BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Locked
User avatar
mO k3
Posts: 28817
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
Has thanked: 726 times
Been thanked: 426 times

#76 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by mO k3 » 08/05/2011 11:58

PipiDugaDevetka wrote:
pape wrote:I samo pitanje iz naslova teme je odraz naseg mentaliteta sa falinkom.
Cuj, .... zasto nam neshto nije ostavljeno da mi naslijedimo, ... :oops:
Nema "naslijedjivanja" na guzove, ... treba raditi i svojim rukama stvarati. To je osnova drustva koje ste prizeljkivali, borili se za njega i eto, .... dobili ga.
Osnova za to postoji. Nacionalisti svih boja, koji su sve lijepo godinama pripremali, iz rata su izasli sa svojim atarima u kojima su bratski podijelili sve bitne energetske i ostale vazne resurse.
Pljunuti u shake i raditi, ... neJma vam druge gospodo. :oops:
:thumbup: :bih: :thumbup:

Krv, znoj, i suze proljevati svakodnevno od učenja, izgradnje...sve na putu u EU, a i tamo, u EU neće biti sjajno, nego sam taj put i putovanje ka EU je bitan,...Priprema svakog posla je 80% uradjenog posla!
mise en place :)


User avatar
nosara
Posts: 19969
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 176 times
Been thanked: 119 times

#77 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by nosara » 08/05/2011 11:59

HomeArt wrote:Odgovor na pitanje iz naslova teme. Kratko i jasno evo zasto:
slobodni armirach wrote:
jugoslavija je umrla 1966, poslije toga nastaje VelikoSrpskaSlavija, koja sistemtski priprema teren za odvijanje velikih finala 30 godina poslije.
Bosnu i Hercegovinu nikad nisu smatrali republikom, ona je bila svojatana iz Beogradskih velikosrpskih umova, zasto bi je uopste izgradjivali kad u njoj odrastaju 'retardirani' bosanci i hercegovci koje ce u 90 -tim da asimiliraju pod svetosavskim nebom.
Hrvatsko proljece je bilo odgovor na sistematsku velikosrpsku propagandu koja je pocela 1966 sa Dobricom Cosicem, u Zagrebu su to osjetili i reagovali.

Bosna i Hercegovina je tretirana kao podrucje sa najglupljim stanovnicima, zato smo imali u svakom bosanskohercegovackom selu ili gradu nastavni kadar i Crne Gore, dobijali smo gradonacelnike crnogorce, ipak je Crna Gora bila uvijek 'visemilionska' nastambina koja je pucala obrazovnim ljudima.

nije zabiljezen slucaj da su bosanci ili hercogovci isli da budu nastavni kadar u Crnoj Gori ili Srbiji, a pogotovo nisu bili gradonacelnici, ili glavni upravljacki kadar velikih preduzeca kao sto je to bio slucaj u BiH.

na sve nacine se gledalo da ovo ostane nerazvijeno podrucje, u BiH se proizvodili vecinom polufabrikati, malo je bilo finalnih proizvoda za sira trzista. Dok u drugim republikama je bio drugaciji slucaj.

Uspjeli s koncentrisati veci dio vojne industrije u BiH, zbog konfigurcije terene, citava drzava je izdvajala pare za naoruzanje, koje ce nas kasnije 1991, poceti ubijati.

U jednom su sigurno bili u pravu velikosrpske arhitetekte, bosanskohercegovacki narod je u velikom procentu glup, gluh i corav, nakon toliko pobijenih, protjeranih, invalida psihicki oboljelih, taj isti narod je spreman da dize u nebesa i slavi svoje koljace, da izjednacava ubicu i ubijene.
Medijska oligarhija koja trenutno vlada nad BiH prostorom je spremna, onoga koji je napokon progledao, da unisti i prikaze izopacenim stanovnikom bosanskohercegovacke teritorije.
:thumbup:
Lopate u sake i pravite... Ovaj more armirat... Niko vam, evo vec 21 godinu, ne brani da sagradite autoput do mjeseca... Bujrum... :D

User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 35124
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...
Has thanked: 193 times
Been thanked: 744 times

#78 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by Chmoljo » 08/05/2011 12:01

nosara wrote:

Lopate u sake i pravite... Ovaj more armirat... Niko vam, evo vec 21 godinu, ne brani da sagradite autoput do mjeseca... Bujrum... :D
neće moje dijete da miješa beton na autoputu. šta ti je. završiće politologiju i biće na birou. ha ja.

User avatar
independer
Posts: 710
Joined: 29/03/2007 11:07
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#79 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by independer » 08/05/2011 12:02

pape wrote:I samo pitanje iz naslova teme je odraz naseg mentaliteta sa falinkom.
Cuj, .... zasto nam neshto nije ostavljeno da mi naslijedimo, ... :oops:
Nema "naslijedjivanja" na guzove, ... treba raditi i svojim rukama stvarati. To je osnova drustva koje ste prizeljkivali, borili se za njega i eto, .... dobili ga.
Osnova za to postoji. Nacionalisti svih boja, koji su sve lijepo godinama pripremali, iz rata su izasli sa svojim atarima u kojima su bratski podijelili sve bitne energetske i ostale vazne resurse.
Pljunuti u shake i raditi, ... neJma vam druge gospodo. :oops:
za boldirano :thumbup:
Bez rada nema nista. Cekati da se dobije loto moze svako ali su rijetki oni koji ga zaista i dobiju. Zato je alternativa jedan pametni, osmisljeni rad. Zivim na zapadu i u Bosni, pola godine tamo a pola ovde i ne mogu se cudom nacuditi koliko jedan Bosanac energije potrosi na zapadu za platu od recimo 1100 eura od kojih mora plaTIT STAN oko 550 eura, struju i gas 120 eura, zdravstveno osiguranje 130 eura, tv, internet i telefon 60 eura i ono sto mu ostane je odprilike isto ko i u BiH. Kada bi se ista radna energija ulozila u Bosni, gdje bi nam bio kraj. Bosni nedostaje vizionara, lidera koji taj ogromni potencijal mogu usmjeriti u zeljenom pravcu.

HomeArt
Posts: 2109
Joined: 02/09/2004 13:33
Location: Hrasno Hill :)

#80 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by HomeArt » 08/05/2011 12:05

nosara wrote:Lopate u sake i pravite... Ovaj more armirat... Niko vam, evo vec 21 godinu, ne brani da sagradite autoput do mjeseca... Bujrum... :D
slobodni armirach wrote:
NE BRANI,

HDZ: izlaz autoputa kod Neuma, fantomski most na Peljescu, kupovanje zemljista Bevanda i oslali,
SDNSD: nikad se nije izjasnio o prolasku autoputa kroz PC dobojska regija, potensiranej fantoskog autoputa BL - Split
SDA: prodani Trhulj lobira za SCT, nakon SCT dolazi Primorje, taj isti levat postaje danas ministar

User avatar
pape
Posts: 6845
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#81 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by pape » 08/05/2011 12:08

PipiDugaDevetka wrote: Krv, znoj, i suze proljevati svakodnevno od učenja, izgradnje...sve na putu u EU, a i tamo, u EU neće biti sjajno, nego sam taj put i putovanje ka EU je bitan,...Priprema svakog posla je 80% uradjenog posla!
O zivotu, radu, odnosima i mnogo cemu ostalom u EU, prosjecan gradjanin BiH zna veoma malo i veoma povrsno.
Ako ikada dodje dan da BiH bude primljena u EU, za BiH gradjanina to ce biti vishestruki shok. U EU nema para bez lopate, .... vece od one sa kojom je radio Alija Sirotanovic, .... :oops: :D

neki
Posts: 5044
Joined: 17/02/2005 07:57
Has thanked: 12 times
Been thanked: 66 times

#82 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by neki » 08/05/2011 12:09

independer wrote:Sedamdesete godine proslog vijeka su bile zlatne godine bosanskohercegovacke privrede. Svi putevi kojhe Bossna i Hercegovina i danas koristi su izgradjeni za vrijeme Dzeme, Hamdije i Branka. Od sredine 80-tih ne znam da je izgradjen i jedan put. Broj vozila na bosanskim putevima nije nikada u tim godinama bio toliki da bi se osjetila potreba za jednim auto putem. Za kvalitet vozila iz tog doba ti tada novoizgradjeni putevi su bili vise nego dobri. Pa i sada, ekonomski gledano, za Bosnu i Hercegovinu bi bilo sasvim dovoljno da se grade ceste sa pomocnim trakama za kamione. Naravno, zbog politickog razloga preferira se autoput i ne bi bilo nista lose u tome kada bi gradnja tog autoputa bila pracena nekim ekonomskim rastom od recimo 6-7 % godisnje. Ovako, gradnja tog autoputa samo nosi trosak.
Kada je velikosrpska politika sklonila sa scene (citaj: ubila) ove velike BiH patriote, tada je i pocela ekonomska stagnacija i propadanje bosanske ekonomije. Zato sam na jednoj drugoj temi i rekao da ako Bosna i Hercegovina zeli da ekonomski napreduje i da se razvija, prvo mora donijeti najliberaLNIJE popreske zakone koji stimulisu preduzetnistvo (sto bi bilo relativno lahko uraditi), ulagati u obrazovanje po ugledu na Republiku Irsku kako bi se stvorila baza visokoobrazovnog kadra koja ce taj razvoj podici na veci nivo, ulagati u komunikacije (samim tim i u putnu i ne zaboravite zeljeznicku mrezu) da bi se povecala frekventnost radne snage, ulaganje u poljoprivredu da bi se osigurala strateska neovisnost zemlje i zaposlila armija ljudi koji imaju slabo ili nikakvo obrazovanje. Postoje jos neke mjere koje bi relatvno lahko mogle biti primjenjene kako bi se standard zivota podigao na jedan veci nivo.

Kada bi se ove mjere donijele, tada bi i potreba za autoputem bila veca.
Svaka cast na postu...
Ovi uporni kriticari socijalizma nikako ne zele da shvate da u tim godinama autoput nije bio standard, BiH nije imala niti jedan pravac na kojem bi dnevni promet zadovoljavao makar pola potrebe za gradnju autoputa. Pa ipak se 70tih poceo graditi pravac Sa-Ze za pocetak kao poluautoput.
Danas nam cijela ekonomija ovisi o zeljeznici i to o jednom jedinom pravcu Samac-Sarajevo-Ploce. Njega je za napraviti u ono doba bio puno veci podvig nego danas autoput, pa opet su tih 300 km napravili za par godina a ovi danas se sa 30 km pate vec 10 godina.
I zalosno je stanje u kojem je danas ta pruga, jos tuznije sto niko ne shvata njenu vrijednost i znacaj za drzavu

User avatar
muha_sa
Posts: 111188
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa
Has thanked: 689 times
Been thanked: 753 times

#83 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by muha_sa » 08/05/2011 12:14

pape wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Krv, znoj, i suze proljevati svakodnevno od učenja, izgradnje...sve na putu u EU, a i tamo, u EU neće biti sjajno, nego sam taj put i putovanje ka EU je bitan,...Priprema svakog posla je 80% uradjenog posla!
O zivotu, radu, odnosima i mnogo cemu ostalom u EU, prosjecan gradjanin BiH zna veoma malo i veoma povrsno.
Ako ikada dodje dan da BiH bude primljena u EU, za BiH gradjanina to ce biti vishestruki shok. U EU nema para bez lopate, .... vece od one sa kojom je radio Alija Sirotanovic, .... :oops: :D
ne siri dezinformacije :-) :D zar nisi upoznat da smo jedva cekali bezvizni rezim da se ispalimo i pokupimo te eurice sto na grani rastu :D

eeeeeeeeeeee moj pape :-) kad se sjetim kako nam je prije godinu trebo dobar majstor i mene zamoli glavni da mu ga dovedem :-) zovem petoricu mojih ahbaba koji ne rade i niti jedan nije htjeo--jebes brusilicu :-) a dnevnica boli glava.

nego--guzovace nikad nista.

User avatar
novi.dan.nova.nafaka
Posts: 2940
Joined: 28/08/2010 11:17

#84 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by novi.dan.nova.nafaka » 08/05/2011 12:17

pape wrote:I samo pitanje iz naslova teme je odraz naseg mentaliteta sa falinkom.
Cuj, .... zasto nam neshto nije ostavljeno da mi naslijedimo, ... :oops:
Nema "naslijedjivanja" na guzove, ... treba raditi i svojim rukama stvarati. To je osnova drustva koje ste prizeljkivali, borili se za njega i eto, .... dobili ga.
Autoput je samo jedna od dobrih stvari koje smo mogli naslijediti, kao što su naslijedile neke druge republike iz bivše nam države. Dakle, problem se može poopštiti (matematičkim riječnikom rečeno) na cestovnu infrastrukturu u BiH. To je žila kucavica čitave industrije i pokazatelj ekonomskog razvoja.
Nipošto nisam htio reći da smo sve trebali naslijediti, već da smo trebali biti jednaki poput ostalih - ako su se već prirodna bogatsva iz BiH nemilice crpile, red je bio da se malo vše uloži u nju...
Za one koji tvrrde da autoputevi 70-80 nisu bili standard, neka pogledaju kad je njemačka svoje autobanove radila, i koje je već do sada isplatila kroz cestarine !

User avatar
mO k3
Posts: 28817
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
Has thanked: 726 times
Been thanked: 426 times

#85 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by mO k3 » 08/05/2011 12:20

novi.dan.nova.nafaka wrote:
pape wrote:I samo pitanje iz naslova teme je odraz naseg mentaliteta sa falinkom.
Cuj, .... zasto nam neshto nije ostavljeno da mi naslijedimo, ... :oops:
Nema "naslijedjivanja" na guzove, ... treba raditi i svojim rukama stvarati. To je osnova drustva koje ste prizeljkivali, borili se za njega i eto, .... dobili ga.
Autoput je samo jedna od dobrih stvari koje smo mogli naslijediti, kao što su naslijedile neke druge republike iz bivše nam države. Dakle, problem se može poopštiti (matematičkim riječnikom rečeno) na cestovnu infrastrukturu u BiH. To je žila kucavica čitave industrije i pokazatelj ekonomskog razvoja.
Nipošto nisam htio reći da smo sve trebali naslijediti, već da smo trebali biti jednaki poput ostalih - ako su se već prirodna bogatsva iz BiH nemilice crpile, red je bio da se malo vše uloži u nju...
Za one koji tvrrde da autoputevi 70-80 nisu bili standard, neka pogledaju kad je njemačka svoje autobanove radila, i koje je već do sada isplatila kroz cestarine !
sta je sa austrijom?? osamdesetih nisu ni oni imali toliko autoputa
btw. koliko su autoputa imali ostale republike?? npr hr ili sr

neki
Posts: 5044
Joined: 17/02/2005 07:57
Has thanked: 12 times
Been thanked: 66 times

#86 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by neki » 08/05/2011 12:23

novi.dan.nova.nafaka wrote:
pape wrote:I samo pitanje iz naslova teme je odraz naseg mentaliteta sa falinkom.
Cuj, .... zasto nam neshto nije ostavljeno da mi naslijedimo, ... :oops:
Nema "naslijedjivanja" na guzove, ... treba raditi i svojim rukama stvarati. To je osnova drustva koje ste prizeljkivali, borili se za njega i eto, .... dobili ga.
Autoput je samo jedna od dobrih stvari koje smo mogli naslijediti, kao što su naslijedile neke druge republike iz bivše nam države. Dakle, problem se može poopštiti (matematičkim riječnikom rečeno) na cestovnu infrastrukturu u BiH. To je žila kucavica čitave industrije i pokazatelj ekonomskog razvoja.
Nipošto nisam htio reći da smo sve trebali naslijediti, već da smo trebali biti jednaki poput ostalih - ako su se već prirodna bogatsva iz BiH nemilice crpile, red je bio da se malo vše uloži u nju...
Za one koji tvrrde da autoputevi 70-80 nisu bili standard, neka pogledaju kad je njemačka svoje autobanove radila, i koje je već do sada isplatila kroz cestarine !
Zila kucavica industrije je zeljeznica, kakav autoput, mislis da ce se aluminij iz mostara ili celik iz zenice prevozit kamionima? Hoce sipak...a pogledaj kakvu smo zeljeznicu 'naslijedili' a u kakvom je stanju sad.
Pogledaj koliki je promet po putevima imala njemacka kad je gradila svoje autobanove i uporedi sa bosnom 70tih pa ce ti biti jasno zasto u bosni nisu bili standard

User avatar
zambaklija
Posts: 2737
Joined: 27/03/2008 14:56
Location: budžak

#87 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by zambaklija » 08/05/2011 12:24

muha_sa wrote:
pape wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Krv, znoj, i suze proljevati svakodnevno od učenja, izgradnje...sve na putu u EU, a i tamo, u EU neće biti sjajno, nego sam taj put i putovanje ka EU je bitan,...Priprema svakog posla je 80% uradjenog posla!
O zivotu, radu, odnosima i mnogo cemu ostalom u EU, prosjecan gradjanin BiH zna veoma malo i veoma povrsno.
Ako ikada dodje dan da BiH bude primljena u EU, za BiH gradjanina to ce biti vishestruki shok. U EU nema para bez lopate, .... vece od one sa kojom je radio Alija Sirotanovic, .... :oops: :D
ne siri dezinformacije :-) :D zar nisi upoznat da smo jedva cekali bezvizni rezim da se ispalimo i pokupimo te eurice sto na grani rastu :D

eeeeeeeeeeee moj pape :-) kad se sjetim kako nam je prije godinu trebo dobar majstor i mene zamoli glavni da mu ga dovedem :-) zovem petoricu mojih ahbaba koji ne rade i niti jedan nije htjeo--jebes brusilicu :-) a dnevnica boli glava.

nego--guzovace nikad nista.

sjedim u kafiću ono jutranja kafa novine....krajičkom oka vidim neke radnike a u 9 već čelopek :-) haj to već čujem kako između sebe razgovaraju,turski :shock: ,pomislih na prvu i mi imamo "gastarbajtere :mrgreen: "uz to pristižu već gosti jedan po jedan na prvu kafu i pošto znaju odakle sam uvijek ona blago tebi,hebe se tebi,ovdje nema posla brato itd...meni pukne film i rekoh daj ba prekinte s'tom šupljom turci vam ovda rade umjesto vi i tu kakarite jer bi svi samo guzovače.......osta ja još heftu sam sjediti i namiru kafu piti :D :D


priča druga:

kraj rata ,dolazim sa jednom organizacijom iz švabije ono humanitarci al baš pravi,ljudi se organizovali da idu pomagati da se opravljaju kuće i to.......došli u jedno mjesto njih 50tak,rasporedili se,dovukli i materijal a vlasnici sjede,diriguju i još zanovjetaju!!!!!halo ba niti jedan da je prstom mrdno a švabo došo da mu pomogne a ovaj još i malte ne mu mamu kreha........nakon 14 dana ljudi se pokupili i nikad više ništa bosna.. :( a uzeli 4hefte svog odmora :cry: :cry:

User avatar
nosara
Posts: 19969
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 176 times
Been thanked: 119 times

#88 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by nosara » 08/05/2011 12:25

HomeArt wrote:
nosara wrote:Lopate u sake i pravite... Ovaj more armirat... Niko vam, evo vec 21 godinu, ne brani da sagradite autoput do mjeseca... Bujrum... :D
slobodni armirach wrote:
NE BRANI,

HDZ: izlaz autoputa kod Neuma, fantomski most na Peljescu, kupovanje zemljista Bevanda i oslali,
SDNSD: nikad se nije izjasnio o prolasku autoputa kroz PC dobojska regija, potensiranej fantoskog autoputa BL - Split
SDA: prodani Trhulj lobira za SCT, nakon SCT dolazi Primorje, taj isti levat postaje danas ministar
To su tekovine demokratije... :wink:

User avatar
nosara
Posts: 19969
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 176 times
Been thanked: 119 times

#89 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by nosara » 08/05/2011 12:29

neki wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:
pape wrote:I samo pitanje iz naslova teme je odraz naseg mentaliteta sa falinkom.
Cuj, .... zasto nam neshto nije ostavljeno da mi naslijedimo, ... :oops:
Nema "naslijedjivanja" na guzove, ... treba raditi i svojim rukama stvarati. To je osnova drustva koje ste prizeljkivali, borili se za njega i eto, .... dobili ga.
Autoput je samo jedna od dobrih stvari koje smo mogli naslijediti, kao što su naslijedile neke druge republike iz bivše nam države. Dakle, problem se može poopštiti (matematičkim riječnikom rečeno) na cestovnu infrastrukturu u BiH. To je žila kucavica čitave industrije i pokazatelj ekonomskog razvoja.
Nipošto nisam htio reći da smo sve trebali naslijediti, već da smo trebali biti jednaki poput ostalih - ako su se već prirodna bogatsva iz BiH nemilice crpile, red je bio da se malo vše uloži u nju...
Za one koji tvrrde da autoputevi 70-80 nisu bili standard, neka pogledaju kad je njemačka svoje autobanove radila, i koje je već do sada isplatila kroz cestarine !
Zila kucavica industrije je zeljeznica, kakav autoput, mislis da ce se aluminij iz mostara ili celik iz zenice prevozit kamionima? Hoce sipak...a pogledaj kakvu smo zeljeznicu 'naslijedili' a u kakvom je stanju sad.
Pogledaj koliki je promet po putevima imala njemacka kad je gradila svoje autobanove i uporedi sa bosnom 70tih pa ce ti biti jasno zasto u bosni nisu bili standard
E, jebo ga ti, pa ne meres prugom cerat golfa dvicu gti... :lol:

User avatar
muha_sa
Posts: 111188
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa
Has thanked: 689 times
Been thanked: 753 times

#90 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by muha_sa » 08/05/2011 12:34

zambaklija :thumbup:

stari moj toga sam se nagledo u zivotu :-) jebi ga-sta cu kad sam i sam irget i naucio se da nema guzovace.
-cesto svojo djeci pricam ko je nama u komsiluku ugalj unosio i drva cjepo.--posto mi je kuca uz Vijecnicu tadasnji studenti koji su ucili u Vijecnici su se otimali ko ce nam ugalj jal drva unjet--buduci ljekari-inzinjeri i sta sve ne.--ziva istina.

-nek omladina ne shvati ovaj moj post nedo bog da ih sta kritikujem--imam i sam djecu kojoj sam guzove zaklanjo :D al..........................veliku ako ne i najvecu odgovornost nose ovi uhljupi koji su na vlasti i koji su se o svojoj egzistenciji i egzistenciji praunucadi pozabavili---cast rijetkim izuzecima.


ps.----nosara--ne diraj mi golfa dvicu jer sam ga posteno-rintajuci zaradio.

HomeArt
Posts: 2109
Joined: 02/09/2004 13:33
Location: Hrasno Hill :)

#91 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by HomeArt » 08/05/2011 12:37

nosara wrote:
To su tekovine demokratije... :wink:
Ma kakva crna demokrataija, ovo su neki stariji sistemi, kazu davno porazeni, jesu al u ku...
... kukuruzima :D
Last edited by HomeArt on 08/05/2011 12:38, edited 1 time in total.

neki
Posts: 5044
Joined: 17/02/2005 07:57
Has thanked: 12 times
Been thanked: 66 times

#92 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by neki » 08/05/2011 12:37

nosara wrote:
neki wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: Autoput je samo jedna od dobrih stvari koje smo mogli naslijediti, kao što su naslijedile neke druge republike iz bivše nam države. Dakle, problem se može poopštiti (matematičkim riječnikom rečeno) na cestovnu infrastrukturu u BiH. To je žila kucavica čitave industrije i pokazatelj ekonomskog razvoja.
Nipošto nisam htio reći da smo sve trebali naslijediti, već da smo trebali biti jednaki poput ostalih - ako su se već prirodna bogatsva iz BiH nemilice crpile, red je bio da se malo vše uloži u nju...
Za one koji tvrrde da autoputevi 70-80 nisu bili standard, neka pogledaju kad je njemačka svoje autobanove radila, i koje je već do sada isplatila kroz cestarine !
Zila kucavica industrije je zeljeznica, kakav autoput, mislis da ce se aluminij iz mostara ili celik iz zenice prevozit kamionima? Hoce sipak...a pogledaj kakvu smo zeljeznicu 'naslijedili' a u kakvom je stanju sad.
Pogledaj koliki je promet po putevima imala njemacka kad je gradila svoje autobanove i uporedi sa bosnom 70tih pa ce ti biti jasno zasto u bosni nisu bili standard
E, jebo ga ti, pa ne meres prugom cerat golfa dvicu gti... :lol:
Ko kaze?? :D

pici bolje od BosnaEkspresa :lol:

User avatar
nosara
Posts: 19969
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Has thanked: 176 times
Been thanked: 119 times

#93 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by nosara » 08/05/2011 12:48

neki wrote:
nosara wrote:
neki wrote: Zila kucavica industrije je zeljeznica, kakav autoput, mislis da ce se aluminij iz mostara ili celik iz zenice prevozit kamionima? Hoce sipak...a pogledaj kakvu smo zeljeznicu 'naslijedili' a u kakvom je stanju sad.
Pogledaj koliki je promet po putevima imala njemacka kad je gradila svoje autobanove i uporedi sa bosnom 70tih pa ce ti biti jasno zasto u bosni nisu bili standard
E, jebo ga ti, pa ne meres prugom cerat golfa dvicu gti... :lol:
Ko kaze?? :D

pici bolje od BosnaEkspresa :lol:
:lol: :lol: :lol:

OOOOOOOOOOOOP DOLI...!!!!!!

Muha, oko, isti smo... :wink:
Last edited by nosara on 08/05/2011 12:49, edited 1 time in total.

User avatar
sheikh
Posts: 752
Joined: 17/10/2010 18:21
Location: Tamni vilajet

#94 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by sheikh » 08/05/2011 12:49

To je sve bila urota protiv nas :D
Svi su oni nasi neprijatelji koji nam zele zlo :D Zato nam nisu nista napravili :bih: :bih: :bih:

User avatar
chengaba
Posts: 1874
Joined: 08/10/2003 00:00

#95 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by chengaba » 08/05/2011 12:51

muha_sa wrote:zambaklija :thumbup:

stari moj toga sam se nagledo u zivotu :-) jebi ga-sta cu kad sam i sam irget i naucio se da nema guzovace.
-cesto svojo djeci pricam ko je nama u komsiluku ugalj unosio i drva cjepo.--posto mi je kuca uz Vijecnicu tadasnji studenti koji su ucili u Vijecnici su se otimali ko ce nam ugalj jal drva unjet--buduci ljekari-inzinjeri i sta sve ne.--ziva istina.

-nek omladina ne shvati ovaj moj post nedo bog da ih sta kritikujem--imam i sam djecu kojoj sam guzove zaklanjo :D al..........................veliku ako ne i najvecu odgovornost nose ovi uhljupi koji su na vlasti i koji su se o svojoj egzistenciji i egzistenciji praunucadi pozabavili---cast rijetkim izuzecima.
Eeee, mislim da nas malo *ebe ona "ako sam ja kopao, moja djeca neće". To se sigurno negdje podsvjesno implementiralo u moju generaciju, ali ja eto koliko-toliko trudim se da to izbjegnem...

susc_ovjek
Posts: 516
Joined: 15/09/2007 17:07
Location: Sarajevo

#96 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by susc_ovjek » 08/05/2011 12:53

HomeArt wrote:
nosara wrote:Lopate u sake i pravite... Ovaj more armirat... Niko vam, evo vec 21 godinu, ne brani da sagradite autoput do mjeseca... Bujrum... :D
slobodni armirach wrote:
NE BRANI,

HDZ: izlaz autoputa kod Neuma, fantomski most na Peljescu, kupovanje zemljista Bevanda i oslali,
SDNSD: nikad se nije izjasnio o prolasku autoputa kroz PC dobojska regija, potensiranej fantoskog autoputa BL - Split
SDA: prodani Trhulj lobira za SCT, nakon SCT dolazi Primorje, taj isti levat postaje danas ministar
A njih su kao birali marsovci a ne bosanci i hercegovci? :)

User avatar
novi.dan.nova.nafaka
Posts: 2940
Joined: 28/08/2010 11:17

#97 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by novi.dan.nova.nafaka » 08/05/2011 13:02

neki wrote:Zila kucavica industrije je zeljeznica, kakav autoput, mislis da ce se aluminij iz mostara ili celik iz zenice prevozit kamionima? Hoce sipak...a pogledaj kakvu smo zeljeznicu 'naslijedili' a u kakvom je stanju sad.
Pogledaj koliki je promet po putevima imala njemacka kad je gradila svoje autobanove i uporedi sa bosnom 70tih pa ce ti biti jasno zasto u bosni nisu bili standard
Šta je sa hiljadama preduzeća koja nisu proizvodila proizvode koji se prevoze samo željeznicom ? Koji će njima vrag željeznica ? :-D
Dakle, autoputevi su postojali 70-80 tih godina, to smo se slžili, i nije istina da već tada nisu bili standard. Istina je da je u BiH puno manje ulagano, a puno se više iz nje izvozilo. Ja se pitam zašto je to tako.
Da se razumijemo, nisam to napisao u uvodnom postu, iskreno mislim da bi BiH puno bolje bilo egzistirati u državi poput bivše Juge, nego u EU, ali to je već druga priča...

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Been thanked: 3 times

#98 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by PipiDugaDevetka » 08/05/2011 13:06

zambaklija wrote: sjedim u kafiću ono jutranja kafa novine....krajičkom oka vidim neke radnike a u 9 već čelopek :-) haj to već čujem kako između sebe razgovaraju,turski :shock: ,pomislih na prvu i mi imamo "gastarbajtere :mrgreen: "uz to pristižu već gosti jedan po jedan na prvu kafu i pošto znaju odakle sam uvijek ona blago tebi,hebe se tebi,ovdje nema posla brato itd...meni pukne film i rekoh daj ba prekinte s'tom šupljom turci vam ovda rade umjesto vi i tu kakarite jer bi svi samo guzovače.......osta ja još heftu sam sjediti i namiru kafu piti :D :D


priča druga:

kraj rata ,dolazim sa jednom organizacijom iz švabije ono humanitarci al baš pravi,ljudi se organizovali da idu pomagati da se opravljaju kuće i to.......došli u jedno mjesto njih 50tak,rasporedili se,dovukli i materijal a vlasnici sjede,diriguju i još zanovjetaju!!!!!halo ba niti jedan da je prstom mrdno a švabo došo da mu pomogne a ovaj još i malte ne mu mamu kreha........nakon 14 dana ljudi se pokupili i nikad više ništa bosna.. :( a uzeli 4hefte svog odmora :cry: :cry:
Neki Norvežani došli u BiH, u SArajevo na ''razmjenu omladine'', pa čistili Vrelo Bosne.
Akciji se pridružio jedino ''Park'' kome je to i osnovni posao - bio.

Načekaćemo se da nam Norvežani očiste rječicu Zujevinu, opština Ilidža, MZ Blažuj na prilazima centru Sarajeva:
Image
Image

User avatar
pape
Posts: 6845
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#99 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by pape » 08/05/2011 13:10

novi.dan.nova.nafaka wrote:
pape wrote:I samo pitanje iz naslova teme je odraz naseg mentaliteta sa falinkom.
Cuj, .... zasto nam neshto nije ostavljeno da mi naslijedimo, ... :oops:
Nema "naslijedjivanja" na guzove, ... treba raditi i svojim rukama stvarati. To je osnova drustva koje ste prizeljkivali, borili se za njega i eto, .... dobili ga.
Autoput je samo jedna od dobrih stvari koje smo mogli naslijediti, kao što su naslijedile neke druge republike iz bivše nam države. Dakle, problem se može poopštiti (matematičkim riječnikom rečeno) na cestovnu infrastrukturu u BiH. To je žila kucavica čitave industrije i pokazatelj ekonomskog razvoja.
Nipošto nisam htio reći da smo sve trebali naslijediti, već da smo trebali biti jednaki poput ostalih - ako su se već prirodna bogatsva iz BiH nemilice crpile, red je bio da se malo vše uloži u nju...
Za one koji tvrrde da autoputevi 70-80 nisu bili standard, neka pogledaju kad je njemačka svoje autobanove radila, i koje je već do sada isplatila kroz cestarine !
Nije bivsa Juga imala puno autoputeva, ... jedini je bio autoput "Bratstvo-jedinstvo" od Beograda do Zagreba, a treba napomenuti da je i on napravljen rukama dobrovoljaca. Je li netko brani da se danas organizira omladinska radna akcija i da se prave putevi po BiH? Reci cete, ah, ... to je prevazidjeno, onda gargajte putevima iz Srednjeg vijeka, ili budite na milosti kojekakvim gradjevinskim meshetarima, dok oni ne nadju interes, naravno, ... u talu sa vladajucom klikom, i pocnu graditi kako je Bog zapovjedio. Uz to, ne preskacite gore pomenuto, smisljeno unistavanje zeljeznica. Unishtiti zeljeznicu je idiotski potez u zemlji kojoj je cestovna infrastruktura u stanju u kojem je ona u BiH danas.

Nash problem je nasljedjivanje pameti i volje za radom, od toga mi bjezimo.
Nikad nitko nije otvorio temu, ... "Sta bismo mogli naslijediti od drugih iz bivse SFRJ"
Znamo bez razloga skociti za oci Slovencima, ... `vaki su - `naki su, ... ali ... Slovenac je naucio da radi, naucio je sta, kako i kome moze da proda. I Slovenac raspali roshtilj, ali ... on zna kada je vrijeme za chevape.

Naslijedila je BiH mnostvo vrijednih industrijskih kapaciteta, sta je sada sa njima?
Primjer RMK Zenica, ... prodata indijcima za 1 Euro.
Da li netko zaista misli da su ti Indijci spasitelji RMK? Nisu, samo su sposobniji menadjeri, i znaju kako taj celik, napravljen na isti nacin i od istog tog Bosanca koji je to isto radio i u Titino doba, vishestruko skuplje prodati.

Je l` se ono u Sloveniji pricaju vicevi o glupim Bosancima, .... majku im Bozju, ... :dance:

User avatar
zambaklija
Posts: 2737
Joined: 27/03/2008 14:56
Location: budžak

#100 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?

Post by zambaklija » 08/05/2011 13:12

PipiDugaDevetka wrote: Image
Image
auuuuuu :shock: ša je ovo :shock: :shock: :shock: ovo neka deponija plastičnih kesa u blizini ili je nek nosi komšiji :-? :-?

Locked