BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
-
paratrooper
#1 BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
americka vojska na osnovu iskustva stecenog u sukobu sa para-vojnim snagama u Iraku uvodi novo oruzje:
DREAD MK-Y
- 120 000 ispaljenih metaka u minuti
- istovremeno" gadjanje vise meta
- bez zakocivanja mehanizma uzrokovanog visokom temperaturom barutih gasova kao kod klasicnog oruzja
- nema toplotnog otiska , ne vidi se ispaljivanje po noci
to je kako U.S zeli da zastiti svoje snage
a zaniljivo bi bilo znati da li iko osim m.d u BIH (Federaciji) razmatra vlastitu sigurnosnu situaciju u buducim odnosima i na balkanu i sire.
DREAD MK-Y
- 120 000 ispaljenih metaka u minuti
- istovremeno" gadjanje vise meta
- bez zakocivanja mehanizma uzrokovanog visokom temperaturom barutih gasova kao kod klasicnog oruzja
- nema toplotnog otiska , ne vidi se ispaljivanje po noci
to je kako U.S zeli da zastiti svoje snage
a zaniljivo bi bilo znati da li iko osim m.d u BIH (Federaciji) razmatra vlastitu sigurnosnu situaciju u buducim odnosima i na balkanu i sire.
-
vasa66
#2 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
Sta, treba da im se divimo zbog ovog monstruoznog oruzja?!?
Da se zastite velis? Mora da se salis.
Da li shvatas cinizam ovog tvog posta?
Ovo su cisto hipoteticka pitanja, nemoj mi odgovarati majke ti.
- ljubav_aha
#3 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
paratrooper,tema jeste zanimljiva,airforce rulez ,takodjer
ali u BiH traje hronicni proces balansiranja unutarnjih sukoba
ali u BiH traje hronicni proces balansiranja unutarnjih sukoba
- Topla voda
#4 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
dje sam ja posto i niko mi ne odgovori...
sta mislis o ovom oruzju?
- Compact
#5 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
Ovo je neki visokosofisticirani magarac!Topla voda wrote:dje sam ja posto i niko mi ne odgovori...
- Topla voda
#6 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
samo zamisli ovog s pamom,a ti sklonjen u stabu,preko neta vrtis mis lijevo desno 
- Compact
#7 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
U 2:15h sjedim sa ženom i plačem od smijeha, ode ovo daleko. Odoh na spavanjeTopla voda wrote:samo zamisli ovog s pamom,a ti sklonjen u stabu,preko neta vrtis mis lijevo desno
- ljubav_aha
#8 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
Topla voda wrote:dje sam ja posto i niko mi ne odgovori...
BigDog nije oruzje
cilj ovog projekta je :
"develops robots that can go anywhere a dismounted solder can go" (and marine)
imas link
http://www.bostondynamics.com
[urlhttp://www.bostondynamics.com/content/BigDog_W ... 8-2008.pdf][/url]
- Topla voda
#9 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
kako nije oruzje..ja sta je ...nosac cigli na gradilistu?
nije ni tenk oruzje,on sluzi za transport,pa ja
nije ni tenk oruzje,on sluzi za transport,pa ja
- ljubav_aha
#10 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
TV, tenk ima ugradjenu "pucaljku"
BigDog je robot-mazga
nosi stvari koje su potrene vojniku
inace,nema sto ne moze biti trnasformirnao u oruzje,ali to vec vise nije dio teme
BigDog je robot-mazga
inace,nema sto ne moze biti trnasformirnao u oruzje,ali to vec vise nije dio teme
-
paratrooper
#11 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
da zracne snage (helikopteri i avioni 4/5 generacije) predstavljaju stratesko opredjeljenje da se metodom odvracanja neprijatelj uvjeri u ne-isplativost pljacke i nasilja.ljubav_aha wrote:paratrooper,tema jeste zanimljiva,airforce rulez ,takodjer![]()
izgleda mi da im bas ne ide za rukom.ali u BiH traje hronicni proces balansiranja unutarnjih sukoba
ljubavi , da i ti nisi pohadjala kurs ninjicuainace,nema sto ne moze biti trnasformirnao u oruzje,ali to vec vise nije dio teme
Last edited by paratrooper on 23/11/2008 04:50, edited 1 time in total.
-
paratrooper
#12 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
promakao mi je tvoj post , a so se tice robotizacije oruzanih snaga, to je jedan od prioriteta u 21 stoljecu. vjerovatno ce do 2050 vecina vojnog osoblja imati neku verziju personalnih vojnih robota, za izvidjanje, pracenje pa cak i za izvrsenje unistavanja neprijteljskih ciljeva. Posebno je to bitno kod borbe u urbanim sredinama, po zgradama itd.Topla voda wrote:dje sam ja posto i niko mi ne odgovori...
Sto se tice vojnih robota, generalno ima mnogo tu ne-idealnih rjesenja cak je i najmanji problem njihova inteligencija , mislim da je prevashodno potrebno naci fleksibilno rjesenje idealnog aktuatora i "zamjenjivih", on-field punjivih baterija. To su dva polja pored upotrebe fleksibilnih, inteligentnih materijala i senzora. Recimo 1 Kg nanotuba kosta $60 000 - to je izuzetno jak materijal usporediv sa cvrsocom dijamanta a istovremeno jako fleksibilan.
Ovaj robot - donkey bi bio idealan za upotrebu u civilne svrhe takodjr - jos jedan razlog da se vojna industrija mora smatrat starteskim interesom svake zemlje.
- ljubav_aha
#13 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
nisma trenirala borilacke vjestine,narocito za osobe iz CIA odjelaparatrooper wrote:ljubav_aha wrote:ljubavi , da i ti nisi pohadjala kurs ninjicuainace,nema sto ne moze biti trnasformirnao u oruzje,ali to vec vise nije dio teme
-
paratrooper
#14 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
ljubav_aha wrote:
nisma trenirala borilacke vjestine,narocito za osobe iz CIA odjelaali znam jednu,kako "spucati" rukom osobu u nos,tacnije pod uglom odzdo prema gore
simpaticna si ti neka osoba, ljubavi_aha
- Citizen-X
#15 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
Razmatram ja i donio sam odluku kupit jedan F-35 sa ovim magarcem koji ce sic' iz gepeka da pokupi kesu sa kiflama na parkingu kod Interex-a.paratrooper wrote: a zaniljivo bi bilo znati da li iko osim m.d u BIH (Federaciji) razmatra vlastitu sigurnosnu situaciju u buducim odnosima i na balkanu i sire.
Cim me vidi Celo, Faco i njegova raja, zajedno sa Haretovom rajom - ima da budem najveci jebac.
Ima samo jednu manu a to je da puno trosi goriva da stoji upaljen pred ulazom dok ga isprogramiram da gadja 20 mm GAU-om ukoliko mi dodje neko na vrata il' 12,7-icom da samo odreze noge kao znak upozorenja.
Da konacno u mahali svi vide da sam sila i da se smenom nije zajebavat' i kad spavam i kad idem po hljeb.
Stavicu mu tablice Allahu Ekber i pustat Halida - da sav komsiluk crkne od muke i cim me neko poprijeko pogleda gadjam ga Maverickom tako sto cu usmjerit lasersko navodjenje vizira - a na celenki kacige cu da napisem:
Ne gledaj me tako, jer meni nije lako!
Na taj nacin cu da rijesim sve vanjsko i unutrasnjo-politicko-sigurnosne probleme unutar Nezavisne mahale u Zenici u Bosni i Hercegovini.
- ljubav_aha
#16 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
paratrooper wrote:ljubav_aha wrote:
nisma trenirala borilacke vjestine,narocito za osobe iz CIA odjelaali znam jednu,kako "spucati" rukom osobu u nos,tacnije pod uglom odzdo prema gore
simpaticna si ti neka osoba, ljubavi_aha
paratrooper,hvala
- ljubav_aha
-
paratrooper
#18 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
keybot marchingljubav_aha wrote:
- Topla voda
#19 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
citizene ,boris se za titulu najludjeg lika na forumu...ti i noske ko dva brata
- _veleposlanik
#20 Re: BIH i program sigurnosti u 21 stoljecu
zar niko ne vidi tipican primjer americke patologije i do kog nivoa je ista dospjela???vasa66 wrote:Sta, treba da im se divimo zbog ovog monstruoznog oruzja?!?
naime, predstavlja nam monstruozno smrtonosno oruzje slabim 3D animacijama sa tipicnim "victory" senzacionalistickim zvukom u pozadini, jeftini Hollywood brainwash za mase... platforma i odradak uopste nisu ni bitni, koliko jeste chinjenica da se radi o sve ubitacnijem oruzju, sve radi nekakve zastite nekakvih sloboda po nekakvim tudjim zemljama... jednostavno, sta da drugo osjecam osim gadjenje ovolikoj zatupljenosti...
umjesto uvodjenja moralnih principa po skolama, nekakvo shvatanje svijeta u ratnom stanju i njegovoj destruktivnosti, ovo sve vise postaje dio yankee kulture, uz Hollywood i sve cesce 3D pucachine...
paratrooperu, ovo je vrhunac tvog doprinosa za izgradnju ljepseg svijeta? zelio bi i nasoj Bosni uvesti ovu revolucionarnu tehnologiju???
kada si vec krenuo, mogao si i o skalarnom oruzju, prava ljepota danasnje tehnologije... (dok je Venus Project za vas obicno sranje
ponekad fakat pozelim da potone Arktik, da dodje do nevidjene planetarne katastrofe i Tsunami obrise svo smece sa planete - sve nas.....