BiH na popisu ?propalih država?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vee-jay

#1 BiH na popisu ?propalih država?

Post by vee-jay »

http://www.vjesnik.hr/html/2005/08/13/C ... ?r=van&c=2

BiH na popisu "propalih država"

Tzv. propale počele su privlačiti pozornost jedine supersile, što je vodilo akcijama u Somaliji, na Haitiju, u BiH i na Kosovu

Bosna i Hercegovina uvrštena je na visoko 21. mjesto Indeksa propalih država (The Failed States Index) u prvom takvom godišnjem popisu koji su sačinili ?Foreign Policy? i ?Fond za mir?.
U njemu se tvrdi da čak dvije milijarde ljudi živi u državama kojima prijeti kolaps. Pri samom je vrhu popisa 20 ?narančastih? država koje se nalaze na rubu propasti. Ispred njih je 20 ?crvenih?, sasvim propalih država. Nažalost, BiH je najviše pozicionirana europska zemlja na tom popisu, a slijedi je Ukrajina na 39. mjestu. Bjelorusija na 43., Turska na 49. i Rusija na 59., pretposljednjem mjestu svrstane su među ?žute? države, u kojima aktualna kriza može dovesti do većih problema.
Bosna i Hercegovina, po mišljenju stručnjaka koji su sudjelovali u sastavljanju ovog Indeksa, a podsjetimo da je ?Foreign Policy? publikacija Carnegijeve zaklade za međunarodni mir, visoko kotira prema nekim od ključnih indikatora propalih država. Prije svega kad je riječ o međunarodnoj intervenciji, neujednačenom razvoju, stanju u sigurnosnim službama te povijesno zasnovanom rivalstvu među različitim etničkim zajednicama.
No, BiH se suočava i s drugim problemima: do kraja neriješenim pitanjem izbjeglica i raseljenih, odlaskom u inozemstvo mladih i obrazovanih ljudi... dakle važnim indikatorima da nekoj državi prijeti propast.
Tijekom devedesetih godina propale države potpadale su uglavnom u sferu djelovanja humanitarnih i aktivista za ljudska prava, premda su počele privlačiti pozornost jedine supersile, što je vodilo intervencijama u Somaliji, na Haitiju, u BiH i na Kosovu.
?Za takozvane realiste u vanjskoj politici ove države i problemi koje su stvarale bili su samo distrakcija koja odvraća pozornost od težih geopolitičkih pitanja. Sad je, čini se, svakome stalo.
Opasan ?izvoz? iz propalih država, bilo da je riječ o međunarodnom terorizmu, narko-barunima ili arsenalima oružja, predmet su beskrajnih diskusija i zabrinutosti. Ipak, uz svu novostečenu pozornost, još postoji neizvjesnost oko definicije i obujma problema?, piše ?Foreign Policy?.
Za BiH, uvrštavanje na ovaj popis nikako nije dobra vijest, posebno u kombinaciji s nekim nedavnim, također pesimističnim procjenama, recimo onima u studiji podržanoj od američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća i CIA-e, u kojoj se tvrdi da BiH, skupa s SCG i Albanijom neće do 2020. godine postati članica Europske unije, štoviše mogla bi postati izvor novih nestabilnosti.
Dodatno: http://www.foreignpolicy.com/story/cms. ... ry_id=3098
http://www.foreignpolicy.com/story/cms. ... ry_id=3100
http://www.foreignpolicy.com/story/cms. ... ry_id=3101
http://www.foreignpolicy.com/story/cms. ... ry_id=3102 i jo s malo vise http://www.cidcm.umd.edu/inscr/stfail/S ... 0Final.pdf

...i sta sad?...
morti

Post by morti »

...skupit 30-40 milja naložene mlade raje,dat im ganove i napravit "lagani" državni udar...i eto spasa...nema druge...

usput,postoji ista tema...
mostarac

Post by mostarac »

ja sam uvijek za revoluciju :D
vee-jay

Post by vee-jay »

morti wrote:...skupit 30-40 milja naložene mlade raje,dat im ganove i napravit "lagani" državni udar...i eto spasa...nema druge...

usput,postoji ista tema...
pa ajmo na nju...samo da ponesemo linkove...gdje je?...odoh traziti...
digger

Post by digger »

Ne znam nista oko Carnegie fondacije koja je ovo potpomogla, kao i kakvi su strucnjaci ucestvovali u stvaranju ovih statistika i pogleda. Ipak vjerujem da su im mjerila dobra kao i namjera, i da su blize istini nego sto bi drugi zeljeli da cuju--bar u nasem slucaju.

Kada sam ovdje par puta iznio misljenje da je jedini put za poboljsanje zapoceti sa pritiskom za promjene kroz gradjansku neposlusnost (paralizovanje javnih ustanova i drugih radnih institucija), ne sjecam se komentara koji bi to podrzali. Ovo je postavljeno i na DemPro websajtu ( http://www.ulbih.netfirms.com ) koje je okupilo par zainteresovanih. Na nazalost, nedostaju odredjeni elementi--citaj: finansijski--koji ne dozvoljavaju da krenemo dalje.

Citajuci stampu, dnevnu i nedjeljnu, gornje nam je dosta jasno. Malo je ohrabrujucih vijesti. Siroko se polemise stanje organizovanog kriminala koji postaje jaci i bezobzirniji, a istovremeno i indiferencije nadleznih ukljucujuci tako vazne institucije kao sto su tuzilastvo i policija. Pitanje je, ko su ti koji bi bili spremni uloziti veliki novac u neki biznis i dozvolili mafiji da ga kontrolise? Malo je ludih, a vjerujem da je mafijin novac ulozen na razne nacine svuda po BH.

Nista se samo od sebe nece srediti. Mi nikada nismo bili dobro organizovano drustvo pa da je ovo samo mali "blip" u normalnom razvoju. Ovo je samo dokaz da bezskrupulozni koriste "jebo lud zbunjenog" stanje, a posto nema kontra akcija da se situacija popravi, ista samo moze da bude gora.

Mozda vam "gradjanska neposlusnost" ili strajk izgleda kao nebuloza. Zato bi bilo dobro cuti misljenja drugih--izuzev normalne ljutnje--sta bi se realno moglo poduzeti da se stvari promjene na bolje.
buhtelj

Post by buhtelj »

Mislim da studentska i gradjanska revolucija kao u Ukrajini ne bih stetila u BIH drustvu.
Samo mislim da je glavni problem da je vecina ljudi navikla na UTOPISTICAN ZIVOTNI STIL,i zivjeti od danas do sutra, piti kave po gradu, misleci da ce netko iz vana da jim pomogne i rijesi iz g****...., neorganiziranost je vidna na svakom pogledu, a oni koji zele nesto da urade sa svojim zivotom odlaze VANI......

Bas to je veliki smisao ovog spiska propalih zemalja da prakticno BIH nestaje jer mladi i sposobni odlaze .... a penzioneri ostaju.....Spisak ne spomninje apsolutno trenutnu ekonomsku situaciju....Jer ako pogledate Albanije nema gor ali zato je Turska...Sto vam to govori??? Da je Albanija razvijenija od Turske.. :-) :-) ..ne bas

Koliko ljudi oko vas razmislja da ode van iz BIH????....i ako jih ode samo polovice je to cijela katastrofa za dugorocni razvoj testnog labaratorija koji se zove BIH

BIH je bila pokusaj definiranja novog drzavnog poredka i taj eksperiment koji su izvodili EU i Amerika se je pokazao nazalost kao totalno NEUSPJESAN...zato bez nekih prevelikih pravnih i formalnih termina mogu reci DA BOSNA I HERCEGOVINA NIJE DRZAVA.....Postoje tri mini-drzavice i svaka radi za sebe....i svaka se (ne)razvija u svoju smjer
Zato svaka vijet koja se odnosi na BIH kao drzavu je bez pravoga znacenja......JER DRZAVA NE POSTOJI....

Rijesneje je revolucija i USTANAK MALDIH....ali jos lakse je da se sluzbeno te tri drzavice koje postoje na podrucju testnog labaratorija koji se zove BIH svaka ode po svoje.....jer ova situacija postaje kako vidite sve gora i gora i sto je nagore to ide u nedogled nema nekog jasnog izlaza .... :D :D
Settler

Post by Settler »

3 iste teme o nekoj "ofrlje-publikaciji" i isti likovi na sve tri teme - baš me čudi :zzzz: .
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Settler wrote:3 iste teme o nekoj "ofrlje-publikaciji" i isti likovi na sve tri teme - baš me čudi :zzzz: .
Jes vala :lol: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=17392 ...al svako fura svoj fazon tako da nije ni chudo sto smo boljestojeci nego na FIFA listi :D .
gavrilo

Post by gavrilo »

umro je mostar wrote:ja sam uvijek za revoluciju :D
sjeti se nadrealista... unproforci bi nas zejebali 8-)
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

buhtelj wrote:Mislim da studentska i gradjanska revolucija kao u Ukrajini ne bih stetila u BIH drustvu.
Samo mislim da je glavni problem da je vecina ljudi navikla na UTOPISTICAN ZIVOTNI STIL,i zivjeti od danas do sutra, piti kave po gradu, misleci da ce netko iz vana da jim pomogne i rijesi iz g****...., neorganiziranost je vidna na svakom pogledu, a oni koji zele nesto da urade sa svojim zivotom odlaze VANI......
nas narod treba da se probudi i vidi u kakvim su govnima i u kakvim ce tek biti ako nesto ne poduzmu.

govoris o revoluciji. ko bi vodio tu revoluciju? i sam kazes da sposobniji i "oni koji zele nesto da urade sa svojim zivotom" odlaze vani. ko je osto da vodi tu revoluciju?

onaj koji hrndaci po cijeli dan da bi imo platiti za knjige, koji nema vremena da pogleda koliko je sati? ili onaj koji je na ekonomiji od 98 a i dalje na drugoj godini?

ideja ti je super ali nema kadra u bih da bi se tako sta izvelo
Post Reply