BiH omladina ne zasluzuje bolje...

bosnjo

#1 BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by bosnjo »

Izuzimajuci napore koje neki mladi pruzaju ili ne pruzaju za svoje vlastito obrazovanje ili oni koji su zaposleni, omladina u BiH je generalno politicki nezainteresovana, lijena, sebicna, provodi slobodno vrijeme beskorisno, nema dugorocnih planova i ciljeva, ne prihvata inicijativu, ne pruza inicijativu, zivi od danas do sutra, i "grebe" se od roditelja za svoje potrebe i dnevnu dozu kafeina ili nikotina.

Kakvo je vase misljenje?[/b]
Vodenjak

#2 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by Vodenjak »

bosnjo wrote:Izuzimajuci napore koje neki mladi pruzaju ili ne pruzaju za svoje vlastito obrazovanje ili oni koji su zaposleni, omladina u BiH je generalno politicki nezainteresovana, lijena, sebicna, provodi slobodno vrijeme beskorisno, nema dugorocnih planova i ciljeva, ne prihvata inicijativu, ne pruza inicijativu, zivi od danas do sutra, i "grebe" se od roditelja za svoje potrebe i dnevnu dozu kafeina ili nikotina.

Izgubljena i isprepadana... Mozda si samo to zaboravio a ostalo stoji!

Nove ideje su omladini strane ne zato sto je omladina glupa vec zato sto se kao i u komunizmu istoj objasnjava sta i kako treba da radi.
Onda joj je sa motkom naturan pogresan stav o marksizmu, a sada se pogresno tumaci religija i pojam ljubavi prema svojoj naciji...

Oboje = ZLO!

Ovo drugo je vece samo zato sto u nasem slucaju RAZDVAJA ljude, nekadasnje prijatelje, radne kolege, komsije...!

Napredak je moguc samo ako se mladom covjeku omoguci drustvo u kome ce moci da bez straha i predrasuda stupa u kontakt sa drugima ! Da postuje tudje stavove a prihvata ih samo ako SAM tako misli i osjeca! A ne ako SREDINA U KOJOJ ZIVI to dozvoljava!

Ali, slazem se... Za to se moraju dobrim dijelom SAMI izboriti!

Bez obzira na tudja misljenja, mislim da pripadam generaciji koja je odrastala u sredini u kojoj se moglo i pocelo nosati sa onima koji su nametali marksisticki nacin misljenja kao jedini ispravan!

Ali, nismo imali vremena... :sad:
Komesare zamijenio kler, zajednistvo zamijenio sovinizam i fasizam... :x
Hotty

Post by Hotty »

Bošnjo,
odlično sročeno i vrlo precizno. Jer ja mislim da ko se god potrudio imalo, mogao je nešto pokrenuti. Svi očekuju da dobiju nešto, radno mjesto ili bilo šta drugo, a da za to vrijeme sjede kod kuce ili u kaficu. Na to mogu zaboraviti. I žalosno je, kao što si napomeuo, da se masa ljudi i dalje oslanja na roditeljski dzeparac ne radeci nista da poboljsa svoju situaciju. Znam da ce mnogi naci izgovor u ratu, sadsnoj situaciji u zemlji, nema posla, itd., ali to vise nije izgovor da se pokrene neka inicijativa na svoju ruku jer je jos uvijek dostupno dosta fondova EU za BiH i nesto se moze pokrenuti. Ako nista, mogu se raditi neki volonterski poslovi kako bi se steklo iskustvo koje svako trazi. Vjerovatno, svako dobije onoliko koliko se potrudi. Tako je barem bilo u mom slucaju a startna pozicija mi je bila jednaka svim ostalim mladima i studentima.
rajvosa

#4 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by rajvosa »

bosnjo wrote:Izuzimajuci napore koje neki mladi pruzaju ili ne pruzaju za svoje vlastito obrazovanje ili oni koji su zaposleni, omladina u BiH je generalno politicki nezainteresovana, lijena, sebicna, provodi slobodno vrijeme beskorisno, nema dugorocnih planova i ciljeva, ne prihvata inicijativu, ne pruza inicijativu, zivi od danas do sutra, i "grebe" se od roditelja za svoje potrebe i dnevnu dozu kafeina ili nikotina.

Dobro "bosnjo"
sta si to ti uradio dobro za Bosnu i njeneu omladinu, pa sebi dajes za pravo da kritikujes.
Molim navedi bar dvije dobre stvari koje si za njih uradio..

Hvala za odgovor i molim /ne samo tebe nego sve/ manje kritike
bosnjo

Post by bosnjo »

Hotty wrote:Bosˇnjo,
odlicˇno srocˇeno i vrlo precizno. Jer ja mislim da ko se god potrudio imalo, mogao je nesˇto pokrenuti. Svi ocˇekuju da dobiju nesˇto, radno mjesto ili bilo sˇta drugo, a da za to vrijeme sjede kod kuce ili u kaficu. Na to mogu zaboraviti. I zˇalosno je, kao sˇto si napomeuo, da se masa ljudi i dalje oslanja na roditeljski dzeparac ne radeci nista da poboljsa svoju situaciju. Znam da ce mnogi naci izgovor u ratu, sadsnoj situaciji u zemlji, nema posla, itd., ali to vise nije izgovor da se pokrene neka inicijativa na svoju ruku jer je jos uvijek dostupno dosta fondova EU za BiH i nesto se moze pokrenuti. Ako nista, mogu se raditi neki volonterski poslovi kako bi se steklo iskustvo koje svako trazi. Vjerovatno, svako dobije onoliko koliko se potrudi. Tako je barem bilo u mom slucaju a startna pozicija mi je bila jednaka svim ostalim mladima i studentima.
Hvala na dosadasnjim komentarima i ma kako da mi nije bilo milo da upotrijebim pojedine rijeci, valja reci istinu.

Nije li vrijeme je da se isprike ostave na stranu i da se ne gubi SVO vrijeme vivisekcirajuci sta se dogodilo prije 12 godina? Uzmimo pouke iz proslosti i vidimo sta se moze uciniti danas kako bi se iste ne ponovile u buducnosti.

Ja odavno zelim da nadjem nacina kako da "aktiviram" mladje, obzirom da sam ja u tome van kategorije. Ja sam cak napravio politicki websajt koji mozete posjetiti (http://www.ulbih.netfirms.com/), koji moze nekom od vas da posluzi vise nego povod za razmisljanje.

Cinjenica ostaje: mladi treba konacno da se politicki aktiviraju! Proslo je skoro deset godina od zavrsetka rata. Treba li cekati slijedecih deset, pa sta onda. Slijedecih deset?
Last edited by bosnjo on 17/11/2004 19:37, edited 1 time in total.
rajvosa

Post by rajvosa »

bosnjo wrote:
odlicˇno srocˇeno i vrlo precizno. Jer ja mislim da ko se god potrudio imalo, mogao je nesˇto pokrenuti. Svi ocˇekuju da dobiju nesˇto, radno mjesto ili bilo sˇta drugo, a da za to vrijeme sjede kod kuce ili u kaficu. Na to mogu zaboraviti. I zˇalosno je, kao sˇto si napomeuo, da se masa ljudi i dalje oslanja na roditeljski dzeparac ne radeci nista da poboljsa svoju situaciju. Znam da ce mnogi naci izgovor u ratu, sadsnoj situaciji u zemlji, nema posla, itd., ali to vise nije izgovor da se pokrene neka inicijativa na svoju ruku jer je jos uvijek dostupno dosta fondova EU za BiH i nesto se moze pokrenuti. Ako nista, mogu se raditi neki volonterski poslovi kako bi se steklo iskustvo koje svako trazi. Vjerovatno, svako dobije onoliko koliko se potrudi. Tako je barem bilo u mom slucaju a startna pozicija mi je bila jednaka svim ostalim mladima i studentima.

Hvala na dosadasnjim komentarima i ma kako da mi nije bilo milo da upotrijebim pojedine rijeci, valja reci istinu.

Nije li vrijeme je da se isprike ostave na stranu i da se ne gubi SVO vrijeme vivisekcirajuci sta se dogodilo prije 12 godina? Uzmimo pouke iz proslosti i vidimo sta se moze uciniti danas kako bi se iste ne ponovile u buducnosti.

Ja odavno zelim da nadjem nacina kako da "aktiviram" mladje, obzirom da sam ja u tome van kategorije. Ja sam cak napravio politicki websajt koji mozete posjetiti (http://www.ulbih.netcom.com), koji moze nekom od vas da posluzi vise nego povod za razmisljanje.

Cinjenica ostaje: mladi treba konacno da se politicki aktiviraju! Proslo je skoro deset godina od zavrsetka rata. Treba li cekati slijedecih deset, pa sta onda. Slijedecih deset?

Opet on kritikuje

ma daj covjece napisi posteno dvije dobre stvari koje si uradio za BiH i njene mlade ljude

Hvala
margareta

Post by margareta »

Mladi trebaju motikama i revolucijom istjerati stare metuzaleme prvo iz politickih institucija ! Traziti ostavke ZAHTIJEVATI ostavke starih i u obrazovnim institucijama ! Ovako nemaju sanse za afirmaciju i uspjeh.
Dosta su stari iscrpljavali svoje resurse DOSTA !!!!!
VOZDRA STARI nece milom hoce silom ! Za koga ova omladina uci !?
Za biroe ili rad na crno kod gazda za mizernu crkavicu !?
Nije bitno ko su i ciji su mladi ljudi treba im pomoci da se pokrenu sa mrtve tacke !
Last edited by margareta on 17/11/2004 21:48, edited 1 time in total.
bosnjo

Post by bosnjo »

Sˇeha wrote:Image

Najvaznije se potruditi pa nesto sam uraditi :D ;-)
Zao mi je za gresku. Ovo je link:

http://www.ulbih.netfirms.com/

Hvala
bosnjo
rajvosa

Post by rajvosa »

bosnjo wrote:
Sˇeha wrote:Image

Najvaznije se potruditi pa nesto sam uraditi :D ;-)
Zao mi je za gresku. Ovo je link:

Hvala
bosnjo
OK baba Suncica a, sta je drugo
margareta

Post by margareta »

Izgleda OK ali mladi se i sami moraju za sebe izboriti. Jedinstvena omladina moze cuda napraviti.Ovdje se moraju desiti cuda koja samo mladi moraju pokrenuti i ti pod HITNO !
bosnjo

Post by bosnjo »

rajvosa wrote:
bosnjo wrote:
Opet on kritikuje

ma daj covjece napisi posteno dvije dobre stvari koje si uradio za BiH i njene mlade ljude

Hvala
Imas pravo: "Hic Rodos--hic salta"

Prvo idi na http://www.ulbih.netfirms.com (politicki website)

onda posjeti

http://www.buja.netfirms.com
Tu ces naci dvije kategorije. Posjeti prvo "Motivacija i Vi"

Nakon posjete na obje website-s, posalji komentar.

Bosnjo
Fair Life

#12 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by Fair Life »

Mladi i politika

Svaki treći općinski odbornik SDA - omladinac!

Nakon posljednjih lokalnih izbora u BiH najveći broj mladih odbornika u općinskim vijećima dolazi iz SDA. Povodom dobijanja velikog broja mandata, Asocijacija mladih te stranke je u Sarajevu 6. novembra 2004. organizirala promociju mladih vijećnika izabranih oktobra ove godine. U sklopu promocije održan je i seminar pod nazivom "Uloga i značaj mladih vijećnika SDA". U općinska vijeća sa lista SDA izabrano je čak 217 mladih ljudi, što je skoro svaki treći kandidat te stranke. Na promociji su se mladima obratili i predsjednik partije Sulejman Tihić, generalni sekretar Šefik Džaferović i predsjednik Asocijacije mladih Senad Šepić.

"Svjesni smo potrebe obrazovanja i edukacije mladih i u političkom smislu, i to je razlog zašto smo organizirali i ovaj seminar. Želimo im na startu pomoći da lakše zaplove u političke vode i posebno da ih pozovemo i zatražimo odgovornost za ono što trebaju da rade", kazao je Senad Šepić. (A.O.)
bosnjo

#13 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by bosnjo »

Fair Life wrote:Svaki trec´i opc´inski odbornik SDA - omladinac!

Nakon posljednjih lokalnih izbora u BiH najvec´i broj mladih odbornika u opc´inskim vijec´ima dolazi iz SDA. Povodom dobijanja velikog broja mandata, Asocijacija mladih te stranke je u Sarajevu 6. novembra 2004. organizirala promociju mladih vijec´nika izabranih oktobra ove godine. U sklopu promocije odrzˇan je i seminar pod nazivom "Uloga i znacˇaj mladih vijec´nika SDA".
Lijepo i vazno. Bilo bi dobro saznati nesto vise of broju istih, ali i ovo je dobro... za pocetak.
margareta

#14 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by margareta »

bosnjo wrote:
Fair Life wrote:Svaki trec´i opc´inski odbornik SDA - omladinac!

Nakon posljednjih lokalnih izbora u BiH najvec´i broj mladih odbornika u opc´inskim vijec´ima dolazi iz SDA. Povodom dobijanja velikog broja mandata, Asocijacija mladih te stranke je u Sarajevu 6. novembra 2004. organizirala promociju mladih vijec´nika izabranih oktobra ove godine. U sklopu promocije odrzˇan je i seminar pod nazivom "Uloga i znacˇaj mladih vijec´nika SDA".
Lijepo i vazno. Bilo bi dobro saznati nesto vise of broju istih, ali i ovo je dobro... za pocetak.
Koliko je dobro ? Mladi ako zele VLASTITI uspjeh NE SMIJU biti niciji
politicki paravan !!!!!

Moraju SVOJ uspjeh GRADITI na vlastitoj POLITICKOJ PLATFORMI bez ucesca NACIONALNIH stranaka !!!!
bosnjo

#15 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by bosnjo »

margareta wrote:
Lijepo i vazno. Bilo bi dobro saznati nesto vise of broju istih, ali i ovo je dobro... za pocetak.[/quote]

Koliko je dobro ? Mladi ako zele VLASTITI uspjeh NE SMIJU biti niciji
politicki paravan !!!!!

Moraju SVOJ uspjeh GRADITI na vlastitoj POLITICKOJ PLATFORMI bez ucesca NACIONALNIH stranaka !!!![/quote]

OK, Margareta. Je si li posjetila http://www.ulbih.netfirms.com i da li tamo postoji po tvom misljenju baza za pocetak?
cowboy

#16 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by cowboy »

Vodenjak wrote:
Komesare zamijenio kler, zajednistvo zamijenio sovinizam i fasizam.
Fino receno.

Mladi, izmedju ostalog, moraju INSISTIRATI na podhitnoj implementaciji reformi visokog obrazovanja. Univerzitet treba postati mjesto za modernu edukaciju. Trenutno univerzitet najvise predstavlja mjesto za odrzavanje statusa quo izmedju vlasti i omladine. Vlast nije u stanju da obezbijedi sredinu za stvaranje novih radnih mjesta. Mladi ljudi, koji ne mogu naci posla, traze zanimaciju i smisao postojanja, i to nalaze tako sto se relativno lako upisu na jeftin i prenatrpan fakultet. Tamo trace godine, s tek pokojim polozenim ispitom. I zive u uvjerenju da su "studenti".
Vlastima ovo ne smeta jer dokle god omladina moze zivjeti u iluziji, oni sute. Bolje je imati 50 hiljada mladih ljudi koji ne se bune sto nema posla i koji se furaju da studiraju, nego imati reformisani univerzitet koji prima samo 10 hiljada studenta i 40 hiljada nezadovoljnih mladih ljudi koji protestvuju ispred skupstine pozivajuci na revoluciju. Zbog toga se reforme skolstva odgadjaju, i time gube samo mladi i niko vise.

Ovo je po mom misljenju, prioritet broj jedan, od hiljadu.
Jasho

Post by Jasho »

Koliko je mladih SDA kandidovano i izabrano za naćelnika općine Fair life? Nijedan, već su sve neke dedice kandidovali! SDP je jedini koji je imao hrabrosti i mašte da za načelnike u BiH kandiduje mlade osobe! Damir Hadžić je imao 24 godine kad je postao načelnik i dokazao je da su mladi sposobni i da im treba dati priliku. Danas ima 28 godina i ponovo je izabran za načelnika. Hamdija Lipovaća ima 27 godina i najmlađi je načelnik u istoriji Bihaća. Nijedna druga stranka se nije usudila to uraditi. Lako se hvaliti mladima u vijeću, kao mi imamo toliko i toliko mladih u općinskim klupama. Zašto ti hvalisavci nisu mlade kandidovali za načelnike, a ne islužene i potrošene ljude? Da li to mladi nisu sposobni da budu na čelu općine? Damir Hadžić je dokaz da mladi mogu biti na čelu općine i da posao načelnika mogu obavljati na visokom nivou. Vjerujem da će i mladi Lipovaća to isto dokazati.
ahuseino

#18 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by ahuseino »

Rajvosa, jesi li ti jedan od "mladih" sarajlija?

Ako nisi, ne znam cemu negativa.

Ako jesi, dali si ti jedan od onih sto cekaju da im padne u krilo, i zasto pitas covjeka sta je ON uradio za omladinu. Co'ek fino pokusava motivirati mlade da SAMI nesto urade.

Bosnjo,

Nisam super expert, ali se malo razumijem... Jedan mali marketing savjet... Na sajtovima bi samo malo organizovao sadrzaj u pregledniji kostur.
....Ne znam, mozda je to moja profesionalna deformacija....

'Vako mi je puno texta da citam, i koliko god da to bio motivational content, you lost me after a few paragraphs (if that).

... tome jos dodas da nemam puno vremena citat'...

Kad bi bilo categorized, onda bi ja mogao naci sta me interesuje....

Bez uvrede, nemam lose namjere...samo da pomognem...svidja mi se tvoja inicijativa.

Nisam uspio docitati, jeli ovo pruzas besplatne services (za mlade u Bosni)?

Ako da, i ako imas ozbiljnu agenda, ja imam poznanstava ovdje sa nekim NGOs.
mrmot

Post by mrmot »

Sve ih manje odlazi vani. Nadam se da ce se taj trend zaustaviti i da ce "mladi" napustiti ovu zemlju. Nikad nam omladina nije bila ovako neikakva,
bosnjo

#20 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by bosnjo »

ahuseino wrote: 'Vako mi je puno texta da citam, i koliko god da to bio motivational content, you lost me after a few paragraphs (if that).

Hvala i prihvatam primjedbu oko web-a kao dobar savijet. Ja kada se raspricam, ne mozes me zaustaviti! Sjest cu i razbiti materijal u manageable zalogaje.

Ja sam seminare pripremio jos prosle godine, poslao na nekoliko privrednih adresa u Sarajevu ukljucujuci predsjadnika Privredne Komore BiH. DO DANAS NIKO NIJE NI ODGOVORIO DA JE PRIMIO PORUKU!

Da, rado bih odrzao besplatna predavanja oko motivacije sto sam i spomenuo na sajtu. To kod nas ne postoji a meni je licno jako pomoglo u poslu i zivotu. Ako imas prijedlog kako da se nesto o toga napravi ili ako neko drugi misli da moze da pomogne, bujrum. Materija nije politicka ili nacionalisticka nego je univerzalna pa i tu ne bi trebalo da bude bojazni ili prepreka.
OCB

Post by OCB »

Ja stvarno nekad pomislim da neki ljudi mijenjaju temu namjerno. Covjek pohvali SDA zato sto ima mladih ljudi i onda jasho to spremno doceka i kaze da ja SDP bolji i predpostavljam da ce se sve ovo dalje razvijat na prepucavanju izmedju SDA i SDP fanova. U svakom slucaju svaka cast i jednim i drugim i bilo kome ko angazuje mlade ljude. Medjutim tu stoji i margaretin zakljucak da mladi moraju i mimo ovih vladajucih politickih stranki graditi svoj "uspijeh". Meni nije poznato da u BiH postoji neka jaca organizacija mladih ljudi koji bi rjesavali probleme koji muce sve nas. Svaka cast SDP-u i SDA ali mene stvarno nemuce vodovodi i ne asfaltirani putevi, ja sam student i imam ja svojih briga :) :) :)
ahuseino

#22 Re: BiH omladina ne zasluzuje bolje...

Post by ahuseino »

bosnjo wrote:
ahuseino wrote: 'Vako mi je puno texta da citam, i koliko god da to bio motivational content, you lost me after a few paragraphs (if that).

Hvala i prihvatam primjedbu oko web-a kao dobar savijet. Ja kada se raspricam, ne mozes me zaustaviti! Sjest cu i razbiti materijal u manageable zalogaje.

Ja sam seminare pripremio jos prosle godine, poslao na nekoliko privrednih adresa u Sarajevu ukljucujuci predsjadnika Privredne Komore BiH. DO DANAS NIKO NIJE NI ODGOVORIO DA JE PRIMIO PORUKU!

Da, rado bih odrzao besplatna predavanja oko motivacije sto sam i spomenuo na sajtu. To kod nas ne postoji a meni je licno jako pomoglo u poslu i zivotu. Ako imas prijedlog kako da se nesto o toga napravi ili ako neko drugi misli da moze da pomogne, bujrum. Materija nije politicka ili nacionalisticka nego je univerzalna pa i tu ne bi trebalo da bude bojazni ili prepreka.
Rapitacu se ovdje ima li kakva relacija USA-Bosna i da se iskoristi tvoja dobra volja...

Sto se tiche motivational speaches u Bosni, mislim da moras biti dobar strucnjak da to prodje kod nas.
A ako se uz to moze ljudima ukazati na vrijedne resources i kako da poboljsaju svoje uslove zivota ....

Samo covjek mora da bude odlucan i da vjeruje da se stvari moraju promijeniti....

Nas narod ima obicaj da stvari gleda po principu GSTJ (gdje sam tu ja), ILTM (ima li tu mene), te da gubi interes ako mu se biznis model ne chini po gorepomenutim principima.

sretno
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
Mrmak

Post by Mrmak »

Dobra ova prica o mladima, nema sta.
Ista prica o moralisanju se stalno ponavlja.
Idiot wrote: Probudi se????

Licemjerje novinara sarajevskog Oslobodjenja Ibrahima Prohića.

Elem, ovaj gospodin piše u izdanju od 21.06.2004:

Probudi se

Dvije trećine mladih, kažu ankete, žele napustiti BiH. Sebe i rješenje svojih egzistencijalnih potreba vidi vani. Komentari i interpretacije takve orijentacije najvitalnijeg segmenta društva ostaju na nivou površnog i nenaučnog pristupa. Ponavljaju se uopštene tvrdnje: to je posljedica ekonomske (društvene) krize u BiH, lošeg socijalnog statusa i perspektive mladih. Bauk ankete ponavlja se ciklično nekoliko puta godišnje. Mediji prenesu rezultate i sve ostaje na nivou dnevne teme. Nauka šuti, država (politika) problem ne respektira ili joj stanje odgovara. A mladi? Oni žive u iluziji da se sve može riješiti prelaskom Šengenske crte. Tamo će ih dočekati sunce. Važno je pobjeći iz bosanskog blata. Njihova percepcija (i očekivanja) je reducirana i iskrivljena. Ovdje vide samo loše, tamo samo ono što je dobro. Evropu, doduše, čine uredjene države, i to je bogatiji svijet. To je ono što je iz bosanske perspektive privlačnije. No, odavde se ne vide problemi, uskraćenja, pa i devijacije. Ko zna kako bi ko od ovih naših (dvije trećine) tamo prošao. Jesu li svi baš spremni za bespoštednu utakmicu koja tamo vlada? I važnije, da li je baš tačno da u BiH nema hljeba? Problem je sto u ovu zemlju malo ko vjeruje, mladi ponajmanje. Problem je i to što mladi očekuju da im neko drugi promijeni status. Zaboravljaju da niko nikome na društvenoj sceni neće podariti nešto vrijedno "nako". Rješenje neće doći samo od sebe. Valja za njim tragati, potegnuti ideju i energiju, a kreaciju pretočiti u akciju. Valja se udruživati i osmisliti projekat prodora u vitalne strukture društva. Igrajte na svoje znanje, sposobnost i rad. Zaboravite milost, bilo čiju. Ovo je vaša zemlja, više nego vaših očeva.

Lijepo sročeno. Još samo jedna šuplja u nizu patriotskih sranja o domovini. Jednoj i jedinoj.

Zemlja naših očeva???

Onih istih koji su prije petnaest godina nakon što su spičkali sve blagodeti Titovog sistema i što su nas, svoju djecu, učili mržnji???

Onih istih koji su doveli nacionalističku bagru zaslijepljeni pričom o šarenim lažama i što na prvog komšiju udariše.

Onih istih što na vlast dovedoše glupake koji nam tutnuše puške u ruke, otjeraše nas u rovove, konc-logore...

Ulagali su u našu budućnost?? Klanjima, ubijanjima, mržnjom?

Njihova percepcija (i očekivanja) je reducirana i iskrivljena??

Pa kakva bi to percepcija trebala da bude gospodine Prohiću kada živite u zemlji gdje oni koji upravljaju narodnim dobrom za svoje večere, svečane haljine i skupocjene automobile spičkaju 25 000 000 KM?

Kakva bi to percepcija trebala da bude gdje profesori sarajevskih univerziteta otvoreno izjavljuju da im studenti gladuju??

Ili možda gdje je vojska došla do te granice da se razmišlja o zaustavljanju procesa regrutacije jer kazan je prazan??

Znate li da su onih 25 miliona koje je banda spičkala suma ravna fondovima sto je tzv. Vijeće Ministara ove jebene zemlje fol planiralo za obnovu stambenog fonda?? A i to je lipši magarce do zelene trave.

Zato, gospodine Prohiću, ne serite mladima jer to je generacija koja je preko svojih ledja iznijela sve gluposti i sva kurčenja vaše generacije. Pretpostavljam da ste prije 15-ak godina lafo glasali. Prije 15 godina je VAŠA usrana generacija rješavala sudbinu moje JEBENE generacije jer dok ste Vi u Titino doba išli po sunčanom Jadranu mi smo u naše doba gladovali, bili ubijani, silovani, rastjerani, sakaćeni... Zahvaljujući vašim mudrim i dalekovidnim odlukama.

Poštedite nas velikih oda o zemlji naših očeva. Poštedite nas licemjerstva jer i onako je voda došla do grla. Poljubite tu mladost koja mora otići napolje u guzicu jer odlazeći tamo, u nesigurnost, gdje ih svaka šuša šuta kako hoće ne zaboravljaju svoju zemlju. Svaki mjesec šalju genge kući da im roditelji, oni isti koji su inteligentno odlučili ovu sadašnjost, ne pomru od gladi jer "narodna" vlast je profućkala sve što se profućkati moglo.

Penzije, školstvo, zdravstvo... Kažu da ta dijaspora, sa iskrivljenom i reduciranom percepcijom (čitaj mladi) godišnje u zemlju šalje preko 1,5 milijardi dolara. Pa to je jedina privredna grana koja fercera kako treba. Poštedite nas licemjerstva pričom o tome da trebamo igrati na naše znanje, sposobnost i rad. Ne možemo od kojekavih Tihića, Paravaca, Čovića.

Onih istih koje je Vaša generacija opet dovela na vlast i koje je poslala u Parlament.

Za kraj, umjesto Alekse Šantića i onog "Ostajte ovdje.." preporučujem Vam stihove nekog mnogo mlađeg i mnogo zrelijeg, nekog iz MOJE generacije.

Edo Maajka:

Sevdah o rodama

...ovdje, više ne dolaze ni rode
ne gode im više naše flaše
balkan im više jednostavno ne paše
jer grijeh je rodit dijete tu 'dje meci lete
'dje seljaci prijete i 'dje su pametni postali mete
ujutro želuci bole pa pijemo uzole glave bole jer slušamo morone
pijemo kafetine pa na kordone uz apaurine jer otišli su živci onaj dan kad su o'šle i firme...
Post Reply