BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih oko 3%!

Post Reply
SaraFina

#1 BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih oko 3%!

Post by SaraFina »

BiH je država Hrvata, Bošnjaka i Srba, ostalih manje od 3 posto!!! :D

Manje od tri posto građana u Bosni i Hercegovini na popisu stanovništva obavljenom prošle godine izjasnilo se da ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda, navodi se u posljednjem izvještaju Međunarodne posmatračke misije, saznaje “Dnevni avaz”.

Upravljačka grupa Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva i kućanstava u Bosni i Hercegovini (IMO), naime, izradila je 20. po redu izvještaj o popisu, u kojem je, kako se može vidjeti u dokumentu koji je “Avaz” dobio u posjed, navela taj podatak.

On se može protumačiti na način da se manje od tri posto stanovništva nije izjasnilo kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, nego je izabralo neku drugu opciju.

Prema izgledu popisnice, popisivači su imali mogućnost da na osnovu odgovora građana popune jednu od tri kućice s izjašnjenjem Bošnjak, Srbin ili Hrvat, ili da tekstualno upišu nacionalnost. A, prema izvještaju međunarodnog posmatračkog tima, manje od tri posto je tekstualnih odgovora.

– Kodiranje odgovora na osjetljiva pitanja počelo je dva tjedna prije ove misije (studeni 2014., op. a.). Manje od tri posto ispitanika tekstualno se izrazilo u ovim varijablama – navedeno je u izvještaju IMO-a, koji je sačinjen krajem studenog, a potvrđen ovog mjeseca.

Osjetljiva pitanja, kako je pojašnjeno sarajevskom listu iz pouzdanih izvora u Popisnom birou BiH, jesu ona koja se tiču nacionalnosti, jezika i vjeroispovijesti. Sva ta tri pitanja imala su opciju ponuđenog odgovora u kućici i tekstualnog odgovora.

Kodiranje koje se spominje u izvještaju jeste proces klasifikacije tekstualnih odgovora, među kojima su sve vrste izjašnjavanja drukčije od ponuđenih, primjerice, Musliman, Rom, Bosanac, Mađar…

Konačni rezultati

Tijekom tog procesa moći će biti točno utvrđeno i koliko je pripadnika drugih nacionalnosti u okviru ovog postotka.

Prvi konačni rezultati popisa stanovništva u BiH očekuju se u travnju ili svibnju naredne godine. Tako je rečeno prilikom posljednje posjete međunarodnih posmatrača. Popis stanovništva u BiH proveden je od 1. do 15. listopada 2013.
Last edited by SaraFina on 21/12/2014 16:31, edited 4 times in total.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#2 Re: Bosanci, gdje ste?

Post by Matijevic_Vlado »

Tu smo
bach

#3 Re: BiH je država Hrvata, Bošnjaka i Srba, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by bach »

Na parove prebroj se...

Tu smo...
SaraFina

#4 Re: Bosanci, gdje ste?

Post by SaraFina »

Matijevic_Vlado wrote:Tu smo

Nije valjda ovo spin? Ne mogu da vjerujem da samo 3% ostalih ima?
Helena2014

#6 Re: Bosanci, gdje ste?

Post by Helena2014 »

SaraFina wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Tu smo

Nije valjda ovo spin? Ne mogu da vjerujem da samo 3% ostalih ima?

Manje od 3%

Upravljačka grupa Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini (IMO), naime, izradila je 20. po redu izvještaj o popisu, u kojem je, kako se može vidjeti u dokumentu navela taj podatak. On se može protumačiti na način da se manje od tri posto stanovništva nije izjasnilo kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, nego je izabralo neku drugu opciju.

3.791.622 osobe popisane ukupno u BiH
2.371.603 osobe u Federaciji BiH
1.326.991 osoba u RS
93.028 osoba u Distriktu Brčko

Image
SaraFina

#7 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by SaraFina »

Bošnjaka je onda preko 50% .. Tu nema sumnje.

Koliko se dijaspore popisalo i da cijeli RS ponište, opet će prebaciti 50%.

Racunala sam da će biti od 8-10% čak ostalih.
Last edited by SaraFina on 21/12/2014 15:03, edited 1 time in total.
SaraFina

#9 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by SaraFina »

razonoda wrote:Ko se smatra ==boshnjakom==?

Očigledno u ovih 3% ( ako nije spin )2,5% su Bosanci. Tj oni koji se ne smatraju Bošnjacima. A mogli su se statistički tako popisati. 0,5 je mozda Srba i Hrvata tj onih koji su se mogli tako popisati a popisali su se kao Bosanaci.
Last edited by SaraFina on 21/12/2014 15:07, edited 1 time in total.
tandmand

#10 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by tandmand »

Pa taj iznos od 3% nije tako ni mali, sto iznosi otprilike oko 110.000 osoba. Populacijski kao urbano podrucje Mostara.
Sad je ?? koliko medju njima ima Bosanaca.
Po popisu iz 1991 Jugoslavena je bilo 242.682 5.54 %.
Streptokok

#11 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by Streptokok »

očigledno je da neprijateljska propaganda nije urodila plodom :D
pedeset

#12 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by pedeset »

Do kada će se postavljati ovo pitanje, ili poturati spinovi?
Šta sad treba da bošnjake dijelimo na bosance i bošnjake, a srbi će uvijek biti srbi, isto kao što će hrvati biti hrvati.
Ohladite malo!
vee-jay

#13 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by vee-jay »

ima nas :D :bih:
Kaćunak

#14 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by Kaćunak »

Koliko li je Bosanaca iz redova krscana, a koliko iz redova muslimana..Zapravo, to svi znamo :wink: :izet: :skoljka:
Last edited by Kaćunak on 21/12/2014 15:13, edited 1 time in total.
razonoda

#15 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by razonoda »

pedeset wrote:Do kada će se postavljati ovo pitanje, ili poturati spinovi?
Šta sad treba da bošnjake dijelimo na bosance i bošnjake, a srbi će uvijek biti srbi, isto kao što će hrvati biti hrvati.
Ohladite malo!
:-) Po tradiciji=muslimani opet zakonplikovali sebi zivot i dali prostora manipulacijama, ko je ko??
SaraFina

#16 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by SaraFina »

Ohladite malo!

Niko ne dijeli ništa niti postavlja uvjete.

Ako neki presjek napravimo ovog foruma recimo ja sam mislila da će Bosanaca tj ostalih biti minimum 8%.
SaraFina

#17 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by SaraFina »

Kaćunak wrote:Koliko li je Bosanaca iz redova krscana, a koliko iz redova muslimana..Zapravo, to svi znamo :wink: :izet: :skoljka:

0,3-0,5 :D

Mislim da je realnost prva brojka.
Ja_Ja

#18 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by Ja_Ja »

SaraFina wrote:
Ohladite malo!

Ako neki presjek napravimo ovog foruma recimo ja sam mislila da će Bosanaca tj ostalih biti minimum 8%.
Ovaj forum nikada nije bio mjerilo ni za sta. Uvijek se krupno fula kada se gleda forum i realnost na terenu. Od popisa do izbora, itd.
Mohamad Sissoko

#19 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by Mohamad Sissoko »

Ohladite malo!
Eno na banjalučkim forumima pretrgoše se u raspravi koliko ih je Srba a koliko Bosanaca :izet: :D
Streptokok

#20 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by Streptokok »

Ohladite malo!
bošnjaci su na popisu pokazali da ih niko nikad više neće dijeliti. Pokoja zalutala ovčica je neminovnost.
Iako ja mislim da su bosanci uglavnom djeca iz mješanih brakova koji nisu htjeli da se opredjele ni za jednu stranu. Nije mi teško razumjeti ih.
SaraFina

#21 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by SaraFina »

Ja_Ja wrote:
SaraFina wrote:
Ohladite malo!

Ovaj forum nikada nije bio mjerilo ni za sta. Uvijek se krupno fula kada se gleda forum i realnost na terenu. Od popisa do izbora, itd.

Pa najmnogoljudniji je u BiH svakako. A po raspravama 85-90% forumaša se maltene izjašnjava Bosancima.
homega

#22 Re: Bosanci, gdje ste?

Post by homega »

Helena2014 wrote:
SaraFina wrote:Nije valjda ovo spin? Ne mogu da vjerujem da samo 3% ostalih ima?
Manje od 3%

Upravljačka grupa Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini (IMO), naime, izradila je 20. po redu izvještaj o popisu, u kojem je, kako se može vidjeti u dokumentu navela taj podatak. On se može protumačiti na način da se manje od tri posto stanovništva nije izjasnilo kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, nego je izabralo neku drugu opciju.

3.791.622 osobe popisane ukupno u BiH

2.371.603 osobe u Federaciji BiH
1.326.991 osoba u RS
93.028 osoba u Distriktu Brčko
Što znači - 11.380 Bosanaca ukupno, u BiH?! Nemoguće i nevjerovatno :-) Vjerujem da samo u Sarajevu ima više Bosanaca

Očito da je neki spin interes, ili je neko pokupio pogrešne informacije, i takve preradio u konačan izvještaj :(
SaraFina

#23 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by SaraFina »

Mohamad Sissoko wrote:
Ohladite malo!
Eno na banjalučkim forumima pretrgoše se u raspravi koliko ih je Srba a koliko Bosanaca :izet: :D

Koje se cifre dilaju?

:D
palermo

#24 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by palermo »

SaraFina wrote:
Kaćunak wrote:Koliko li je Bosanaca iz redova krscana, a koliko iz redova muslimana..Zapravo, to svi znamo :wink: :izet: :skoljka:

0,3-0,5 :D

Mislim da je realnost prva brojka.
Mislim da je realnost da ih najviše dolazi iz redova ateista pri čemu sasvim sigurno dobar broj nosi sa sobom nasljeđe i kršćanskog i islamskog civilizacijskog kruga .

Ali svatko ko se izjasnio kao Bosanac nije protiv Bosne i Hercegvoine, i to je najvažnija stvar
tandmand

#25 Re: BiH je država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ostalih manje od 3 posto : Bosanci, gdje ste?

Post by tandmand »

Streptokok wrote:Iako ja mislim da su bosanci uglavnom djeca iz mješanih brakova koji nisu htjeli da se opredjele ni za jednu stranu. Nije mi teško razumjeti ih.
Ako su im i roditelji etnicki "Bosanci", tada oni zapravo i nisu djeca iz mjesanih brakova. :oops:
Post Reply