BiH I IRANSKA POMOC

Post Reply
digger

#1 BiH I IRANSKA POMOC

Post by digger »

Iz danasnjeg "OSLOBODJENJA:"
...Nakon susreta drzavnih izaslanstava BiH i Irana potpisani su bilateralni sporazumi o saradnji u oblasti odbrane, uzajamnoj pomoci u carinskim procedurama, memorandum o saradnji u oblasti sporta kao i javnog Radio-televizijskog servisa BiH i Radio TV Iran.

...Iran je obecao i pomoc za rjesavanje statusa izbjeglica u iznosu od 2 miliona dolara...
Iran je pomagao BH u ratu. Vjerovatno i kasnije u miru. To je za pohvalu.

Medjutim, ovi gornji sporazumi ne pokazuju nikakvu pomoc u razvoju ekonomije izuzev $2 miliona za raseljene sto je simbolicna suma. Ali TV/radio sporazum pokazuje da je Iranu najvaznije da nadje jos jedno uporiste da siri svoju politicku i vjersku propagandu.

To je zadnje sto mi danas u BH trebamo. U doba kada Iran planira da napravi A-bombu koju ni Iran a ni njegovi susjedi ne trebaju, Iran zeli da donese u ovaj dio Evrope ideje koja ce samo doprinijeti nasim problemima kao sto je prihvatanje BH kao Evropske zemlje i produbljenja jaza medju domacim nacionalnostima.

Sta vi mislite?
Zadig

Post by Zadig »

Vrlo dobro pitanje.

Ja mislim da vecina bilateralnih ugovora i nemora da se ispuni tj ostvari.
Hrvatska ima 19 ugovora sa Iranom, pa nesto se bas puno i ne druze, ako mogu to tako jednostavno da kazem.
Onda, ja ne znam koja su ovlascenje MZ u BIH, ali da li ce oni dopustiti nekakvu saradnju BiH ministarstva odbrane sa iranom?
Takodje, stranci isto kontrolisu i prave zakon o medijima, i opet se pitam da li bi oni to uopste dopustili, i sta uopste znaci da spremnost da se saradjuje sa TV BIH... razmjena kulturnih programa? Ili prenos iftarske program sheme?

Znaci pitanje je da ako uopste dodje do neke saradnje, da li ce to stranci dopustiti, jer koliko ja znam BIH bas i nema sve atribute suverene drzave.
Zar bi oni zaista dopustili tako nesto?

Tih 2 miliona dolara to je smjesno, znas i sam.

Problem bih vidio mozda u "duhovnoj" saradnji, finansiranju dzamija, i aktivnosti iranskog kulturnog centra, za koji opet nemam dovoljno informacija da znam kako i sta on to radi, i na sta konkretno utice.
Bosnjacki korpus bi se sa iranom mogao poistovjetiti jedino preko "religisko duhovne" zice, zato bih se mozda koncentrisao na saradnju u tom pravcu...

samo moje skromno misljenje,
inace dobra tema
Prenj

Post by Prenj »

Ne paranoisi.
Kako komsijama iste stvari (osim donacije) ne smetaju.
Image
http://www.vjesnik.com/html/2005/03/08/ ... ?r=unu&c=1
....
Kako se moglo čuti, Khatami Mesića smatra svojim prijateljem, a potpisane sporazume (o znanstvenoj suradnji, suradnji Hrvatske Radio-televizije s iranskom radio-televizijom te memorandume među gospodarskim komorama) obojica predsjednika smatraju dobrom polaznom točkom za intenziviranje dalje suradnje, koja je, po ocjeni hrvatskoj predsjednika, u uzlaznoj putanji.
Zadig

Post by Zadig »

Znaci to oni djuture onako
:D
digger

Post by digger »

Zadig wrote:...Takodje, stranci isto kontrolisu i prave zakon o medijima, i opet se pitam da li bi oni to uopste dopustili, i sta uopste znaci da spremnost da se saradjuje sa TV BIH... razmjena kulturnih programa? Ili prenos iftarske program sheme?
...Problem bih vidio mozda u "duhovnoj" saradnji, finansiranju dzamija, i aktivnosti iranskog kulturnog centra, za koji opet nemam dovoljno informacija da znam kako i sta on to radi, i na sta konkretno utice.
Bosnjacki korpus bi se sa iranom mogao poistovjetiti jedino preko "religisko duhovne" zice, zato bih se mozda koncentrisao na saradnju u tom pravcu...
Tvoje nije nikakvo "skromno misljenje" nego odlican komentar.

Kratka prica: Od nekih pedesetih godina, Kanada i SAD osnivaju NORAD vojni pakt i balisticke punktove (u SAD) za odbranu protiv napada. Razlog je da rakete moraju preci kanadski vazdusni prostor. So far so good.

Sada Bush hoce novu stratesku odbranu sa presretacima raketa protiv nekoga (valjda Luksemburga) i za to mora da dobije kanadsku dozvolu preleta.

Kanada je prije neki dan rekla NE. I, nikom nista. Sve je lijepo i mirno cak i u Vasingtonu. Demokratija ziva, kanadski Liberali nemaju o tome da brinu, i sve je po starom.

Ali, poenta je da kada dodje vrijeme, NORAD sporazum ce na nekakav cudan nacin postati "odobreni koridor" za stratesku odbranu.

Kada se nekome "odskrinu vrata" sporazumima, isti moze da se pojavi kada hoce. Taj TV/radio program moze da dozivi metamorfoze o kojima danas ne mozemo ni da diskutujemo. A stranci nam nece vjecno upravljati zemljom.

Ja ne vjerujem da neko od nasih politicara ima smisla da pravi dugorocnu politiku, a prodali bi dusu za vlastite nacionalisticke interese. Ko moze da garantuje da sutra neka RS TV da pocne prikazivati vojne filmove iz Srbije ili "podvige" arkanovaca!

Moze biti da ja stvarno pretjerujem. Ali, vrag zna...
winetou

Post by winetou »

Vjerovatno će srediti neke stipendije za bh "studente" u Iranu. To je ta kulturna saradnja :D
Last edited by winetou on 09/03/2005 17:51, edited 1 time in total.
Zadig

Post by Zadig »

Digger, hvala.

Mislim da na duge staze to moze biti aktuelno jer ce tada imati administrativnu podlogu za takve projetke. I niko to ne bi mogao da zaustavi jer bi to bilo manje vise legalno.

Mada vrag bi znao, mozda ce iran to tada biti okupiran....

z.
stickitout

Post by stickitout »

Zadig wrote:Znaci to oni djuture onako
Ma vide ljudi da Ameri kuju planove i pokupovase sve gdje im se svidja pa ljudi dosli da stite svoje interese......ko zna sta se tu jos spominjalo.....mozda su pitali posto je zemaljski muzej da pa da i oni presele ambasadu i da su prekoputa Amera...... :D
Qwert

#9 Re: BiH I IRANSKA POMOC

Post by Qwert »

digger wrote:Iz danasnjeg "OSLOBODJENJA:"
...Nakon susreta drzavnih izaslanstava BiH i Irana potpisani su bilateralni sporazumi o saradnji u oblasti odbrane, uzajamnoj pomoci u carinskim procedurama, memorandum o saradnji u oblasti sporta kao i javnog Radio-televizijskog servisa BiH i Radio TV Iran.

...Iran je obecao i pomoc za rjesavanje statusa izbjeglica u iznosu od 2 miliona dolara...
Iran je pomagao BH u ratu. Vjerovatno i kasnije u miru. To je za pohvalu.

Medjutim, ovi gornji sporazumi ne pokazuju nikakvu pomoc u razvoju ekonomije izuzev $2 miliona za raseljene sto je simbolicna suma. Ali TV/radio sporazum pokazuje da je Iranu najvaznije da nadje jos jedno uporiste da siri svoju politicku i vjersku propagandu.

To je zadnje sto mi danas u BH trebamo. U doba kada Iran planira da napravi A-bombu koju ni Iran a ni njegovi susjedi ne trebaju, Iran zeli da donese u ovaj dio Evrope ideje koja ce samo doprinijeti nasim problemima kao sto je prihvatanje BH kao Evropske zemlje i produbljenja jaza medju domacim nacionalnostima.

Sta vi mislite?
Jeste, slusaces 24 h ilahije, tutukane. :D
Baba Joka

#10 Re: BiH I IRANSKA POMOC

Post by Baba Joka »

Qwert wrote:Jeste, slusaces 24 h ilahije, tutukane. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#11 Re: BiH I IRANSKA POMOC

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Qwert wrote:
Bolje i ilahije a boga mi i kaside nego cetnicko arlaukanje mitologije uz Zgusle i logorske vatre... :shock: 8-)
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

stickitout wrote:
Ma vide ljudi da Ameri kuju planove i pokupovase sve gdje im se svidja pa ljudi dosli da stite svoje interese......ko zna sta se tu jos spominjalo.....mozda su pitali posto je zemaljski muzej da pa da i oni presele ambasadu i da su prekoputa Amera...... :D
ti se ono kao "salis" a oni se evo cijelo poslijepodne i vece vozaju glavnom dzadom (ulicom) grada uz rotaciona svjetla i obilaze (izvidjaju) grad....

:roll:

U te memorandume sporazume i dogovore cu vjerovati onog trenutka kada se UGLEDA neki konkretan rezultat. Htjeli ili ne, postali smo ovisni o vizuelnom elementu...
Vodenjak

#13 Re: BiH I IRANSKA POMOC

Post by Vodenjak »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Qwert wrote:
Bolje i ilahije a boga mi i kaside nego cetnicko arlaukanje mitologije uz Zgusle i logorske vatre... :shock: 8-)
E jegi ba Drvosjeco, jel´ to pala knjiga na dva slova? :-?

Je li ilahijama guslanje jedina alternativa? :?

Dokle utuk na utuk? :roll:
zlata

Post by zlata »

Here is the main man Ayatollah Hashemi Rafsanjani. Forget Khatami, Rafsanjani and his sons control most of Iran still.

For example, the Rafsanjani family through one of their numerous holding companies at one time were rumoured to hold $35 mm of the Highway 407, 6.47%, 2029 bonds issued here. Or about 8.75% of the total issue. They possibly have sold a bunch since then, as there have been further 407 series bonds issued...However, since the 407 bonds are paid back via tolls, a case can be made that Canadian infrastructure is supporting the axis of evil, and the 407 should be bombed immediately.

Ovo je komentar sa jednog Iranskog sajta. Vec dulje vrjeme slusam Irance dok spominju Rafsandzanija i bogatstvo njegovih ajatola. Nekako me "muslimanstvo" ovih velemuslimana podsjeca na nas BiH scenarij.

Uglavnom, radi se o autoputu 407...koji prolazi kroz juzno Ontario. Mislim da ce Digger prepoznati tu siroku "cestu". Eto...i ona je "muslimanska". Allahu Ekber!!!!

Jole meni...sta bi sve i Tito (i sinovi mu) im'o, da je pres'o na Islam? Tako Allah dariva svoje "prave" vjernike!!!!
Fair Life

Post by Fair Life »

En Pasant
Fair Life

Post by Fair Life »

zlata wrote:...Jole meni...sta bi sve i Tito (i sinovi mu) im'o, da je pres'o na Islam? Tako Allah dariva svoje "prave" vjernike!!!!
Uzalud ??!
[b][size=150]RAZGOVOR: HADŽI HAMDIJA EFENDIJA JUSUFSPAHIĆ[/size][/b] wrote:TITO JE UMRO KAO MUSLIMAN

20 godina šutnje

Kod Tita sam išao uvijek po njegovu pozivu. On se veoma interesirao za islam. O tome se mnogo piše i to ljudi i razumiju i ne razumiju. Ja sam 20 godina šutio na tu temu, nisam htio ništa govoriti o tome, ali sam se bojao da ću otići, a da se neće saznati ono što znam.

O tome ste konačno progovorili prije nekoliko tjedana, a najviše je odjeka imala Vaša izjava da je Tito umro kao musliman, odnosno držeći Kuran u rukama.

Ja sam rekao da je meni, kada sam se došao upisati u knjigu žalosti, Titov tajnik Badurina prišao i rekao: "Čestitam!". Uzvratio sam: "Šta čestitaš kad je čovjek umro?". Na to mi je Badurina kazao: "Umro je u tvojoj vjeri! Umro je treći put uzastopno čitajući Kuran." Još mi je dobacio: "Vidjet ćete i kad se bude pokopavao što će pisati na njegovom grobu. Onako kako vi pokopavate." "Ako je to, tvrdim da je umro na pravom putu, jer ja tvrdim da je to prava vjera", još sam rekao Badurini. Niti sam Titu ja to propagirao niti bilo što nametao.

Jeste li ikada, prethodno razgovarajući s Titom, osjetili da je zainteresiran za islam, da je to njegov vjerski izbor?
Jesam. Doduše, ja to njega nisam pitao, ali sama pitanja koja mi je postavljao bila su bitna pitanja islama. Recimo, jednom mi je prilikom rekao da mu se osobito dopala odredba zekata, da svaki musliman daje 2,5 posto iz svojih prihoda za opće dobro. Sviđalo mu se to što islam vodi računa o ekonomskoj bazi, a po Marxu ona uvjetuje cjelokupnu društvenu nadogradnju, što je Titu bilo blisko.
Je li još bilo tko dobio potvrdu od tajnika Badurine o Titovu prelasku na islam?

Niti sam ja tražio niti me je to interesiralo. Ali sa mnom je tom prilikom bio tadašnji alžirski veleposlanik SFRJ pa je Badurina isto ono što je meni rekao na našem jeziku, njemu rekao na francuskom.

Zašto ste 20 godina šutjeli o tome?

Nisam htio izazvati bilo kakve reperkusije, da se povlače raznorazne diskusije. Tito je bio čovjek kao i svi drugi ljudi. On se interesirao o onome što je nas muslimane držalo u vjeri u komunističkom vremenu, zato što se komunizam nije probio u muslimanske zemlje.
Zrinski

Post by Zrinski »

Fair Life wrote:TITO JE UMRO KAO MUSLIMAN

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
beharrr

Post by beharrr »

:D Nevezano za predhodni post.
Kako znam da su ga zvali copavi zagorac :D ako me pamncenje ne vara. :D
libertyBiH

Post by libertyBiH »

Nadam se da je sapno Tihicu recept za atomsku.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

beharrr wrote::D Nevezano za predhodni post.
E jesi shaldzija! I shejtan!
Cega se on sve nece sjetiti... :roll:

BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Iran je pomagao BH u ratu. Vjerovatno i kasnije u miru. To je za pohvalu
.

E sad ovo u ratu pomogao je u najvažnijem trenutku ,pogotovo za region iz kojeg ja dolazim .
Kako se zahvaliti tim ljudima ,ili kako proširiti suradnju .
Uzmimo za primjer Tita KAKO JE ON BALaNSIRAO IZMEDJU ISTOKA I ZAPADA ili kako je on imao dobru prodju medju muslimanskim zemljama ,kod arapa posebno, imam osjećaj da imamo kompleks od arpskih i islamskih zemalja,ako sa njima poslujemo ili slično ispašćemo teroristi ,talibani itd .
Iran je ogromna zemlja sa ogromnim tržištem valjjda ima tu mjesta da se progura šta naše .U tom smjeru treba graditit i razvijati odnose ,pozadina njegovog dolaska mi nije jasna .
beharrr

Post by beharrr »

Vodenjak wrote:
beharrr wrote::D Nevezano za predhodni post.
E jesi shaldzija! I shejtan!
Cega se on sve nece sjetiti... :roll:

E sad ce mahala da upire prstom, to je on............ :lol: :lol: :lol:
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

Iran je ogromna zemlja sa ogromnim tržištem valjjda ima tu mjesta da se progura šta naše .

pa nisu ni oni mutasavi da uzimaju iz blentiteta, osim kojeg[/quote]
stickitout

Post by stickitout »

papak_eliminator wrote:
stickitout wrote:
ti se ono kao "salis" a oni se evo cijelo poslijepodne i vece vozaju glavnom dzadom (ulicom) grada uz rotaciona svjetla i obilaze (izvidjaju) grad....

:roll:

U te memorandume sporazume i dogovore cu vjerovati onog trenutka kada se UGLEDA neki konkretan rezultat. Htjeli ili ne, postali smo ovisni o vizuelnom elementu...
Ma nista me ne bi iznenadilo stari, ako nista barem smo do sad mogli skontat kakve nam vlada pravi dogovore da bi trebali biti spremni na sve. Cak sta vise, trebali bi biti u stanju da im predvidimo slijedeci potez......ako mislimo da smo iole bolji sahisti
digger

Post by digger »

zlata wrote: Uglavnom, radi se o autoputu 407...koji prolazi kroz juzno Ontario. Mislim da ce Digger prepoznati tu siroku "cestu". Eto...i ona je "muslimanska". Allahu Ekber!
Tacno, to je jedini autoput koji se placa i ide od blizine Niagara Falls do Oshawa, Ontario.

Ali me Zlata prepade: sta ako u sred "rush hour" uvedu obavezno klanjanje?
Post Reply