BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Moderator: anex
-
lokalni_razdjevicar
#1 BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Evo Fadil Novalić kaže da godišnje građani BIH na kladionici troše 1.3 milijarde Km, a na hljeb 300 miliona.
Nekako mi ova cifra nerealno djeluje ili smo totalno zglajzali.
- O'zone
- Globalni moderator
#2 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Pa ne znam jel pretjerao vjerovano jeste, dio, ali kako bilo zaglajzali smo. Ako im je ostvareni prihod 305 miliona eura, 15 miliona su dali na poreze a isplaćeno je 227 miliona Eura dođemo do cifre od 547 miliona Eura što je u KM preko milijardu KM što je prošlo kroz kladionice odnosno uplaćeno.
Država smo sa najviše kladionica po glavi stanovnika u Europi
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kl ... a-u-budzetU prošloj godini kladionice koje posluju u entitetu Republika Srpska u budžet su uplatile više od 4,5 miliona eura poreza. Službenih podataka o tome koliki su prihod ostvarile nema. U Federaciji, pak, kladionice su uplatile 15 miliona eura poreza, a njihov ostvareni prihod bio je 305 miliona eura
- mousstapha
#3 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Ovaj podatak djeluje još dramatičnije ako se zna da jedemo najviše hljeba u svijetu.
- O'zone
- Globalni moderator
#4 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
mousstapha wrote:Ovaj podatak djeluje još dramatičnije ako se zna da jedemo najviše hljeba u svijetu.
- Thorgerson
#5 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Fadile bolan kako ne kontas, sta tebe boli qrac na sta ljudi trose pare. Neka ih trose na sta hoce, nije tvoje da ti nekome odredjues hoce li bacit pare na kocku radije, nego kupit sebi pet kifli. Sta te briga, sta se zamaras s tim.
Tvoj posao je da skontas kako ces od ovih 1,3 milijarde koje gradjani pljunu kladionicama uzet sto veci porez.

Tvoj posao je da skontas kako ces od ovih 1,3 milijarde koje gradjani pljunu kladionicama uzet sto veci porez.
- JThomas
#6 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
i ne bio zrinjski šampion.
-
statixx
#7 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Kladionice profitiraju zbog mnogih faktora, od nezaposlenosti i socijalne bijede do mentaliteta i stepena obrazovanosti u drustvu. Ljude ne interesuju kulturne, drustvene, sportske i druge aktivnosti iz prostog razloga sto nemaju volje za zivotom, a vlast im uopce ne pomaze u tome, cak bih rekao, zadovoljno trljaju ruke, buduci da je puls civilnog drustva i drustvene svijesti sveden na minimum.Thorgerson wrote:Fadile bolan kako ne kontas, sta tebe boli qrac na sta ljudi trose pare. Neka ih trose na sta hoce, nije tvoje da ti nekome odredjues hoce li bacit pare na kocku radije, nego kupit sebi pet kifli. Sta te briga, sta se zamaras s tim.
Sto se tice potrosnje, ovo nije novac koji ce se eventualno ustediti, u slucaju da se smanji kladjenje, vec samo preliti u drugi vid potrosnje (trgovine, kina, kafici, posjeta sportskih dogadjaja i sl.). Shodno tome, vlast ne moze izgubiti, buduci da u navedenim slucajevima placas PDV koji je mnogo veci od ovih 5% sto ti uzimaju na uplatu. Oni tu samo vide sansu, ali kako probuditi narod koji nema volje za zivotom, sto im je olaksavalo vladavinu i lopovluk.
- Thorgerson
#8 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Znaci Fadil hoce da zabrani da se raja kladi, ne bil ih natjerao da idu u pozoriste.statixx wrote:Kladionice profitiraju zbog mnogih faktora, od nezaposlenosti i socijalne bijede do mentaliteta i stepena obrazovanosti u drustvu. Ljude ne interesuju kulturne, drustvene, sportske i druge aktivnosti iz prostog razloga sto nemaju volje za zivotom, a vlast im uopce ne pomaze u tome, cak bih rekao, zadovoljno trljaju ruke, buduci da je puls civilnog drustva i drustvene svijesti sveden na minimum.Thorgerson wrote:Fadile bolan kako ne kontas, sta tebe boli qrac na sta ljudi trose pare. Neka ih trose na sta hoce, nije tvoje da ti nekome odredjues hoce li bacit pare na kocku radije, nego kupit sebi pet kifli. Sta te briga, sta se zamaras s tim.
Sto se tice potrosnje, ovo nije novac koji ce se eventualno ustediti, u slucaju da se smanji kladjenje, vec samo preliti u drugi vid potrosnje (trgovine, kina, kafici, posjeta sportskih dogadjaja i sl.). Shodno tome, vlast ne moze izgubiti, buduci da u navedenim slucajevima placas PDV koji je mnogo veci od ovih 5% sto ti uzimaju na uplatu. Oni tu samo vide sansu, ali kako probuditi narod koji nema volje za zivotom, sto im je olaksavalo vladavinu i lopovluk.
Hm. To ce biti poprilicno tezak zadatak.
Ja se slazem da treba suzbiti kladionice i urediti to podrucje tako da im se oteza otvaranje poslovnica, da ih se oporezuje maksimalno koliko je moguce. Ali nikako nisam za ukidanje. Ne zato sto se ja kladim u istima, jer u kladionicu nisam usao pa brat braatu jedno 4 godine (Odigram ponekad online nesto i to je to), nego zato sto je to dobar izvor poreza. Zasto se sada odreci toga?
- Oporezuj dobitke maksimalno, sta ja znam 40% drzavi. Dobijes 10.000, 4000 drzavi. Dovidjenja. Ako hos kladi se.
- Inspekcije svaki dan da cesaljaju, pa ako treba i da budu po kladionacama i prate sve
- Zabrani otvaranje poslovnica u blizini skola, obdanista, fakulteta, vjerskih institucija, spomenika kulture, muzeja - ovom uredbom automatski mozes zatvoriti 60% kladionica u Sarajevu
A ne da ides glavnim ulicama po gradu i da je na svako 10m kladionica. Neka ih. Ali ih treba sklonuti sa glavnih ulica, u nekakvu zabit i ko hoce da se kladi naci ce ih.
I fadil ovo ne treba nama da prica nego Baketu, koji je u koaliciji sa najvecim braniteljima kladara... Znaci oni se ne mogu dogovoriti sa HDZ-om, pa ajd nek se gradjani ne klade da im tako dohakamo...
- Banksy
#9 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
O'zone wrote:mousstapha wrote:Ovaj podatak djeluje još dramatičnije ako se zna da jedemo najviše hljeba u svijetu.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
''Živimo dobro, štaviše, rasipamo se''...
-
zigzag
#10 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Samo jedan mjesec bojkota kladionica koje preko HDZa lobiraju da izbjegnu porez bi sve doveo u red. Samo jedan mjesec da svi pređu na lutriju bih bi bio dovoljan.
Ali ko će pokrenuti tu kampanju.....
Ali ko će pokrenuti tu kampanju.....
-
statixx
#11 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Ma briga Fadila gdje ces potrositi novac koji si prije trosio na kladionicu. On ce svakako uzeti svoj dio.Thorgerson wrote:Znaci Fadil hoce da zabrani da se raja kladi, ne bil ih natjerao da idu u pozoriste.
Hm. To ce biti poprilicno tezak zadatak.![]()
Ovo je vec zakonska obaveza, tacnije, na daljini od 100 metara.- Zabrani otvaranje poslovnica u blizini skola, obdanista, fakulteta, vjerskih institucija, spomenika kulture, muzeja - ovom uredbom automatski mozes zatvoriti 60% kladionica u Sarajevu
-
modem33
#12 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
lokalni_razdjevicar wrote:Evo Fadil Novalić kaže da godišnje građani BIH na kladionici troše 1.3 milijarde Km, a na hljeb 300 miliona.
Sta je tu cudno ? Sitna je to lova .... to znaci da godisnje gradjani potrose 4 KM kladionice : 1 KM hljeb godisnje.
Samo Fadil grijesi tu .... kao biznismen bi trebao znati da na kladionicu ne "trosis" nego investiras uz moguce gubitke. A hljeb se jede .... nije to investicija i to je potrosna roba.
To mi isto dodje kao da se poredi .... trosenje polnih organa naspram hljeba.
Last edited by modem33 on 26/05/2016 12:07, edited 2 times in total.
- Thorgerson
#13 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Pa super onda. Sta se onda bune koji qrac, evo ja sad gdje sjedim nalazi se obdaniste i srednja skola. Na nekih 50m dalje su 4 kladionice. Zasto one jos rade?statixx wrote:Ma briga Fadila gdje ces potrositi novac koji si prije trosio na kladionicu. On ce svakako uzeti svoj dio.Thorgerson wrote:Znaci Fadil hoce da zabrani da se raja kladi, ne bil ih natjerao da idu u pozoriste.
Hm. To ce biti poprilicno tezak zadatak.![]()
Ovo je vec zakonska obaveza, tacnije, na daljini od 100 metara.- Zabrani otvaranje poslovnica u blizini skola, obdanista, fakulteta, vjerskih institucija, spomenika kulture, muzeja - ovom uredbom automatski mozes zatvoriti 60% kladionica u Sarajevu
Dakle, neka ne pametuju narodu, nego nek izadju na teren i to pozatvaraju.
- Henry Chinaski
#14 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Čuj BiH "građani"?
Šta im tepaš?
Šta im tepaš?
- Ajatolah_
#15 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Ma odakle je ovaj podatak? Toliko puta ga neko ovako usput spomene kao činjenicu, da ja jednostavno moram pitati za neki relevantan izvor.O'zone wrote:Država smo sa najviše kladionica po glavi stanovnika u Europi
- duh_sa_sjekirom
#16 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Bošnjo se kladi,
Herceg-Bosna se gradi...

Herceg-Bosna se gradi...
- O'zone
- Globalni moderator
#17 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Ne znam brate. Al kad ukucaš u Google "država sa najviše kladionica u Europi" dobiješ rezultate dole na linku. Ko je objavio prvi? Čije je istraživanje bilo? To blage veze nemam. Držim se onoga "Ako ti trojica kažu da si pijan, lezi i valjaj se"Ajatolah_ wrote:Ma odakle je ovaj podatak? Toliko puta ga neko ovako usput spomene kao činjenicu, da ja jednostavno moram pitati za neki relevantan izvor.O'zone wrote:Država smo sa najviše kladionica po glavi stanovnika u Europi
https://www.google.ba/search?q=DR%C5%BE ... art=0&sa=N
- Ajatolah_
#18 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Pa jes', ali po nekom iskustvu, takve stvari su najčešće šupljaci. Neko negdje lupi da potkrijepi tezu, nekoliko ljudi to protumači kao činjenicu i spomenu na još par mjesta, i začas postane common knowledge ili kako se to već kaže na našem.O'zone wrote:Ne znam brate. Al kad ukucaš u Google "država sa najviše kladionica u Europi" dobiješ rezultate dole na linku. Ko je objavio prvi? Čije je istraživanje bilo? To blage veze nemam. Držim se onoga "Ako ti trojica kažu da si pijan, lezi i valjaj se"Ajatolah_ wrote:Ma odakle je ovaj podatak? Toliko puta ga neko ovako usput spomene kao činjenicu, da ja jednostavno moram pitati za neki relevantan izvor.O'zone wrote:Država smo sa najviše kladionica po glavi stanovnika u Europi
- Thorgerson
#19 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
@Ajatolah_,
Drug, ja vani nigdje nisam vidio ovakve kladionice kao kod nas. Da su ovako masovne, u ovolikom broju, mislim da nema nigdje. Ali eto mozda grijesim. Ja sam vidio da imaju nekakve trafike gdje mozes odigrati nekakvu malo je rijeci smijesnu ponudu, imaju onaj euro bingo, lutriju kako se zove i to je to.
Evo ima dijasporasa po raznim zemljama pa neka se jave.
Drug, ja vani nigdje nisam vidio ovakve kladionice kao kod nas. Da su ovako masovne, u ovolikom broju, mislim da nema nigdje. Ali eto mozda grijesim. Ja sam vidio da imaju nekakve trafike gdje mozes odigrati nekakvu malo je rijeci smijesnu ponudu, imaju onaj euro bingo, lutriju kako se zove i to je to.
Evo ima dijasporasa po raznim zemljama pa neka se jave.
-
Sociolog
#20 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
koliko ovo ubija narocito omladinu, moju generaciju srednjih 20-tih godina..ovo je strasana porazna stvar za psihu ljudi...razara sve oko sebe.. ko i nije pusio..propusi se...likovi, raja pocne gubiti kosu, postaraju se..sta uradi uglavnom Bingo od raje..i dajete pare likovima u Hercegovini, s Hdzom u talu...da jacaju i lobiraju za Herceg Bosna... ps. bilo je neko istrazivanje, moze se naci na internetu..da u opstini Fojnica, koja broji max 14000 ljudi, čak najmanje 4000 likova imaju svoje registrirane kartice u Premijeru..
-
modem33
#21 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
O'zone wrote:Ne znam brate. Al kad ukucaš u Google "država sa najviše kladionica u Europi" dobiješ rezultate dole na linku. Ko je objavio prvi? Čije je istraživanje bilo? To blage veze nemam. Držim se onoga "Ako ti trojica kažu da si pijan, lezi i valjaj se"Ajatolah_ wrote:Ma odakle je ovaj podatak? Toliko puta ga neko ovako usput spomene kao činjenicu, da ja jednostavno moram pitati za neki relevantan izvor.O'zone wrote:Država smo sa najviše kladionica po glavi stanovnika u Europi
https://www.google.ba/search?q=DR%C5%BE ... art=0&sa=N
Kao prvo, ovo samo regionski portali pisu placene clanke .... a nigdje cinjenica.
Evo i ja cu dati sad vrlo vazan podatak: "drzava koja je pod najvisom zenskom kontrolom u Europi je BiH"
https://www.google.ba/search?num=20&cli ... 20&bih=829
- amidzazeher
#22 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Ma nigdje veze. Mozes imati jednu kladionicu u gradu i isto tako online kladjenjem obrnuti milijardu maraka! Podatak koliko kladionica po glavi stanovnika je totalno nebitan u citavoj prici, problem je neuredjenost sistema, pa pare od kladjenja odu tamo gdje ne trebaju, a plus sto ne vjerujem da se vlast puno brine o posljedicama pretjeranog kladjenja.
Isto kao i za pusenje i konzumiranje alkohola! Slomise se da ga smanje na razne nacine a drze monopol na zaradu!
Isto kao i za pusenje i konzumiranje alkohola! Slomise se da ga smanje na razne nacine a drze monopol na zaradu!
-
SSemir
#23 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
jedno je prihod a drugo je dobitO'zone wrote:Pa ne znam jel pretjerao vjerovano jeste, dio, ali kako bilo zaglajzali smo. Ako im je ostvareni prihod 305 miliona eura, 15 miliona su dali na poreze a isplaćeno je 227 miliona Eura dođemo do cifre od 547 miliona Eura što je u KM preko milijardu KM što je prošlo kroz kladionice odnosno uplaćeno.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kl ... a-u-budzetU prošloj godini kladionice koje posluju u entitetu Republika Srpska u budžet su uplatile više od 4,5 miliona eura poreza. Službenih podataka o tome koliki su prihod ostvarile nema. U Federaciji, pak, kladionice su uplatile 15 miliona eura poreza, a njihov ostvareni prihod bio je 305 miliona eura
- KB9
#24 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
ne vidim u cemu je problem dok dobijamo 
- BarbaDue
#25 Re: BiH građani na kladionicu troše 1,3 milijarde KM
Mislim da je veoma bitno koliko ih ima i na kojim mjestima su otvirene. Obićno zauzimaju uadarne poslovne prostore i nije im problem ako su blizu poslovnice.amidzazeher wrote:Ma nigdje veze. Mozes imati jednu kladionicu u gradu i isto tako online kladjenjem obrnuti milijardu maraka! Podatak koliko kladionica po glavi stanovnika je totalno nebitan u citavoj prici, problem je neuredjenost sistema, pa pare od kladjenja odu tamo gdje ne trebaju, a plus sto ne vjerujem da se vlast puno brine o posljedicama pretjeranog kladjenja.