Lagumdzija se setao sa laptopom i mobitelom ispred kamera svaki dan, troglavi se zaklinjali u modernizaciju, informatizaciju i na kraju rezultat je taj da su BiH sluzbene ali moram reci i web privatne stranice uzasne i ako i postoje. Najbolje je ono UNDER CONSTRUCTION ili USKORO pa stoji po pet godina? Medjutim vijece ministara je poduzelo hitne korake pa je najavilo da ce do 2010 godine ono UNDER CONSTRUCTION zamijeniti sa SOON ili USKORO?BiH je jedina europska država koja nema službenu internetsku stranicu
Strancima podaci o BiH s privatnih web portala
SARAJEVO - Bosanskohercegovačke vlasti još nisu realizirale obećanje o pokretanju internetske stranice na kojoj bi se našli svi relevantni podaci o Bosni i Hercegovini.
Tako BiH i dalje ostaje jedina europska zemlja bez službenog web portala. Ponuda norveških vlasti, koji su bili spremni darovati BiH svoj softver i kreirati za BiH modernu internet-stranicu zagubljena je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a navodno se u cijelu priču ponovo uplela i politika.
Tako svima, a posebno strancima koji žele doznati više informacija o BiH, ostaje posjet web portalima državnih institucija i nevladinih organizacija, na kojima se može pronaći tek pokoja korisna informacija.
Međutim, i tu se javljaju problemi za strance koji ne govore neki od tri službena jezika u BiH. Vijeća ministara BiH, primjerice, uopće nema englesku verziju, a i da ima, stranci bi uspjeli na toj stranici doznati tek nekoliko osnovnih podataka o BiH. No, i to je uspjeh ako se zna da državna vlada dugi niz godina nije imala nikakvu web stranicu.
U funkciji uglavnom nije niti internetska stranica Parlamenta BiH na engleskom jeziku, dok web portal Predsjedništva BiH na engleskom posjetiteljima nudi isključivo informacije o toj instituciji, što će teško biti zanimljivo ili značajno strancu koji planira posjetiti ovu zemlju. Najviše informacija o BiH stranci mogu dobiti na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova, ali i to je malo u odnosu na količinu podataka koje o državi BiH nude neke privatne web stranice, koje kreiraju obični građani.
Vijeća ministara BiH najavilo je konkretne akcije koje se trebaju poduzeti do 2010. godine radi bolje primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u oblastima elektronskog poslovanja, obrazovanja, uprave, zdravstva, zakonodavstva, kao i razvoja infrastrukture i IKT industrije. Možda će tada i prezentacija države na internetu biti puno bolja i organiziranija.
BiH jedina europska država koja nema službenu web stranicu
-
RTX
#1 BiH jedina europska država koja nema službenu web stranicu
-
praznina
umro je mostar wrote:baš me cudi sto nemamo![]()
fakat to nije uopste tako zahtjevan posao za jednu vladu da organizuje da se napravi web stranica drzave.
Po meni je to poraznije po Lagumdziju kao informaticara, nego po sve ostale zajedno.
Možda se ne mogu dogovoriti kome će pripasti taj posao(iz kojeg dijela BiH dolazi web designer, ko kad je sve po ključu) ili se ne mogu dogovoriti oko jezika.
-
amanjarabi
Sta ce nama web-stranica
imamo cevape, Zelju, burek itd.itd.
imamo cevape, Zelju, burek itd.itd.
-
Aulus Agerius
zaboravili ste na rahatlokum!gavrilo wrote:a sta je s fildzana, dzezve, cigare i halve
- Nacionalniid_BOSANCI
-
Krivokapic
Upravo radi toga, moramo stvari uzeti u svoje rukeNacionalniid_BOSANCI wrote:logicno da nema BH drzavne internet stranice jer je troglavi tkz BH politicari i ne zele. Oni su napravili svoje entitetske i kantonalne webportale te ih prodaju kao drzavne strancima na Internetu. Razlog: troglavim odgovara teritorijalna i podijeljena drzava na tri (3) rezervata.
-
da pamtis
vlada ceka da naplati ratno ostetu od SCG, pa ce onda napraviti i drzavu i web stranicu...............umro je mostar wrote: fakat to nije uopste tako zahtjevan posao za jednu vladu da organizuje da se napravi web stranica drzave.
Po meni je to poraznije po Lagumdziju kao informaticara, nego po sve ostale zajedno.
-
Aulus Agerius
A dok ne dobije odstetu nema para da napravi web stranicu???da pamtis wrote:vlada ceka da naplati ratno ostetu od SCG, pa ce onda napraviti i drzavu i web stranicu...............umro je mostar wrote: fakat to nije uopste tako zahtjevan posao za jednu vladu da organizuje da se napravi web stranica drzave.
-
Krivokapic
nema, jer će vjerovatno stranica koštati oko 8 miliona maraka, onda administriranje stranice će koštati oko 2 miliona mjesečno, tako da se sve ovo nikako ne isplatiAulus Agerius wrote:A dok ne dobije odstetu nema para da napravi web stranicu???da pamtis wrote:vlada ceka da naplati ratno ostetu od SCG, pa ce onda napraviti i drzavu i web stranicu...............umro je mostar wrote: fakat to nije uopste tako zahtjevan posao za jednu vladu da organizuje da se napravi web stranica drzave.
-
Cruonit
Sto se tice svega hrvatska ej najaca al komercialna , srbi su po materijalu najaci, sve vezano za kompjutere i ostalo tutoriali knjige i ostralo moze se na srpskom webu naci al su slabiji od hrvatske imam osjecaj, tako der hrvatska je slaba sto se edukativnog materijala tice, sto se bosne tice fakat rupa , niko nece nista da pravi samo bi da mu se pruzi valjda do mentaliteta, radio sam neke projekte na internetu i uzivo ma to je katastrofa sa nasim ljudima, kad pogledam sta su ljudi u srbiji i hrvatskoj postigli nemogu da vjerujem , sto se tice wireless umrezavanja ghrada zagreb i beograd su vec odavno cijeli pokriveni, ja se ubio u sarajevu d anadem nekoga ko bi prst maknuo da povezemo dva naselja !!! mislim to sve govori o tome
-
Diona
Bas se jedan prijatelj vratio u Bosnu i otisao da trazi posao. I sad ga pitaju za neke programerske jezike i on im kaze da zna ono teoretski jer je to imao na fakultetu. I ljudi ga primili jer je samo cuo za to. Kazu: Ma cuti ti si bar cuo za to, nama su dolazili ljudi kohj nemaju pojma sta je to!'
Znaci poenta je sto neko rece zaostalost sto se tice znanja za Hrvatskom i Srbijom.
I mislim da i oni studenti na informatickom fakultetu uce stvari koje niko vise ne koristi. Mora da je Cobol jos uvijek to sto se uci od programski jezika. Dobro mozda se i uci sta vise, ali ne pruzi se prilika tim studentima da to primjene u praksi. Ne znam mozda se varam, to znaju samo osobe tamo...
I ta ista vlada koju ne interesuje nova tehnologija, nece ni ulagati u te stvari. Pare ce se mlatiti za dzamije...
Znaci poenta je sto neko rece zaostalost sto se tice znanja za Hrvatskom i Srbijom.
I mislim da i oni studenti na informatickom fakultetu uce stvari koje niko vise ne koristi. Mora da je Cobol jos uvijek to sto se uci od programski jezika. Dobro mozda se i uci sta vise, ali ne pruzi se prilika tim studentima da to primjene u praksi. Ne znam mozda se varam, to znaju samo osobe tamo...
I ta ista vlada koju ne interesuje nova tehnologija, nece ni ulagati u te stvari. Pare ce se mlatiti za dzamije...
-
praznina
Nisi ti vidio fakultete po SrbijiCruonit wrote:Sto se tice svega hrvatska ej najaca al komercialna , srbi su po materijalu najaci, sve vezano za kompjutere i ostalo tutoriali knjige i ostralo moze se na srpskom webu naci al su slabiji od hrvatske imam osjecaj, tako der hrvatska je slaba sto se edukativnog materijala tice, sto se bosne tice fakat rupa , niko nece nista da pravi samo bi da mu se pruzi valjda do mentaliteta, radio sam neke projekte na internetu i uzivo ma to je katastrofa sa nasim ljudima, kad pogledam sta su ljudi u srbiji i hrvatskoj postigli nemogu da vjerujem , sto se tice wireless umrezavanja ghrada zagreb i beograd su vec odavno cijeli pokriveni, ja se ubio u sarajevu d anadem nekoga ko bi prst maknuo da povezemo dva naselja !!! mislim to sve govori o tome
Evo pogledaj ovaj:
TF Mihajlo Pupin