BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
hAZNADAR

#1 BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by hAZNADAR »

Zlata Filipović: BiH je crna rupa iz koje mladi odlaze, jer tu nema budućnosti

Zlata Filipović bila je tinejdžerka u Sarajevu pod opsadom, njen dnevnik o svakodnevnom životu u opkoljenom gradu dirnuo je svijet. Danas, 20 godina kasnije, ona kaže da lekcija o tom užasu još nije naučena, piše u ponedjeljak u londonskom Daily Telegraphu novinarka Harriet Alexander.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zlata-fi ... /121203070

U principu nije puno pogrijesila u kritikama i nista novo nije rekla glede nacionalizma, ekonomije,.. sve mi to znamo.

Ali Zlato - licno ti se obracam ako ovo citas,... pa milioni ljudi u Evropi danas zive nista bolje nego Bosanci i Hercegovci, samo u pojedinim drzavama imas vise totalno siromasnih negoli sto je ljudi u cijeloj BiH, ... pa ko je kada cuo da neki Spanac, Grk, Madjar, Talijan,... ovako odvratno pise o svojoj zemlji? Ocito ti nisi naucila lekciju ponosa i dostojanstva - jer iako jeste gadno i cemerno u BiH - to se ne laje okolo. Koja prezentacija nase zemlje i ujedno i nas - u p.m.
sinuhe

#2 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by sinuhe »

Elitizam nas ubi.
GandalfSivi

#3 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by GandalfSivi »

Bez obzira na dosta istinitih stvari koje su spomenute, meni ono fakat nije jasno koji je faktor Zlata Filipovic, koja je napustila Sarajevo kao djevojcica od 13 godina i od tada ne zivi u gradu. Ako se dobro sjecam, to je ona djevojcica koja je cekala u redu za kilu mesa koje je placala 50 maraka (ne znam gdje su ti redovi bili, ja postadoh fucking vegan cetiri godine). Pa se onda proda u Zagrebu kao, citiram "Hrvatska Ana Frank", pa se pojavi po medijima s vremena na vrijeme, jos uvijek jase na talasu te knjige. Anyhow, fakat ne kontam otkuda njoj relevantnost da se uopste ukazuje...
Jay Gatsby

#4 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Jay Gatsby »

Sad nešto razmišljam, poznajem dvije žene iz Engleske (pošto je o Engleskoj riječ) koje su došle/ostale živjeti ovdje i zasnovale porodice s našim ljudima. One (a ima takvih ljudi još) ovdje izgradiše sebi sasvim dobar život, a Zlata pobježe od "crne rupe".
BosnianHardcore

#5 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by BosnianHardcore »

zlatE,ti i takvi kao ti daleko od moje domovine bili...
fakat

#6 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fakat »

GandalfSivi wrote:Bez obzira na dosta istinitih stvari koje su spomenute, meni ono fakat nije jasno koji je faktor Zlata Filipovic, koja je napustila Sarajevo kao djevojcica od 13 godina i od tada ne zivi u gradu. Ako se dobro sjecam, to je ona djevojcica koja je cekala u redu za kilu mesa koje je placala 50 maraka (ne znam gdje su ti redovi bili, ja postadoh fucking vegan cetiri godine). Pa se onda proda u Zagrebu kao, citiram "Hrvatska Ana Frank", pa se pojavi po medijima s vremena na vrijeme, jos uvijek jase na talasu te knjige. Anyhow, fakat ne kontam otkuda njoj relevantnost da se uopste ukazuje...
Za cijelog rata nikada nisam cuo da su postojali redovi za meso?! Sada nastavlja sa slicnim detaljima tipa : "I dok susjedne zemlje Hrvatska i Srbija napreduju u planovima ka ulasku u EU, za BiH je to još veoma daleki san." Jes' posebno je Srbija napredovala,...Dalje nastavlja o napretku u citavoj regiji izuzev u BiH. Istina da je u BiH situacija losa, istna da je korupcija grozna, ali izuzev Slovenije koja ovih dana na ulicama proslavlja svoje blagostanje i djelimicno Hrvatske, svih ostalih pet ex-Yu zemalja su u istoj banani, s' tim sto Bosna jos ima teret RS-a koji aktivno podriva drzavu.
jefferson

#7 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

fakat wrote:
GandalfSivi wrote:Bez obzira na dosta istinitih stvari koje su spomenute, meni ono fakat nije jasno koji je faktor Zlata Filipovic, koja je napustila Sarajevo kao djevojcica od 13 godina i od tada ne zivi u gradu. Ako se dobro sjecam, to je ona djevojcica koja je cekala u redu za kilu mesa koje je placala 50 maraka (ne znam gdje su ti redovi bili, ja postadoh fucking vegan cetiri godine). Pa se onda proda u Zagrebu kao, citiram "Hrvatska Ana Frank", pa se pojavi po medijima s vremena na vrijeme, jos uvijek jase na talasu te knjige. Anyhow, fakat ne kontam otkuda njoj relevantnost da se uopste ukazuje...
Za cijelog rata nikada nisam cuo da su postojali redovi za meso?! Sada nastavlja sa slicnim detaljima tipa : "I dok susjedne zemlje Hrvatska i Srbija napreduju u planovima ka ulasku u EU, za BiH je to još veoma daleki san." Jes' posebno je Srbija napredovala,...Dalje nastavlja o napretku u citavoj regiji izuzev u BiH. Istina da je u BiH situacija losa, istna da je korupcija grozna, ali izuzev Slovenije koja ovih dana na ulicama proslavlja svoje blagostanje i djelimicno Hrvatske, svih ostalih pet ex-Yu zemalja su u istoj banani, s' tim sto Bosna jos ima teret RS-a koji aktivno podriva drzavu.
Ja RS je kriva za sve u BiH.
Zlata nigdje nije pogrjesila, a koliko je RS teret za drzavu toliko je i (P)ederacija.
Nije RS kriva sto sarajevo ima redukciju vode (koju nemaju gradjani zagreba, begorada, atine, ljubljane i sl), sto psi lutalice izgrizose sve zivo, sto imamo 40km auto-puta, sto sa sarajevskog aerodroma mozes letjeti na broj destinacija koje mozes na prste jedne ruke nabrojat.
Niti je sarajevo krivo sto postoji/nepostoji trebinjski aerodrom, sto Dodik upravlja RS kao svojom avlijom itd.
Ono sto hocu reci da i da nema RS, sadasnjim politicarima ovo odgovara, jer kada bi se htjeli baviti baviti ekonomijom ili redukcijom vode, narod bi vrlo brzo skontao da ne znaju.
Ponos? kakav ponos jbt. O ponosu najvise pricaju nasi politicari, jer je lako s eponositi kada imas platu od 5,000km!
karanana

#8 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by karanana »

koliko god mi dodje da joj sve po spisku ratnoprofitersko, toliko i vidim da je u pravu i da nista nije slagala. u ovom tekstu. to za teletinu u ratu ne znam.
jefferson

#9 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

karanana wrote:koliko god mi dodje da joj sve po spisku ratnoprofitersko, toliko i vidim da je u pravu i da nista nije slagala. u ovom tekstu. to za teletinu u ratu ne znam.
Nista, ona je iskoristila muku i profitirala, kao i hiljade i hiljade drugih bosanaca, samo sto se manje za njih zna.
Opet imam daleko vece postovanje za nju nego za mnoge ljude u strankama kojima su puna usta drzave a gaze ljude lijevo i desno bez pardona a sve u ime drzave.
Lacrosse

#10 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Lacrosse »

Upravo tako.

1993 godine izvuci dupetarac, uteci, prodati 80 hiljada knjiga....

I sad praviti filmove limunadice....

A Sarajevo-x, prenositi njene price.

Svi mi znamo gdje je Bosna.

Samo neki znaju gdje su pare od 80 hiljada knjiga prodanih, o besplatnim skolovanjima, o tome kako nju izabrase kao pedigriranu da prezivi, a druge je trebalo pobiti....

I sad kad su ostali da zive, treba im vikati da su u crnoj rupi....

To ti je ko kad bih ja odkopao raku u Srebrenici, pa vikao da su u masovnoj jami... kao da su lesevi krivi sto ih ubise.

Nego, Zlato sto se Bosne sjeti, da se ne sprema kakav film, ganjaju se sponzori, treba pozornost... Ili tek onako, da cvaknes i ovo malo normalnih u zdrav mozak.

I jos nesto, ne moze Zlata nikad biti Ana Frank. Anu su ubili, a zivjela je pod okupacijom. Zlata je zivjela u slobodarskoj Bosni, a ne u Republici Srpskoj, nije bila ni u jednom logoru, i na kraju nije ni bila tinejdzerka u ratu jer biti tinejdzer znaci da imas jednu stidnu dlaku i barem jednog momka ili djevojku iza sebe, sto za nekog koje s 11 otisao iz Bosne, i to prije 20 godina, ne moze niko garantovati.

Na kraju Zlato, knjigu ti nisam citao, a poslje ovoga sigurno necu.

Jer, nakon 20 godina, mogla si doci u Sarajevo i provesti 6 mjeseci da napises jedan novi dnevnik, koji govori o tome kako je sve komplikovano. U crnoj rupi medjutim, sve je jednostavno. Ja se Bosancima i Hercegovcima, normalnim, koji zive, divim, i zelim im sve najbolje. I zelim da im kazem, circumstances do not make a man, but they reveal him. Prilike u kojima covjek zivi, ne diktiraju covjeka. Onog momenta, kad covjek prihvati da ga diktiraju, taj je i gotovo. Ali, zbog toga se treba boriti, jer nikad manje nacije, vece borbe i vise dima i baruta. Veceras Dodik gostuje u Srbiji ali odakle ce vise ikad moci ispaliti 330 granata na dan na Sarajevo? Nema toliko ni metaka u MUP-u RS-a. E, zbog toga, Bosanci dragi ako ste u rupi crnoj nemojte da vam je rupa crna u familiji. Imate jedni druge, i jedni drugima pomozite.
hAZNADAR

#11 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by hAZNADAR »

jefferson wrote: Ja RS je kriva za sve u BiH.
Zlata nigdje nije pogrjesila, a koliko je RS teret za drzavu toliko je i (P)ederacija.
Nije RS kriva sto sarajevo ima redukciju vode (koju nemaju gradjani zagreba, begorada, atine, ljubljane i sl), sto psi lutalice izgrizose sve zivo, sto imamo 40km auto-puta, sto sa sarajevskog aerodroma mozes letjeti na broj destinacija koje mozes na prste jedne ruke nabrojat.
Niti je sarajevo krivo sto postoji/nepostoji trebinjski aerodrom, sto Dodik upravlja RS kao svojom avlijom itd.
Ono sto hocu reci da i da nema RS, sadasnjim politicarima ovo odgovara, jer kada bi se htjeli baviti baviti ekonomijom ili redukcijom vode, narod bi vrlo brzo skontao da ne znaju.
Ponos? kakav ponos jbt. O ponosu najvise pricaju nasi politicari, jer je lako s eponositi kada imas platu od 5,000km!
Ma jeste pogresno - lako je izvuci kontekst - pa mogu ovako ja i o Americi pisati sa akcentom na beskucnike, kriminal, i mnoge neslavne rekorde - a zanemariti sve dobro. Covjek koji cita Zlatinu pricu pomisli da je u pitanju talibanski rezim, sj, koreja, etiopijska pokrajina kojoj UNICEF treba pomoci i sl.
Naravno - u pravu si da nije RS za sve kriva ni obrnuto - ali ocigledno je i primjetno kako se samo razlicito postavljamo.
Neces ti nikada od nekoga iz RS vani cuti nista ruzno o RS - a nije cak ni drzava, niti iko zna za to ime. Dok mnogi Bosnjaci izigravaju pametnjakovice svojim samokriticizmom i ponasaju se prema domovini(ma kako je klasificirali) kao razmazena derista kojima treba dati sadake i udovoljiti a oni ce i dalje misliti samo za sebe i imati samo osjecaj privatne imovine.

Prijatelj mi je radio u imigracionom uredu u Svedskoj i od muke promijenio posao jer nije mogao slusati nase poslijeratne azilante kako karikiraju. Svi koji su dolazili iz RS su navodili samo ekonomske razloge i donekle Sarajevo kao krivca i razlog potraznje azila. Docim Bosnjaci pored ekonomije i vjecito krive RS su izmisljali kojekakve talibanoidne rezime, diktature i prijeke sudove, zaguljene i zaostale sredine koje spaljuju na lomaci ili kamenuju sve progresivne i pametne,.. jedan kreten je vjerovatno zbog dramatizovanja davao na usvojenje svog sina da mu "spasi zivot" tako sto i njega nece vratiti a jedna glupaca je navela kako vise nije nevina, i kako bi bilo pogubno sad da se takva vrati - i bila objekat sprdnje kod ostalih stranaca zbog toga. I naravno - crna rupa, nema zivota,. itd.

Dali je elitizam kao sto neko rece ili tek interes se da raspravljati - ali je cinjenica da mnogi Bosnjaci nemaju odnos prema naciji i domovini kao sto bi trebali imati i kao sto je nepisano pravilo. Neces cuti od ostalih ovakvo olajavanje i negativne kontekste i pored materijala za to. Prodji istocnom Evropom, Balkanom,. u sili gradova neces vidjeti puno bolju sliku nego sto je kod nas - vidi samo Kosovo koje je ruku na srce ipak izgledom i po svemu nipocemu ispred nas - ali od nijednig Kosovara nikada neces cuti ovakva olajavanja. Zato sto se prema naciji i domovini ljudi postavljaju kao prema svojoj familiji.
Svako od nas ima lose primjere u svojoj siroj familiji - ali to ne laje okolo u smislu "ma mi smo fukare, ma mi smo ovaki pa naki,.." - te se stvari ne laju javno - vec je iz svog licnog ponosa i samorespekta to privatna stvar. Jer nece te niko drugi respektovati ako sam ne respektujes svoje.

Ista stvar je i sa narodom i domovinom - o tome sve najljepse - jer ako izigravas pametnjakovica i ufuranog realistu - niti ce te drugi respektovati a usput ces i ti i ono sto olajavas biti objekti opce sprdnje.

Nije Zlata puno pogrijesila ovako izmedju nas - ali to se ne iznosi u vodecim stranim medijima. Hiljade i hiljade nasih ljudi u najboljem svjetlu predstavljaju domovinu i nadaju se da ce to imati efekta kako kod investitora, turista,.. tako i u pogledu nase opceg imidza i statusa. Svi postujemo po svijetu sve te Spance, Grke, Turke, Hrvate, Ruse,... ma sta politicki o njima mislili samo zato sto sami hvale svoje, ponose se svojim, prezentuju svoje u najboljem svjetlu,.. I svi imaju mnogo toga negativnog reci o svojoj domovini po pitanju ekonomije, korupcije,.. ali to ne laju po vodecim medijima.

I to su osnovne lekcije kako po pitanju zrelosti nacije - tako i po pitanju licnosti. I to ovoj Zlati treba poruciti kada pametuje o osnovnim lekcijama koje treba nauciti.

I jos nesto - ovaj njezin stav me neodoljivo podsjeca na Emira Kusturicu - sila nasih umjetnika i intelektualaca je mogla izabrati njegov put i dobro uhljebljeni snobovski pricati o guznim crijevima - a da pametni realisti komentarisu kako su u pravu. Ali nisu - radije su kokuzi koji postuju i vole svoje i koji bar zele bolje promjene ako vec aktivno ne rade na tome . Ovaj Zlatin potez je ne samo pogresan - vec i negativan za sve nas. A zasluzuje siru diskusiju jer ona nije jedina sa ovakvim izjavama - ovdje je u pitanju jedna pojava koja je tipicna za nas.
palamuda

#12 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by palamuda »

Čuj ispalila se prije sto godina i sudi da smo mi crna rupa, imam osjećaj da ovakvi likovi imaju crne rupe savjesti.
fantom slobode

#13 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by fantom slobode »

To je dno dna, lijepa Zlata zeli paznju medija, licni interesi. Nesto slicno je Corona izjavio nakon svog sudskog procesa u Italiji, on je rekao da se stidi sto je Italijan, tad mi se to zgadilo, a meni se cini ni Zlata nije daleko od toga.
Veliko Stopalo

#14 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Veliko Stopalo »

nishta djevojka nije slagala. pa samo za prichu o psima lutalicama bi neko na zapadu izgradio ime i napravio karijeru. o ostalim anomalijama u drushtvu ne vrijedi ni govoriti.
jefferson

#15 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by jefferson »

hAZNADAR wrote:
jefferson wrote: Ja RS je kriva za sve u BiH.
Ma jeste pogresno - lako je izvuci kontekst - pa mogu ovako ja i o Americi pisati sa akcentom na beskucnike, kriminal, i mnoge neslavne rekorde - a zanemariti sve dobro. Covjek koji cita Zlatinu pricu pomisli da je u pitanju talibanski rezim, sj, koreja, etiopijska pokrajina kojoj UNICEF treba pomoci i sl.
Naravno - u pravu si da nije RS za sve kriva ni obrnuto - ali ocigledno je i primjetno kako se samo razlicito postavljamo.
Neces ti nikada od nekoga iz RS vani cuti nista ruzno o RS - a nije cak ni drzava, niti iko zna za to ime. Dok mnogi Bosnjaci izigravaju pametnjakovice svojim samokriticizmom i ponasaju se prema domovini(ma kako je klasificirali) kao razmazena derista kojima treba dati sadake i udovoljiti a oni ce i dalje misliti samo za sebe i imati samo osjecaj privatne imovine.

Prijatelj mi je radio u imigracionom uredu u Svedskoj i od muke promijenio posao jer nije mogao slusati nase poslijeratne azilante kako karikiraju. Svi koji su dolazili iz RS su navodili samo ekonomske razloge i donekle Sarajevo kao krivca i razlog potraznje azila. Docim Bosnjaci pored ekonomije i vjecito krive RS su izmisljali kojekakve talibanoidne rezime, diktature i prijeke sudove, zaguljene i zaostale sredine koje spaljuju na lomaci ili kamenuju sve progresivne i pametne,.. jedan kreten je vjerovatno zbog dramatizovanja davao na usvojenje svog sina da mu "spasi zivot" tako sto i njega nece vratiti a jedna glupaca je navela kako vise nije nevina, i kako bi bilo pogubno sad da se takva vrati - i bila objekat sprdnje kod ostalih stranaca zbog toga. I naravno - crna rupa, nema zivota,. itd.

Dali je elitizam kao sto neko rece ili tek interes se da raspravljati - ali je cinjenica da mnogi Bosnjaci nemaju odnos prema naciji i domovini kao sto bi trebali imati i kao sto je nepisano pravilo. Neces cuti od ostalih ovakvo olajavanje i negativne kontekste i pored materijala za to. Prodji istocnom Evropom, Balkanom,. u sili gradova neces vidjeti puno bolju sliku nego sto je kod nas - vidi samo Kosovo koje je ruku na srce ipak izgledom i po svemu nipocemu ispred nas - ali od nijednig Kosovara nikada neces cuti ovakva olajavanja. Zato sto se prema naciji i domovini ljudi postavljaju kao prema svojoj familiji.
Svako od nas ima lose primjere u svojoj siroj familiji - ali to ne laje okolo u smislu "ma mi smo fukare, ma mi smo ovaki pa naki,.." - te se stvari ne laju javno - vec je iz svog licnog ponosa i samorespekta to privatna stvar. Jer nece te niko drugi respektovati ako sam ne respektujes svoje.

Ista stvar je i sa narodom i domovinom - o tome sve najljepse - jer ako izigravas pametnjakovica i ufuranog realistu - niti ce te drugi respektovati a usput ces i ti i ono sto olajavas biti objekti opce sprdnje.

Nije Zlata puno pogrijesila ovako izmedju nas - ali to se ne iznosi u vodecim stranim medijima. Hiljade i hiljade nasih ljudi u najboljem svjetlu predstavljaju domovinu i nadaju se da ce to imati efekta kako kod investitora, turista,.. tako i u pogledu nase opceg imidza i statusa. Svi postujemo po svijetu sve te Spance, Grke, Turke, Hrvate, Ruse,... ma sta politicki o njima mislili samo zato sto sami hvale svoje, ponose se svojim, prezentuju svoje u najboljem svjetlu,.. I svi imaju mnogo toga negativnog reci o svojoj domovini po pitanju ekonomije, korupcije,.. ali to ne laju po vodecim medijima.

I to su osnovne lekcije kako po pitanju zrelosti nacije - tako i po pitanju licnosti. I to ovoj Zlati treba poruciti kada pametuje o osnovnim lekcijama koje treba nauciti.

I jos nesto - ovaj njezin stav me neodoljivo podsjeca na Emira Kusturicu - sila nasih umjetnika i intelektualaca je mogla izabrati njegov put i dobro uhljebljeni snobovski pricati o guznim crijevima - a da pametni realisti komentarisu kako su u pravu. Ali nisu - radije su kokuzi koji postuju i vole svoje i koji bar zele bolje promjene ako vec aktivno ne rade na tome . Ovaj Zlatin potez je ne samo pogresan - vec i negativan za sve nas. A zasluzuje siru diskusiju jer ona nije jedina sa ovakvim izjavama - ovdje je u pitanju jedna pojava koja je tipicna za nas.
Odgovorit cu na tvoj post a zanemarit cu zlatu.
Zlata je tu ugrabila priliku kao sto LaCrosse rece jer treba nesto. Opet kazem, za nju imam vise psotovanja nego za ljude koji narod ove drzave konstantno bira na izborima, i koji ne uzimaju od drugih nego od svog naroda.
Medjutim, mislim da nisi upravu kada je odnos prema drzavi u pitanju.
Mi jos uvijek imamo onaj odnos iz ex-Yu gdje nisi smio pricat protiv drzave i sistema, jerbo drzava je uvijek u ratu pa je to podrivanje nacionalnog interesa.
Medjutim, upravo kriticki se odnositi prema nekim stvarima u drzavi znaci da te nesto tu boli i kopka. Jbg, evo ja provodim dosta vremena u BiH, i kada kritikujem nesto ne kritikujem zato sto eto nemam sta drugo raditi, nego zato sto me ocito to boli.
Zato sam spomenuo RS. Mozemo mi ko Srbija, glavu u pijesak i pricati o nekim nasim ekvivalentima kosovske bitke, npr. stalno ponavljati ko papagaji o kulinu banu (a povelja nam je u rusiji) i sl. Za to vrijeme gradovi u BiH (osim par izuzetaka) imaju redukciju vode, saobracajnice propadaju, lutalice haman se poceli ko ljudi ponasati.
Medjutim, na stranu to sto se odmah vidi, ali problem BiH nisu ni redukcije ni lutalice nego odnos oni sto vazda ko papagaji ponavljaju kako vole BiH, a niti je vole niti znaju sta da rade.
Tako da ta prica kako eto kao ako imas kritiku odmah nemas zdrav odnos prema drzavi je fakat zaostavstina onih nekadasnjih vremena kada se nije smjelo kritikovati jerbo ko zna, moze si istinu reci.
kuda dalje?

#16 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by kuda dalje? »

Najlakse je sam sebe lagat i uvjeravati u nebuloze... sve sto je rekla je istina. Jesmo crna rupa, daleko iza bilo koje europske zemlje ukljucujuci i komsije, osim Kosova i Albanije... i sve smo mi i samo mi krivi.
VjecitiStudent

#17 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

Crna rupa Evrope definitivno jesmo.
Stranice i stranice ovdje ispisasmo kukajuci na sve ono, i puno vise, od napisanog u gornjem tekstu.
Kriticari, u cemu je konkretno problem u gornjem tekstu, osim onog klasicnog bosanskog "ja vidi mu glave"???
Lacrosse

#18 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by Lacrosse »

kuda dalje? wrote:Najlakse je sam sebe lagat i uvjeravati u nebuloze... sve sto je rekla je istina. Jesmo crna rupa, daleko iza bilo koje europske zemlje ukljucujuci i komsije, osim Kosova i Albanije... i sve smo mi i samo mi krivi.
Izvini, ali ona kaze da ce u Bosni izbiti rat.

I da nema mira.

I da odlaze svi mladi.

(ja kazem da rata nema, 2013 EU izlazi na granicu s BiH, a danas su 2 zlocinca presudjena, i ostaju u zatvoru do daljnjeg, mira ima, ali nema blagostanja, i odlazi dio mladi, odlazi zbog nezaposlenosti, medjutim, mladi su takodje vrlo plasljivi i ne odlaze bas lako, problem je sto odlaze oni koji bi u BiH mogli se zaposliti, a ostaju oni koji nisu nikad u zivotu radili, ali kojima je dovoljno dobro i bolje ne treba).

I da joj je krepao kanarinac u ratu u Sarajevu jer ga nije imala cim nahraniti (ljudi krave i koze prehranili, a eto, kanarinac nije imao sansu, nasa vojska imala stotine konja koji su hranu doturali, pa prezivjeli, ali kanarinac jedan CIco, nije krepao od studi i bez grijanja i od propuha, vec umro od gladi...)

Nego neka dodje iz Dublina kod mene, kako kaze da joj je veca buducnost u New Yorku. Neka dodje u New York da plati 2000 dollara mjesecno za stan, a onda ide malo konobarisati svaku noc, a svaki dan obijati redove i linijie za filmske radnike, ona i ljudi iz cijelog svijeta kojih bi da su sljedeci Micheal Moore. Nema vise lake pare i lake slave, ko sa Bosnom.

I price o tome kako je neko s Harvarda u Bosni nije mogao naci posao. Sta ce neko s Harvarda u Bosni? To je ko kad bi Zlatan Ibrahimovic rekao da nije mogao zaigrati za Olimpik. Sta ces u Olimpku? Jednom kad odes, oti'so si. Nema piskiti pa kakiti. A Bosna po % stranih diploma koje je omladina zavrsila, i radi, sigurno nije zadnja u Europi. Ako ista, imas gomilu ljudi koji su negdje nesto studirali, pa dosli i snasli se. Sad ako je neko s Harvarda, jel to treba da neko sa Zenickom diplomom dobije odkaz, a ovaj da se zaposli? I taj elitizam, kao ja cu na Harvardu zavrsiti, pa ko moze kraj mene stati, ama jebo te Harvard, sve sto treba je ici na predavanje, i izaci na ispit, ne smiju ih ocjenivati kao drugdje u Americi (bell shaped curve, pa 10% razreda ima A i F, a ostali izmedju, na Harvardu medjutim moze cijeli razred svako da ima A, da se nebi djeca ubijala jer su dobili B iz kibernetike). Mislim, cijenim ja znanje, ali ne cijenim snobizam, Oxfordi, Harvardi, a iza nje dnevnik koji je u ratnom Sarajevu napisala je najvise sto je u zivotu dosegnula, do 31, koji je film to napravila, ona pravi dokumentarce? Gdje je dokumentarac o Bosni? Sto nije otisla u RS na promociju svoje knjige, pa snimila kamerama sta se desava?

Ali, patetika se uvijek dobro prodaje.

Nego, neka kaze meni kako joj je kanarinac krepao u Sarajevu. Ja sam zivjeo u okruzenu od 75 km debljine. Helikopterom treba sat vremena leta da se izvuces. Pa sam ostao ziv. Kanarince ne brojim u zrtve rata. Neko je bio gladan, neko je imao da nije imao, ali nije niko od gladi umro, niti od studeni. Prezivjeli smo rat, ali tesko se prezivljava mir, kad nemas u ljudima niti jednog saveznika, evo ova djevojka, sto se nije prijavila kao nezavisni kandidat za predsjednika opstine u Sarajevu, paypall organizirala da joj dijaspora donira po 10 dollara svaki, a na FB pisala svoje izvjestaje i bila na youtube, to se moze uraditi? Ali, kako ces uraditi kad je odmah sve crna rupa. I crna rupa proda 100 hiljada knjiga i zavrsi se Oxford dzabe. Ja bih barem rek'o, da nije rata bilo, isla bi na Ciglane pjeske na pijacu, radila u kancelariji, mozda bi bilo zivota, ali nikada film snimala nebi ni u Dublinu hodala ko domaca, valjda je i ovaj rat za nesto valjao? A, ako je valjao rat, valjda valja i mir. Ako nista, danas tinejdzeri koji odrastaju u BiH ne sjecaju se rata. Sistema nema, vrijednosti ne postoje, ali Bosna je danas vise Europom nego 1993 godine, a jednom ce i crnu rupu morati EU progutati.

I na kraju ne volim pausalnosti, broj mrtvih u BIH ratu je 60 hiljada, a nas pola nije bila beskucnika. Ja sam bio i raseljeno lice i izbjeglica i emigrant. ali nisam nikad bio beskucnik. Ja nisam spavao ispod mosta, razumijes? A to su portreti ove skolovane mlade koleginice. Neka mi kaze koliko je noci ona nocila u Parizu na ulici, kad je dosla iz Sarajeva, i ako je broj nijednu, kako to mozemo mi biti beskucnici? 1 miliona emigranata iz Bosne, jos nijedan nije zabiljezan da spava ispod mosta. Nijedan. Ali eto pola nase nacije su beskucnici.
VjecitiStudent

#19 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

Jah, 'ta ce ti Harvardi, Oksfordi, pored nasih Travnika, Kiseljaka, ....
sinuhe

#20 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by sinuhe »

Nije stvar u tome. Najgore su ovakve povrsnosti.
Ne spomenu ona one djevojcice iz Viline vlasi.
iamia

#21 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by iamia »

kao neko ko se prije pola godine vratio iz amerike u bosnu, ( a zivio tamo vise od pola svog zivotnog vijeka) ja licno mogu reci da je ova drzava mnogo , mnOOOgo bolja nego sto joj je imidz na zapadu.

kada se cita o BiH, obican amer ili englez pomisli da se radi o divljim ljudima na rangu africkih plemena.
da zive u pecinama, i jasu magarce.
da ne znaju sta je auto,, ili asfalt.

da je ova zemlja bajna, to sigurno nije.
ali kakav los imidz u svijetu ima.... to malo koja zemlja na kugli zemaljskoj ima.
VjecitiStudent

#22 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

sinuhe wrote:Nije stvar u tome. Najgore su ovakve povrsnosti.
Koje povrsnosti? Nije valjda da nema korupcije i nezaposlenosti ovdje?
sinuhe

#23 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by sinuhe »

VjecitiStudent wrote:
I sta, sad da nekome u Engleskoj zvoni alarm za tim. A neko sa Oxforda i Harvarda bi valjda trebao biti sposoban da stvori novu vrijednost i u Bosni. Ali to je ta elitizacija. Ne daj Boze da se umrezavaju.
hAZNADAR

#24 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by hAZNADAR »

kuda dalje? wrote:Najlakse je sam sebe lagat i uvjeravati u nebuloze... sve sto je rekla je istina. Jesmo crna rupa, daleko iza bilo koje europske zemlje ukljucujuci i komsije, osim Kosova i Albanije... i sve smo mi i samo mi krivi.
VjecitiStudent wrote:Crna rupa Evrope definitivno jesmo.
Stranice i stranice ovdje ispisasmo kukajuci na sve ono, i puno vise, od napisanog u gornjem tekstu.
Kriticari, u cemu je konkretno problem u gornjem tekstu, osim onog klasicnog bosanskog "ja vidi mu glave"???
I to tako treba iznositi u strane medije jeli? Pa jesmo li to mi u Evropi najpametniji sa tim hebenim realsamokriticizmom, kada niko drugi to ne radi? Jeli to nema korupcije, nezaposlenosti, beskucnika, diljem Evrope i to u milionima - cim niko tako ne govori za svoju domovinu.

U cemu je razlika onda izmedju nas i ostalih u svijetu sto ne laju ovako o svojoj domovini a imaju itekako razloga koliko i mi? Razlika je samo u malogradjanskom elitizmu i nedozrelosti nacije. Jer neki poput Zlate i vas jos nisu skontali da se o svojoj domovini govori kao o svojoj familiji - a to je sve najbolje a negativnosti su privatna stvar koju sami rjesavamo.

Znamo mi svi kako je u Bosni, i znamo da jeste ovo sto Zlata prica samo dio istine - odnosno samo jedna strana istine o Bosni. Pa ako je i dalje stitite - onda uzmite u zastitu i Kusturicu kada prica o guznom crijevu - pa i tu ima djelic istine zar ne - bez obzira sto je samo jedna strana? Potvrdite sve glasine o terorizmu made in Bosnia kao Galijasevic jer i tu ima djelic istine. Potvrdite i sve Dodikove, Vasiceve,.. price o Teheranu, dzamahiriji, lijenim nefunkcionalnima,. jer ima i tu djelic istine - bez obzira sto je izdvojen kontekst a ne generalna istina. Navedite mi ijedan valjan razlog da ovo sto Zlata prica nije ista stvar kao ovo navedeno.
VjecitiStudent

#25 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph

Post by VjecitiStudent »

sinuhe wrote:
VjecitiStudent wrote:
I sta, sad da nekome u Engleskoj zvoni alarm za tim. A neko sa Oxforda i Harvarda bi valjda trebao biti sposoban da stvori novu vrijednost i u Bosni. Ali to je ta elitizacija. Ne daj Boze da se umrezavaju.
Nekome sa Harvarda ili Oksforda, za pocetak, diploma nije priznata u BiH.
Post Reply