BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
jefferson

#326 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

Dragi forumasu, ja se nisam crncima uguravao u supak da bih zavrsio na 5 milji nekakav privatni katolicki koledz u kojem nisam smjeo reci da su me istjerali iz Bosne jer sam musliman, samo da nebi platio skolarinu.

A onda kad sam to zavrsio, nisam mogao nigdje posao naci osim u Detroitu gdje priznaju to smece od diplome.
Onda kad je poceo auto-moto svijet da se rusi 2008-2009, kad se zatvorilo 50 hiljada fabrika, kad je svaki drugi posao u manufakturi Michigana bio outsourcovan, pa jebote ti radis za gore cetnike od cetnika samih, za korporaciju koja iz Amerike ispumpava pare, a drzi vas par hiljada u oficima, i znate da sutra ako se ne proda X hiljada automobila prvi ste da vas nogiraju, prvi, jer nije ostao vise jos niko.

Pali gradi iz kojek nesto kuckas, svaka plaza s propalim biznisma, 50% populusa nezaposleno ili na unemploymentu, tebi je bitno samo da si ti inzinjer u firmi koju su Kinezi, Korejanci i Japanci satrali, dokle god te plate debelo da sutis, i ne suosjecas, mislis da si polarni medo.

Nego, izmedju Detroita i Bosne, ja bih se uvijek vratio u Bosnu. U Bosni sam rodjen, i uvijek je posjecuje. Detroit je kurac krasni u koji su nas Amerikanci doveli da im mi stabiliziramo propali grad, pun huligana, pun nesrece, pun depre, pun siromastva, pun izigranih ljudi, pun budala koje su korporacije izjebale, pun unija koje ne mogu da se izbore za prava radnika, Kwame Kilpatrick gradonacelnik Detroita koji je na sudu, a danas zivi u Texasu kao milioner, i u Detroitu sam naucio da vise mrzim crnca od cetnika. A crnci mrze nas, tj. tebe, jer si dosao u njegov grad, i postao neko i nesto, i njegovom djetetu uskratio da zavrsi za inzinjera, i da ima dobro placen posao. Zbog toga i mrze emigrante. I u pravu su.

Ostaviti jedan konflikt, uci u drugi, ostaviti jednu propalu ekonomiju, biti uvezan u drugu, pa nisi u Miamiju, u Miamiju kad budes imao 5 miliona, onda e javi, dotle, nemoj molim te laznu sliku svijeta postavljati nama koji smo veterani i onog rata, i ove Amerike, u kojoj btw, nema socijale i nema kladionica. To barem ja i ti znamo, da ni u kasinu ne mozes se kladiti na sportske dogadaje, a socijale za one od 18-55 nema, osim ako to nije unemployment, ali unemployment
Na kraju, de ti meni reci da si ostao u BiH bil ti bio na kazanu domace kuhinje? Ili bi mozda imao za tri obroka dnevno?
Eh zbog ovakvih ljudi ja sam sveo svoje kontakte sa nasom dijasporom na 4 covjeka!
Ja sam prije u Detroit dolazio po 5-7 dana, ali nista mi nije taj grad zgadilo ko nasa dijaspora!
piupiu

#327 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by piupiu »

Black swan wrote:@piupiu ako ne možeš nešto reći u nekoliko redova nemoj ni pokušavati odo čitati prusta a ne dugačke postove na forumu
Sto si nepristojan? Je li to dovoljno kratko?
detroit-mercy

#328 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

jefferson wrote:
Dragi forumasu, ja se nisam crncima uguravao u supak da bih zavrsio na 5 milji nekakav privatni katolicki koledz u kojem nisam smjeo reci da su me istjerali iz Bosne jer sam musliman, samo da nebi platio skolarinu.

A onda kad sam to zavrsio, nisam mogao nigdje posao naci osim u Detroitu gdje priznaju to smece od diplome.
Onda kad je poceo auto-moto svijet da se rusi 2008-2009, kad se zatvorilo 50 hiljada fabrika, kad je svaki drugi posao u manufakturi Michigana bio outsourcovan, pa jebote ti radis za gore cetnike od cetnika samih, za korporaciju koja iz Amerike ispumpava pare, a drzi vas par hiljada u oficima, i znate da sutra ako se ne proda X hiljada automobila prvi ste da vas nogiraju, prvi, jer nije ostao vise jos niko.

Pali gradi iz kojek nesto kuckas, svaka plaza s propalim biznisma, 50% populusa nezaposleno ili na unemploymentu, tebi je bitno samo da si ti inzinjer u firmi koju su Kinezi, Korejanci i Japanci satrali, dokle god te plate debelo da sutis, i ne suosjecas, mislis da si polarni medo.

Nego, izmedju Detroita i Bosne, ja bih se uvijek vratio u Bosnu. U Bosni sam rodjen, i uvijek je posjecuje. Detroit je kurac krasni u koji su nas Amerikanci doveli da im mi stabiliziramo propali grad, pun huligana, pun nesrece, pun depre, pun siromastva, pun izigranih ljudi, pun budala koje su korporacije izjebale, pun unija koje ne mogu da se izbore za prava radnika, Kwame Kilpatrick gradonacelnik Detroita koji je na sudu, a danas zivi u Texasu kao milioner, i u Detroitu sam naucio da vise mrzim crnca od cetnika. A crnci mrze nas, tj. tebe, jer si dosao u njegov grad, i postao neko i nesto, i njegovom djetetu uskratio da zavrsi za inzinjera, i da ima dobro placen posao. Zbog toga i mrze emigrante. I u pravu su.

Ostaviti jedan konflikt, uci u drugi, ostaviti jednu propalu ekonomiju, biti uvezan u drugu, pa nisi u Miamiju, u Miamiju kad budes imao 5 miliona, onda e javi, dotle, nemoj molim te laznu sliku svijeta postavljati nama koji smo veterani i onog rata, i ove Amerike, u kojoj btw, nema socijale i nema kladionica. To barem ja i ti znamo, da ni u kasinu ne mozes se kladiti na sportske dogadaje, a socijale za one od 18-55 nema, osim ako to nije unemployment, ali unemployment
Na kraju, de ti meni reci da si ostao u BiH bil ti bio na kazanu domace kuhinje? Ili bi mozda imao za tri obroka dnevno?
Eh zbog ovakvih ljudi ja sam sveo svoje kontakte sa nasom dijasporom na 4 covjeka!Ja sam prije u Detroit dolazio po 5-7 dana, ali nista mi nije taj grad zgadilo ko nasa dijaspora!
Ne brini se, ipak je puno vise normalnih.
piupiu

#329 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by piupiu »

iamia wrote:@piupiu,

vec se vidi manjak zainteresovanosti prema bosni kod djece od prve generacije imigranata.
djeca ciji su ocevi i mati dosli u svedsku, dansku, kanadu, vec imaju primarni cilj da idu letovati u bahame, hawaje, floridu,,, umjesto bosne.
ta djeca su vec odrasla,. stvorili su skolske prijatelje u toj drzavi gdje se nalaze i sve sto znaju o bosni je brabuljanje starih dosadnih roditelja o tamo nekom glupom vremenu i ljudima, cija kultura im je strana.

za 10 godina maks.,, vidjet ce se manjak zainteresovanosti dijaspore da cak i pise o bosni na ovakvim forumima.
Slazem se. A to je tuzno. Od Jevreja bi covjek o raseljenosti mogao nauciti svasta korisno, na primjer.
detroit-mercy

#330 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:
Ma ja ba wrote:[". Naravno, ima puno toga pozitivnog o BiH, ali ako te neko pita sta mislis o trenutnoj politickoj i ekonomskoj situaciji u BiH i odgovoris onako kako je Zlata odgovorila, ja cu znati da nisi nista slagao i da si dao objektivno misljenje.
isto tako da upitas nekog covjeka u irskoj sta misli o trenutnoj ekonomskoj situacijia u irskoj... odgovor bi bio kao zlatin.
ali kad bi matt damon (korjeni irac) rekao da je irska shupak evrope.. onda bi se citava irska obrusila na njega.

takodje govorimo o BiH. ima mnogo,, (enormno mnogo )problema.. ali nije crna rupa.
problemi su kao i u svakoj drugoj zemlji. nezaposlenost, letargija i lijenost.. plus neorganizovanost i manjak discipline.
ali sa malo morala i rada,, moze to sve mnogo bolje. nismo bez nade.
Razlika izmedju Matt Damona i Piu Piu ili nekog drugog Bosanca koji zivi u Americi, je da su Matt Damonovi korijeni iz Irske a Piu Piu je rodjena u BiH, ima clanove najuze obitelji tamo, BiH je napustila nakon par decenija zivota u BiH (kao i velika vecina nasih ljudi), prema tome poredjenje ti nije na mjestu.
piupiu

#331 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by piupiu »

iamia wrote:
Ma ja ba wrote:[". Naravno, ima puno toga pozitivnog o BiH, ali ako te neko pita sta mislis o trenutnoj politickoj i ekonomskoj situaciji u BiH i odgovoris onako kako je Zlata odgovorila, ja cu znati da nisi nista slagao i da si dao objektivno misljenje.
isto tako da upitas nekog covjeka u irskoj sta misli o trenutnoj ekonomskoj situacijia u irskoj... odgovor bi bio kao zlatin.
ali kad bi matt damon (korjeni irac) rekao da je irska shupak evrope.. onda bi se citava irska obrusila na njega.

takodje govorimo o BiH. ima mnogo,, (enormno mnogo )problema.. ali nije crna rupa.
problemi su kao i u svakoj drugoj zemlji. nezaposlenost, letargija i lijenost.. plus neorganizovanost i manjak discipline.
BiH svojim potencijalom ne bi smjela biti bez nade. Problemi o kojima se ne govori se i ne rjesavaju. A ove reakcije na Zlatin intervju su stvarno preemotivne, djevojka nigdje nije rekla da je Bosna 'supak Evrope'.
Ma ja ba

#332 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Ma ja ba »

piupiu wrote:
iamia wrote:

BiH svojim potencijalom ne bi smjela biti bez nade. Problemi o kojima se ne govori se i ne rjesavaju. A ove reakcije na Zlatin intervju su stvarno preemotivne, djevojka nigdje nije rekla da je Bosna 'supak Evrope'.
Slazem se sa tvojom izjavom. Ovdje su progovorile emocije.
detroit-mercy

#333 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:dobro,, znamo u BiH su penzije ni za sta.
nego, reci nam , prosvjetli nas, koliko su penzije u americi ?
auu,. kako njihovi penzioneri uzivaju ? opisi nam. :mrgreen:
Ja i ti ovdje mozemo podastirati slucajeve ovakve ili onakve koji u principu nece reci nista o generalnoj populaciji. Medjutim, ako gledas na generalnu populaciju, naravno da je bolje biti penzioner u USA nego BiH, misli da tu ne bi trebalo biti dvojbe.
Sada, mnogi koji se javljaju na ovu temu se vise bave formom nego sustinom. A sustina je da je u BiH totalno doslo do promjene paradigme ili uspostavljena je nova realnost. Nova realnost je sa smo Mi, Albanija i Kosovo zakovani na dnu. I ta cinjenica nikoga vise ne uzbudjuje niti je zvono za uzbunu, poziv na akciju ili nesto slicno. Znaci, ljudi su prihvatili cinjenicu da su Kosovo i Albanija standard, sada se ovdje prepucavaju da li je stvarno kod nas bolje nego u Turkmenistanu bez da se zapitaju sta je uopste dovelo do toga da nam je to nova relanost. Umjesto da se sada na ovom forumu ili u BiH generalno vode diskusije ko proizvodi vise automobila, mi ili Slovacka, ciji su prozvodi bolji, nasi ili Ceski, nama je sasvim normalno da bivamo usporedjeni sa Kosovom i Albanijom ili da dokazujemo da je kod nas bolje nego u Zairu.
Znaci, za nadolazece generacije Albanija je realnost iako je za moju generaciju bila predmet zajebancije. Medjutim, moj problem je sto ja licno ne prihvatam da je Albanija nas standard, jer pamtim vremena kada smo za Albaniju bili zapad, kada su Poljska i Ceska po kvalitetu zivota bile daleko iza nas a za danasnje generacije ili za nasu novu realnost, Ceska i Poljska su zapad.
Puno veca opasnost za nas je prihvatanje te nove realnosti da je Albanija neki nas standard (iako kako stvari stoje uskoro ce nas i Albanija presisati), nego sva politicka previranja.
Zao mi je, ali ako je nama nametnuta stvarnost da je normalno graditi Sarajevsku obilaznicu godinama, ja smatram da to ne bi trebalo biti jer smo 1948 za 90 dana, krampama, kolicima i golim rukama sagradili prugu Brcko Banovici na kojoj danas nekih 60tak godina kasnije obustavljaju zeljeznicki saobracaj. Ako je novim generacijama nametnuta realnost ili paradigma da je normalno da 20tak godina nakon rata mi imamo nekih 40tak kilometara autoputa koji gradimo kreditima, a da smo 20tak godina nakon onog rata izgradili Samac-Sarajevo, prugu duplog kolosijeka, svojim sredstvima. Ako je novim generacijama nametnuta nova realnost da su instucije kulture zatvorene i da je to sasvim normalno, meni nije, jer Zemaljski je bio otvoren jos za vrijeme Austrije.
Ja necu da lazem sebe ili bilo koga drugog i da pricam kako je sve u redu i da nije puno gore nego drugdje kada sam svjedok da jeste. Ne zelim da lazem ljude kako investitori, Arapi, kurci palci samo cekaju na nas da investiraju kada znam da to nije istina. Istina je da smo mi daleko od nekih ozbiljnijih investicija a valjda bi to mnogima trebalo odavno biti jasno.
Sta je lose u cinjenici kada kazes da je nama potrebno da kreiramo minimum 30000 hiljada radnih mjesta godisnje ili da nam treba rast od nekih 10% da bi za nekih 20-25 godina neke buduce generacije osjetile pomak nabolje i da ja licno ne vidim da cemo mi taj rast dostici u neko skorije vrijeme. Ako je neko zadovolja time sto smo postali zemlja u kojoj se siju auto presvlake a nekada smo pravili auta, za mene to je neuspijeh i poziv na uzbunu. Nasa nekadasnja realnost je bila, slabije razvijene zemlje Zapadne Evrope kojima smo mogli parirati po standardu pa cak i tehnologiji a danas je nasa realnost dokazivanje je li bolje u BiH ili Kambodzi. Novim generacijama se servira ta relnost i to je citav problem, jer kada postavis ljestvicu jako nisko onda ti i rezultati nece biti bas neki.
Na kraju, za mene je vrhunac cinizma postavljati slike obasjanog Starog Mosta i vaziti kako je sve dobro i kakav je to rahatluk i ne pomisliti da vratis svoju djecu iz socijalne ili ekonomske blagodeti Z. Evrope u taj rahatluk samo zato da bi zadovoljio svoj patriotski ego.
Slovenija je na nogama jer njima je paradigma da su dio Evrope, Bosna suti jer nama je paradigma da smo Mi, Kosovo i Albanija jedina realnost.
jefferson

#334 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

detroit-mercy wrote:
iamia wrote:dobro,, znamo u BiH su penzije ni za sta.
nego, reci nam , prosvjetli nas, koliko su penzije u americi ?
auu,. kako njihovi penzioneri uzivaju ? opisi nam. :mrgreen:
Ja i ti ovdje mozemo podastirati slucajeve ovakve ili onakve koji u principu nece reci nista o generalnoj populaciji. Medjutim, ako gledas na generalnu populaciju, naravno da je bolje biti penzioner u USA nego BiH, misli da tu ne bi trebalo biti dvojbe.
Sada, mnogi koji se javljaju na ovu temu se vise bave formom nego sustinom. A sustina je da je u BiH totalno doslo do promjene paradigme ili uspostavljena je nova realnost. Nova realnost je sa smo Mi, Albanija i Kosovo zakovani na dnu. I ta cinjenica nikoga vise ne uzbudjuje niti je zvono za uzbunu, poziv na akciju ili nesto slicno. Znaci, ljudi su prihvatili cinjenicu da su Kosovo i Albanija standard, sada se ovdje prepucavaju da li je stvarno kod nas bolje nego u Turkmenistanu bez da se zapitaju sta je uopste dovelo do toga da nam je to nova relanost. Umjesto da se sada na ovom forumu ili u BiH generalno vode diskusije ko proizvodi vise automobila, mi ili Slovacka, ciji su prozvodi bolji, nasi ili Ceski, nama je sasvim normalno da bivamo usporedjeni sa Kosovom i Albanijom ili da dokazujemo da je kod nas bolje nego u Zairu.
Znaci, za nadolazece generacije Albanija je realnost iako je za moju generaciju bila predmet zajebancije. Medjutim, moj problem je sto ja licno ne prihvatam da je Albanija nas standard, jer pamtim vremena kada smo za Albaniju bili zapad, kada su Poljska i Ceska po kvalitetu zivota bile daleko iza nas a za danasnje generacije ili za nasu novu realnost, Ceska i Poljska su zapad.
Puno veca opasnost za nas je prihvatanje te nove realnosti da je Albanija neki nas standard (iako kako stvari stoje uskoro ce nas i Albanija presisati), nego sva politicka previranja.
Zao mi je, ali ako je nama nametnuta stvarnost da je normalno graditi Sarajevsku obilaznicu godinama, ja smatram da to ne bi trebalo biti jer smo 1948 za 90 dana, krampama, kolicima i golim rukama sagradili prugu Brcko Banovici na kojoj danas nekih 60tak godina kasnije obustavljaju zeljeznicki saobracaj. Ako je novim generacijama nametnuta realnost ili paradigma da je normalno da 20tak godina nakon rata mi imamo nekih 40tak kilometara autoputa koji gradimo kreditima, a da smo 20tak godina nakon onog rata izgradili Samac-Sarajevo, prugu duplog kolosijeka, svojim sredstvima. Ako je novim generacijama nametnuta nova realnost da su instucije kulture zatvorene i da je to sasvim normalno, meni nije, jer Zemaljski je bio otvoren jos za vrijeme Austrije.
Ja necu da lazem sebe ili bilo koga drugog i da pricam kako je sve u redu i da nije puno gore nego drugdje kada sam svjedok da jeste. Ne zelim da lazem ljude kako investitori, Arapi, kurci palci samo cekaju na nas da investiraju kada znam da to nije istina. Istina je da smo mi daleko od nekih ozbiljnijih investicija a valjda bi to mnogima trebalo odavno biti jasno.
Sta je lose u cinjenici kada kazes da je nama potrebno da kreiramo minimum 30000 hiljada radnih mjesta godisnje ili da nam treba rast od nekih 10% da bi za nekih 20-25 godina neke buduce generacije osjetile pomak nabolje i da ja licno ne vidim da cemo mi taj rast dostici u neko skorije vrijeme. Ako je neko zadovolja time sto smo postali zemlja u kojoj se siju auto presvlake a nekada smo pravili auta, za mene to je neuspijeh i poziv na uzbunu. Nasa nekadasnja realnost je bila, slabije razvijene zemlje Zapadne Evrope kojima smo mogli parirati po standardu pa cak i tehnologiji a danas je nasa realnost dokazivanje je li bolje u BiH ili Kambodzi. Novim generacijama se servira ta relnost i to je citav problem, jer kada postavis ljestvicu jako nisko onda ti i rezultati nece biti bas neki.
Na kraju, za mene je vrhunac cinizma postavljati slike obasjanog Starog Mosta i vaziti kako je sve dobro i kakav je to rahatluk i ne pomisliti da vratis svoju djecu iz socijalne ili ekonomske blagodeti Z. Evrope u taj rahatluk samo zato da bi zadovoljio svoj patriotski ego.
Slovenija je na nogama jer njima je paradigma da su dio Evrope, Bosna suti jer nama je paradigma da smo Mi, Kosovo i Albanija jedina realnost.
SVaka tebi cast na trudu, ali mislim da dzaba se trudis u ovom slucaju.
Velika vecina ljudi u BiH informacije o americi dobiva od clanova svojih obitelji koji u velikoj vecini slucajeva se bave profesionalnim kukanjem!
Penzioni sistem u americi im je nepoznanica jer se nikad nisu potrudili da razumiju na koji nacin americki penzioni sistem funkcionise.
To je u neku ruku razumljivo jer su ti ljudi dosli iz sistema koji je u potpunosti garantovao socijalnu sigurnost.
u Americi se odgovornost prebacuje na pojedinca te je sistem uspostavljen da pojedinac sam sebi gradi penziju kroz raznorazne fondove i sl.
Ta dva sistema su u totalnoj suprotnosti (da se razumijemo, nakon navrsene 65 godine i u SAD se prima zagarantovana penzija i zdravstveno).
E sad, ja sam 7,5 godina zivio u drzavi koja je rangirana kao 3 u americi po migraciji penzionera, kako zbog vremena tako zbog niskih poreza na nekretnine. Porediti americkog penzioner i BH penzionera moze samo neko ko nikad nije izasao iz BiH ili ako je izasao, izasao je sa namjerom da trazi mane u drugim sistemima, ne bil se bolje osjecao u svojoj kozi.
Meni je smjesno stvarno da neko postavlja pitanje o razlici izmedju penzionera u BiH i SAD, ejr je to nesto neuporedivo. Ako cemo ozbiljno postavljati pitanja onda razgovarajmo o razlici izmedju penzionera u HR i BiH? Ili Albaniji i BiH!
Jok, ljudi postavljaju pitanja o penzionerima u najjacoj ekonomiji na svijetu i BiH!
iamia

#335 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

@detroit,

dobro,. nisu tvoji stavovi toliko ni losi.
ali da dolaze od nekoga ko zivi u BiH bili bi jos bolji.
ovako si samo dijasporac koji je razgulio na drugi kraj svijeta i malo hvaljenjem o svojoj novoj domovini i crnjenjem svega sto je BiH --samo izgledas kao ptica za odstrijel ( barem sto se mene tice)./

pa hajde, kad govoris o crnuli zasto ne predlazes neke korake koje bi nas izvukli iz njega ?
ja sam zivio u americi. nije losa zemlja. moze se mutiti vise nego u BiH. lova sve znaci.
i ne bi smetalo tamo opet ziviti, ali sam dosao u BiH zbog djece. da mi nauce jezik i kulturu, i sve sto sam ja naucio.
sto mi je pomoglo da budem bolji od prosjecnog amera.

puno je stina sto ti kazes... ali kada pokazujes samo crnu stranu, onda izgleda kao da imas neku agendu.
kao da ti je cilj da popljujes po svemu ova drzava posjeduje. ubaci malo rumenila u svojoj prici, i izgleda ces mnogo zdravije.
iamia

#336 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

@jefferson,

evo, hajde nas prosvijetli o penziji u najjacoj ekonomiji na svijetu ?
uzmi primjer mene. ozenjenog covjeka sa dvoje male djece.
nastavi...
jefferson

#337 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

iamia wrote:@detroit,

ovako si samo dijasporac koji je razgulio na drugi kraj svijeta i malo hvaljenjem o svojoj novoj domovini i crnjenjem svega sto je BiH --samo izgledas kao ptica za odstrijel ( barem sto se mene tice)./

pa hajde, kad govoris o crnuli zasto ne predlazes neke korake koje bi nas izvukli iz njega ?
ja sam zivio u americi. nije losa zemlja. moze se mutiti vise nego u BiH. lova sve znaci.
i ne bi smetalo tamo opet ziviti, ali sam dosao u BiH zbog djece. da mi nauce jezik i kulturu, i sve sto sam ja naucio.

puno je stina sto ti kazes... ali kada pokazujes samo crnu stranu, onda izgleda kao da imas neku agendu.
kao da ti je cilj da popljujes po svemu ova drzava posjeduje. ubaci malo rumenila u svojoj prici, i izgleda ces mnogo zdravije.
Ali ces svoje dijete opet poslat u ameriku da se skoluje an koledzu jel tako?
BiH nije crna rupa jer su ljudi glupi ili sta li vec, nego je crna rupa jer su ljudi uhvaceni u krug nacionalizma koji sluzi striktno politickim elitama da se odrze na vlasti.
Sada, Napoleon je davno rekao da vlast odrazava volju i misljenje stanovnistva, tako da je postalo danas upitno koliko BiH ima stvarno potencijala, jer mnogi koji nemaju strpljenja zajebavati se sa tim glupostima su otisli (ja prvi) a dosle su generacije sa upitnim skolovanjem i sposobnostima.
Mnogi BiH jos uvijek gledaju u kontekstu bivse juge. Sve je to OK, ali to je samo prazna nostalgija.
Dok imas u BiH tri struje koje hrane jedna drugu jer ne mogu opstati drugacije, neces imati nikakvog napretka.
Inace sta to znaci pametniji od prosjecnog amerikanca?
De mi anvedi zbog cega smo mi pametniji od projsecnog amerikanca? Zatos to znamo koliko je zeljeznickih pragova unisteno u drugom svjetskom ratu ili koliko je sljive bivsa juga izvozila?
jefferson

#338 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

iamia wrote:@jefferson,

evo, hajde nas prosvijetli o penziji u najjacoj ekonomiji na svijetu ?
uzmi primjer mene. ozenjenog covjeka sa dvoje male djece.
nastavi...
Ja sam rekao svaka cast njemu na trudu!
Inace moje prezime nije google, pa ako hoces da znas mozes vrlo lako naci.
Imam ja prijatelja u americi sa malom djecom, koji su kada su djeca dosla tek odlucili da se zbog njih nece vracati u BiH!
Tvoj argument je da si se zbog djece vratio u BiH, evo za 7 i po godina u americi da cujem i taj argument za povratak, jer do sada sam samo cuo obrnuto.
Problem nase dijaspore u americi ali i ostalim zemljama je da uvijek ocekuju da neko za njih sazna nesto, uradi nesto. Ja samo kazem, moja sreca je da sam bio u gradu u kojem je samo jedan bosanac bio, ja! Vjerovatno bi i ja postao slican da je bilo vise nasih tu, ono kafica, zalopojke, nostalgija, gledas "debele" i "glupe" amerikance i komentarises kako smo mi bolji od njih i sl.
iamia

#339 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

@jefferson,.

pa polako pocinjem i tebe razumiti.
zivio si u gradu gdje nema bosanaca, okruzen amerima.
tamo si 7 i po godina. sto je je smjesno vrijeme .
pazi, ja sam tamo zivio 14 godina.
i mogu reci da znam ameriku i amerikance bolje od tebe (jer je logicno ako sam zivio duplo duze),, zar ne ?

ps. takodje mi je americki penzioni sistem poznat u detalje.
znam svaku crtu i zarez,, pa mogu odgovorno tvrditi da americki penzioniri nisu nista boljoj situaciji od bosanskih.
detroit-mercy

#340 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:@detroit,

ja sam zivio u americi.onije losa zemlja. moze se mutiti vise nego u BiH. lova sve znaci.

Moji stavovi su takvi jer su zasnovani na iskustvu koje sam sticao sirom svijeta, pa tako kada mi neko pocne prditi o velikim investicijama koje samo sto nisu dosle u BiH, ja samo odmahnem glavom jer znam koliko smo interesantni stranim investitorima i sta druge zemlje rade pa cak i jedna USA radi da bi privukli strane investicije. Moje je da kazem sta mislim o svemu, jer meni nisu standard Albanija ni Kosovo, niti mi je zivotni cilj da se uhljebim na budzet ili drzavnu sisu. Ako sam u stanju da radim za dvije-tri svjetske korporacije, globalne lidere valjda mogu i da prepoznam ublehu i da drugome kazem da ne nasjeda na ispraznu pricu jer od investicija nema nista. Kada neko tvrdi da ce nam biti bolje a ne podastire cinjenice zasto, ja smiono tvrdim da nece, jer nama treba 100njak milijardi dolara investicija u ekonomiju i infrastrukturu da bi se izdigli sa dna. Da li ti licno vidis negdje taj novac. Penzioni sistem nam je pred kolapsom isto kao i zdravstveni, izlozeni smo odlivu stanovnistva a ljudi i dalje zatvaraju oci pred time
i tvrde kako nam je dobro. Nije dosta samo zakaciti sliku Sarajevske zimske idile i sebe samproglasiti patriotom, nego reci da je nenormalno da u Sarajevu u 21vijeku imas kolaps javnog saobracaja, redukcije vode, ogromna komunalna dugovanja i dr. Narod u BiH nije zasluzio ovo sto mu rade, jer smo znali za bolje i dokazali da mozemo bolje.
Pored toga, gdje si vidio da hvalim svoju novu domovinu, i o novoj domovini ja progovorim gdje treba prigovoriti i kome treba prigovorti.
Glede penzija i penzionog, tu bi ti mogao dosta toga napisati, samo ti mogu reci, da ako bogda pa je docekam ja cu je imati iz tri razlicita izvora.
I na kraju, neko vece sam bio u gostima kod mojih prijatelja, slucajno se zadesilo da je bilo jos par porodica sa djecom uzrasta moje djece. Svi i jedan se je ibretio kako to da mi djeca pricaju nas tako dobro, nije do djece kako ce pricati ;-) nego do roditelja koliko ce se potruditi.
jefferson

#341 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

iamia wrote:@jefferson,.

pa polako pocinjem i tebe razumiti.
zivio si u gradu gdje nema bosanaca, okruzen amerima.
tamo si 7 i po godina. sto je je smjesno vrijeme .
pazi, ja sam tamo zivio 14 godina.
i mogu reci da znam ameriku i amerikance bolje od tebe (jer je logicno ako sam zivio duplo duze),, zar ne ?

ps. takodje mi je americki penzioni sistem poznat u detalje.
znam svaku crtu i zarez,, pa mogu odgovorno tvrditi da americki penzioniri nisu nista boljoj situaciji od bosanskih.
Cek ja okruzen samo amerima a eto ti ih bolje znas?
Glupa rasprava, ko koga bolje zna. Kakvu ces penziju imati u SAD isto takoz avisi kakav posao radis i koliko pametno investiras. Investicije su upravo ono sto nasi ljudi izbjegavaju u sirokom luku, pa jbg, sta cu im ja.
Dovoljno je sto si ovo rekao: pa mogu odgovorno tvrditi da americki penzioniri nisu nista boljoj situaciji od bosanskih

Ovako, ja mislim da imam dobar biznis prijedlog za tebe.
Posto ocito smatras da je BiH po mnogo cemu perspektivnija zemlja od SAD (jerbo svoju si djecu upravo zbog toga vratio u BiH) pocni jaro naplacivati imigracione usluge amerikancima koji hoce da emigriraju u BiH! Ha ja, znas kako one americke agencije naplacuju usluge prijave za zelenu akrtu, ti fino pocni amerikancima naplacivati usluge emigracije u BiH. Mislim, ima tu jos X zemalja gdje mozes napraviti dobar biznis.
Lacrosse

#342 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Lacrosse »

U Americi ne mozes u penziju prije 67 godine a ta se granica dize i dok mi budemo isli u penziju bice sigurno preko 70 godina, a ti vidi kako je raditi po americkom sablonu do iza 70.

Jednom kad odes u penziju medicare kosta 100 dollara mjesecno.

Vecina nasih ljudi koji su u penziji nemaju penziju vecu od 1000 dollara mjesecno. 1000 dollara ima muskarac koji je radio u fabrici i imao prosjecnu platu 50 hiljada dollara i radio vise od 10 godina. To vecina zena ne moze ostvariti i njihove penzije su manje, od 500-800 dollara.

To su ljudi s penzijama iz fizike.

Imas masu ljudi koji su kamiondzije i koji ne uplacuju uopste penziono, a neki ni zdravstveno. Rade za danas. Bez beneficija.

U Americi imati prihod od 12 hiljada dollara godisnje i zivjeti je jako tesko.
Ako taj penzioner nema partnera, on je na rubu finansijskog kolapsa.
Samo porez za kucu i zemlju u prihvatljivim naseljima kosta 3 do 4 hiljada dollara godisnje.
To znaci 30% penzije ti ode samo da platis porez i zadrzis imovinu.
Hajde sad prezivi od 8 hiljada dollara godisnje?
I izfinansiraj kartu za Bosnu da odes u posjetu npr.

Ovi iz korporacija neka misle kako ce imati basnoslovne penzione settlemente.
Tako su mislili i 2009 pa koliko je Amerikanaca izgubilo sve na stock marketu?
Te "penzije" zavise od toga u kom ekonomskom periodu se penzioniras. Niko od nas ne kotrolise fondove niti u sta se investira, a poznati su kradje penzionih fondova i investicije koje ne vode nikakvom povratu. 401K takodje zavisi od toga koliko onaj za koji radis ce da uplati na svaki dollar koji ti uplatis. Dollar gubi na vrijednosti tako da ako ja danas uplati 100 dollara za 30 godina tih 100 dollara ce vrijediti mnogo manje, takodje, moram da platim porez jednom kad trebam tu lovu da izvadim, sto znaci da mi je bolje bilo da nikad ni ne zapocinjem 401k jer ovisno o tome kako na to gleda, i to je scam. Najbolji ROTH IRA nacin za stednju je limitiran za one koji ukupno zarade manje od 100 hiljada dollara. A neko ko zaradi manje od 100 hiljada godisnje njemu je bitnije da odplati kucu, auta, kreditne kartice nego da "investira" u penzije svoje.

Americki penzioner je primoran da "downsize", vecina ih prodaje nekretnine, seli u sto manje apartmane, proda sve osim jednog automobila, i polako trosi te novce, ovdje takodje se desava kradja jer na ustedu novca dobijes npr. 1% nazad, tj. ako imas novac na racunu on propada. Tim te samim tjeraju da u nesto investiras. Sa padom real estate-a, vecina penzionera je izgubila svoje zlatno jaje, i kuce koje da prodaju danas mogu ostvariti minimalan profit, narucito kad se uzme da su 30 godina gulili i odplacivali taj mortgage, tj. otplatili su ljudi 3 takve kuce a ne jednu.

U poredenju s tim, penzioner u BIH ako ima kucu, ne mora placati porez na nju. Moze usijati gredicu. Moze doci do ishrane kako tako. Imao prevoz kako takav, u 90% Americkih gradova penzioneri ne mogu od kuce kruh kupiti bez automobila a u automobilu non stop mu je neko na zadnjem braniku i trubi jer mu penzoner presporo vozi i nigdje mu se ne zuri i zasto je u sred dana kreno da kupi kruh i mljeko. Penzija mu ide u rezije. Zdravstveni sistem jeste los, ali barem ljudi govore nas jezik, a kako je nasim penzionerima kad odu u Americki sistem i izgube se, ili doktor sa njim provede 4 minuta u oficu, ni ne znaju sta je rekao?

Tako da nije nigdje sjajno biti penzioner, a slikati sliku da u kapitalizmu nekom je potrebna stara i izrabljena radna snaga, nemojte molim vas pisati to dok sami ne budete penzioneri ili imali nekog u familiji koje penzioner, pa mi recite gdje on moze s tim parama, po ovim cijenama. Moze da prezivi, plati racune i da se nada da ne mora kucu da proda. Jedina dobra stvar nasih penzionera u Americi je sto oni imaju gdje da budu u BiH, i tamo idu po 6 mjeseci, a onda dodju u Ameriku npr. zimi jer je lakse platiti 200 dollara mjesecno za grijanje nego cjepati drva, loziti vatru, razgrtati snjeg lopatom u Bosni da bi prezivjeo zimu.

Kad govoris o penzioneru najbitnija investicija nije njegov fond i 401k vec djeca. Ako je djecu odskolovao, i ako se ona osjecaju duznim da pomognu ili ako zive blizu njega, pa mogu da se vide preko vikenda i slicno, onda je ok. Ako su prepusteni sami sebi, onda je lose i tesko. Jer nije sve samo imati pare, u BIH svaki penzioner koji nije bolestan toliko da je u kucu zatvoren ima krug nekih ljudi i poznaninka. Ujutro ustane, ode u kafanu ili penzioni klub, popije kafu od pola marke jer je tu najjeftnija, moze novine da pogleda i procita, prolufta se na pijaci, dodje kuci skuha rucka, upali tv, nekoliko noci ode kod nekog u posjetu, sta bi u Americi da je? Bil imao kolegu u krugu od 20 milja. a 20 milja otici i vratiti se 2 gallona goriva. 2 gallona goriva su 10 dollara. Za 10 dollara moze otici i rucati negdje da ne kuha taj dan. Jedinu sansu nas penzioner koji je van ima kroz i uz svoju djecu. Bez njih, da je penzija duplo veca mozda bi imalo logike, ali nije.
alanskoda

#343 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

Nego da zakljucimo je li BiH crna rupa ili ne? Da nije zlate ne bih znao da penzioneri u USA losije zive nego u BIH. :D da nije zlate ne bih znao da se treba vratiti da bi nam djeca koja su rodjena u dijaspori naucila pricati Bosanski.

Ali znam, da ko god nije uspio u inostranstvu , vratio se dole. Mislim i ja bih isto uradio. Sto mi kazemo ovdje, ako bude lose u dijaspori uvijek se imamo gdje vratiti.
cindrlimindrli

#344 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by cindrlimindrli »

alanskoda wrote:Nego da zakljucimo je li BiH crna rupa ili ne?
BiH nije crna rupa, pa sve kad bi i postojali validni razlozi da se tako okarekterise zadnje sto bih uradio jeste
davanje ovakvih izjava za neke prosjecne novine. Ljudima koji su ostali zivjeti u BiH najmanje trebaju ove
"ohrabrujuce" skrabotine bjelosvjetskih wannabe pisaca.
Lacrosse wrote:U Americi ne mozes u penziju prije 67 godine
Nisam bas siguran ali mislim da je ovo previse, u penziju mozes sa 30 godina radnog staza ili 62 godine starosti, s
tim da ukoliko to odlucis uraditi ranije gubis neke beneficije kao sto su medicare i sl.
Lacrosse wrote:Vecina nasih ljudi koji su u penziji nemaju penziju vecu od 1000 dollara mjesecno. 1000 dollara ima muskarac koji je radio u fabrici i imao prosjecnu platu 50 hiljada dollara i radio vise od 10 godina
Za one koji su ispunili sve uslove da idu u penziju, 30 godina staza+62 godine starosti iznos je puno veci od $1000.
Veliki broj ljudi ne planira penzionisanje uzdajuci se samo u social security, oni koji su mislili glavom unovce
svoj 401K koji je uglavnom i vise nego dovoljan da se nastavi pristojno zivjeti.
Porediti bosanskog i americkog penzionera nema smisla.
iamia

#345 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

hoces reci da svaki radnosposobni covjek u americi ima 401k ?? :run: :lol:

ps. 67 godina je granica kada mozes aplicirati za punu penzije , sa tim da si radio 30 godina.
znaci moras imati oboje. 67 godina starosti i najmanje 30 godina radnog staza. nemozes samo jedno od toga.
lol
Last edited by iamia on 24/12/2012 21:24, edited 1 time in total.
cindrlimindrli

#346 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by cindrlimindrli »

iamia wrote:hoces reci da svaki radnosposobni covjek u americi ima 401k ?? :run: :lol:
A gdje sam ja to napisao? Da ponovim..
cindrlimindrli wrote:Veliki broj ljudi ne planira penzionisanje uzdajuci se samo u social security, oni koji su mislili glavom unovce svoj 401K koji je uglavnom i vise nego dovoljan da se nastavi pristojno zivjeti.
..eto, da ti nacrtam.
iamia

#347 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

pa ko misli glavom i u Bosni ima vise od ostalih. ne mora racunati na mizernih 300KM..
a ko ima 401k (veoma mali procenat ljudi u americi, i to vecinom koji rade u drzavnim sluzbama) ..taj moze sve./
ali ovdje govorimo o vecini. o prosjeku.
a prosjek u americi je taj: covjek krepa poslije 20 god radnog staza. (osim ako se ne uvalis u neku drzavnu sluzbu i cooliras do 67god.. sa 401kejom ;-) .//)
Lacrosse

#348 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Lacrosse »

cindrlimindrli wrote:
alanskoda wrote:Nego da zakljucimo je li BiH crna rupa ili ne?
BiH nije crna rupa, pa sve kad bi i postojali validni razlozi da se tako okarekterise zadnje sto bih uradio jeste
davanje ovakvih izjava za neke prosjecne novine. Ljudima koji su ostali zivjeti u BiH najmanje trebaju ove
"ohrabrujuce" skrabotine bjelosvjetskih wannabe pisaca.
Lacrosse wrote:U Americi ne mozes u penziju prije 67 godine
Nisam bas siguran ali mislim da je ovo previse, u penziju mozes sa 30 godina radnog staza ili 62 godine starosti, s
tim da ukoliko to odlucis uraditi ranije gubis neke beneficije kao sto su medicare i sl.
Lacrosse wrote:Vecina nasih ljudi koji su u penziji nemaju penziju vecu od 1000 dollara mjesecno. 1000 dollara ima muskarac koji je radio u fabrici i imao prosjecnu platu 50 hiljada dollara i radio vise od 10 godina
Za one koji su ispunili sve uslove da idu u penziju, 30 godina staza+62 godine starosti iznos je puno veci od $1000.
Veliki broj ljudi ne planira penzionisanje uzdajuci se samo u social security, oni koji su mislili glavom unovce
svoj 401K koji je uglavnom i vise nego dovoljan da se nastavi pristojno zivjeti.
Porediti bosanskog i americkog penzionera nema smisla.
Ja govorim o Bosancima.

Znas li ti ijednog da je u fabrici u Americi radio 30 godina?

Drugo, mozes ici sa 62 godine u minimalnu penziju bez medicare-a.

Tj. mozes imati 500-600 dollara i nemas ni zdravstveno osiguranje.

A to vecina ljudi nece da uradi. Prvo jer ako odes u bolnicu jednu noc racun te ceka od 5000 dollara, pa ti vidi. Drugo ako te sta zigne i zaboli ko ce da plati.

Porediti bosanskog emigranta u Americi koji ode u penziju i bosanca koji u BIH ode u penziju ima jako mnogo smisla.

A porediti Amerikance s nama Bosancima u Americi, to nema smisla.

Jer jedno je zivjet u Americi 300 godina pa imati 20 miliona u zaplecku.

A drugo je doci s kesom iz rata u najgore americke ghette-a ili pripizdine pa odatle krenuti s posla s minimalnom satnicom, u "svoje bolje sutra".

Kad je tako dobro u Americi daj mi listu inzinjera koji rade za GM koji su ostvarili 401K u iznosu od preko milion dollara?

401K je scam u Americi gdje trebas da se osiguravas i za penzije. Vecina ljudi koji su dosli sa 40+ godina u Ameriku nemaju sta da rade s 401K jer njima je potrebna lova sad, i potreban danas, a ne za 20 godina.

I na kraju, sta bude s 401K parama ako meni trebaju da ih uzmem danas? Kakav je smisao izdvajanja novca koji ne mozes da podignes bez 10 kazni do svoje 65 godine? Kakav je smisao izdvajanja love koju ti poslodavac matchira 10%, na svaki moj dollar on izdvoji 10 cenata?

Oni koji se uzdaju u svoju glavu ne daju pare nekoj finansijskoj firmi koja ce okrenuti ih na berzi pa zaraditi 10x taj iznos love, i na kraju poslati tebi neki paket u kojem je pola firmi koje ce propasti a pola koje ce nesto napraviti i na kraju price ti dadnu cek koji ili hoces ili neces, nema niko nikakve odgovornosti, sve moze da propadne preko noci, i da ostanes gol i bos. Tako se ne planira penzija pametnom. Pametni sam uzme svoje pare, sam sa svojim parama investira, i sam svoje bogatstvo dize .

Onaj koje zivjeo od plate do plate u Americi, nece se provesti slavno u penziji. Nema za njega planova da ide u vizitu godisnje u Meksiko, Floridu i Californiju. Onaj koji nije, imao je i prije penzije, to sto je imao ce da jede i u penziji.

Nas najstariji emigrant, ako je logoras koji je dosao 1994 u Ameriku nema 18 godina staza, a prepricavati o tome kako imaju Amerikanci, jesti ti vidjela kad americke penzionee? Eno ih puni kasini, igraju po cijeli dan za 1 cenat automate, i jedu na bufetu, jel to ta bajna penzija?

A drugo je sto prodaju nama price o penziji s milion dollara. Ja samo znam da ni social security nije siguran tj. i on ce da bankrotira u Americi jer je previse onih koji idu u penziju i predugo zive, u poredenju s onim koji rade, dakle ni social security nije siguran, medicare se mora reformirati tj ni medicare s 24% budzeta nije siguran, i to je danas, sta ce biti za 20 godina, ne zna se hoce li amerika postojati ovakvom kakva je danas, ili nece, zemlja vise nista ne proizvodi, sve finansira i zivi na kredu, isto ko i Bosna, skoro pa isto, jedini koji joj jos uvijek vjeruju su "nasi" intelektualci, tj. isti oni koji su i Jugoslaviji vjerovali dok se kopala linija po Trebevicu.

U Americi ja imam 401K. U koji necu da stavljam svoj novac. Sto bih ja svoje pare dao nekom da se kocka na moj racun na berzi, i to zvao naukom, i cekao do 65 da vidim jel ima ista od toga ili nema? Ja znam ljekare koji su milione i milione dollara izgubili na 401K, a nijednog jos nisam vidjeo da je milion dollara dobio od 401k. Ako je imao milion imao je sto je sam zaradio, investirao, a ne sto mu je neko cek dobio. Bolje ti je igrati lutriju onda u Americi. Power Ball ili neku drugu. Pa udarices jednom u 30 godina barem 20-30 hiljada dollara jackpot na 4-5 brojeva, jel tako? 401K je kocka. Koja se prodaje amerikancima koji bi da osiguraju sve, life insurance, 401k, sve jebeni scam do scama. Na kraju vise para uplatis nego sto na kraju dobijes, i jos trebas da strepis svake godine iz godine u godinu jel ti fond ode u tri lepe materine... Ja sam takav covjek da ja kad nesto platim necu da platim da se sekiram, hocu da platim da se ne sekiram. Zato placam. Ko ne vjeruje neka uzme 50% svoje plate pa dadne u 401K i javi mi se za 10 godina da mi kaze jel ispao pametan i milioner ili nije.
cindrlimindrli

#349 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by cindrlimindrli »

iamia wrote:pa ko misli glavom i u Bosni ima vise od ostalih. ne mora racunati na mizernih 300KM..
a ko ima 401k (veoma mali procenat ljudi u americi, i to vecinom koji rade u drzavnim sluzbama) ..taj moze sve./
ali ovdje govorimo o vecini. o prosjeku.
a prosjek u americi je taj: covjek krepa poslije 20 god radnog staza. (osim ako se ne uvalis u neku drzavnu sluzbu i cooliras do 67god.. sa 401kejom ;-) .//)
Covjece kakve ti nevidjene gluposti lupas, stvarno ne razumije da li se radi o nekoj zezi ili cisto neznanju.
Kakve drzavne sluzbe, pa svaka imalo pristojnija firma ima 401K plan, i, normalno, sto je poslodavac
bolji to su i beneficije bolje. Sigurno da ce jedan Boeing sa vise procenata pratiti tvoje uplacivanje u 401K plan
od jednog, sta ja znam, recimo Jiffy Lube and Oil Change zajebancije.
Ljudi krepavaju nakon 20 godina radnog staza? Ja u zivotu nisam sreo vise dekica i bakica koji okolo landaraju
u svojim osamdesetim nego ovdje.
iamia

#350 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

lacrosee, ti zvucis kao covjek koji je dugo u americi, i prokuzio neke njihove finte.
ovi naivci koji su dosli prije 7-8 godina jos ne shvataju u kakav su brlog uletjeli.
i meni je trebalo jedno 10 god da shvatim.
a onda cao dzaci./.
Post Reply