administracija koja je prijateljski orijentisana prema ekonomiji. Minimum vremena za registraciju firme, smanjenje poreza radi otvaranja novih biznisa, sindikati u službi radnika a ne sebe, itd.

Detaljna reforma obrazovnog sistema. Mnogo više tehničkih škola i fakulteta a mnogo manje psihologija i filozofija uz svo dužno poštovanje prema svim psiholozima i filozofima. Mnogo više hands-on treninga. Škola u službi gradjanina, gdje mu je sve podredjeno da se školuje i da se dodatno školuje, i da SE dodatno obrazuje, i da se dodatno obrazuje ...

Bošnjački narod, koji će konačno smoći snage da voli svoje iznad svega a poštuje tudje, koji će voliti i poštovati svoje heroje, koji će cijeniti znanje, koji će moći oprostiti uspjeh drugog, koga će prestati brinuti šta o njemu misle neprijatelji.
Komrad

#73 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by Komrad »

Nele9 wrote:Bosna kao nacionalna država bošnjačkog naroda i njenih gradjana.

Nezavisno sudstvo, a sudije i tužioci birani od strane naroda na osnovu referenci.
Birkoratija kao gradjanski sluga. Prije nego što počnu raditi neko bi trebao da im objasni da su oni tu radi nas a ne mi radi njih.

Mnogo, mnogo pooštrena kaznena politika. Visoke zatvorske kazne za sve nasilne oblike kriminala i rasturanje opojnih droga, po uzoru na pravni sistem SAD-a. Moj prijedlog je minimum 15 godina (Texas rules!).

Administracija koja je prijateljski orijentisana prema ekonomiji. Minimum vremena za registraciju firme, smanjenje poreza radi otvaranja novih biznisa, sindikati u službi radnika a ne sebe, itd.

Detaljna reforma obrazovnog sistema. Mnogo više tehničkih škola i fakulteta a mnogo manje psihologija i filozofija uz svo dužno poštovanje prema svim psiholozima i filozofima. Mnogo više hands-on treninga. Škola u službi gradjanina, gdje mu je sve podredjeno da se školuje i da se dodatno školuje, i da SE dodatno obrazuje, i da se dodatno obrazuje ...

Bošnjački narod, koji će konačno smoći snage da voli svoje iznad svega a poštuje tudje, koji će voliti i poštovati svoje heroje, koji će cijeniti znanje, koji će moći oprostiti uspjeh drugog, koga će prestati brinuti šta o njemu misle neprijatelji.
:thumbup: :thumbup:
Ahmmed

#74 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by Ahmmed »

Komrad wrote:

sad ste gotovi, obojica :lol: :lol:
Nele9

#75 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo

Post by Nele9 »

Ahmmed wrote:
Komrad wrote:

sad ste gotovi, obojica :lol: :lol:

Znam, samo čekam. Dobra mi puška.
Post Reply