BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-a

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vaučer

#1 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by vaučer »

Ne znam zašto uopće boduju BIH.
Mi po svim parametrima osim zastave i granice gotovo pa da i nismo država.
Gomila samoživih korumpiranih govnara koji rade o glavi i kradu iz usta gomili neobrazovanih i zadojenih primitivaca bi bio relativno precizan opis BIH. BDP? Ljudska prava, ekonomija, znanost? Kome bola?
neki

#2 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by neki »

haj sto polupismeni novinar ne zna napisati pravilno naslov i tekst clanka, ali to onda jos prenese i forumas koji se trudi da bude ozbiljan sagovornik na podforumu ekonomija...
BiH je na 91. mjestu u svijetu po BDP-u, a ne po rastu BDP-a. Zapravo po rastu smo jedni od boljih u svijetu i daleko bolji od Hrvatske koja je zapravo najgora u regionu...
karanana

#3 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by karanana »

rast od 0,7% jedan od boljih u svijetu?
to je sramota.
jer kad rastes 0,7% a kad ti je baza tako niska onda to nije rast nego pad.

recimo u 2013. godini smo po rastu bdp-a bili rangirani na 178. mjestu. i to ne bi bio problem jer su ispod nas bili giganti tipa luxemburga, francuske, finske, holandije....pa eto i hrvatske kojoj je rast negativan nekih -1,1%. rast citavog eu-a je 0,10%. znaci u rastu smo jaci od eu-a. ali pitanje je baze. nasa baza je niska i rast od 0,7%-0,8% je sramotan.

kako god da okrenes, ovaj pokazatelj bdp-a po stanovniku je najbolji pokazatellj siromastva/bogatstva zemlje.
insomnia78

#4 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by insomnia78 »

orada wrote:Ali i cijene su vece na zapadu,konkretno u Norveskoj. Oni tamo ne idu po kafanama,ne puse.A da ne govorimo tek o izlascima.Prednost im je sto imaju uredjene drzave i postuju se zakoni.Nema privilegovanih kao kod nas. Norveska plata jeste basnoslovna za Bosnu ako bi ovdje trosila.

Ovdje nisu svjesni koliko ljudi na zapadu stede.
:D
animals

#5 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by animals »

orada wrote:Ali i cijene su vece na zapadu,konkretno u Norveskoj. Oni tamo ne idu po kafanama,ne puse.A da ne govorimo tek o izlascima.Prednost im je sto imaju uredjene drzave i postuju se zakoni.Nema privilegovanih kao kod nas. Norveska plata jeste basnoslovna za Bosnu ako bi ovdje trosila.

Ovdje nisu svjesni koliko ljudi na zapadu stede.
Ma umiru na zapadu..Bosna raj na zemlji :D :D
animals

#6 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by animals »

orada wrote:Je li kutija cigareta u Norveskoj 15-20 eura? Jeste.Ako pusis kutiju i po,to je preko 500e mjesecno samo za cigarete.
u Bosni 2 marke..1 euro..reko ti ja, najbolje se zivi u BIH...
karanana

#7 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by karanana »

Blago zemlji cije se blagostanje mjeri sa brojem kutija cigara koje dnevno mozes priustiti
karanana

#8 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by karanana »

orada wrote:
karanana wrote:Blago zemlji cije se blagostanje mjeri sa brojem kutija cigara koje dnevno mozes priustiti
Ne mora sa cigaretama,moze i sa drugim stvarima.Parce pizze u Norveskoj 15 eura,prosjecno jelo u restoranu 30 eura,krigla piva 7-10 eura.Karta za bioskop 20 eura.Mali sendvic u pekari 5 eura,kava 5 eura,kapucino 7-8 eura.

Da ja zivim u Norveskoj sa njihovom prosjecnom platom,bio bih teski socijalni slucaj.A ovdje sa 350 eura prodjem ko grof.Istina,ne placam stan.Problem sa BiH jeste sto nije uredjena zemlja,nema infrastrukturu,postoje lokalni serifi,kriminalci,korupcija,nepotizam.Ali sama kupovna moc nije tolika veca na zapadu.
znaci ljudi u norveskoj koji imaju prosjecnu norvesku platu su socijalni slucajevi?
sto samo po sebi znaci da vise od 50% ljudi u norveskoj koji imaju platu ispod prosjeka umiru od gladi?
(prosjecna neto plata u norveskoj 3.500 eura, u bih 400 eura - skoro 9 puta manja. pa eto nek su one tvoje cijene gore tacne, mada si neke stvari precijenio i stavio u eure mjesto u marke)
animals

#9 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by animals »

orada wrote:A ne znaci to,logicaru i strucnjace sa 20 i kusur hiljada postova.Vidis kako si glup. To znaci da bih ja bio socijalni slucaj sa njihovom prosjecnom platom,a sa ovdasnjim navikama.A to su: dvije kave dnevno,kutija i po cigareta,sendvic,pizza ili cevapi skoro svaki dan.Vikendom 7,8 piva ili rakija i da ne nabrajam dalje.

Ja sa 20 maraka ovdje dnevno zivim kao grof.A u Norveskoj to ne moze.
ti si tipican primjer jednog stanovnika BIH..
zato i jesmo tu gdje smo..glupost do bola :run:
karanana

#10 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by karanana »

jebi ga, kad imas 20 i nesto tisuca postova (mada ne znam zasto je to bitno pa da si spomenuo) nesto i naucis a i napises. mada, sto kazes, jesam poglup malo u poredjenju sa mozgovima poput tebe.
sta ces jebi ga oni nemaju cevapa i jeftine brlje pa moraju da se zadovolje sa jeftinim sranjima tipa makarona da bi prezivili. nisu svi hadzije ko ti a ponajmanje jadovi norvezani.
imas platu od 7 stoja koju za mjesec spicish na cevape, cigare i rakiju. i ti zadovoljan. ima se moze se. sta vozis?
karanana

#11 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by karanana »

kad i koliko dugo si bio u norveskoj pa da si toliko strucan da ocjenis njihovu ekonomsku situaciju i poredis je sa nasom?
karanana

#12 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by karanana »

samo provjeravam sa kakvim strucnjakom ulazim u diskusiju. da se povucem ako vidim da je neko strucniji. ne moras mi odgovarati sta znas o norveskoj. vidim da si strucan pa se povlacim iz diskusije. ispitivanje je zavrseno. ne boj se.
karanana

#13 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by karanana »

orada wrote:
karanana wrote:jebi ga, kad imas 20 i nesto tisuca postova (mada ne znam zasto je to bitno pa da si spomenuo) nesto i naucis a i napises. mada, sto kazes, jesam poglup malo u poredjenju sa mozgovima poput tebe.
sta ces jebi ga oni nemaju cevapa i jeftine brlje pa moraju da se zadovolje sa jeftinim sranjima tipa makarona da bi prezivili. nisu svi hadzije ko ti a ponajmanje jadovi norvezani.
imas platu od 7 stoja koju za mjesec spicish na cevape, cigare i rakiju. i ti zadovoljan. ima se moze se. sta vozis?

Evo recimo imam stan koji su roditelji dobili od drzave.Gratis.Tako da ne moram otplacivati stambeni kredit,kao Norvezani.

Takvi kao ti su gledali 50 godina u Moskvu sa odusevljenjem.A kada je pao komunizam,presli ste na Brisel.Sad se odusevljavate EU kao sto ste se odusevljavali SSSR-om. Smijesni ste.
svaka cast!
pretpostavljam da sada zivis sa roditeljima i da ce jednog dana stan prepisati tebi i fino ces u tom stanu osnovati porodicu. to je dobro!
jebaji ga, ja gledo u sssr i divio im se, i opet nista od te socijale i gratis stana za mene nego kredit pa u bosni zivim kao jadni norvezanin i briselac. ali valjda sam ja manjina ovdje, vecina raje ima stanove gratis.
OldMayor

#14 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by OldMayor »

neki wrote:haj sto polupismeni novinar ne zna napisati pravilno naslov i tekst clanka, ali to onda jos prenese i forumas koji se trudi da bude ozbiljan sagovornik na podforumu ekonomija...
BiH je na 91. mjestu u svijetu po BDP-u, a ne po rastu BDP-a. Zapravo po rastu smo jedni od boljih u svijetu i daleko bolji od Hrvatske koja je zapravo najgora u regionu...
Hahaha...

Trebas se drug pocet bavit politikom. Ako vec nisi krenuo. Hahaahha...eto ispade jos se i razvijamo jbt.

Sa ovakvim rastom BDP-a sa kojim se ti hvalis, za 30 godina cemo biti na nivou sadasnjeg Hrvatskog. Eto, znaci 2044. godine, mi cemo imati BDP Hrvatske iz 2014.

Ljepota.
neki

#15 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by neki »

OldMayor wrote:
neki wrote:haj sto polupismeni novinar ne zna napisati pravilno naslov i tekst clanka, ali to onda jos prenese i forumas koji se trudi da bude ozbiljan sagovornik na podforumu ekonomija...
Hahaha...

Trebas se drug pocet bavit politikom. Ako vec nisi krenuo. Hahaahha...eto ispade jos se i razvijamo jbt.

Sa ovakvim rastom BDP-a sa kojim se ti hvalis, za 30 godina cemo biti na nivou sadasnjeg Hrvatskog. Eto, znaci 2044. godine, mi cemo imati BDP Hrvatske iz 2014.

Ljepota.
Statisticki se razvijamo sve dok nam je rast pozitivan.
Nicim se ja ne hvalim, nego govorim da je naslov clanka kao i sadrzaj netacan. Podaci koji su u njemu izneseni se odnose na ukupan BDP a ne na njegov rast kako je u naslovu navedeno..
Drinski

#16 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by Drinski »

Sada bi nam onaj Bahrija Umihanić, inače univerzitet.profesor na Ekonom.fakultetu u Tuzli, kazao da nama nedostaje solidarnosti da se brže razvijamo.
detroit-mercy

#17 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by detroit-mercy »

Jel to ovdje neko poredi ekonomiju BiH i Norveske i stavlja to u istu ravan :skoljka:.
Nama u BiH zaista treba korijenita promjena skolstva :skoljka: , nije onaj Ceh puno masio sa onim pokazateljima IQa :mrgreen: .
Alfons Kauders

#18 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by Alfons Kauders »

OldMayor wrote:
Hahaha...

Ljepota.
Projekcije rasta su bile 2 i kusur posto za ovu godinu, a onda naredne tri oko 4%.

To je bilo prije poplava i to bi bile dobre cifre.

Hrvatska je prije rata imala duplo veci BDP per capita od BiH.

Da bi stigli Hrvatsku trebali smo od 1990 do 2010 imati stopu rasta od 3.5%, a da Hrvatska u isto vrijeme nema rasta.

Nasi novinari su uistinu nevidjeni imbecili.
limeni

#19 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by limeni »

TitramPoOnome wrote:Sve analize vezane za Bosnu a radeno od "stranog faktora" su NULA. Nula jer oni uopste ne znaju ni broj stanovnika. Cesto barataju s preko 4,5 miliona st.(kao CIA podaci npr). Dakle to je nebitno,

Nesto drugo je mnogo vaznije. Prosle sedmice sam bio u Sarajevu i po Bosni. Ne moze vama niko pomoci kad VI sami ne zelite pomoci sebi! Gdje god sam usao u prodavnicu gledao sam malo sta se nudi i sta se kupuje. Voda iz hrvatske, pivo iz srbije, cak sam vidio i so s otoka Pag(HR).... i tako redom i tako redom. Pitam prodavacicu imate li sok iz Bosne a ona "pa ne znam, cekaj ovo ono, trt mrt...."

Ulazio sam u par ovih malih ducana i gledao i pitao imaju li neki sok iz Bosne. Bilo je nekoliko ducana gdje ne mozes kupiti jebeni sok iz Bosne. Ima neko Takovo smece i slicno. O cemu vi pricate onda? Izlazio sam s rodakom i par njegovih prijatelja u Sarajevu i svi oni locu karlovacko dok istovremeno prepovjedaju zalopojke. Popili su litre i litre za jednu vecer. Totalno ste apaticni, nezainteresirani i kao ovce. I cemu se vi nadate i sta ocekujete?

Sedmicu prije sam bio u Makarskoj. Nisam vidio jedan jedini proizvod iz Bosne. Ulazio sam u 4 razlicita supermarketa. Rekao bih da je tamo 90% proizvoda iz Hrvatske.

Jedino sam u Bingu u Matuzicima kod Doboja vidio dosta proizvoda iz Bosne kao Hepok sokovi i slicno.

Tako da... ako vi locete tudu vodu onda se nema sta tu dodati.
dobar post :thumbup:

medjutim nije ekonomska situacija toliko losa koliko je losa sigurnost i koliko je izrazena korupcija.
jedan primjer, benjo delalic nema gdje nije pucao po gradu, ranio nekoliko ljudi i slobodno hoda po gradu..nazalost ima benja koliko hoces po gradu..
jednostavno nismo zdravo drustvo jer se ugnjetavaju i usutkuju oni normalni da bi bili gazeni od siledzija/politicara.
jebo ti prosjecnu platu od 2000 maraka kada te klosarcici mogu maltretirati bez kazni.
__Phoenix__

#20 Re: BiH najlošija u regionu: Tek na 91. mjestu po rastu BDP-

Post by __Phoenix__ »

Jedan od gorućih problema je siva ekonomija, a o crnoj da ne pričamo. Mogu se kladiti da je zaposlenost oko 30%, s tim da iz ne znam kojeg razloga, često u zadnje vrijeme srećem ljude koji su zaposleni, na platnom spisku, ali od svega imaju zdravstveno osiguranje ali ne i staž, ugovore koji se produžavaju svako mjesec dana i sl. Nemoguće glupo.
Post Reply