Bosna i Hercegovina se nalazi na 119 mjestu po uslovima za poslovanje na listi od ukupno 127 zemalja.Losije uslove za poslovanje imaju samo Nikaragva,Kamerun,Gambija,Tadzikistan,Bolivija,Cad,Burundi i na samom zacelju Zimbabve.Prosle godine se BIH nalazila na 101 mjestu.
http://www.forbes.com/lists/2009/6/bizc ... HI114.html
BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
Moderator: anex
- Zox
#2 Re: BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
Cudi me da smo bolji od Burundija.
- _aja_
#3 Re: BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
Sad je pitanje jesu li drugi napredovali ili mi nazadovali?firebird wrote:Bosna i Hercegovina se nalazi na 119 mjestu po uslovima za poslovanje na listi od ukupno 127 zemalja.Losije uslove za poslovanje imaju samo Nikaragva,Kamerun,Gambija,Tadzikistan,Bolivija,Cad,Burundi i na samom zacelju Zimbabve.Prosle godine se BIH nalazila na 101 mjestu.
http://www.forbes.com/lists/2009/6/bizc ... HI114.html
-
zlatan01
#4 Re: BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
Ko nas vodi, dobro smo i prosli! Cek malo, a ove sto nas vode, mi smo izabrali, sto znaci...
-
pita
#5 Re: BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
Ja sam vec napisao...vise puta...MI SMO priorodno glup i zaostao narod.....tu tezu je tesko protuargumentiratizlatan01 wrote:Ko nas vodi, dobro smo i prosli! Cek malo, a ove sto nas vode, mi smo izabrali, sto znaci...
Inace ne bi BiH bila DNO DNA...u svim pogledima (ekonomia/ekologija/sport/znanost/tehnologija...)...Sve nas treba kolektivno preseliti na pusti otok...bez hrane i vode...i ostaviti zemlju Bosnu da se odmori..
-
pita
#6 Re: BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
jos jedan dokaz nase zaostalosti http://sarajevo-x.com/clanak/090404095pita wrote:Ja sam vec napisao...vise puta...MI SMO priorodno glup i zaostao narod.....tu tezu je tesko protuargumentiratizlatan01 wrote:Ko nas vodi, dobro smo i prosli! Cek malo, a ove sto nas vode, mi smo izabrali, sto znaci...
Inace ne bi BiH bila DNO DNA...u svim pogledima (ekonomia/ekologija/sport/znanost/tehnologija...)...Sve nas treba kolektivno preseliti na pusti otok...bez hrane i vode...i ostaviti zemlju Bosnu da se odmori..
-
Mlijecni put
#7 Re: BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
ja sam nedavno bila na jednom predavanju, predjednik svedske privredne komore za yu-ist. evropu. lik kaze da su analize pokazale da imamo najjace teoretski obrazovane ljude (sto je slucaj s vecinom komunistickih i socijalistickih zemalja) ali vrlo malo prakticnog iskustva. To nam je kao prednost-.to teoretsko znanje. ulaganja u energetski sektor i turizam najprivlacnija, ali kocnica su:
1. bosanski kvazi direktori-koji nemaju nikakvih menadzerskih vjestina, komunikacija po kafanama, gdje sam tu ja i sl. -zapad to u takvom obliku ne poznaje
2. legislativa uzas-niti se zna sta se placa, ni zasto, porezni nameti ubij Boze, zakoni "suplji" da gore biti ne moze
3.
4.
svasta je nabrojao, vise se ne sjecam. bilo me sramota sjediti tu.
Dok god imamo ove sektaske, rodbinske, gnjide od stranaka i njihovih pristalica, mislim da nikakva volja naroda ne moze promijeniti nista. osim neke zesce revolucije, kao oni u moldaviji nedavno
1. bosanski kvazi direktori-koji nemaju nikakvih menadzerskih vjestina, komunikacija po kafanama, gdje sam tu ja i sl. -zapad to u takvom obliku ne poznaje
2. legislativa uzas-niti se zna sta se placa, ni zasto, porezni nameti ubij Boze, zakoni "suplji" da gore biti ne moze
3.
4.
Dok god imamo ove sektaske, rodbinske, gnjide od stranaka i njihovih pristalica, mislim da nikakva volja naroda ne moze promijeniti nista. osim neke zesce revolucije, kao oni u moldaviji nedavno
-
pita
#8 Re: BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
BiH je u svim pogledima dno dna i ne samo ekonomski...razlog je to sto je 80% ljudi u potpunosti nepisemno, zaostalo,primitivno i nepismeno...i oni vladaju drzavom..to se moze primjetiti kada udjes u bih...Sve apsolutno sve izgleda kao da je 15 stoljece.....naravno je srednji vijek je i u glavama ljudi.Mlijecni put wrote:ja sam nedavno bila na jednom predavanju, predjednik svedske privredne komore za yu-ist. evropu. lik kaze da su analize pokazale da imamo najjace teoretski obrazovane ljude (sto je slucaj s vecinom komunistickih i socijalistickih zemalja) ali vrlo malo prakticnog iskustva. To nam je kao prednost-.to teoretsko znanje. ulaganja u energetski sektor i turizam najprivlacnija, ali kocnica su:
3.
4.
Zadnja cesta je bila izgradjena 1960...dok cijela BiH izgleda kao deponija smeca i ruglo....
- Luke Perry
#9 Re: BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
bez visokih poreza nema ni socijaldemokratije.
- don vito
#10 Re: BiH na 119 mjestu po uslovima za poslovanje
Sada gledam na TV-u mjere Vlade Srbije za stednju. Za oko 15 posto bice smanjene plate clanova vlade, poslanika u parlamentu, drzavnih sluzbenika, ukidaju se svi dodatni troskovi, mozda cak i dnevnice. Plate poslanika u Skupstini Srbije nisu rasle 4 godine i vec sada, znaci prije najavljenog smanjenja, nijedan poslanik ne zaradjuje vise od 100.000 dinara (oko 2.000 KM).
Za poredjenje, kod nas poslanici u Parlamentima BiH, FBiH i RS imaju startnu osnovicu od oko 4.600 KM koju su jos uvecali u ovim tegobnim vremenima kada hiljade ljudi ostaje bez posla u privatnom i proizvodnom sektoru. U Federaciji javna potrosnja iznosi 65 posto BDP-a, milion ljudi na ovaj ili onaj nacin prima neku vrstu naknade iz budzeta, u parazitskom javnom sektoru zarade su najmanje dva puta vece nego u privatnom a pogotovo proizvodnom sektoru (u normalnom svijetu je obratno)...
Mogle bi se citave knjige napisati pa je meni cudno kako nismo gori od 119. mjesta.
Za poredjenje, kod nas poslanici u Parlamentima BiH, FBiH i RS imaju startnu osnovicu od oko 4.600 KM koju su jos uvecali u ovim tegobnim vremenima kada hiljade ljudi ostaje bez posla u privatnom i proizvodnom sektoru. U Federaciji javna potrosnja iznosi 65 posto BDP-a, milion ljudi na ovaj ili onaj nacin prima neku vrstu naknade iz budzeta, u parazitskom javnom sektoru zarade su najmanje dva puta vece nego u privatnom a pogotovo proizvodnom sektoru (u normalnom svijetu je obratno)...
Mogle bi se citave knjige napisati pa je meni cudno kako nismo gori od 119. mjesta.