BiH - KAKVA BI BILA DA JE...

missA

#1 BiH - KAKVA BI BILA DA JE...

Post by missA »

Kakva bi BiH bila, kakav bi bio razvoj dogadjaja, i danasnjica, dali bi bilo uopce Daytona, da je Predsednik Predsednistva (umjesto A. Izetbegovica), bio ...recimo tadasnji munistar vanjskih poslova Haris Silajdzic ili neko drugi?

Mozete se raspricati, raspisati, ...izvolite :-D
violentjack

Post by violentjack »

Haris je letio da potpise Dayton..jedino je Zubak ostao doslijedan principima..iako Hrvati napustio sjednicu i puhnuo za Bosnu

Nista ne bi bilo drugacije...mozda male nijanse..ali sve bi bilo isto
cowboy

Post by cowboy »

Rat bi se desio bez obzira ko je bio na vrhu. Sa ratom u Hrvatskoj, i Srbima naoruzanim do zuba, nije postojala ni minimalna sansa izbjeci rat a dobiti nezavisnost.

Ja se pitam da li bi se SFRJ raspala u Cehoslovackom stilu, da je Tito ostavio bolji mehanizam vlasti, nakon sto je umro? Da li su komunisti mogli uraditi nesto po pitanju prevencije rata i srpske teznje ka dominaciji, nakon Titove smrti?
violentjack

Post by violentjack »

Ipak Ceska i Slovacka su bile jednonacionalne zemlje..bez veceg udjela manjina..ima jedinu u Slovackoj oko 500 000 Madara oko 10%..U Ceskoj Cesi su preko 95% Stanovnistva

Mozda Slovenija bi jedino izbjegla krvoprolice
cowboy

Post by cowboy »

violentjack wrote:Ipak Ceska i Slovacka su bile jednonacionalne zemlje..bez veceg udjela manjina..ima jedinu u Slovackoj oko 500 000 Madara oko 10%..U Ceskoj Cesi su preko 95% Stanovnistva

Mozda Slovenija bi jedino izbjegla krvoprolice
Ne znam dovoljno o njihovom raspadu, ali mi je Ceha obicno sinonim za "za mirni raspad neke bivse komunisticke drzave". Vjerovatno si u pravu.

Recimo, Tito Bosancima nikad nije dao identitet. Bosanski Srbi i Hrvati su bili priznati kao narodi Srba i Hrvata. Bosanski muslimani su postali narod Muslimana '74 godine, ali je to bilo u cisto sekularnom smislu, mnogo manje u religijskom smislu, iz cistog razloga sto su komunisti negirali religiju. Zasto jednom narodu dati religijsko ime i unijeti jednu mega zabunu? Zasto nisu uspostavili narod Bosne i Hercegovine, gdje bi se i pravoslavci i katolici i muslimani mogli identifikovati? Da se to desilo, mozda bi i bosanska drama bila manje krvava. Iako je i to diskutabilno, buduci da u Hrvatskoj nema bosanskog lonca, pa se opet desio krvav rat.
violentjack

Post by violentjack »

Oni su se nas rijesili za Beckog rata..onako hinjski :x
ake

Post by ake »

cowboy wrote:Zasto jednom narodu dati religijsko ime i unijeti jednu mega zabunu? Zasto nisu uspostavili narod Bosne i Hercegovine, gdje bi se i pravoslavci i katolici i muslimani mogli identifikovati?
mislim da se trazilo jedno rjesenje, u sustini da se prizna jednom narodu pravo na ime i postojanje,
slazem se da nije ispalo najsretnije, ali ne vjerujem ni da je termin bosnjak, najsretniji,
takodje unosi zabunu, samo sa druge strane :oops:

sto se tice drugog pitanja, tada su postojali jugosloveni i jugoslavija i situacija je bila, drasticno drugacija,
ali to je uvijek bilo takodje diskutabilno, ja sam se npr izjasnjavao nekada kao srbin, a nekada kao jugosloven,
u principu mi to nije bilo vazno :shock:
violentjack

Post by violentjack »

TI MORA DA SI IZ LUKAVCA..JER SU ONI REDOM BILI ''Jugosloveni'' :lol:
cowboy

Post by cowboy »

[quote="ake
mislim da se trazilo jedno rjesenje, u sustini da se prizna jednom narodu pravo na ime i postojanje,
slazem se da nije ispalo najsretnije, ali ne vjerujem ni da je termin bosnjak, najsretniji,

sto se tice drugog pitanja, tada su postojali jugosloveni i jugoslavija i situacija je bila, drasticno drugacija,
ali to je uvijek bilo takodje diskutabilno, ja sam se npr izjasnjavao nekada kao srbin, a nekada kao jugosloven,
u principu mi to nije bilo vazno :shock:[/quote]

I rijesenje su nasli tako sto su dali status naroda etnickoj grupi islamske vjeroispovjesti muslimana u BIH, i jos taj narod nazvali Muslimanskim. Dozvolili su bosanskim Srbima i Hrvatima da usvoje vec existirajuce statuse naroda koji su postojali u Srbiji i Hrvatskoj. Imam osjecaj da ko god je napravio ovo rijesenje je bio ili dobro nezainteresovan, ili pijan, ili komunista javno/velikosrbin u potaji, pa je tacno znao sta radi, i koji zajeb stvara u BIH. Kako neko ko je iz BIH moze da zali za komunistima kad su nas tako naguzili? Logika je bila stvoriti Narod BIH i tacka.

A sto se tice tvog izjasnjavanja, u SFRJ Jugoslaven je bila nacionalnost, a Srbin, Hrvat, Makedonac, Slovenac, Crnogorac i nakon '74 Musliman, su bile opcije naroda. Moglo se biti samo jedne nacionalnosti, i clanom jednog od ovih naroda, tako da ne znam sta si ti Ake pobrko. Pored ovoga bile su i manjine (Albanaca, Madjara, Bugara, Grka, itd)

Samo sam pod impresijom da Tito nije pomogao Bosni koliko je mogao. Da jeste mozda bi i rat bio kraci, ili ne znam ni ja, situacija danas bila jasnija.
ake

Post by ake »

cowboy wrote:I rijesenje su nasli tako sto su dali status naroda etnickoj grupi islamske vjeroispovjesti muslimana u BIH, i jos taj narod nazvali Muslimanskim.
zaboravio si da je to bilo na nivou jugoslavije, a ne samo bosne :shock:
cowboy wrote:Dozvolili su bosanskim Srbima i Hrvatima da usvoje vec existirajuce statuse naroda koji su postojali u Srbiji i Hrvatskoj.
besmislica, jesi li siguran sta zelis da kazes :?
cowboy wrote:Imam osjecaj da ko god je napravio ovo rijesenje je bio ili dobro nezainteresovan, ili pijan, ili komunista javno/velikosrbin u potaji
jos jedna besmislica, velikosrbi nisu nikada priznali naciju Musliman, zasto bi je stvarali :roll:
cowboy wrote: Kako neko ko je iz BIH moze da zali za komunistima kad su nas tako naguzili? Logika je bila stvoriti Narod BIH i tacka.
ko da se tek tako stvaraju narodi, to je dugi istorijski proces
cowboy wrote:A sto se tice tvog izjasnjavanja, u SFRJ Jugoslaven je bila nacionalnost, a Srbin, Hrvat, Makedonac, Slovenac, Crnogorac i nakon '74 Musliman, su bile opcije naroda. Moglo se biti samo jedne nacionalnosti, i clanom jednog od ovih naroda, tako da ne znam sta si ti Ake pobrko. Pored ovoga bile su i manjine (Albanaca, Madjara, Bugara, Grka, itd)
ovo je vec nepoznavanje materije :shock:
ali zato sam ja tu da nesto naucis 8)
meldina

Post by meldina »

Kakva bi BiH bila, kakav bi bio razvoj dogadjaja, i danasnjica, dali bi bilo uopce Daytona, da je Predsednik Predsednistva (umjesto A. Izetbegovica), bio ...recimo tadasnji munistar vanjskih poslova Haris Silajdzic ili neko drugi?

Mozete se raspricati, raspisati, ...izvolite
Ne bih bilo nikakvih veliki razlika jedino mozda malo losija ekonomija nego ova losa :D
ahuseino

Post by ahuseino »

:roll: E bas je dobro da ima onih sto znaju Jugoslovensku "Materiju". :zzzz:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

cowboy wrote:Rat bi se desio bez obzira ko je bio na vrhu. Sa ratom u Hrvatskoj, i Srbima naoruzanim do zuba, nije postojala ni minimalna sansa izbjeci rat a dobiti nezavisnost.

Ja se pitam da li bi se SFRJ raspala u Cehoslovackom stilu, da je Tito ostavio bolji mehanizam vlasti, nakon sto je umro? Da li su komunisti mogli uraditi nesto po pitanju prevencije rata i srpske teznje ka dominaciji, nakon Titove smrti?
O stvaranju mehanizma vlasti u bilo kom periodu Brozovog predsjednikovanja treba se vratiti U TO vrijeme i znati kakva je bila opsta politicka situacija. Odavde gledajuci i sa ovog stanovista, sve izgleda mnogo jednostavnije.

Otprilike je to ovako:

Zasto moj otac nije napustio Jugoslaviju odmah po mom rodjenju? Odrastao bih i cijeli zivot proveo u demokratiji, iskolovao se ovdje i imao puno bolji i ekonomski standard i bolji drustveni polozaj! I izbjegao rat!

Treba li da krivim svoga oca sto to nije uradio one godine kad sam se rodio?

I treba li 22 miliona ljudi da krivi svoje pretke sto nisu uradili isto?

Svako zasto ima svoje prilicno jako zato! Nije ni posteno ni objektivno ni ljudski sa ove distance govoriti kako je sta trebalo da se uradi tada.

Nadam se da kuzis cowboy?
Istina, ovo nije upuceno tebi jer mislim (na osnovu ostalih tvojih postova) da to tebi nije tako tesko skuziti, ali drugi.......

Znas onu: Lako je biti general.....
cowboy

Post by cowboy »

ake wrote:
cowboy wrote:I rijesenje su nasli tako sto su dali status naroda etnickoj grupi islamske vjeroispovjesti muslimana u BIH, i jos taj narod nazvali Muslimanskim.
zaboravio si da je to bilo na nivou jugoslavije, a ne samo bosne :shock:
cowboy wrote:Dozvolili su bosanskim Srbima i Hrvatima da usvoje vec existirajuce statuse naroda koji su postojali u Srbiji i Hrvatskoj.
besmislica, jesi li siguran sta zelis da kazes :?
cowboy wrote:Imam osjecaj da ko god je napravio ovo rijesenje je bio ili dobro nezainteresovan, ili pijan, ili komunista javno/velikosrbin u potaji
jos jedna besmislica, velikosrbi nisu nikada priznali naciju Musliman, zasto bi je stvarali :roll:
cowboy wrote: Kako neko ko je iz BIH moze da zali za komunistima kad su nas tako naguzili? Logika je bila stvoriti Narod BIH i tacka.
ko da se tek tako stvaraju narodi, to je dugi istorijski proces
cowboy wrote:A sto se tice tvog izjasnjavanja, u SFRJ Jugoslaven je bila nacionalnost, a Srbin, Hrvat, Makedonac, Slovenac, Crnogorac i nakon '74 Musliman, su bile opcije naroda. Moglo se biti samo jedne nacionalnosti, i clanom jednog od ovih naroda, tako da ne znam sta si ti Ake pobrko. Pored ovoga bile su i manjine (Albanaca, Madjara, Bugara, Grka, itd)
ovo je vec nepoznavanje materije :shock:
ali zato sam ja tu da nesto naucis 8)
Ne da mi se odgovarati na ove ranije komentare, al' haj ti objasni status Jugosloven u bivsoj SFRJ u odnosu na statuse Crnogorac, Hrvat, Srbin, Slovenac, Makedonac i Musliman. Pa me nauci.

Muslimani nisu postali nacijom '74 godine vec narodom.

Slazem se ja da je stvaranje naroda dug istorijski proces, ali ja ovdje pricam o preminovanju naroda, ne stvaranju. Preimenovati narod (lili dio naroda) ustavnim amandmanom je stvar lobiranja i parlamentarne procedure.

Helem neise sve ovo. Moja poenta: Ko kod je odlucio dijelu BIH populacije (islamske vjeroispovjesti) dati status naroda i jos ga nazvati Muslimanskim, je to ucinio ne uzimajuci Bosnu i Hercegovinu kao federalnu jedinicu obzir, dakle protiv interesa BIH. Ono sto je Tito trebao uraditi je ustavnim amandmanom dati kompletnoj populaciji BIH (bez obzira na vjeroispovjest) status naroda, i nazvati ga narodom Bosne i Hercegovine. Puno stvari bi bilo jasnije danas.
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Vodenjak wrote:
cowboy wrote:Rat bi se desio bez obzira ko je bio na vrhu. Sa ratom u Hrvatskoj, i Srbima naoruzanim do zuba, nije postojala ni minimalna sansa izbjeci rat a dobiti nezavisnost.

O stvaranju mehanizma vlasti u bilo kom periodu Brozovog predsjednikovanja treba se vratiti U TO vrijeme i znati kakva je bila opsta politicka situacija. Odavde gledajuci i sa ovog stanovista, sve izgleda mnogo jednostavnije.

Otprilike je to ovako:

Zasto moj otac nije napustio Jugoslaviju odmah po mom rodjenju? Odrastao bih i cijeli zivot proveo u demokratiji, iskolovao se ovdje i imao puno bolji i ekonomski standard i bolji drustveni polozaj! I izbjegao rat!

Svako zasto ima svoje prilicno jako zato! Nije ni posteno ni objektivno ni ljudski sa ove distance govoriti kako je sta trebalo da se uradi tada.

Istina, ovo nije upuceno tebi jer mislim (na osnovu ostalih tvojih postova) da to tebi nije tako tesko skuziti, ali drugi.......

Vodenjak nekako mi postaje nezgodno odgovarati ti.Pomislices da te ne do Bog mrzim.Ali potpuno si promasio temu.MissA je pitala nesto drugo i cowboy se samo pita neke stvari(koje se i ja cesto pitam),a nije govorio sta je trebalo da se uradi tada.
I neznam sto bi tvoj otac napusto YU.Bilo je i drzava sa manjim standardom pa ih ljudi nisu napustali.A ovo sto kazes"Lako je biti general"...podsjeca me na tvoje komentare o ovom nasem ratu
A sto se tice teme mislim ko i Seha :D ...pogotovo sa Harisom
Vodenjak

Post by Vodenjak »

DiplomataSaSela wrote:
U pravu si, greskom sam citirao pogresan post od cowboya. Ovaj sam namjeravao!
cowboy wrote:[quote="ake

I rijesenje su nasli tako sto su dali status naroda etnickoj grupi islamske vjeroispovjesti muslimana u BIH, i jos taj narod nazvali Muslimanskim. Dozvolili su bosanskim Srbima i Hrvatima da usvoje vec existirajuce statuse naroda koji su postojali u Srbiji i Hrvatskoj. Imam osjecaj da ko god je napravio ovo rijesenje je bio ili dobro nezainteresovan, ili pijan, ili komunista javno/velikosrbin u potaji, pa je tacno znao sta radi, i koji zajeb stvara u BIH. Kako neko ko je iz BIH moze da zali za komunistima kad su nas tako naguzili? Logika je bila stvoriti Narod BIH i tacka.

A sto se tice tvog izjasnjavanja, u SFRJ Jugoslaven je bila nacionalnost, a Srbin, Hrvat, Makedonac, Slovenac, Crnogorac i nakon '74 Musliman, su bile opcije naroda. Moglo se biti samo jedne nacionalnosti, i clanom jednog od ovih naroda, tako da ne znam sta si ti Ake pobrko. Pored ovoga bile su i manjine (Albanaca, Madjara, Bugara, Grka, itd)

Samo sam pod impresijom da Tito nije pomogao Bosni koliko je mogao. Da jeste mozda bi i rat bio kraci, ili ne znam ni ja, situacija danas bila jasnija.
Pozdrav od generala :D
madona

Post by madona »

Sta bi bilo da je bilo.... A kakva bi bila Slovenija da je u njoj 1990-te zivjelo, recimo, 45% Srba?
livadic

Post by livadic »

-----------------

nebi ... :(

;)

:D
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Vodenjak wrote:
DiplomataSaSela wrote:
U pravu si, greskom sam citirao pogresan post od cowboya. Ovaj sam namjeravao!
cowboy wrote:[quote="ake

Pozdrav od generala :D
Pa sta bi ti ovde oduzeo kao pogresno.
cowboy

Post by cowboy »

livadic wrote:Ja se pitam da li bi se SFRJ raspala u Cehoslovackom stilu, da je Tito ostavio bolji mehanizam vlasti, nakon sto je umro? Da li su komunisti mogli uraditi nesto po pitanju prevencije rata i srpske teznje ka dominaciji, nakon Titove smrti?

-----------------

nebi ... :(

;)

:D
De to brate malo...elaboriraj, ako ti nije mrsko. mislim, "nebi" je odgovor, ali stur. :D
cowboy

Post by cowboy »

Vodenjak wrote:

Otprilike je to ovako:

Vodenjak jarane, tema je Kakva bi BIH bila....ne znam, da je Silajdzic umjesto Alije bio nadlezan, ili neko drugi...

Ja sam rekao da nije bitno ko se pitao u 90im, jer je Milosevicev projekat vec fur'o punom parom. Pa sam otisao korak dalje u proslost i zapitao se sta su komunisti mogli uraditi da eventualno olaksaju sranje koje je bilo neminovno. Nikog ne osudjujem, nikoga ne pljujem, samo se pitam. Jasno je da se proslost ne moze promijeniti. Ali, kad bi dobro izanalizirali proslost, mozda sadasnjost ne bi bila ovako konfuzna, ko zna?
RBIH

Post by RBIH »

Tito je trebo ovo uraditi dok je bio predsjednik bivse drzave

1. NEZAVIZNA REPUBLIKA SLOVENIJA
2. NEZAVIZNA REPUBLIKA HRVATSKA
3. NEZAVIZNA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
4. NEZAVISNA REPUBLIKA CRNAGORA
5. NEZAVIZNA REPUBLIKA SRBIJA
6. NEZAVIZNA REPUBLIKA MAKEDONIJA

NA TAJ NACIN NEBI BILO RATA U SLOVENIJI,HRVATSKOJ,BOSNI I HERCEGOVINI i KOSOVU
ahuseino

Post by ahuseino »

RBIH wrote:Tito je trebo ovo uraditi dok je bio predsjednik bivse drzave

:roll: Pitam se koliko bi onda Marshal bio ljubljen...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ahuseino wrote:
RBIH wrote:Tito je trebo ovo uraditi dok je bio predsjednik bivse drzave

:roll: Pitam se koliko bi onda Marshal bio ljubljen...
Isti oni koji se DANAS zalazu za odluku Broza da to ONDA uradi i tebe i mene bi strpali u zatvor da smo tako sta predlozili u TO vrijeme...

Sad ce oni skociti kako ne bi... Ma jok...!

Sic!
Post Reply