BiH - makroekonomski pokazatelji
Moderator: anex
-
water
Evo Markane da se ukucam da ti pruzim podrsku u forsiranju tvog malog podforuma:
Ne razumijem se previse u eknomske pokazatelje, ali cinjenica da je stpa nezaposlenosti 44% je ono sto ubija. Rast industrijske proizvodnje i GPD od 11% i 6% bio morao uticati na smanjenje stope nezaposlenosti. U ovim uslovima BiH bi trebala imati rast preko 20%, i nijedna vlada koja ne bi obezbjedila takav rast bi trebala biti smjenjena. Statisticki ured je zila kucavica koja bi se morala osposobiti za uslove moderne, globalne ekonomije, i morali bi se objavljivat rezultati svakog tromjesecja.
Da ne ulazim u katastrofalne politicke preduslove: oni bi se morali javno definisati ali danas smo svjedoci ekonomskog razvoja i brzog rasta u zemljama sa najrazlicitijim politickim uredjenjima, i najrazlicitijom politickom situacijom, Postoje zemlje u skoro pa politickom haosu ali ciji ekonomski rast je nevjerovatan. Ja zaista mislim da je problem u politickom vodjstvu koje u potpunosi ne raumije ekonomske (mikro i makro) proces, kojima nije u interesu ekonomski razvoj, a da i negovorim o nekakvoj dugorocnoj strategiji. Kapitala u svijetu ima na pretek; ljudi koji gledaju da ga uloze ima na pretek, nika vise ga nije bilo. Zemlja koja nema ni cetiri miliona stanovnika ne bi trebala imati nikakvih problema da privuce minimalni dijelic tog globalnog kapitala. Ja znam da je ovo sve vrlo uopsteno, ali za ljude kojima je ovo zivot i profesija ne bi trebao biti problem pronaci adekvatna konkretna rijesenja.
Ne razumijem se previse u eknomske pokazatelje, ali cinjenica da je stpa nezaposlenosti 44% je ono sto ubija. Rast industrijske proizvodnje i GPD od 11% i 6% bio morao uticati na smanjenje stope nezaposlenosti. U ovim uslovima BiH bi trebala imati rast preko 20%, i nijedna vlada koja ne bi obezbjedila takav rast bi trebala biti smjenjena. Statisticki ured je zila kucavica koja bi se morala osposobiti za uslove moderne, globalne ekonomije, i morali bi se objavljivat rezultati svakog tromjesecja.
Da ne ulazim u katastrofalne politicke preduslove: oni bi se morali javno definisati ali danas smo svjedoci ekonomskog razvoja i brzog rasta u zemljama sa najrazlicitijim politickim uredjenjima, i najrazlicitijom politickom situacijom, Postoje zemlje u skoro pa politickom haosu ali ciji ekonomski rast je nevjerovatan. Ja zaista mislim da je problem u politickom vodjstvu koje u potpunosi ne raumije ekonomske (mikro i makro) proces, kojima nije u interesu ekonomski razvoj, a da i negovorim o nekakvoj dugorocnoj strategiji. Kapitala u svijetu ima na pretek; ljudi koji gledaju da ga uloze ima na pretek, nika vise ga nije bilo. Zemlja koja nema ni cetiri miliona stanovnika ne bi trebala imati nikakvih problema da privuce minimalni dijelic tog globalnog kapitala. Ja znam da je ovo sve vrlo uopsteno, ali za ljude kojima je ovo zivot i profesija ne bi trebao biti problem pronaci adekvatna konkretna rijesenja.
-
nineac
Marco-X samo da ti dam podrsku tvom podforumu, ali nazalost, posjecenost ovog podforuma izrazava prvo obrazovanost nasih gradjana o znacaju ekonomija (a neznam imal sta vaznije) te uopce nezainteresovanost. Jer znas ti kada das projekciju GDP-a ono raja nije emotivna, malo se ko zacudi i eto. Ali kad spomenes kako je lepi ubleha, onda se mozemo svadjat po cijeli dan.
Sto se tice nezaposlenosti evo kako stavri stoje od marta do maja 2007 godine (zavisno kada su statisticki uredi objavljivali podatke prema The Economist-u:
-SAD: 4.5%
-Japan: 3.8%
-Kina: 9.8% (2006)
-Britanija: 5.5%
-Kanada: 6.1%
-Euro podrucje: 7.1%
-Austrija: 4.4%
-Belgija: 11%
-Francuska: 8.2%
-Njemacka: 9.2%
-Grcka: 9.0%
-Italija: 6.5%
-Holandija: 4.7%
-Spanija: 8.2%
-Ceska: 6.4%
-Danska: 3.7%
-Madjarska: 7.5%
-Norveska: 2.7%
-Poljska: 13%
-Rusija: 7.0%
-Svedska: 4.6%
-Svicarska: 2.7%
-Turska: 11.4%
-Australija: 4.2%
-Hong Kong: 4.3%
-Indija: 7.6% (2006)
-Indonesia: 10.3% (2005)
-Malezija: 3.0% (2004)
-Singapur: 2.9%
-Juzna Koreja: 3.4%
-Tajvan: 4.0%
-Tajland: 1.5%
-Argentina: 9.7%
-Brazil: 10.1%
-Cile: 6.8%
-Kolumbija: 12.0%
-Meksiko: 3.6% (prema drzavnom zavodu, pretpostavlja se oko 10%)
-Venecuela: 10.3%
-Egipat: 9.0%
-Izrael: 7.7%
-Juzna Afrika: 25.5% (Sept. 2006)
Molio bi forumase da obrate paznju na boldirane zemlje, kao sto je kolumbija za koju cemo reci da bezakonje vlada, cesku, od koje smo bili razvijeniji prije 17 godina itd!
Znaci 44% nezaposlenost u svim ovim zemljama znaci studentske nerede, ostavke vlada itd, itd. Revolucija je super stvar, medjutim nasi politicar imaju pravo u jednom: nemoj dati dobro obrazovanje i uspjet ces vladati.
Ako neko misli da su dole fakulteti stvarno fakulteti grdno se vara. Mozda cu nekoga uvrijediti, ali to je tako. Ja sam isto bio student dole, i mislim da mi je najboji potez u zivotu sto sam uspio sam sebi da nadjem put do SAD da se obrazujem, jer sam uvidio sta znaci globalizacija i obrazovanje.
Gospodo glasaci, iduce godine su izbori i ovi podaci trebaju da vode vase emocije a ne krvna zrnca vaseg komsije!
Sto se tice nezaposlenosti evo kako stavri stoje od marta do maja 2007 godine (zavisno kada su statisticki uredi objavljivali podatke prema The Economist-u:
-SAD: 4.5%
-Japan: 3.8%
-Kina: 9.8% (2006)
-Britanija: 5.5%
-Kanada: 6.1%
-Euro podrucje: 7.1%
-Austrija: 4.4%
-Belgija: 11%
-Francuska: 8.2%
-Njemacka: 9.2%
-Grcka: 9.0%
-Italija: 6.5%
-Holandija: 4.7%
-Spanija: 8.2%
-Ceska: 6.4%
-Danska: 3.7%
-Madjarska: 7.5%
-Norveska: 2.7%
-Poljska: 13%
-Rusija: 7.0%
-Svedska: 4.6%
-Svicarska: 2.7%
-Turska: 11.4%
-Australija: 4.2%
-Hong Kong: 4.3%
-Indija: 7.6% (2006)
-Indonesia: 10.3% (2005)
-Malezija: 3.0% (2004)
-Singapur: 2.9%
-Juzna Koreja: 3.4%
-Tajvan: 4.0%
-Tajland: 1.5%
-Argentina: 9.7%
-Brazil: 10.1%
-Cile: 6.8%
-Kolumbija: 12.0%
-Meksiko: 3.6% (prema drzavnom zavodu, pretpostavlja se oko 10%)
-Venecuela: 10.3%
-Egipat: 9.0%
-Izrael: 7.7%
-Juzna Afrika: 25.5% (Sept. 2006)
Molio bi forumase da obrate paznju na boldirane zemlje, kao sto je kolumbija za koju cemo reci da bezakonje vlada, cesku, od koje smo bili razvijeniji prije 17 godina itd!
Znaci 44% nezaposlenost u svim ovim zemljama znaci studentske nerede, ostavke vlada itd, itd. Revolucija je super stvar, medjutim nasi politicar imaju pravo u jednom: nemoj dati dobro obrazovanje i uspjet ces vladati.
Ako neko misli da su dole fakulteti stvarno fakulteti grdno se vara. Mozda cu nekoga uvrijediti, ali to je tako. Ja sam isto bio student dole, i mislim da mi je najboji potez u zivotu sto sam uspio sam sebi da nadjem put do SAD da se obrazujem, jer sam uvidio sta znaci globalizacija i obrazovanje.
Gospodo glasaci, iduce godine su izbori i ovi podaci trebaju da vode vase emocije a ne krvna zrnca vaseg komsije!
-
Mislilac
#3 Re: BiH - makroekonomski pokazatelji
Komentarisat ću meni zanimljive stavke:Marco-x wrote: GDP per capita 2.265 Eura
Rast GDP 2006. godina u odnosu na 2005. +6,0%
Inflacija 7,6% (uvođenje PDV-a, također zastarjela metoda po potrošačkoj korpi, znači samo izabrani proizvodi, na Zapadu uključeni sve robe i proizvodi)
Rast industrijske proizvodnje (2006/2005) + 11%
Stopa nezaposlenosti (31.12.2006.) 44,5%
GDP pc: mjesečni iznos - cca 370 KM, uffff... Malo više od prosječne penzije kojom ne možeš podmiriti osnovne životne potrebe. Toliko halabuke o usmjeravanju viškova od ubiranja poreza (i indirektnih - dakle PDV i direktnih) ka rješavanju socijalnih pitanja. Pa su se ušutarili, povećali plate (nek su, halal im bilo), i uložili klinčić veliki u razvoj i kapitalne projekte.
Inflacije po definici Valutnog odbora (Currency Board) - nema. Al' ima jer je vezana za DM (tj Euro), pa stoga kako DM (Euro) diše, tolika nama inflacija. Izračun za prethodnu godinu (2006.) - oko 6%, znači razlika cca 2% nam je inflacija. Jes, jes, ahaaaaa... Hajd uporedi cijene od 2005. i 2006. u 12 mjesecu, pa će biti 2%. Puta 3, makar..
Rast GDP-a od 6%, WTF, uz inflaciju od toliko posto mačku o rep okačiti. Dobro nam i ne raste nezaposlenost. S ovim trendovima trebala je biti oko 60%. Okunov zakon: trči da bi ostao na mjestu. Trčimo... Njihaaaa...
Rast industrijeske proizvodnje od 11%. U odnosu na 2005. Jah... Jaka industrija bila 2005. Dosta jača nego 1995. A MNOOOOGo slabija nego 1990. Ni blizu. Pa ulažite jadni nebili u ceste, autoput, da mogu ljudi doći ulagati u jadnu nam i napaćenu zemlju, a ne povećavajte ionako visoke plate...
WB ovu stopu nezaposlenosti ne priznaje. Kažu da je ona dosta niža. Oko 20-ak %. Mnogo rada na crno, razvijena siva ekonomija. Ma vala, nek je siva, al' makar zarađujem, to bi bio komentar svakog radnika, koji je bio na birou od '95. Porezi i doprinosi na plate nenormalno visoki. Još obavezno zdravstveno osiguranju, pa postotak za davanje za osiguranje od nezaposlenosti, pa penziono (
Sve u svemu, sistem veoma trom zastario. Evropska unija diktria razvoj ovog dijela Evrope, mi blentavi, "podijeljeni" po sredini države, ne možemo se sami dogovoriti, a još kad dođe "medijator" iz Evrope, pa na ručak, pa na večeru... Dobro sve i stignu. Zato i postoji ovooliko nivoa vlasti...
Tužno, da ne može tužnije biti...
PS. Poređenje sa ostalim državama, nema baš nekog značaja. Svaka država je specifična i samo posebna ekonomska politika za svaku državu može imati efekat na razvoj.
-
nineac
#4 Re: BiH - makroekonomski pokazatelji
Naveo sam da bi nasi ljudi vidjeli jer mi imamo obicaj dizat svoju drzavu u nebesa, i reci "glupi stranci"Mislilac wrote:Komentarisat ću meni zanimljive stavke:Marco-x wrote: GDP per capita 2.265 Eura
Inflacija 7,6% (uvođenje PDV-a, također zastarjela metoda po potrošačkoj korpi, znači samo izabrani proizvodi, na Zapadu uključeni sve robe i proizvodi)
GDP pc: mjesečni iznos - cca 370 KM, uffff... Malo više od prosječne penzije kojom ne možeš podmiriti osnovne životne potrebe. Toliko halabuke o usmjeravanju viškova od ubiranja poreza (i indirektnih - dakle PDV i direktnih) ka rješavanju socijalnih pitanja. Pa su se ušutarili, povećali plate (nek su, halal im bilo), i uložili klinčić veliki u razvoj i kapitalne projekte.
Inflacije po definici Valutnog odbora (Currency Board) - nema. Al' ima jer je vezana za DM (tj Euro), pa stoga kako DM (Euro) diše, tolika nama inflacija. Izračun za prethodnu godinu (2006.) - oko 6%, znači razlika cca 2% nam je inflacija. Jes, jes, ahaaaaa... Hajd uporedi cijene od 2005. i 2006. u 12 mjesecu, pa će biti 2%. Puta 3, makar..
Rast GDP-a od 6%, WTF, uz inflaciju od toliko posto mačku o rep okačiti. Dobro nam i ne raste nezaposlenost. S ovim trendovima trebala je biti oko 60%. Okunov zakon: trči da bi ostao na mjestu. Trčimo... Njihaaaa...
Rast industrijeske proizvodnje od 11%. U odnosu na 2005. Jah... Jaka industrija bila 2005. Dosta jača nego 1995. A MNOOOOGo slabija nego 1990. Ni blizu. Pa ulažite jadni nebili u ceste, autoput, da mogu ljudi doći ulagati u jadnu nam i napaćenu zemlju, a ne povećavajte ionako visoke plate...
WB ovu stopu nezaposlenosti ne priznaje. Kažu da je ona dosta niža. Oko 20-ak %. Mnogo rada na crno, razvijena siva ekonomija. Ma vala, nek je siva, al' makar zarađujem, to bi bio komentar svakog radnika, koji je bio na birou od '95. Porezi i doprinosi na plate nenormalno visoki. Još obavezno zdravstveno osiguranju, pa postotak za davanje za osiguranje od nezaposlenosti, pa penziono (, usputno rečeno, penziono osiguranju na principu generacijske solidarnosti - NEODRŽIV sistem), pa bolje ne plaćati ništa, nego da plaćam pa da nemam ništa od toga...
Sve u svemu, sistem veoma trom zastario. Evropska unija diktria razvoj ovog dijela Evrope, mi blentavi, "podijeljeni" po sredini države, ne možemo se sami dogovoriti, a još kad dođe "medijator" iz Evrope, pa na ručak, pa na večeru... Dobro sve i stignu. Zato i postoji ovooliko nivoa vlasti...
Tužno, da ne može tužnije biti...
PS. Poređenje sa ostalim državama, nema baš nekog značaja. Svaka država je specifična i samo posebna ekonomska politika za svaku državu može imati efekat na razvoj.
-
Mislilac
Ma kakvi glupi stranci.. Nisu glupi, ali su lukavi...
Fazon: Evo vam kredit daje EBRD u iznoso od 100 jedinica, ali taj kredit smijete utrošiti u te i te projekte, koje će voditi naši ljudi iz EBRD, čija će plata biti 40 jedinica, jer ipak su oni eksperti, a 10 jedinica ćete utrošiti za to i to, a ostatak od 50 jedinica ćete vi trošiti. I ovaj kredit vam je vrlo povoljan jer je grejs nešto (WOW to zvuči cool).... i kamata vrlo niska (na 50 jedinica? na 100 jedinica?) i mi ćemo vam sve pokazati a vi samo šutite i plaćajte. Pardon ne vi, nego vaš glupi narod, koji svake godie glasa za iste, doduše malo se rotiraju. I da, uzmite i sebi malo...
E to je pomoć.
A poređenje, statistički podaci, značajni su, ali ne i presudni.
Fazon: Evo vam kredit daje EBRD u iznoso od 100 jedinica, ali taj kredit smijete utrošiti u te i te projekte, koje će voditi naši ljudi iz EBRD, čija će plata biti 40 jedinica, jer ipak su oni eksperti, a 10 jedinica ćete utrošiti za to i to, a ostatak od 50 jedinica ćete vi trošiti. I ovaj kredit vam je vrlo povoljan jer je grejs nešto (WOW to zvuči cool).... i kamata vrlo niska (na 50 jedinica? na 100 jedinica?) i mi ćemo vam sve pokazati a vi samo šutite i plaćajte. Pardon ne vi, nego vaš glupi narod, koji svake godie glasa za iste, doduše malo se rotiraju. I da, uzmite i sebi malo...
E to je pomoć.
A poređenje, statistički podaci, značajni su, ali ne i presudni.
- kustah
Tacno tako Mislilac!
WB i MMF koriste podatke onako kako njima odgovara,cas ovako cas onako. BiH je u kolonijalnom polozaju i biti ce zauvijek. Tuzno, jer dok sve vise zemalja odbacuje diktate ovih kvazi-finanskijski institucja mi smo postali ovisnici o njima.
Tuzno je meni posmatrati njihovo hvalisanje kako je program mikro-kredita od $100 ili tako nesto, upjesano proveden u svijetu,pa nadju tamo nekoga pa mu daju Nobelovu nagradu. Koja prevara i ubleha. To su ti stranci.
I ovi podatci iz Ekonomista su vise za internu politicku upotrebu i zna se da su frizirani.
WB i MMF koriste podatke onako kako njima odgovara,cas ovako cas onako. BiH je u kolonijalnom polozaju i biti ce zauvijek. Tuzno, jer dok sve vise zemalja odbacuje diktate ovih kvazi-finanskijski institucja mi smo postali ovisnici o njima.
Tuzno je meni posmatrati njihovo hvalisanje kako je program mikro-kredita od $100 ili tako nesto, upjesano proveden u svijetu,pa nadju tamo nekoga pa mu daju Nobelovu nagradu. Koja prevara i ubleha. To su ti stranci.
I ovi podatci iz Ekonomista su vise za internu politicku upotrebu i zna se da su frizirani.
-
LjepoticaiZvjer
#7 Re: BiH - makroekonomski pokazatelji
evo ti par podataka iz ministarstva vanjskih poslova austrije za bih:Marco-x wrote:Iako sam tražio po internetu makroekonomske pokazatelje za 2006. godinu, nisam uspio pronaći. Zahvaljujući privatnim kanalima (iako bi morali stalno biti dostupni, jer su podaci od značaja za javnost), dobio sam podatke, koji su me interesirali.
Bosna i Hercegovina, podaci za 2006. godinu (31.12.2006.)
Broj stanovnika: 3,84 milijuna
GDP (BDP) 8,7 mlrd Eura (procjena ekonomista iz vodećih banka po zapadnoeuropskom i američkom vrednovanju GDP-a)
GDP (BDP) procjena Središnje banke BiH 9,1 mlrd Eura (po zastarjelim metodama)
GDP per capita 2.265 Eura
Proizvodne cijene +4,5%
Pokrivenost uvoza izvozom 45% (tijekom 2005. 34% nije bilo PDV-a)
Deficit proračuna 2,8% (uključena projekcija proračuna županija i općina), a službeno se smatra 3,1%.
Vanjska zaduženost 23%-25% GDP-a (23% službeno, 25% projekcija)
Statistički ured BiH je katastrofa, jer još vode po zastarjelim principima sve pokazatelje. Ja sam spomenuo, kakve su i službene projekcije, a tko ih hoće uzimati u obzir nek ih uzima, ja ne.
Ove brojke su i najbliže istini, iako nigdje nema svih pravih službenih podataka po metodama iz EU i SAD.
Podaci su prema procjenama ekonomskih analitičara najvećih BH banaka.
najbitniji ekonomski sektori: idustrija obrade metala, industrija obrade drveta, prehrambrena industrija, eneregetika
ekonomski razvoj: 5,5% (2006)
inflacija: federacija-6,6% rs-8,4%
nezaposlenost: oficielno 40%
Rating (Moody`s): B2 (stabil)
vanjski dug: 26,7%GDP (2006)
devizne rezerve: EUR 2,76 Mrd
kurs: 1KM=0,51129 EUR (fix, currency board)
export: EUR 2,64 (2006)
najbitnija exportna trzista: hrvatska, italija, srbija, crna gora, njemacka, slovenija
najbitnija exportna grupa proizvoda:proizvodi od metala, namjestaj, drvni proizvodi, odjeca
import: EUR 5,82 (2006)
najbitnija importna trzista:hrvatska, njemacka, srbija, crna gora, italija
najbitnija importna gupa proizvoda: masine, prehrambeni proizvodi, gradjevinski materijal, vozila
podaci iz januara 2007
-
LjepoticaiZvjer
GDP imam samo iz 2005 i to
GDP real: EUR 8,1Mrd
GDP po glavi stanovnika: EUR 2095
GDP real: EUR 8,1Mrd
GDP po glavi stanovnika: EUR 2095
- giga
#10 Re: BiH - makroekonomski pokazatelji
+Marco-x wrote: Stopa nezaposlenosti (31.12.2006.) 44,5%
nedavno sam procitao, pa evo prekucat cu:nineac
iz UNDP BiH Info Pack (2004)
"
Unemployment and Poverty
Weak governance, a destroyed economic base and poorčy executed privatization have led to chronic unemployment and poverty. According to 2001 data, around 20% of population (16% FBiH and 25% RS) lives below the general poverty line. Although official BiH statistics put the uneployment rate at 40%, research by local authors and the international institutions suggest the rate is close to 20%.
Out of the total number employed in BiH, an estimated 999 500 persons, a suprising 33%, are employed in the informal sector. The percentage is much higher in RS (41%) than in the FBiH (32%), confirming the importance of the informal sector's contribution to output and incomes. On this basis, the klix unemployment rate in BiH can be given as 16% (17% FBiH and 16% RS). However, with weak governance, that fails to provide essential social protection systems and safety nets for a large part of country's population, the situation alarming and requires prompt action."
dakle, crno je, ali nije tako crno
narocito ne toliko crno da oni koji odu u daleku USA sada po forumima trube kako su oni pametni, a mi koji smo ostali, valjda, glupi
kao i sto sam UNDP-ov izvjestaj naglasava, "governance" je nas pravi veliki problem, pa valjda se i zbog toga na sav glas govori o promjeni Ustava zemlje koja 70% ukupnog budzeta (dakle od onih silnih milijardi eura godisnje) trosi na administraciju
i da, obracunati se sa nacionalizmom
-
nineac
#11 Re: BiH - makroekonomski pokazatelji
Ko je reko da je neko glup sto je dole ostao? Ja sam odozdo otisao tek prije dvije godine, i to zato sto mi se ukazala prilika za extra obrazovanjem, a ne zato sto sam morao, jel sad sam student, a dole sam imao realno kvalitetniji zivot. Medjutim, moja odluka da se zrtvujem jedno vrijeme.giga wrote:+Marco-x wrote: Stopa nezaposlenosti (31.12.2006.) 44,5%nedavno sam procitao, pa evo prekucat cu:nineac
iz UNDP BiH Info Pack (2004)
"
Unemployment and Poverty
Weak governance, a destroyed economic base and poorčy executed privatization have led to chronic unemployment and poverty. According to 2001 data, around 20% of population (16% FBiH and 25% RS) lives below the general poverty line. Although official BiH statistics put the uneployment rate at 40%, research by local authors and the international institutions suggest the rate is close to 20%.
Out of the total number employed in BiH, an estimated 999 500 persons, a suprising 33%, are employed in the informal sector. The percentage is much higher in RS (41%) than in the FBiH (32%), confirming the importance of the informal sector's contribution to output and incomes. On this basis, the klix unemployment rate in BiH can be given as 16% (17% FBiH and 16% RS). However, with weak governance, that fails to provide essential social protection systems and safety nets for a large part of country's population, the situation alarming and requires prompt action."
dakle, crno je, ali nije tako crno
narocito ne toliko crno da oni koji odu u daleku USA sada po forumima trube kako su oni pametni, a mi koji smo ostali, valjda, glupi
kao i sto sam UNDP-ov izvjestaj naglasava, "governance" je nas pravi veliki problem, pa valjda se i zbog toga na sav glas govori o promjeni Ustava zemlje koja 70% ukupnog budzeta (dakle od onih silnih milijardi eura godisnje) trosi na administraciju
i da, obracunati se sa nacionalizmom(za sta izgleda treba mala revolucija)
Medjutim, isto tako savjetujem svakom ko moze otici da studira neka ode, pa nek se vrati ili ostane, jer u doba globalizacije nemozemo razmisljati ko je papak a ko nije sto je otisao ili ostao, samo kod nas takve podjele imaju.
Problem je sto ovi podaci nase glasace uopce nebrinu! To je problem, te sto neglasaju uopce.
-
mostarac
Al je zanimljiva jos jedna stvar, a to je da od trenutka otvaranja ova tema ima 191 citanje do ovog momenta, tj otprilike 20 na sat.
Otvorite temu sa naslovom: "nacelnik opstine zabranio izgradnju bogomolje" i pogledajte broj pregleda na temi u jednom satu.
Nakon toga ovi gore pokazatelji su sasvim jasni i logicni i plod naseg djelovanja i nase pameti.
Otvorite temu sa naslovom: "nacelnik opstine zabranio izgradnju bogomolje" i pogledajte broj pregleda na temi u jednom satu.
Nakon toga ovi gore pokazatelji su sasvim jasni i logicni i plod naseg djelovanja i nase pameti.
-
Vozdra_123
@nineac
evo ti gore razloga sto se nejavljam na ovakve teme...
opet se dijelimo na dijasporu i domace
JEBO TI NAS...
odoh ja nazad na posao da berem $
jer od suplje nema halve ...
evo ti gore razloga sto se nejavljam na ovakve teme...
opet se dijelimo na dijasporu i domace
JEBO TI NAS...
odoh ja nazad na posao da berem $
jer od suplje nema halve ...
- kustah
Prije ce biti tacniji ovaj Marco-x podatak,jer svi ove organizacije trude se svim silama da prikazu Bosnu kao svoj uspijeh. Niko od njih nece da prizna da je vidi kao fiasko,sto je prava istina.
@mostarc
ja vjerujem da si primjetio da je tema SASE vrlo posijecna,to najbolje ilustrira trend u drustvu, trend spekulativne ekonomije.Da se ne ponavljam ima na Titomaniji moj post.To sto ljudi se bave politikom je zato sto je takav trend i orijentacija, nije narod kriv,prica o poduzetnistvu je suplja.
Imas masu soping centara,hotela i ostalih servisnih niskoplacenih poslova a vlast ne ulaze u nauku i obrazovanje i proizvodne djelatnosti.
I naravno,kako da zaboravim Piramide sunca.
@mostarc
ja vjerujem da si primjetio da je tema SASE vrlo posijecna,to najbolje ilustrira trend u drustvu, trend spekulativne ekonomije.Da se ne ponavljam ima na Titomaniji moj post.To sto ljudi se bave politikom je zato sto je takav trend i orijentacija, nije narod kriv,prica o poduzetnistvu je suplja.
Imas masu soping centara,hotela i ostalih servisnih niskoplacenih poslova a vlast ne ulaze u nauku i obrazovanje i proizvodne djelatnosti.
I naravno,kako da zaboravim Piramide sunca.
-
Mislilac
Kad već spominješ Piramide sunca, svi popišaše trud u afirmaciji takvog turizma u BiH. Pa i da nema ničeg, zar nije bolje da dođe milion ljudi da vidi da nema ničega (ali eto ko fol ima, al' se nemože dokazati) i da ostavi po cenera u Visokom, nego da ostane ovako kako je.kustah wrote:I naravno,kako da zaboravim Piramide sunca.
A je#o ti naš Ustav kad se hrvati iz BiH smatraju dijasporom Hrvatske. I glasaju u Hrvatskoj.
A svi drobimo kako je problem (između ostalog) silna državna administracija, političke stranke, a svi svake 4 godine glasamo za naše. Je#li nas naši...
A kad neko spomene makroekonomske pokazatelje, svi ih zaobilaze u širokom luku... Donekle i logično, jer sve institucije štimaju sebi te pokazatelje i metodom "ova meni treba u pozitivnom ili negativnom svjetlu" i na taj način je prezentuju stanovništvu, a to isto stanovništvo dočeka 4 godinu i glasa za te ljude, a nemaju pojma šta su čuli od njih.. Valjda ste me shvatili.
- kustah
Pa ja neznam koliko mozes maglu prodavati ljudima,osim toga ozbiljni ljudi dali su svoju ocijenu (vidi Yahoo). I to moze biti ilustracija morala i stanja jednog drustva.
Ako ovako razmisljas, onda je izgovor za rat u Irak, takodjer uredu.Piramide su za ocajnike,Mislilac. Nevidim da igdje u Evropi bilo koja drzava to radi,cak i ako pretendira da bude drzava u pravnom smislu te rijeci.
Ako ovako razmisljas, onda je izgovor za rat u Irak, takodjer uredu.Piramide su za ocajnike,Mislilac. Nevidim da igdje u Evropi bilo koja drzava to radi,cak i ako pretendira da bude drzava u pravnom smislu te rijeci.
-
Mislilac
E onda smo mi država.kustah wrote:Pa ja neznam koliko mozes maglu prodavati ljudima,osim toga ozbiljni ljudi dali su svoju ocijenu (vidi Yahoo). I to moze biti ilustracija morala i stanja jednog drustva.
Bukvalno shvataš. Razmišljaš, to je dobro.
Čuj, ako su piramide za očajnike, šta bism onda trebali reći za Gospu (nemojte da se ko nađe uvrijeđenim), ali došli su vjernici jedne godine, malo su šetali, opalilo ih sunce, malo vino udarilo u glavu i hop - eto Gospe.
Yahoo, i "ozbiljne ocjene"... Hmm.. Loš alat za davanje ocjena.
Vruće je, pa mi se ne piše više. Kad zahladni, javim se.
Normalno, ONtopik.
- kustah
U mene je: seeing is believing! Nisam pragmatican tip!
Ako sam bukvalan,volim sto sam! Kontam,ako zelis da te drugi ozbiljno shvate moras biti prvo ozbiljan prema sebi! Volio bih da je BiH,Svica.Ona mi je ozbiljna i u stvarnosti i u snu. Down to Earth! Nemaju ljudi Medjugorja,Ajvaz dede i Piramida. A vjerujem ni korida.
Naravno,nisu ni oni savrseni.
Bez da ulazim u razmijenu misljenja ali evo ti dovodis u pitanje drugi "search enginee i portal" u svijetu,Yahoo Finance portal je jedan od uglednijih izvora informacija. Pretpostavimo i da nisu "ozbiljni" ipak su drugi u Svijetu. Pitam se koja je to brojka koja ih gleda:sesto,sedmo ili osmocifrena!
Ako sam bukvalan,volim sto sam! Kontam,ako zelis da te drugi ozbiljno shvate moras biti prvo ozbiljan prema sebi! Volio bih da je BiH,Svica.Ona mi je ozbiljna i u stvarnosti i u snu. Down to Earth! Nemaju ljudi Medjugorja,Ajvaz dede i Piramida. A vjerujem ni korida.
Bez da ulazim u razmijenu misljenja ali evo ti dovodis u pitanje drugi "search enginee i portal" u svijetu,Yahoo Finance portal je jedan od uglednijih izvora informacija. Pretpostavimo i da nisu "ozbiljni" ipak su drugi u Svijetu. Pitam se koja je to brojka koja ih gleda:sesto,sedmo ili osmocifrena!
-
marijindvorac
Ne razumijem podatke posebno oko broja stanovnistva. Ogromne razlike u podacima sa dva izvora.
Broj stanovnika: 3.84 mil. (Decembar 2006)
CIA predvidja ovog jula: 4.55 mil.
U tom slucaju masa podataka ne valja kao na primjer GDP per capita.
Vidi https://www.cia.gov/library/publication ... tml#People
U tom slucaju masa podataka ne valja kao na primjer GDP per capita.
Vidi https://www.cia.gov/library/publication ... tml#People
-
AA CA
Oba podatka su tacnamarijindvorac wrote:Ne razumijem podatke posebno oko broja stanovnistva. Ogromne razlike u podacima sa dva izvora.
Pazi ovo: broj stanovnika u decembru je 3.84 mil , a u julu je 4.55 mil i sve OK
Naravno da je broj ljudi u ljetnim mjesecima veci jer se dolazi na godisnji odmor u Bosnu...
-
BAHadzic
-
marijindvorac
Znaci da je GDP prosjek po glavi 1.910 eura a ne 2.265. Mjesecno 310 KM po glavi
Sto opet neekonomski dokazuje da nismo bas glavati.
Sto opet neekonomski dokazuje da nismo bas glavati.
- kustah
Nije ni CIA sto je bila-pod onim moronom.
Citao sam na jednom sajtu kako US vlada manipulira sa GDP,inflacijom,brojem nezaposlenih prosto nezanam dali bih se smijao ili plakao.Oni mjere inflaciju tzv."core inflation" ili CPI, bez da racunaju energiju i hranu i kao takva inflacija je uvijek manja. Ubuduce kada budete citali ove pokazatelje iz SAD inflaciju mnozete sa 2.
Isto tako i nezaposlenost,otpusteni radnik ide na socialu i nakon 9 mijeseci ako ne nadje posao proglase ga “discouraged workers” i brisu ga sa evidencije i kao takav ne postoji nigdje. Ista stvar kao CPI,nezaposlenost je uvijek gora nego sto kazu.
Eto takva "ekonomija" se izucava na cuvenim US univerzitetima i takvi "ekonomisti i konsultanti" dolaze i u BiH pa nam kroje odluke od sudbinskog znacaja.
Citao sam na jednom sajtu kako US vlada manipulira sa GDP,inflacijom,brojem nezaposlenih prosto nezanam dali bih se smijao ili plakao.Oni mjere inflaciju tzv."core inflation" ili CPI, bez da racunaju energiju i hranu i kao takva inflacija je uvijek manja. Ubuduce kada budete citali ove pokazatelje iz SAD inflaciju mnozete sa 2.
Isto tako i nezaposlenost,otpusteni radnik ide na socialu i nakon 9 mijeseci ako ne nadje posao proglase ga “discouraged workers” i brisu ga sa evidencije i kao takav ne postoji nigdje. Ista stvar kao CPI,nezaposlenost je uvijek gora nego sto kazu.
Eto takva "ekonomija" se izucava na cuvenim US univerzitetima i takvi "ekonomisti i konsultanti" dolaze i u BiH pa nam kroje odluke od sudbinskog znacaja.
-
array
Blago tebi kad se educiraš na "relevantnim" web stranicama a ne na univerzitetima. Inflacija u USA se mjeri na hiljadama različitih proizvoda i usluga koje i te kako uključuju i hranu i energiju. U USA u nezaposlene ulaze samo oni koji traže posao i ne odbijaju BILO koji ponuđeni posao. Naprimjer, zašto bi se neko ko ima fakultet a odbije recimo posao vozača vodio kao nezaposlen? Taj čovjek je lijen a ne nezaposlen i kao takvog treba ga brisati sa liste nezaposlenih.kustah wrote:Nije ni CIA sto je bila-pod onim moronom.
Ne stoji ti kritika ni malo.