BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
alanskoda

#251 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

ja samo znam reci istinu a ne sebe i ostale folirati kako je dole sve bajno.nego nisi mi odgovorio kad si se ispalio ?
iamia

#252 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

u detroitu mozes vidjeti bosance mladje od mene (znaci oko 28 -30 god).. koji su na socijali.
zdravi ko dren. ali u kafani svaki dan. i samo kukaju kako je sve crno oko njih.
ne valja im nista. ni amerika ni BiH.
sve je crno oko njih.

e takvi su nam idoli ....
detroit-mercy

#253 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:
detroit-mercy wrote:
iamia wrote:firma koja je u komunizmu imala hiljade radnika.... ?
stvarno.
da diskutujemo o mogucnosti takve firme da prezivi u kapitalizmu ??
jesi li ozbiljan ?
Dosta tih firmi je radilo u kapitalistickom okruzenju i na kapitalistickim trzistima :mrgreen: smanjenje radne snage i restruktuiranje da, ali potpuna pljacka, devastacija, izvlacenje kapitala iz tih firmi i prodaja u staro gvozdje je jedna ipak malo teza tema za tebe. To se zove kapitalizam na BiH nacin u sprezi za krimogenom vlascu. Ali ti si te godine vjerovatno propustio.
dobro je sto si ti iz amerike sve njihove pokrete upratio.
gdje bi bili da nema takvih da im kazu dvaitri//?
ps.
bio sam u detroitu, i jedva docekao da pobjegnem od te shit whole.
definitivno jedno od najruznijih mjesta u americi.
gorazde je raj na zemlji u poredjenju.
De malo ubaci koje veliko slovo da znamo gdje pocinje a gdje zavrsava recenica.
I tema nije Detroit kolio se meni cini, btw, ne zivim u Detroitu nego u mjestu koje je medju 50 najboljih mjesta za zivot u USA po svim parametrima.
A Detroit je paradigma svega sto se desava u BiH, lose upravljanje, korupcija, pljacka i dr. pa ti povuci paralele.
I opet, ako ti ovo poslijeratno pljackanje i unistavanje resursa zoves kapitalizmom onda si propustio godine skolovanja. U razvojnim fazama kapitalizma, ovo u BiH se zove prvobitna akumulacija kapitala, mada cisto sumnjam da si stigao do toga da studiras nesto takvo :mrgreen: . Btw, za tvoju informaciju, Juga ni jugo firme nikada nisu bile u komunizmu :mrgreen: , to sto je na vlasti Komunisticka Partija ne znaci da si po automatizmu u toj drustveno ekonomskoj formaciji.
luckylaka

#254 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

:lol: :lol: Jos samo napisi,,da bogda propala i ta firma pa da mozes napisati,eto jos hiljadu gladnih usta. :-)[/quote]
Tesko je ovo stivo za tebe, uzmi se ti sportske prognoze :mrgreen: bolje ti ide. Nego kada ces konacno nazad, znam da se svake godine planiras vratili :mrgreen: .[/quote][/quote]
Vidis kako te ljudi brzo procitaju kao ,,poznati pljuvac po BiH,,Realno jeli ti drago kada propadne koja firma u BiH ili jedva cekas da i,,Prevent ,,rikne pa da kazes ,,eto vam na grbacu jos 1000 gladnih usta. :run:P.S.Jesi ono trazio neko veliko slovo
luckylaka

#255 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

alanskoda wrote:ja samo znam reci istinu a ne sebe i ostale folirati kako je dole sve bajno.nego nisi mi odgovorio kad si se ispalio ?
1979
detroit-mercy

#256 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:u detroitu mozes vidjeti bosance mladje od mene (znaci oko 28 -30 god).. koji su na socijali.
zdravi ko dren. ali u kafani svaki dan. i samo kukaju kako je sve crno oko njih.
ne valja im nista. ni amerika ni BiH.
sve je crno oko njih.

e takvi su nam idoli ....
U Detroitu mozes vidjeti masu mladih Bosanaca sa zavrsenim fakultetima koji rade za GM, Chrysler, Ford, IBM i ine kompanije, u Detroitu mozes vidjeti masu mladih advokata i doktora koji izlaze sa fakulteta. U Detroitu moze vidjeti i masu Bosanaca koji imaju svoje firme i koji jako dobro zive. Najmanje sto ces vidjeti je upravo ono o cemu ti pricas, kako leze na socijalama :mrgreen: . Takvi koji leze na socijalam su kao kolega Dudak, koji godinama kuka kako mu ne valja i kako bi se vratio ali nikako da prokine. Ja licno ne znam niti jednu mladu osobu da je na socijali a znam puno vise onih koji su i za americke standarde uspjesni. I sto je najbitnije, Bosanci uopste ne zive u Detroitu :mrgreen: i kao imigrantska zajednica smatraju se veoma uspijesnom zajednicom.
detroit-mercy

#257 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

luckylaka wrote::lol: :lol: Jos samo napisi,,da bogda propala i ta firma pa da mozes napisati,eto jos hiljadu gladnih usta. :-)
Tesko je ovo stivo za tebe, uzmi se ti sportske prognoze :mrgreen: bolje ti ide. Nego kada ces konacno nazad, znam da se svake godine planiras vratili :mrgreen: .[/quote][/quote]
Vidis kako te ljudi brzo procitaju kao ,,poznati pljuvac po BiH,,Realno jeli ti drago kada propadne koja firma u BiH ili jedva cekas da i,,Prevent ,,rikne pa da kazes ,,eto vam na grbacu jos 1000 gladnih usta. :run:P.S.Jesi ono trazio neko veliko slovo[/quote]
Rekao sam ti, tesko je ovo gradivo za tebe, ipak zahtjeva malo elementarnog znanja. Bolje ti je da pratis kako igra Real ili Barca, mozda se sta ubode na kladionici :mrgreen: .
iamia

#258 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

pa hajde nam objasni probleme u detroitu ??
mislim,, po tvom pisanju ne planiras da zivis u bosni.
bacas samo negativne price , kao da je kod tebe tamo bajno,, a ovamo u ovoj bosni sve je crno.
pa daj nam malo pricaj o svom mjestu?
o svom detroitu ?
kako je bajno tamo... mmmmmm.... :zoka: :skoljka: :skoljka:
alanskoda

#259 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

luckylaka wrote:
alanskoda wrote:ja samo znam reci istinu a ne sebe i ostale folirati kako je dole sve bajno.nego nisi mi odgovorio kad si se ispalio ?
1979

pa sto se ne vratis?valjda si nesto i ustedio tamo? a sto ce ti dudakovic, kad rata vidio nisi?
alanskoda

#260 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

iamia wrote:pa hajde nam objasni probleme u detroitu ??
bacas samo negativne price , kao da je kod tebe tamo bajno,, a ovamo u ovoj bosni sve je crno.
o svom detroitu ?
eto tebi je u gorazdu bajno.
iamia

#261 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

hajde bas me interesuje kad bi mogao da mi objasnis kako recimo jedan ekonomista sa zavrsenim bachelorom zivi u detroitu,,,, koji radi u idealnoj,, recimo chrysler firmi?
opis nam njegov idealan zivot ? opisi nam elitu?

ps. ti spominjes kako pretis orobljava ljude.
nije to nista,, kad vidis kako chrysler radi ;-)
detroit-mercy

#262 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:pa hajde nam objasni probleme u detroitu ??
o svom detroitu ?
Pa ako ti isti bosanci za koje ti kazes kako nece da rade u BiH i samo kukaju i cekaju da sa neba padne u tom istom Detroitu za relativno kratko vrijeme postanu prilicno respektabilna zajednica onda nesto negdje ne stima.
To sto ti kapitalizmom nazivas ono sto se odvija u BiH je elementarni nedostatak znanja i logickog rasudjivanja, pri cemu totalnu devastaciju svega onoga sto je bilo stvoreno u prethodnim generacijama pravdas ni ti sam ne znas cime. U BiH nije kapitalizam nego opsta pljacka resursa i to je svima valjda osim tebi i Dudaku jasnu. U BiH se iz godine u godinu povecava nezaposlenost, gore je nego prije 3 godine. A to stanje od prije tri godine nije bilo ni blizu dobroga nego jako lose.. Znaci sa loseg se je otislo na jos gore, i please, mani se isprazne price o patriotizmu i pljuvacini. Jer te iste price u pusili i stanovnici Detriota godinama dok im je administracija za administracijom unistavala resurse.
Po tebi je mjerilo uspijeha Preventovih 700 radnih mjesta u godini kada je par hiljada radnih mjesta zatvoreno. Slusaj, za mene svako novo radno mjesto je uspijeh ali tih 700 novih radnih mjesta su jako lose placena radna mjesta ali i ona su puno bolje nego nista i kao takva ja ih pozdravljam. Ali da malo bolje pogledamo na strukturu tih radnih mjesta pa ces vidjeti da je to sivenje auto presvlaka. To je fakat jedan od najnizih poslova u auto industrji. Mi ne pravimo sofisticirane komponente za auto industriju nego sijemo presvlake (mada je i to bolje nego nista), a nije da nemamo iskustva, BH industrija je nekada pravila mnogo slozenije sisteme. Nekada se pravili Golfovi a danas se siju presvlake za Golfa :mrgreen: i ti mi onda pricas o napretku. U zemlji u kojoj donacije iz inostranstva cine skoro 20% BDPa vjerovanto ne cvjetaju ruze na ekonomskom polju i onda se raji prosipa prica kako je sve u redu i kako nam nije lose. Dok su Slovenci, koji su u velikoj vecini sacuvali svoje prijeratne sisteme na ulicama, protestvujuci protiv vlasti, par vas tvrdi kako je kod nas sve u redu.
iamia

#263 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

niko nije rekao da je kod nas sve u redu.
niko.
apsolutno to niko nikada nije rekao.
samo sto mi ne damo da se govori kako je BiH crna rupa u poredjenju sa ostalim banana drzavama u okolini,, pa cak i u svijetu.

taj tvoj chrysler u detroitu je PROPAO !
duzan je milijarde milijardi dolara,, i danas bi bio pepeo da nije uskocila americka vlada i subfinancirala sve.
i sad takva firma da zaposli odmah friske studente sa koledza ?
dugo sam zivio u americi.. i mogu da osjetim bullshit..
izvini,, ali ti nisi realan.
ameriku prestavljas kao idilu, dok je u Bosni sve karina./
a to nije tako.
niti je u Bosni tako lose,, niti je Amerike tako dobra.
luckylaka

#264 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

alanskoda wrote:
luckylaka wrote:
1979

pa sto se ne vratis?valjda si nesto i ustedio tamo? a sto ce ti dudakovic, kad rata vidio nisi?
Jok ti si :-)
detroit-mercy

#265 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:hajde bas me interesuje kad bi mogao da mi objasnis kako recimo jedan ekonomista sa zavrsenim bachelorom zivi u detroitu,,,, koji radi u idealnoj,, recimo chrysler firmi?
opis nam njegov idealan zivot ? opisi nam elitu?

ps. ti spominjes kako pretis orobljava ljude.
nije to nista,, kad vidis kako chrysler radi ;-)
Hoces mozda i da ti W2 podastrem, mogu ti reci da kao ekonomista sa mastersom zivim sasvim solidno.
Glede radnika u Chrysleru, pa radnici u Chrysleru su pod UAW :mrgreen: valjda bi trebao znati kakvi su uslovi tamo gdje je unija :mrgreen: . Nesto, kao u Titino doba kod nas :mrgreen: .
I na kraju ko ti spominje elitu, valjda znas ko je elita u Americi :-)
iamia

#266 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

znam sta je UAW,
isto tako znam da jedan frishak student sa faksa moze dobiti tamo posao samo ako bi dao bubreg kao zalog i popusio svim sefovima sve i jednog sektora u toj fabrici.
detroit-mercy

#267 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:niko nije rekao da je kod nas sve u redu.
niko.
apsolutno to niko nikada nije rekao.
samo sto mi ne damo da se govori kako je BiH crna rupa u poredjenju sa ostalim banana drzavama u okolini,, pa cak i u svijetu.

taj tvoj chrysler u detroitu je PROPAO !
duzan je milijarde milijardi dolara,, i danas bi bio pepeo da nije uskocila americka vlada i subfinancirala sve.
i sad takva firma da zaposli odmah friske studente sa koledza ?
dugo sam zivio u americi.. i mogu da osjetim bullshit..
izvini,, ali ti nisi realan.
ameriku prestavljas kao idilu, dok je u Bosni sve karina./
a to nije tako.
niti je u Bosni tako lose,, niti je Amerike tako dobra.
Btw, ja vec 8 godina radim za auto industriju i nisam frisak sa faxa :mrgreen: . A glede Chryslera, zapanjio bi se da vidis koliko imas otvrenih pozicija za upravo friske sa koledza.
I da ne zaboravis, americka industrija nije samo Chrysler, GM, Ford, to su i Borg Worner, JCI, TRW, Delphi i stotine i hiljade drugih vecih i manjih firmi.
Sada to sto tebi nije jasno da u normalnim drzavama-drzava uskace da pomogne a kod nas je drzava ta koja je pomagala pljacku je druga stvar. Problem ovdje nije da li smo mi medju banana drzavama ili nismo, problem je sto je svaki dan sve gore i ako nismo medju bananama onda meteroskom brzinom idemo ka bananama, a to sto se ljudi prave slijepi je druga stvar. Po svim parametrima mi, Alabanija i Kosovo smo zadnji u Evropi. Ako je tebi to OK ili ako te tjesi to sto je bolje u BiH nego u Ruandi je druga stvar, nemamo svi iste kriterije.
Btw, ja Ameriku nigjde ne predstavljam kao idilu, ima ono dosta svojih mana ali oni su barem svjesni svojih mana i gledaju da ih isprave. Kod nas imam osjecaj hajde sto ljudi zatvaraju oci pred manama nego sve cinimo da nam je gore.
detroit-mercy

#268 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:znam sta je UAW,
isto tako znam da jedan frishak student sa faksa moze dobiti tamo posao samo ako bi dao bubreg kao zalog i popusio svim sefovima sve i jednog sektora u toj fabrici.
Kako znas, jesi probao :mrgreen: . Jesi li aplicirao, ja sam skoro imao razgovor sa Chryslerom jer su mi nudili da predjem u Chrysler (problem je bio sto bi morao da se selim u Ohio), i kroz razgovor sam saznao da imaju jako dosta otvorenih entry level pozicija. Nemoj da si tako negativan i da imas jako nisko samopouzdanje, onaj ko nije pokusao ne moze ni uspjeti :mrgreen: .
juzna_strana

#269 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by juzna_strana »

Mislim da je Detroit je sasvim realno opisao stanje u BiH,skroz korektno.
Narod u BiH zivi grozno s tendencijom da mu bude jos gore.
Sarabon ? Hidrogradnja ? Energopetrol ? Itd itd. Cista pljacka..
Zivot nekadasnje srednje klase je postao patnja,provozajte se krug trojkom od Carsije do Ilidze,
ne treba vam vise,samo pogledajte ljude,njihova lica.
Nismo ni svjesni koliko su cijene otisle gore a plate na istom ili manjem nivou nego prije par godina.
Litar ulja u npr Njemackoj kosta 1 eur,a u BiH 3 km. Litar mlijeka 0.55 eurocenti u BiH je 1.4 km.
Volim svoju zemlju ali me to ne cini laznim optimistom. Treba samo biti realan. Nazalost,propali smo k'o kauc.
Bio bih najsretniji kada bi Zlatina prica bila glupost ali..
Lacrosse

#270 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Lacrosse »

Pa ja sam zivjeo u Sarajevu i u Detroitu.

Pa Detroit je gori od Sarajeva nekoliko puta.

Sirotinje i fukara, zivota i tragedija, oruzija, droge, opasnosti, mrznje i netrepeljivosti, zive bijeli i crni a mrze se vise nego kod nas Srbi i Bosnjaci, ako nista u autobusu kod nas ne mozes prepoznati koje koje vjere i nacije, a u Detroitu te mrze cim te vide, oni koji ne izgledaju onako kao ti.

Pogledaj film Detropia dokumentarni o propasti grada koji je prije 100 godina proizvodio najvise automobila na svijetu.
http://www.detropiathefilm.com/

Pogledaj film Micheal Moore-a o Filntu, koji se zove Roger and I.

Ali eto, neka je nas Zlatko Lagumdzija zavrsio svoju srednju u Allen Parku, kao dijete komunstickog funkcinera koji je bio gradonacelnik Sarajeva (Allan Park je suburbia Detroita)...

I da, u Bosni ima sume, zemlje, vode. Tesko je podici familiju, podici kucu na tri sprata, i biti izigran od sistema non stop ali pricati o tome kako je tesko pojesti dva obroka dnevno, pa BiH i Detroit kao grad, su iste velicine, u svakom momentu u Detroitu je vise gladnih, silovanih, ubijenih, drogirani, otetih, ostecenih... pa nikom nista, i tu je svoju srecu naslo 20 hiljada Bosanaca, radeci poslove za auto industriju koja je prnula u sisu i propala, pa opet, snalaze se ljudi, neki sele drugdje, neki rade poslove kao kamiondzije koje nisu usko regionalne, a neki su se iskolovali, i samim tim, ostvarili mogucnost makar odrzavanja kakve takve zaposlenosti.

U Detroitu covjek uzme i izgubi kucu od 800 hiljada dollara, bankrotira, zena ga ostavi i zovne policiju, policija dodje a lik ubije policijaca cim mu stane na prag kuce, a onda cijelu ulicu mu isele preko noci, pa specijalna policija s bagerima i robotima mu kucu mora provaljivati i bombardovati komad po komad, dok ga ne nadju i ubiju, gdje se to u BiH desilo? Da je angazovano 300 policajaca samo nekom da se u stan udje da ga ubiju, jer je eto, izgubio kucu, porodicu i sve drugo?

Penzici i u Americi ne mogu da zive sa penzijom. Mora se prodavati imovinina, a zaraditi da bi se islo u penziju. Mnogo penzionera ne mogu nikad da se 100% penzioniraju nego rade part-time poslove, prodaju imovinu i stavljaju lovu na racune u banci, i od toga zive, dok mogu, koliko mogu, u Americi je necuveno da dijete npr. svom roditelju placa stan, grijanje, fasungu, toga nema. Starci su ostavljeni i prepusteni sami sebi dok ne padnu i odu u staracke domove. Pa opet zive. Neki dan sam iz bolnice otpustio zenu koja sa 80 godina radi u vrticu s djecom predskoloskog uzrasta. Kod nas je insan sa 65 alergican na rad, kao naradio se. A zena od 80 godina ne moze s jednim djetetom izaci na kraj kamoli s 10-15. Koje god bio u Americi zna da ono u Bosni sto je, posao na koji prvo kad dodjes popije se kafa, to brate nije rad. Ne podistavam ja nikoga, i bezbeli da ne znaju ljudi za drugo, bolje, gore, ali, jedno je na posao doci i popiti kafu, a drugo ako kasnis 1 minutu i to ti se desi ponovo, dobijas nogu, jedno je poceti posao u 8-9 ujutro, a drugo u 4 ujutro, jedno je grad u kojem je guzva u saobracaju u 5:55 am, a drugo Sarajevo u koje nedjeljom do 11 nema vozila na ulicama, spava cijelo.

Sto se tice Detroit Mercy-ija, koledza na 5 milji, u koji su mahom isli nasi na skolovanje, iako je katolicka skola crnackog profila, koja se vodi kao privatna, zapravo, zele ljudi da dodju do mozga, jer, crnacke srednje skole po Americi, su mjesta gdje djeca zavrse skolovanje a ne znaju citati, pa kako mozes na fakultet da se upises a ne znas citati? Zamisli onda jedno dijete iz BiH kad dodje, iz neke Sarajevske gimnazije, i ode na Detroit Mercy? Pa povalja i pocupa sve....a skolovanje mu dzabe, dobile se stipendije, pa zavrsi, doktorira, magistrira, a nakon toga posao prvi 80-100 hiljada dollara godisnje plata, slazem se da je u Bosni pljacka ali u toj pljacci sudjeluju ne samo oni koji su na vrhu nego i oni na dnu. Oni koji bi penzije, plate, a znaju da nista nisu radili, nista nisu napravili, nema konkretnog produkta, nema nikakve fajde, znaju da vlada danasnja uzima kredi da isplati penzije i plate, znaju da se kupuje socijalni mir s kreditima, da bi radili kazani i slicno, nasa je drzava podjelila stanove po Sarajevu - kad su u Detroitu dijelili kuce i stanove? Nikada. Mogao si kucu kupiti za 17-20 hiljada dollara, ali nije nikad bila dzabe, na certifikat, a dzaba ti jeftina kuca kad ce te ubiti ganga neka na ulaznim vratima kontajuci da si bijeli koji ima posao, dakle, barem nesto za ukrast.

U Bosni ima sume, zemlje, vode.

Koje gladan neka usije gredicu.

A ko misli da ima bolje, neka dodje u Detroit...

I krene raditi posao za minimalnu satnicu od 5.75 ili 6 i pol dollara prije poreza, i od tih para placati stan, sparati za auto, rezije, i sve drugo, a odatle je krenulo 20 hiljada bosanaca, pa nijedan se nije ispred crkvi gurao na kazanu, od samog pocetka, za nas su takvi ljudi bili sega mega, debili koji nisu znali usparati od tri dollara jedan i oni koji bi te cetvrtkom redovno pitali da im pozajmis da kupe sebi rucak jer su potrosili platu koja je bila prije 6 dana, i cekaju jedva platu sutra. Samo u Detroitu sam gledao crnce koji cijeli cek svoj kesira u banci, ne ostavi niti jednog penija na racunu, ni nema racuna, sve i jedan cenat, kes, i spickati za 7 dana, kasina, kurve, droga, Cadillaci, a onda u cetvrtak tebe pita za $5 jel za galon goriva ili za sendvic. To je Amerika. Bosna je nadji svoju semu i muzi kakvu beneficiju, i kukaj kako nema industrije, industrije nema ima 20 godina, nije nestala juce, a drzavno je sve opljackano, ali, ako nema indsutrije ima sume, zemlje, vode, trebalo bi da se mozes prehraniti i ugrijati. Ako sam ja mogao u ratu, nije mi jasno sto neko ne moze u miru. A da, ako je penzija teska u centru Sarajeva, prodati stan kojeg je kvadratni metar 2000 maraka i goniti se u sela, pa tamo jesti metar po metar kvadrature, ako se je gladno, a ne biti "gradska sirotinja".

Cijene namirnica u BiH idu gore, jer je sve bliza EU, i oni ce dolaskom svojim upropastiti i ono sto je u BiH bilo. Kod nas je sad, kutija Aure i Malbora kosta isto, a kako moze kutija cigarete iz Hercegovine i Virdzinije kostati isto u Bosni, kad ista kutija kosta u Virdziniji 10 km, e pa tako sto unistis trziste, pa onda diktiras cijene, posebni lobiji mogu zastupiti sve, a politicari nece nikog svog stiti, ni od cega.

Samo, nemoj mi price o tome kako srednja klasa zivi ko gospoda po Europi i Americi. Srednja klasa je u kurcu svugdje jer Indija ima 1 bilion ljudi, Kina vise od 1 biliona, Indonezija 200 miliona, ne treba vise onih koji nemaju znanje a htjeli bi da rade. Nekvalifikovana radna snaga ili snaga radna koja radi posao koji se moze nauciti za 1 sat vremena, je osudjena na propast. Da bi izbjegao tu sudbinu, moras se skolovanjem i stjecanjem znanja u struci koja se ne moze prebaciti npr. u Meksiko, Kinu ili Indiju, samo se tako mozes osigurati, a to je zbog kapitalizma. Hoce svakog kvartala da su sve veci profiti, to znaci da radnike dovode do nenormalne trke s produktivnoscu, i rezima menadzerskog koji se onda jos spaja na finansijski sektor u kojem su ljudi zaduzeni i ne mogu da placaju svoje dugove.

Prije 3-4 godine, sretni su u Detroitu isli na kazane. Oni nisu imali nista. A nas vecina u Americi radi da bi samo dosli na to da nemamo nista. Jer, da bi dosli na to da imamo nesto, morali smo uzeti pare, koje danas vracamo. I bice sretan nam dan kad smo na istom ko kad smo dosli u Ameriku, na nuli. Jedino sto cemo imati tad jeste godine skolovanja, znanja, iskustva i slicno, ali Bosanac u Americi koji ima 1 dollar u dzepu a nije duzan nijedan dollar je medju bogatijim.
iamia

#271 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

detroit-mercy wrote:
Kako znas, jesi probao :mrgreen: . Jesi li aplicirao, ja sam skoro imao razgovor sa Chryslerom jer su mi nudili da predjem u Chrysler (problem je bio sto bi morao da se selim u Ohio), i kroz razgovor sam saznao da imaju jako dosta otvorenih entry level pozicija. Nemoj da si tako negativan i da imas jako nisko samopouzdanje, onaj ko nije pokusao ne moze ni uspjeti :mrgreen: .
..
da mi je tvoje samopouzdanje,, pa da i ja mogu imati 8 god radnog iskustva u autoindustriji..
yooopee doo ....
koja bi to sreca bila ?
dragi boze,, zasto me nisi usrecio takvim poklonom? sa tim samopuzdanjem?
why, god .. whyyyyy ???
hahahah
luckylaka

#272 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by luckylaka »

Lacrosse wrote:Pa ja sam zivjeo u Sarajevu i u Detroitu.

Sirotinje i fukara, zivota i tragedija, oruzija, droge, opasnosti, mrznje i netrepeljivosti, zive bijeli i crni a mrze se vise nego kod nas Srbi i Bosnjaci, ako nista u autobusu kod nas ne mozes prepoznati koje koje vjere i nacije, a u Detroitu te mrze cim te vide, oni koji ne izgledaju onako kao ti.

Pogledaj film Detropia dokumentarni o propasti grada koji je prije 100 godina proizvodio najvise automobila na svijetu.

Ali eto, neka je nas Zlatko Lagumdzija zavrsio svoju srednju u Allen Parku, kao dijete komunstickog funkcinera koji je bio gradonacelnik Sarajeva (Allan Park je suburbia Detroita)...

I da, u Bosni ima sume, zemlje, vode. Tesko je podici familiju, podici kucu na tri sprata, i biti izigran od sistema non stop ali pricati o tome kako je tesko pojesti dva obroka dnevno, pa BiH i Detroit kao grad, su iste velicine, u svakom momentu u Detroitu je vise gladnih, silovanih, ubijenih, drogirani, otetih, ostecenih... pa nikom nista, i tu je svoju srecu naslo 20 hiljada Bosanaca, radeci poslove za auto industriju koja je prnula u sisu i propala, pa opet, snalaze se ljudi, neki sele drugdje, neki rade poslove kao kamiondzije koje nisu usko regionalne, a neki su se iskolovali, i samim tim, ostvarili mogucnost makar odrzavanja kakve takve zaposlenosti.

U Detroitu covjek uzme i izgubi kucu od 800 hiljada dollara, bankrotira, zena ga ostavi i zovne policiju, policija dodje a lik ubije policijaca cim mu stane na prag kuce, a onda cijelu ulicu mu isele preko noci, pa specijalna policija s bagerima i robotima mu kucu mora provaljivati i bombardovati komad po komad, dok ga ne nadju i ubiju, gdje se to u BiH desilo? Da je angazovano 300 policajaca samo nekom da se u stan udje da ga ubiju, jer je eto, izgubio kucu, porodicu i sve drugo?

Penzici i u Americi ne mogu da zive sa penzijom. Mora se prodavati imovinina, a zaraditi da bi se islo u penziju. Mnogo penzionera ne mogu nikad da se 100% penzioniraju nego rade part-time poslove, prodaju imovinu i stavljaju lovu na racune u banci, i od toga zive, dok mogu, koliko mogu, u Americi je necuveno da dijete npr. svom roditelju placa stan, grijanje, fasungu, toga nema. Starci su ostavljeni i prepusteni sami sebi dok ne padnu i odu u staracke domove. Pa opet zive. Neki dan sam iz bolnice otpustio zenu koja sa 80 godina radi u vrticu s djecom predskoloskog uzrasta. Kod nas je insan sa 65 alergican na rad, kao naradio se. A zena od 80 godina ne moze s jednim djetetom izaci na kraj kamoli s 10-15. Koje god bio u Americi zna da ono u Bosni sto je, posao na koji prvo kad dodjes popije se kafa, to brate nije rad. Ne podistavam ja nikoga, i bezbeli da ne znaju ljudi za drugo, bolje, gore, ali, jedno je na posao doci i popiti kafu, a drugo ako kasnis 1 minutu i to ti se desi ponovo, dobijas nogu, jedno je poceti posao u 8-9 ujutro, a drugo u 4 ujutro, jedno je grad u kojem je guzva u saobracaju u 5:55 am, a drugo Sarajevo u koje nedjeljom do 11 nema vozila na ulicama, spava cijelo.

Sto se tice Detroit Mercy-ija, koledza na 5 milji, u koji su mahom isli nasi na skolovanje, iako je katolicka skola crnackog profila, koja se vodi kao privatna, zapravo, zele ljudi da dodju do mozga, jer, crnacke srednje skole po Americi, su mjesta gdje djeca zavrse skolovanje a ne znaju citati, pa kako mozes na fakultet da se upises a ne znas citati? Zamisli onda jedno dijete iz BiH kad dodje, iz neke Sarajevske gimnazije, i ode na Detroit Mercy? Pa povalja i pocupa sve....a skolovanje mu dzabe, dobile se stipendije, pa zavrsi, doktorira, magistrira, a nakon toga posao prvi 80-100 hiljada dollara godisnje plata, slazem se da je u Bosni pljacka ali u toj pljacci sudjeluju ne samo oni koji su na vrhu nego i oni na dnu. Oni koji bi penzije, plate, a znaju da nista nisu radili, nista nisu napravili, nema konkretnog produkta, nema nikakve fajde, znaju da vlada danasnja uzima kredi da isplati penzije i plate, znaju da se kupuje socijalni mir s kreditima, da bi radili kazani i slicno, nasa je drzava podjelila stanove po Sarajevu - kad su u Detroitu dijelili kuce i stanove? Nikada. Mogao si kucu kupiti za 17-20 hiljada dollara, ali nije nikad bila dzabe, na certifikat, a dzaba ti jeftina kuca kad ce te ubiti ganga neka na ulaznim vratima kontajuci da si bijeli koji ima posao, dakle, barem nesto za ukrast.

I krene raditi posao za minimalnu satnicu od 5.75 ili 6 i pol dollara prije poreza, i od tih para placati stan, sparati za auto, rezije, i sve drugo, a odatle je krenulo 20 hiljada bosanaca, pa nijedan se nije ispred crkvi gurao na kazanu, od samog pocetka, za nas su takvi ljudi bili sega mega, debili koji nisu znali usparati od tri dollara jedan i oni koji bi te cetvrtkom redovno pitali da im pozajmis da kupe sebi rucak jer su potrosili platu koja je bila prije 6 dana, i cekaju jedva platu sutra. Samo u Detroitu sam gledao crnce koji cijeli cek svoj kesira u banci, ne ostavi niti jednog penija na racunu, ni nema racuna, sve i jedan cenat, kes, i spickati za 7 dana, kasina, kurve, droga, Cadillaci, a onda u cetvrtak tebe pita za $5 jel za galon goriva ili za sendvic. To je Amerika. Bosna je nadji svoju semu i muzi kakvu beneficiju, i kukaj kako nema industrije, industrije nema ima 20 godina, nije nestala juce, a drzavno je sve opljackano, ali, ako nema indsutrije ima sume, zemlje, vode, trebalo bi da se mozes prehraniti i ugrijati. Ako sam ja mogao u ratu, nije mi jasno sto neko ne moze u miru. A da, ako je penzija teska u centru Sarajeva, prodati stan kojeg je kvadratni metar 2000 maraka i goniti se u sela, pa tamo jesti metar po metar kvadrature, ako se je gladno, a ne biti "gradska sirotinja".

Cijene namirnica u BiH idu gore, jer je sve bliza EU, i oni ce dolaskom svojim upropastiti i ono sto je u BiH bilo. Kod nas je sad, kutija Aure i Malbora kosta isto, a kako moze kutija cigarete iz Hercegovine i Virdzinije kostati isto u Bosni, kad ista kutija kosta u Virdziniji 10 km, e pa tako sto unistis trziste, pa onda diktiras cijene, posebni lobiji mogu zastupiti sve, a politicari nece nikog svog stiti, ni od cega.

Samo, nemoj mi price o tome kako srednja klasa zivi ko gospoda po Europi i Americi. Srednja klasa je u kurcu svugdje jer Indija ima 1 bilion ljudi, Kina vise od 1 biliona, Indonezija 200 miliona, ne treba vise onih koji nemaju znanje a htjeli bi da rade. Nekvalifikovana radna snaga ili snaga radna koja radi posao koji se moze nauciti za 1 sat vremena, je osudjena na propast. Da bi izbjegao tu sudbinu, moras se skolovanjem i stjecanjem znanja u struci koja se ne moze prebaciti npr. u Meksiko, Kinu ili Indiju, samo se tako mozes osigurati, a to je zbog kapitalizma. Hoce svakog kvartala da su sve veci profiti, to znaci da radnike dovode do nenormalne trke s produktivnoscu, i rezima menadzerskog koji se onda jos spaja na finansijski sektor u kojem su ljudi zaduzeni i ne mogu da placaju svoje dugove.

Prije 3-4 godine, sretni su u Detroitu isli na kazane. Oni nisu imali nista. A nas vecina u Americi radi da bi samo dosli na to da nemamo nista. Jer, da bi dosli na to da imamo nesto, morali smo uzeti pare, koje danas vracamo. I bice sretan nam dan kad smo na istom ko kad smo dosli u Ameriku, na nuli. Jedino sto cemo imati tad jeste godine skolovanja, znanja, iskustva i slicno, ali Bosanac u Americi koji ima 1 dollar u dzepu a nije duzan nijedan dollar je medju bogatijim.
:thumbup: :thumbup: Ali Amerika je preko bare tj.daleko pa neki mogu da petljaju,lazu i da im sve to stane u obraz.
alanskoda

#273 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by alanskoda »

Zajebano je kad ne uspijes u USA. Onda ti ni bosna nije crna rupa. :D :D jos da je skuckati para da se vratite valjalo bi. Eto organizovat cemo humanitarnu, pa bujrum. Meni vas zao.
detroit-mercy

#274 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

Lacrosse wrote:Pa ja sam zivjeo u Sarajevu i u Detroitu.

t]
A sto se ti jaro ne vratis ako ti je stvarno tako lose ili ako mislis da ces u BiH lakse uspjeti :mrgreen: .
detroit-mercy

#275 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:
detroit-mercy wrote:
..
da mi je tvoje samopouzdanje,, pa da i ja mogu imati 8 god radnog iskustva u autoindustriji..
yooopee doo ....
koja bi to sreca bila ?
dragi boze,, zasto me nisi usrecio takvim poklonom? sa tim samopuzdanjem?
why, god .. whyyyyy ???
hahahah
Sta si zavrsio i gdje radis, koliko imas iskustva u tome sta radis? Ako vec tako dobro poznajes Detroit onda vjerovatno znas i dosta nase raje koja radi u auto industriji. Prosetaj malo sajtovima ovih velikih kompanija, apliciraj, budi uporan i vjeruj mi da ces uspjeti. Ja sam prije par sedmica odlucio da promijenim posao, uzelo mi je tri sedmice da nadjem ono sto sam trazio a kolika je potreba za iskusnom radnom snagom i nakon sto sam poceo da radim par kompanija me je kontaktiralo da dodjem na interview i to ne samo iz autoindustrije nego npr. i jedna bolnica me je zvala i nudila mi posao u njihovom finance departmentu. I ne moj odustajati, ja sam u Augustu aplicirao u jednoj Svapskoj firmi (autoindustrija) jer sam vec od ljeta razmisljao da promijenim firmu a intezivno sam poceo raditi na tome prije nekih 5-6 sedmica, prije dva dana su me i oni (znaci nakon 4 mjeseca) zvali ako sam zainteresovan.
I na kraju, samopuzdanje samo po sebi ti nece pomoci, ipak moras imati nesto iza toga, skola, radno iskustvo i dr.
Ne znam sta imas od skole ali ako imas neke politicke nauke, ili socijalne studije ili komunikacije onda to slobodno okaci macku o rep. I ne budi tako negativan, tebe je jaro dobar crnjak puko.
Post Reply